Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1067682 razy)

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3030 dnia: 05 Luty 2019, 11:35:48 »
Rozumiem podejście liczenia od kontaktu z wodą.
W praktyce, jeśli mamy do dyspozycji porządną preinfuzję - tak 3-4 bar, taką która ma szanse wygenerować pączkujące krople kawy na PFie, to zupełnie pasuje. Wtedy jak dołożymy 15-20 sekund ekstrakcji na pełnym ciśnieniu to w te 25-30 sekund w sumie mamy wzorową filiżankę espresso (zakładając, że wszystko inne jest dobrze ustawione).
Natomiast gdy mamy taką preinfuzję z ciśnieniem malutkim - np. u mnie ~1 bar, bo tyle mam w rurach i rota pompa tyle wpuszcza na ciastko, to nie ma szans żeby ciastko się poprawnie nasączyło w całości. I wtedy, żeby wydobyć te książkowe parametry ekstrakcji to od uruchomienia pompy jeszcze trzeba liczyć około 25-30 sekund. Ale pytanie czy to jest preinfuzja na tak małym ciśnieniu, ktoś to na YT nazwał pre-wetting, co chyba dobrze oddaje efekt.

Zobaczyłem te różnice dopiero gdy zacząłem się bawić Robotem. Na nim chętnie wliczam preinfuzję do czasu ekstrakcji. Na moim super Rockecie i cienkim ciśnieniu z rur nie wliczam (albo w ogóle nie używam).

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3031 dnia: 05 Luty 2019, 12:26:01 »
Nie wliczam preinfuzji do czasu ekstrakcji.
A czemu? :o Jest kontakt z wodą, rozpoczyna się ekstrahowanie.

Tak mi bardziej smakuje.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3032 dnia: 05 Luty 2019, 12:49:05 »
Co Ci smakuje? Ta świadomość, że czas nie istnieje? ;)

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3033 dnia: 05 Luty 2019, 13:01:42 »
Coś Ci nie zaszkodziło? :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3034 dnia: 05 Luty 2019, 13:44:34 »
Nie, nasłuchałem się wykładów z fizyki. W Twoim przypadku, w ogóle w naszym kawowym przypadku, nie ma żadnego znaczenia jak to sobie odliczymy/policzymy: czy od włączenia pompy czy od innego charakterystycznego punktu procesu, bo proces zaparzania przebiegnie zgodnie z programem. W zasadzie można odpuścić sobie pomiary czasu w procesie zaparzania espresso, bo posługujemy się także pomiarami masy, objętości, "widzimy" też przepływ wody przez kawowe ciastko. Cały proces można zdefiniować i bez pojęcia czasu ;).

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3035 dnia: 05 Luty 2019, 14:24:12 »
Teraz to ja rozumiem. A już przemknęła się myśl, że może dzisiaj coś innego paliłeś.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3036 dnia: 05 Luty 2019, 18:42:30 »
książkowe parametry
Te książkowe parametry nie mówią nic o zaparzaniu wstępnym. Nie wiem czemu jeśli nie widać to jest to zagadnienie. Przy ręcznych przelewach nikt nie odejmuję tego czasu od całości. Oczywiście dla pełni informacji warto podać, że czas całkowity to tyle, a pre tyle i tyle. Ale nie zmienia to faktu, że woda nie czeka, jest kontakt, rozpuszcza co może.

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3037 dnia: 05 Luty 2019, 19:25:22 »
Zgadzam się. Ale z jedną uwagą: jeśli mam za małe ciśnienie na preinfuzję to ten kontakt z wodą jest bardzo ograniczony - woda nie penetruje całego ciastka, tylko do pewnej wysokości. Więc część kawy ma kontakt z wodą, a pozostała część jest sucha. Tego ostatniego nie sprawdziłem - domyślam się tylko.
« Ostatnia zmiana: 05 Luty 2019, 19:32:19 wysłana przez rubin »

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3038 dnia: 05 Luty 2019, 19:33:08 »

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3039 dnia: 05 Luty 2019, 19:43:40 »
Właśnie chciałem to wkleić. Świetne narzędzie.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3040 dnia: 05 Luty 2019, 20:00:45 »

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3041 dnia: 05 Luty 2019, 20:07:07 »
Coś dla Valeriego. On chyba lubi takie rzeczy konstruować. Ciekawe tylko jak z doborem tego tworzywa - czy zbyt szybko nie zmatowieje lub coś innego mu nie zaszkodzi. Ale Widziałem już kiedyś podobne na jutubie, ale wydaję mi się, że tam był szklany.

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3042 dnia: 05 Luty 2019, 20:17:14 »
O, właśnie @Valerii mógł by zrobić kosztorys wykonania takiego portafiltra. Myślę że paru chętnych by było :)

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1435
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3043 dnia: 05 Luty 2019, 20:53:14 »
Niesamowite jak synchronicznie myślą polscy i ukraińscy miłośnicy kawy... Trzy dni temu chłopcy z Odessy mnie o to pytali.
To jest poliwęglan. Przezroczysty jak szklo nie będzie.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Mr.Ed Mężczyzna

  • Wiadomości: 297
  • Ekspres: Rancilio Silvia V4,Bialetti Venus 4tz,Phin
  • Młynek: Bodum Bistro,Baratza Vario
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #3044 dnia: 05 Luty 2019, 21:17:03 »
Przezroczysty jak szklo nie będzie.
Będzie niestety podatny na zarysowania ale nadrabia bardzo wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Warunek - markowy producent tworzywa (w pracy mam do czynienia z obróbką mechaniczną płyt z plexiglasu i poliwęglanu).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi