forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Alternatywne urządzenia do parzenia kawy => Wątek zaczęty przez: Ryan1985 w 11 Styczeń 2018, 21:09:52

Tytuł: Kawa w kawiarce - jaka dawka/mielenie
Wiadomość wysłana przez: Ryan1985 w 11 Styczeń 2018, 21:09:52
Cześć,

Mam pytanie. Jak jest Waszym zdaniem optymalna dawka kawy i grubość mielenia kawy do kawiarki o pojemności 6 tz?

Pozdrawiam,
Tytuł: Odp: Kawa w kawiarce - jaka dawka/mielenie
Wiadomość wysłana przez: grex w 11 Styczeń 2018, 21:27:54
sypiesz tyle aby wypełnić całe sitko. Grubości mielenia nie da się opisać przez internet, musisz sam popróbować. Nie napisałeś jaki masz młynek. Na różnych młynkach różnie się to ustawia. Generalnie lepszy młynek pozwala zmielić drobniej bez zatykania sita.
Na YT masz całą masę poradników jak używać kawiarki: https://youtu.be/-bxWHnCxi5c
Tytuł: Odp: Kawa w kawiarce - jaka dawka/mielenie
Wiadomość wysłana przez: krystians w 11 Styczeń 2018, 21:39:23
To zależy od przepisu i od tego jak wypalona jest kawa. Jeśli chcesz pełny zbiornik wody (pod zaworek) to przemiał +/-  jak sól kuchenna (jaśniejsze kawy drobniej, ciemniejsze grubiej. Jeśli chcesz gęstszą, bardziej esencjonalną kawę to wlewasz 2/3 pojemności zbiornika wody. Mielisz drobniej to jest trochę grubiej niż do espresso. Musisz wypracować samemu taki moment w którym kawa ma maksymalną słodycz. Trudno określić tą grubość, która z resztą dla każdej kawy będzie inna. Powiedziałbym że na ogół jest to moment kiedy zaczyna kawa być pylista i się ubijać, ale między palcami jest dalej szorstka.

P.S. Czy można prosić o przeniesienie do działu moka?