Autor Wątek: Londinium R  (Przeczytany 28679 razy)

Offline Perzua Mężczyzna

  • Wiadomości: 500
  • Ekspres: Bezzera Matrix, Kalita, V60
  • Młynek: Ceado E37SD, Kinu M47
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #30 dnia: 18 Czerwiec 2020, 10:26:36 »
Brałbym ale nie mam gdzie jej wcisnąć :(

Offline wukashi Mężczyzna

  • Wiadomości: 38
  • Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID, Kazak Rota
  • Młynek: Cunill Marfil Expobar, Delicio ZF64W, Kinu M47 Classic
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #31 dnia: 29 Czerwiec 2020, 19:33:47 »
Zaczynam odczuwać niepokój w związku z nie posiadaniem tegoż ekspresu  ;)

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Czerwiec 2020, 11:39:20 »
Jak w Londinium działa kwestia preinfuzji? Czas i ciśnienie ustawia się jakoś w programatorze, czy można ręcznie dostosowywać wszystko w trakcie shotu?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Czerwiec 2020, 13:21:32 »
LR24 niby fajne, ale cena wzrosla mocno.
Compresa (bez pompy) w cenie LR bez cyfrowej preinfuzji

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Czerwiec 2020, 13:41:00 »
Jak w Londinium działa kwestia preinfuzji?
Ustawiasz tylko ciśnienie.
W oryginalnym modelu R - śrubą na PSTAT. Standard to 3,5 bar. Raczej ustawiasz i nie zmieniasz.
Teraz w LR24 i LR z modułem cyfrowej preinfuzji, za pomocą aplikacji lub panelu, sterowane elektroniką.
W L1 Compressa, używasz zewnętrzny regulator ciśnienia z sieci wodociągowej.

Resztę kontrolujesz przemiałem i dźwignią.
Dobierasz tak aby przy zaciągniętej dźwigni i ustawionym ciśnieniu mieć czas pre-infuzji około 5-7 sekund. (Preinfuzja powinna kończyć się dopiero jak pierwsza kropla spada do filiżanki).
Potem podnosisz dzignię i resztę roboty robi już sprężyna.


Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Czerwiec 2020, 17:50:39 »
A jak kontroluje się (lub nie) temperaturę? Tyle teraz pidów dookoła....a LR to zdaje się HX, więc temperatura wynika wprost z ciśnienia w kotle ustawianego presostatem, zgadza się?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #36 dnia: 30 Czerwiec 2020, 20:38:41 »
Cytuj (zaznaczone)
managing one variable (pre-infusion pressure) allows us to control simultaneously brew temperature and also brew volume; 3 for the price of one.  this makes our machines easy to obtain exceptional espresso from.

Nie ma PID, nie ma bezpośredniej kontroli temperatury.
Masz PSTAT i ciśnienie w bojlerze jak w klasycznym HX.
Do tego grupę z termosyfonem o dużej masie (7kg).
Teraz sterując ciśnieniem pre-infuzji oraz przemiałem kontrolujesz zarówno temperaturę (wyższe ciśnienie = wyższa temperatura) jak i czas pre-infuzji (drobniejszy przemiał, dłuższa preinfuzja) oraz maksymalny uzysk (dłuższa preinfuzja, więcej wody = większy uzysk).

Tak w LR pośrednio kontrolujesz temperaturę parzenia. Jeżeli zależy Ci na ustawieniu na PID 94 C, to się nie da :)
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwiec 2020, 20:43:21 wysłana przez pj.w »

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1087
  • Ekspres: LA Marzocco Linea MINI
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, EUREKA Atom Specialty 65, WILFA.
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #37 dnia: 09 Październik 2020, 23:27:10 »
Gratuluję wyboru, cudo  :ok:  jedna rzecz mnie zmartwiła, nie cena tylko 60 min czas nagrzewania :(
Taki czas producent zaleca?

coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #38 dnia: 10 Październik 2020, 08:44:11 »
Producent zaleca 60 minut, ja jednak wolę poczekać godzinę ;).

Offline Krakus Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3165
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #39 dnia: 10 Październik 2020, 11:00:49 »
Do tego aplikacja w AppStore (korzysta z chmury Blynk).
Teraz dopiero doczytałem, jakie mają rozwiązanie (należy mi się złota łopata  :mrgreen: ).
Zaskakująco budżetowe rozwiązanie - myślałem, że napiszą swoją aplikację (nawet meCoffee ją miało).

Offline MacJaro Mężczyzna

  • Wiadomości: 1087
  • Ekspres: LA Marzocco Linea MINI
  • Młynek: Mazzer Super Jolly V Pro Electronic, EUREKA Atom Specialty 65, WILFA.
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #40 dnia: 10 Październik 2020, 14:29:49 »
Producent zaleca 60 minut, ja jednak wolę poczekać godzinę ;).
No to mnie pocieszyłeś  [emoji38]
coffe, jazz, Mercedes Benz & more :hihihi:

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #41 dnia: 10 Październik 2020, 14:48:19 »
napiszą swoją aplikację
Aplikację mają, natomiast korzystają z Blynk jako backend.

https://apps.apple.com/us/app/londinium/id1511032739

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Październik 2020, 17:34:45 »
Gratuluję wyboru, cudo  :ok:  jedna rzecz mnie zmartwiła, nie cena tylko 60 min czas nagrzewania :(
Taki czas producent zaleca?

Pomijając Decent Espresso, wszystkie pro ekspresy trzeba czekać.

A co do preinfuzji cyfrowej, to zaskakująco duży wpływ...

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5216
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #43 dnia: 10 Grudzień 2020, 18:22:41 »
Paweł i inni, a jakie jest Wasze zdanie nt R24, dla tych, jak ja bez "wodociągu i odpływu"?


"Pre-infusion pressure is regulated digitally so you can adjust the pre-infusion pressure from 1.0 to 6.0 bar (no tools needed) to optimise the extraction for your favourite roast

We have developed this internal digital pre-infusion system to replicate what a large mechanical pressure reducing valve (regulator) and pressure gauge provide on our LONDINIUM I, II, and III machines

No drilling of granite benchtops, no plumbing, no drains, no floods, and a fast, self priming, quiet rotary pump

Fill the water tank with water, turn it on, allow one hour for the machine to warm up (use a smart timer) and you're good to go."



A może by oddzielny wątek założyć dla R24?
》tertium non datur《

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3458
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Londinium R
« Odpowiedź #44 dnia: 10 Grudzień 2020, 20:03:00 »
Zdanie, jak Cię stać to kupuj. Świetna maszyna.
Jak kupisz, to założysz nowy wątek ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi