Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1528427 razy)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4965 dnia: 11 Czerwiec 2018, 20:48:23 »
Do espresso wypaliłam w piątek kolejną partię "Synestezji na wiosnę" (owoce) oraz "Synestezja Cioccolato". Ostania mieszanka jest to połączenie Brazylii Jaguara (70%) z Salvadorem La Cumbre z obrobki naturalnej (30%).

"Synestezja Cioccolato" jest palona zdecydowanie ciemniej, niż większość moich produktów do espresso. Ciekawa jestem, jak wypadnie porównanie z "Chocolate Wave" od Antonia.  Moje espresso to czekolada (mleczna) z odrobiną suszonej żurawiny. Espresso Antonia: ciemna, gorzka czekolada.

Zapraszamy!  :szampan:  :kwiat:

Czy Cioccolato jest juz w sklepie? Bo ja nie widzę. Do ostatniego zamówienia dostałem próbkę Jaguary - bardzo dziękuje - i mi bardzo zasmakowała. Czuje, ze Cioccolato to może być to :).

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4966 dnia: 11 Czerwiec 2018, 21:36:40 »
Jutro się pojawi  :poklon:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4967 dnia: 12 Czerwiec 2018, 19:09:37 »
Cioccolato -->> Synestezja Cioccolato

Od siebie dodam nieco inną wersję Mefisto -->> Mefisto Mr. Kong

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4968 dnia: 14 Czerwiec 2018, 07:06:45 »
Cioccolato -->> Synestezja Cioccolato

Od siebie dodam nieco inną wersję Mefisto -->> Mefisto Mr. Kong


O świetnie! Obydwie kawy chętnie spróbuje. Czy czerwcu, lipcu będą jeszcze te 2 konkretne palone? Bo akurat wyjeżdżam i wolałbym po powrocie zamówić świeże.
Kiedy ponownie będzie Mr Kong w ofercie?

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4969 dnia: 14 Czerwiec 2018, 08:48:05 »
Jeśli Mefisto było palone teraz, to w lipcu będzie optymalne do picia. Kawy do espresso powinny "odpocząć" 2-3 tygodnie..
Możesz je śmiało zamówić TERAZ a potem wypić  :poklon:

Mefisto będzie dobre do 3 miesięcy a pewnie najlepsze około 4-6 tygodni po paleniu.
La Raffaela z kwietniowego palenia wciąż bardzo dobrze smakuje na stole cuppingowym i wciąż ją tam stawiam obok "świeżych" paleń.
Nie trzymam  jednak paczek na słońcu, otwartych czy też w cieple..

Jeśli zamówisz kawy TERAZ, przynajmniej będą podróżować w optymalnych warunkach, ponieważ akurat nie ma upałów. Transport rozgrzanym samochodem czy pobyt w szafce paczkomatu może ZABIĆ aromaty każdej kawy. Dlatego w warunkach letnich odradzam paczkomaty. Przeważnie stoją w ostrym słońcu i ten właśnie czynnik może być decydujący o tym, co się stanie finalnie z produktem. Generalnie warto skorzystać z chłodnej pogody, żeby zamówić większą ilość kawy.
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwiec 2018, 09:01:07 wysłana przez Elka »

Offline pytlakos

  • Wiadomości: 330
  • Ekspres: Isomac Tea II
  • Młynek: Mazzer SJ, Kinu M47 Phoenix
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4970 dnia: 14 Czerwiec 2018, 09:48:31 »
Elka, dwa pytania:
- czy paczkomat z którego nadajecie paczki też jest na słońcu? Bo mój akurat nie :)
- co masz na myśli, pisząc że nie trzymasz paczek w cieple? Przechowujecie je w jakiejś chłodni? Czy po prostu temperatura pokojowa ok 20 stopnie jest ok?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4971 dnia: 14 Czerwiec 2018, 09:50:48 »
Paczkomaty są OK. Wiem, bo z nich korzystam :). Nasze paczki odbiera kurier.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4972 dnia: 14 Czerwiec 2018, 10:14:59 »
Staram się kawy przechowywać w najchłodniejszym możliwym miejscu, ale absolutnie nie w lodówce. Jeśli zabieram je w drogę a jest upał, to także nie zostawiam ich w aucie. Nie stawiam stołu cuppingowego tak, żeby słońce padało na torebki, bo one się nagrzewają: w środku jest warstwa metalu..

Generalnie jest tak, że ze wzrostem temperatury rośnie bardzo szybko energia kinetetyczna cząsteczek gazów: ergo wietrzenie następuje szybciej. Mogą też zajść niekorzystne zmiany chemiczne ziarna. Kurier zabiera paczki, ale jeśli Państwa paczkomat znajduje się na słońcu, to go zdecydowanie odradzam w ciepłych okresach roku.

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 929
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4973 dnia: 14 Czerwiec 2018, 10:18:20 »
Ja mam pytanie czy większość kaw pakujecie teraz w te torebki co poniżej na zdjęciu ? Bo w tej cieniźnie jak mi się struna oddzieliła od opakowania to wolę te białe co były wcześniej ;)



Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4974 dnia: 14 Czerwiec 2018, 10:25:36 »
Ja też wolę  :ok:

Kawy Synestezji nie są tak pakowane i nigdy nie były.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10577
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4975 dnia: 14 Czerwiec 2018, 11:17:04 »
jak mi się struna oddzieliła
Jak mam mocny chwyt, to tak wychodzi... ;)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4976 dnia: 14 Czerwiec 2018, 11:48:00 »
Jeśli Mefisto było palone teraz, to w lipcu będzie optymalne do picia. Kawy do espresso powinny "odpocząć" 2-3 tygodnie..
Możesz je śmiało zamówić TERAZ a potem wypić  :poklon:

Mefisto będzie dobre do 3 miesięcy a pewnie najlepsze około 4-6 tygodni po paleniu.

Dzięki za wyjaśnienie - to mnie przekonuje. Czy ten timing jest też adekwatny dla Cicollato?

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4977 dnia: 14 Czerwiec 2018, 12:19:16 »
Generalnie im więcej jest robusty w mieszance, tym dłuższego ona wymaga odgazowania, ponieważ robusta zawiera też molekuły-nośniki negatywnych aromatów. W przypadku arabik "odejście" nadmiaru dwutlenku węgla będzie gwarantować stabilność ekstrakcji. Kawa bedzie najlepsza dwa tygodnie-półtora miesiąca po paleniu.


Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4978 dnia: 14 Czerwiec 2018, 13:47:04 »
Generalnie im więcej jest robusty w mieszance, tym dłuższego ona wymaga odgazowania, ponieważ robusta zawiera też molekuły-nośniki negatywnych aromatów. W przypadku arabik "odejście" nadmiaru dwutlenku węgla będzie gwarantować stabilność ekstrakcji. Kawa bedzie najlepsza dwa tygodnie-półtora miesiąca po paleniu.

Dziękuje za wyjaśnienie. Zamówienie złożone :).

Online kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1489
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4979 dnia: 14 Czerwiec 2018, 14:25:43 »
Popijam Cioccolato sprzed miesiąca: po 2 tygodniach była ok, teraz jest idealna ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi