Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1525352 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4950 dnia: 01 Czerwiec 2018, 11:38:43 »
I jak wypadło Buongiorno na powitanie dnia? ;)

Dziękuję za to, że zaglądacie do naszego sklepu. Staramy się, jak możemy, zapraszamy :).

Z moich ostatnich dzieł, gorąco zachęcam do spróbowania kolejnej wersji Ariadny++ ;). Tym razem sam mam wielką trudność w odkryciu w filiżance specyficznych walorów typowej robusty. Może dlatego, że zastosowałem wspomnianą wcześniej, doskonałą robustę Mr. Kong z Rwandy. Jest jej 14%, a jakoby jej nie było -- tzn. espresso jest gładkie, słodkie, pachnące. Cena mieszanki jest więc bardzo preferencyjna kawka.

Powstała też kolejna wersja Espresso #1 czyli prosta mieszanka z Salwadorem. Tym razem nieco bogatsza, bo w składzie jest też sporo fajnego, "czekoladowego" Meksyku. Miałem niegdyś znajomego Meksykanina -- do mięsnego gulaszu dawał dużo czekolady ;).
« Ostatnia zmiana: 01 Czerwiec 2018, 11:44:41 wysłana przez Antonio »

Offline opad83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 65
  • Ekspres: QuickMill Vetrano, Aeropress, V60, Kawiarki Bialetti
  • Młynek: Ceado e5p, Commandante C40 mk3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4951 dnia: 01 Czerwiec 2018, 22:03:39 »
I jak wypadło Buongiorno na powitanie dnia?
Petarda😀 espresso bardzo aromatyczne, fajna gęsta crema. Lubię takie blendy.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4952 dnia: 04 Czerwiec 2018, 18:39:47 »
To się cieszę :).

W zasadzie już dostępne w naszym sklepie są najfajniejsze młynki do espresso, czyli Ceado E37S. W najnowszej wersji:



W drodze jest też kolejna dostawa małych ciałem a wielkich swoją siłą młynków E6P. Polecam :). Niedawno sprzedałem mój pierwszy, osobisty E6P pierwszej generacji. Pod ekspres wstawiłem wyciągnięty z lamusa mega-szybki RR55OD i paradoksalnie zatęskniłem za mniej szybkim a znacznie bardziej precyzyjnym maluchem E6P.

« Ostatnia zmiana: 04 Czerwiec 2018, 18:44:20 wysłana przez Antonio »

Offline nester Mężczyzna

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4953 dnia: 04 Czerwiec 2018, 20:02:35 »
E37S świetny młynek. Przez wielu na zachodzie uważany za najlepszy w kategorii cena/jakość. W jakości espresso dorównuje wielu "customowym" konstrukcjom, żeby iść jeszcze dalej za króliczkiem, trzeba już ostro portfel otworzyć  :mrgreen:
« Ostatnia zmiana: 04 Czerwiec 2018, 20:17:27 wysłana przez nester »
If only closed minds came with closed mouths

Offline Koszmar Mężczyzna

  • Wiadomości: 107
  • Ekspres: la pavoni prof. , szkło i bibuła
  • Młynek: catler, kinu m47, m38
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4954 dnia: 04 Czerwiec 2018, 21:05:22 »
Serdecznie dziękuję za błyskawiczną przesyłkę, polubiłem się z tą Cyato więc ponowiłem zamówienie.
Oczywiście czuję się bardzo dopieszczony; za gratisowy Salwador, nie gniewaj się Andrzej, całuję cały
organizm, Elu  :buziak:
dzień bez kawy to jakiś koszmar

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4955 dnia: 04 Czerwiec 2018, 21:41:55 »
Dziękuję  :redface:  :kwiat:

Offline rojowolfi Mężczyzna

  • Wiadomości: 104
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Ascaso Dream PID, Gabi Master A,
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4956 dnia: 05 Czerwiec 2018, 15:08:18 »
Jako szczęśliwy nabywca tego osobistego młynka mogę tylko potwierdzić,że to najlepszy wybór.
To się cieszę :).

W zasadzie już dostępne w naszym sklepie są najfajniejsze młynki do espresso, czyli Ceado E37S. W najnowszej wersji:



W drodze jest też kolejna dostawa małych ciałem a wielkich swoją siłą młynków E6P. Polecam :). Niedawno sprzedałem mój pierwszy, osobisty E6P pierwszej generacji. Pod ekspres wstawiłem wyciągnięty z lamusa mega-szybki RR55OD i paradoksalnie zatęskniłem za mniej szybkim a znacznie bardziej precyzyjnym maluchem E6P.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4957 dnia: 09 Czerwiec 2018, 09:13:15 »
@rojowolfi, dzięki :). Kolejne młynki do nas jadą z Italii -- zapraszam. Zawsze jakieś specjalne warunki zaproponujemy.

Polecam super promocję Synestezji: --> 2 x 500g RED za 99zł

Offline rojowolfi Mężczyzna

  • Wiadomości: 104
  • Ekspres: Aeropress, Hario V60-02, Ascaso Dream PID, Gabi Master A,
  • Młynek: Ceado E6P, Kinu M47
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4958 dnia: 09 Czerwiec 2018, 10:55:51 »
La Cumbre zmielona dziś rano do espresso to totalny sztos. Delikatna z przebijająca przez owoce słodyczą czekolady. Mniam. Tylko boję się że zaraz zniknie [emoji3]

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4959 dnia: 09 Czerwiec 2018, 11:21:43 »

Polecam super promocję Synestezji: --> 2 x 500g RED za 99zł

Kiedy palone te kawy? Mam jeszcze spory zapas, a chętnie bym zgarnął. Na stronie widnieje tylko, że w maju. Dzięki!

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4960 dnia: 09 Czerwiec 2018, 11:26:00 »
W maju :). 2/15.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4961 dnia: 11 Czerwiec 2018, 10:41:13 »
Ta promocja powoli się kończy, zostały tylko 3 takie zestawy. Kawy są świetne, więc warto.
Dzisiaj też w podobnej cenie ostatnie 3 paczki Buongiorno --> Buongiorno.

Offline dziewiecset Mężczyzna

  • Wiadomości: 463
  • Ekspres: Kalita Wave 185, V60-01, Bialetti, Chemex, AP, December Dripper
  • Młynek: Baratza Sette 270W, Aergrind, 1zpresso K-Ultra
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4962 dnia: 11 Czerwiec 2018, 14:45:35 »
Testowałem póki co Kenię i pierwsze co mi się rzuciło w oczy, bardzo dobra selekcja ziaren, póki co brak jakiś dziwnych mniejszych, mniej dopalonych etc. Co do walorów smakowych, póki co szukam, ale woli chyba niższe temperatury tak 93-90 i muszę tak jakoś spróbować bo na 97 czuję jakbym zabijał to co w niej najlepsze :P

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10556
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4963 dnia: 11 Czerwiec 2018, 15:17:17 »
Chyba nie, aż tak to chyba się nie zabija, ale my stosujemy 94 stopnie zarówno w cuppingu i V60.

Offline Elka Kobieta

  • Wiadomości: 1281
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #4964 dnia: 11 Czerwiec 2018, 15:23:28 »
Mniejsze, "dziwne" wcale niekoniecznie muszą oznaczać coś złego :-).
Selekcja ziaren to jest ujednolicanie. Nie zawsze jest ono zgodne z naturą. Najbardziej różnorodne są przecież naturalne Etiopie: jest to mieszanina różnych dzikich odmian. W Dimmie są bardzo maleńkie ziarenka a taże ziarenka ogromne. Czy to jest utrudnienie dla roastera? raczej nie. I dla Dimmy, i dla Arichy trzeba zbudować krzywą uwzględniającą różne gęstości oraz różną geometrię ziarna.

Rozkład naturalny, krzywa Gaussa ma kształt dzwonu: szerszego lub węższego. Jako botanik bardzo lubię "dzwonki":

http://botanyphoto.botanicalgarden.ubc.ca/2010/07/campanula_patula/

Wracając do kaw: polecam dwa blendy: Juicy: Kenia Kinii (50%)-Etiopia Gelana Abaya (35%)-Kenia Muthingini (15%)

oraz Miriam (50%) -Ceiba (50%).

Dodam, że te blendy były palone razem. Nie sądzę, żeby ten zabieg przeszkodził którejś z kaw w pełni się "rozwinąć".
Do espresso wypaliłam w piątek kolejną partię "Synestezji na wiosnę" (owoce) oraz "Synestezja Cioccolato". Ostania mieszanka jest to połączenie Brazylii Jaguara (70%) z Salvadorem La Cumbre z obrobki naturalnej (30%).

"Synestezja Cioccolato" jest palona zdecydowanie ciemniej, niż większość moich produktów do espresso. Ciekawa jestem, jak wypadnie porównanie z "Chocolate Wave" od Antonia.  Moje espresso to czekolada (mleczna) z odrobiną suszonej żurawiny. Espresso Antonia: ciemna, gorzka czekolada.

Zapraszamy!  :szampan:  :kwiat:
« Ostatnia zmiana: 11 Czerwiec 2018, 15:59:00 wysłana przez Elka »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi