Ja pozostanę po stronie tych, którzy raczej nie wierzą w znaczące ulepszenie czegokolwiek przez wymianę sitka czy prysznica. Jest może precyzyjniej wykonane, lepiej wypolerowane, ale wpływ na ekstrakcję, czy smak..... jest w moich oczach raczej nikły. I wręcz zaniedbywalny przy wpływie na smak np. kawy dobrze wypalonej i źle upieczonej.
Wyższa skuteczność zaparzenia kawy gdy używa się sitek precyzyjnych jest poparta wieloma faktami i doświadczeniem rzeszy baristów (w tym moim zarówno w warunkach domowych jak i kawiarnianych). Te sitka mają równe otwory, które dodatkowo są mniejsze niż seryjne. To powoduje że mielimy drobniej i wyciągamy z kawy więcej - więcej smaków, więcej słodyczy, większa rozpuszczalność kawy... Ponadto są cylindryczne, a w wersji bez przetłoczenia na sprężynę (które to polecam ! ;) ) są super gładkie. To w połączeniu z dobrze dobranym tamperem sprawia, że ryzyko kanałowania zmniejsza się, a przepływ wody w całej objętości kawy jest równy.
michal85 - do tych sitek da się użyć jeszcze większego tampera, zwiększając tym samym powierzchnię ubicia - tamper ze skośnymi ściankami. Skośne ścianki tampera rozwiązują problem efektu tłoka i zacinania się tampera w sitku przy większym spasowaniu.
(https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/16999025_1852732771606762_2291410947486967534_n.jpg?oh=bf95050a76f8c1f23e0e107c3b482891&oe=5A93E876)