forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Ekspresy kolbowe => Wątek zaczęty przez: malsssh w 11 Grudzień 2019, 09:30:28
-
Dzień dobry!
Właśnie stałem się posiadaczem ekspresu kolbowego Breville VCF126X Barista Max. Czy ktoś z Was posiada ten sprzęt i może udzielić przydatnych wskazówek? Jak oceniacie tę kolbę i młynek? Nie ukrywam, że głównym kryterium wyboru była cena - zapłaciłem na amazonie 1380zł. W tej chwili czekam na dostawę i chciałbym się przygotować do unboxing'u ;)
-
To ja wykorzystam wątek...
Ktoś może ma ten ekspres? Oczywiście z polskiej dystrybucji, nie amerykańskiej.
Wszelkie opinie mile widziane.
-
Ja mam ten ekspres od jakiegoś roku, jestem z niego zadowolona :)
-
Mogę się pochwalić ze mam ten ekspres ale jeszcze się go uczę.
-
Pytania:
Czy ktoś z Was posiada ten sprzęt i może udzielić przydatnych wskazówek? Jak oceniacie tę kolbę i młynek?
Ktoś może ma ten ekspres? Oczywiście z polskiej dystrybucji, nie amerykańskiej.
Wszelkie opinie mile widziane.
Odpowiedzi:
Ja mam ten ekspres od jakiegoś roku, jestem z niego zadowolona :)
Mogę się pochwalić ze mam ten ekspres ale jeszcze się go uczę.
👌👌 Zabawna wymiana myśli 😅
-
Witam
Dzień dobry,
Jestem posiadaczem ekspresu Breville Barista Max VCF126X.
Mam pytanie dotyczące backflushu , czy w tym ekspresie jest możliwe zrobienie backflushu ze ślepym sitkiem ?
Czy po prostu jak ekspres powiadomi mnie diodą na niebiesko to przeprowadzić mam wg instrukcji w ekspresie ?
Czyli z dołączoną tarczę czyszczącą i normalnym sitkiem podwójnym ?
-
Wydaje mi się, że każdy ekspres może zrobić backflush . W „naszym” ja robiłem to czyszczenie z krążkiem nie czekając na sygnalizację diody. Jednak nie używałem jeszcze tabletki czyszczącej - ledwo minął miesiąc jak go posiadam.
W instrukcji nie ma nic o odkamienianiu i nawet pisałem do przedstawiciela o uzupełniająca informację. Na razie cisza.
-
W „naszym” ja robiłem to czyszczenie z krążkiem nie czekając na sygnalizację diody. Jednak nie używałem jeszcze tabletki czyszczącej
Robiłeś czyszczenie bez tabletki ? po prostu wodę przelałeś ? Z tego co mi wiadomo backflush i normalne czyszczenie robi się z tabletką. A przelanie wody przez sitko to codziennie jak robi się kawę.
-
Użyłem krążka czyszczącego bez tabletki i włączyłem program czyszczący wg instrukcji.
Tak jak pisałeś, backfush robi się ze ślepym sitkiem. Krążek czyszczący ma mały otwór po środku. Czy to robi różnice to nie wiem
-
Użyłem krążka czyszczącego bez tabletki i włączyłem program czyszczący wg instrukcji.
Tak jak pisałeś, backfush robi się ze ślepym sitkiem. Krążek czyszczący ma mały otwór po środku. Czy to robi różnice to nie wiem
A jak masz ustawiony młynek ?
-
13
-
Już po kilku dniach musiałem zamówić wydruk 3D lejka do kolby. Dużo kawy wysypywało się podczas mielenia. Jak widać na zdjęciu musi być to specyficzne wcięcie aby wpasować się w uchwyt młynka.
Kupiłem też solidny tamper Moty 58,4mm ale i tak jeszcze jest 0,4 mm luzu w podwójnym koszyku.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20230922/2f512e926fc863ad0966a60eac687b93.jpg)
-
no mi też dużo się wysypuję kawy podczas mielenia. A ten lejek nakładasz podczas mielenia czy tylko jak ubijasz ?
-
Nakładałem do mielenia. Teraz muszę przesypywac z pojemnika do kolby bo nowa waga jest za mała.
Wstępną dystrybucje robiłem z tym kołnierzem a później jak już kawa opadła to zdejmowałem go
-
Witam,
Dzień dobry,
Posiadam ten ekspres juz od ponad 2 lat, jak narazie jest bezawaryjne. Czyszczenie przeprowadzane jest regularnie. Sam posiadam pierścień dozujący kupiony na aliexpress ale niestety nie jest on dobrze spasowany i musze trzymać kolbe troche pod kątem ;/. Pytanie mam do tego wydruku - czy wchodzi on spokojnie pod młynek? bo jeśli wszystko fajnie smiga to podesłałbyś namiary na ten wydruk chętnie zakupie.
Pytanie podłączające się pod topic:
czy ktoś ma portafilter bez dna pasującego do tej maszyny razem z precyzyjnym koszem ? jakiś kosz od VST, IMS?
-
Właśnie przez to wycięcie wchodzi elegancko
https://www.thingiverse.com/thing:5262638/files
-
Dzięki wielkie Darecky ;)
-
NPF widziałem tylko u chińczyków
-
NPF widziałem tylko u chińczyków
Ślusarz bez problemu przerobi z pfa na npf 😀 a może i samemu by się dało.
-
Niby tak ale oryginał może jednak być potrzebny dopóki jest gwarancja lub przy odsprzedaży.
-
dopóki jest gwarancja
Raczej nie będzie miało to wpływu.przy odsprzedaży
Kupujący, jak mu wytłumaczysz, po co jest npf, to będzie wdzięczny.
Albo, jeśli na razie nie masz zamiaru zmieniać ekspresu, to kup u Chińczyka, wtedy łatwiej się ogarnie z espresso.
-
Mały update dotyczący bottomlessa do VCF126X Barista Max
Kupiłem ten:
(https://i.imgur.com/KMZfFqz.png)
sitko w zestawie jest kompatybilne ale na pierwszy raz sitko oryginalne zostało zamontowane, pasuje bez problemu w obu konfiguracjach. ( na amazonie sa sprzeczne opinie). To teraz jeszcze precyzyjne sitko i będę zadowolony :D
-
👍
To teraz do roboty 😁
-
O, super.
Ja znalazłem chińczyka z Allegro ale w opisie jest że kompatybilny z systemem Barsetto. Może się zdecyduję spróbować bo jest opcja smart. (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231002/96ffe36e4b2056f9a7fe28bdc8003873.jpg)
-
@Darecky
Darek, wrzuciłem tutaj, może się komuś przydać. Ta trzecia wersja preinfuzji jest dziwna - zobacz początek, a potem jakby przepływ jest mniejszy:
https://m.youtube.com/watch?v=KS4rWThJafw
-
Trudno mi powiedzieć ale w porównaniu z poprzednimi profilami preinfuzji to ciśnienie na pewno od początku jest większe.
Ciekawe ,że na jednym z filmów robi kawę Columbia supremo czyli ten sam rodzaj co ja na początku.
Wydaje mi się że nie ma tego przyspieszenia ekstrakcji na koniec.
Filmik z tej ekstrakcji gdy zatkało express klik 11 i stała preinfuzja
https://youtu.be/GYws0luiats?feature=shared
-
Mały update dotyczący bottomlessa do VCF126X Barista Max
Kupiłem ten:
(https://i.imgur.com/KMZfFqz.png)
sitko w zestawie jest kompatybilne ale na pierwszy raz sitko oryginalne zostało zamontowane, pasuje bez problemu w obu konfiguracjach. ( na amazonie sa sprzeczne opinie). To teraz jeszcze precyzyjne sitko i będę zadowolony :D
Jak wrażenia z użytkowania ?
-
Spełnia swoja role, wchodzi gładko, rączka nie wygląda tandetnie, z dołączonego sita nie korzystam bo poluje na jakieś precyzyjne ale to na potem zostawiam. Sczoteczki maja twarde włosie i fajnie czyszczą.
Teraz czekam na tamper kupiony od chinczyka, co prawda nie kalibrowany ale ten co chciałem to juz grubsza impreza.
(https://i.imgur.com/GwTVgus.png)
-
Mogę potwierdzić pierwsze wrażenia.
Taka uwaga - sitko które przyszło nie wchodzi z oryginalną kolbą. Kupiłem też ślepe sito z polskiego sklepu i tak samo nie można zapiąć oryginalnej kolby. Górny kołnierz jest inaczej wygięty i zwiększa się wysokość kolby oryginalnej.
A teraz najważniejsze - widać dopiero teraz jak wyglada ekstrakcja. Kanałowanie dość mocne. Na filmie ekstrakcja przeciągnięta bo skupiłem się na telefonie
https://youtube.com/shorts/YEvvsKYZEzQ?si=uGzzq_9Lbj46ME0R
-
Mogę potwierdzić pierwsze wrażenia.
Taka uwaga - sitko które przyszło nie wchodzi z oryginalną kolbą. Kupiłem też ślepe sito z polskiego sklepu i tak samo nie można zapiąć oryginalnej kolby. Górny kołnierz jest inaczej wygięty i zwiększa się wysokość kolby oryginalnej.
A teraz najważniejsze - widać dopiero teraz jak wyglada ekstrakcja. Kanałowanie dość mocne. Na filmie ekstrakcja przeciągnięta bo skupiłem się na telefonie
O super że moja opinia sie komuś przydała. U mnie wyglada to podobnie choć wydaje mi sie ze jest bardziej scentrowane. Brzegi kubeczka zawsze sa ochlapane dookoła ale nie tryska obok maszyny co najwazniejsze. ( dopiero jak bardzo krzywo tampuje to się zdarzy ).
-
Dzisiejsze strzały
Klik17 92 stopnie preinfuzja 3
20/40g 29 sek kanały
https://youtu.be/fcEYbPSLnUY?si=H2n4hUvGyBWt1K2L
19/43g 32sek jakby bez kanałowania
https://youtu.be/XABYQ0w3dwo?si=8AH1aYzTbSWU8okc
-
Ten drugi shot nieźle wygląda. A smak? Ja bym pogrubił na 18 klik i zwiększył dozę na 19,5g i skrócił ekstrakcję.
-
Schodziłem w dół z klikiem z 20 wiec już w górę nie idę. Te kanały to odpowiadają za kwaśne w smaku?
-
Zbyt drobne mielenie też powoduje kanały.
Te kanały to odpowiadają za kwaśne w smaku?
Channeling powoduje nadmierną ekstrakcję kawy w niektórych obszarach i niedostateczną ekstrakcję w innych. W rezultacie otrzymujemy espresso o nierównym profilu smakowym, mętne, które może być jednocześnie kwaśne i gorzkie.
-
Zbyt drobne mielenie też powoduje kanały.
Te kanały to odpowiadają za kwaśne w smaku?
Channeling powoduje nadmierną ekstrakcję kawy w niektórych obszarach i niedostateczną ekstrakcję w innych. W rezultacie otrzymujemy espresso o nierównym profilu smakowym, mętne, które może być jednocześnie kwaśne i gorzkie.
Dokładnie. Zakładam ze tamp jest prosty wiec szukałbym ewentualnych problemow ze zbitymi drobinkami kawy, oraz też nie oszukujmy sie nie posiadamy młynka najwyższych lotów ;/ ale generalnie drugi szocik bardzo spoko, Jaka to kawka teraz pita?
-
Mogę teraz porównać jak robię dystrybucje. Kawa to Chocolate Wave od Antonio
-
92 stopnie preinfuzja 2 klik 17
18,5/35g 25 sekund
Pod koniec kilka szpryc z kanałów ale crema zdecydowanie ciemniejsza smak troszkę słonawy
Muszę jednak zwiększyć dozę do 19 (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231015/9b330d4c3eec4e5e78dd88e2cefa27be.jpg)
-
Chyba lepsze rezultaty osiągniesz z:
¹ preinfuzją nr 3
² dozie 19,5g ÷ 20g
³ relatywnie grubszym mieleniem niż drobniejszem 18 ÷ 20 klik
Kombinuj, dzięki temu lepiej poznajesz swój ekspres, by szybciej dochodzić do poprawnych shotów.
-
No i wyszło skąd u mnie takie rozstrzały.
Każdą pierwszą próbę z nowymi ustawieniami robiłem w opcji programowania ekstrakcji podwójnej, a następne już normalnie. No i okazało się, że programowanie czasu działa chyba jedynie z opcjami domyślnymi czyli 92 stopnie preinfuzja 1. Dopiero wczoraj to zauważyłem bo miałem ustawione 2 czyli preinfuzja z pauzą a esktrakcja poszła bez tej pauzy. O ile nie wiem czy temperatura się resetuje do 92 stopni to preinfuzja na 100 procent tak działa. Idiotyczne ale co zrobić.
-
Taki eksperyment - preinfuzja nr 2 ale dwa razy
92 stopnie klik17
19,5 / 38g 34 sekundy
Tak wygląda ekstrakcja. Czy powinna trwać krócej ? Jakieś szpryce z kanałowania widać
https://youtu.be/16Rp_dGZD8o?si=AAKFGCR32bKNWEkv
-
Ciekawy patent z preinfuzja az sam sprobuje.
Co do czasu ekstrakcjii to pytanie jak smakuje. A najlepiej to zrobic cupping :D.
Co do kanalowania, to chyba trzeba zrobic analize prepa koszyka. U mnie wyglada to podobnie choć ja teraz mam bardzo slabej jakości kawe, (Yankee z allegro) albo trafiłem na nie równy wypał, zamowiłem od Antonio wiec dzis powinna wjechac nowa kawka na testy
-
Cupping? Czyli proponujesz zrobić zwykłą nalewajkę ?
A ta „analiza prepa” - czy możesz napisać co miałeś na myśli ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Nie cupping tylko Salami shot - Pomyliłem nomenklatury,
Jest guide na YT "The Salami Shot: Understanding Your Espresso Extractions"
Nie mogę postowac linków niestety.
Ale generalnie cos takiego z tym ze process bym rozpoczął od 20 sekundy i co 3 sekundy zmieniał filizanke wtedy można by ocenic kiedy kawa najlepiej smakuje, polecam fajna zabawa :D.
z Prepem chodziło mi o coś takiego jak również mozna spotkac na YT typu "espresso puck prep"
-
Po całym kilogramie Ariadny najlepsze rezultaty mam przy 94^C klik 18
18,5/37 g przy czasie około 27 sekund
Preinfuzja nr 2 ale robię tak ze włączam na sekundę -stop i od razu start. Mam wtedy preinfuzję 4sekundy
-
18,5/37 g przy czasie około 27 sekund
Wzorcowe👍94^C
Wychodzi na to, że temperatura jest zawyżona, jeśli smakuje Ci espresso z ciemniej palonego ziarna przy takiej skali °C.
-
Im niższa temperatura tym większa kwasowość. Może w przyszłości zmienię młynek na ręczny to będzie inaczej bo nadal lekkie kanałowanie mam
-
Mały update dotyczący tampera z chin. Okazało sie że jest to tylko metalowa końcówka a nie cały tamper, moj bład nie doczytałem co zawiera produkt. Odesłane, bo za całość wyszło by drożej niz za normcora v4 ktorego nabyłem z niemieckiego amazona. Zadowolony jestem uzyskuje dużo bardziej powtarzalne shoty niż dotychczas jest przede wszystkim równo.
Zrobiłem również prowizoryczne WDT Tool z cienkich igieł ( 4 sztuki wepchnięte do styropianowego klocka) Efekty sa takie ze przy shocie kawa zaczyna ekstrakcje równomiernie po całej powierzchni sitka a nie jak dotychczas kawa zaczynała ekstrakcje po bokach 0.2 sek wcześniej niż na środku. Ciekawa obserwacja, pewnie nabędę coś troszkę lepszego i cieńszego aby usprawnić proces przygotowania.
-
@Kaka666 w kwestii WDT polecam zapoznać się z tematem umikota - załatwia temat raz na zawsze w kilka sekund
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=13659.0
-
@Matius22 genialne, dzieki za cynk ;)
-
załatwia temat raz na zawsze w kilka sekund
Potwierdzam to co wyżej w 101% a jak wybierzesz najnowszą wersję to wszystko co miałeś do tej pory trafi do szuflady tak ja u mnie te cztery mieszadła.
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Na młynku ręcznym efekt już dużo lepszy ale jednak problem z dystrybucja mam.
Shot 17/35g 34 sek . Temperatura i preinfuzja domyślna . Kawa Brazil Pantano Espresso ze sklepu Antonio. Smak - nareszcie jest balans i podstawa do szukania dalej. (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231202/8fbec6ea7f96d294905ea5e876ef6fb8.jpg)
https://youtu.be/jIFUb7AoG9Y?si=8bGO_35OalyfO-iM
-
Nierówno, ukośnie ubite?
-
Chyba nie ale muszę to sprawdzić dokładnie. Pod palcami wydaje się ze tamper jest równo
-
No to dystrybucja.
-
Co masz na myśli że efekt duzo lepszy ? :D
ostatnio zauważyłem robiac dwa shoty (jeden po drugim)ze różnią sie one diametralnie pod wzgledem czasu ekstrakcjii. Pierwszy shot 33sec, chwile po tym nastepny shot 23 sec. I to wsumnie jest bardzo powtarzalny scenariusz. Nie wiem czyja to wina czy młynka, czy temperatury bojlera. Nic nie zmieniam miedzy shotami a i tak istnieje ta różnica.
-
Kolor cremy , zbalansowany bardziej smak. Może dla kogoś to dziwne ale ….często wącham ciastko i teraz ma swój zapach całkiem przyjemny a nie typowy dla fusów
-
Pracuję nad dystrybucją - dużo jeszcze przede mną prób. https://youtu.be/29unvzKr5Jo?si=PovzCtOs1knbQt4m
-
Nie za grubo zmielone?
-
30 sekund więc raczej nie za grubo
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Za szybko się zbiera ekstrakcja. Której preinfuzji używałeś?
-
Ta domyślna czyli nr 1 (łagodna )
-
A zrób shota na tych samych parametrach na tej nr 3. Nie pamiętam, to ta jakby bez preinfuzji?
-
Dokladnie jak piszesz
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Dokladnie jak piszesz
Ja bym najpierw robił na preinfuzji nr 3, a jak espresso by mi już przypasowało, to eksperymentował dopiero z 1 i 2, bo one zmieniają ekstrakcję.
-
Dzisiaj dwie próby preinfuzja nr 3
Ten sam sposób dystrybucji
Młynek breville
https://youtu.be/xkTCnrIrekg?si=JgbRVnRwSkBaGlIE
1zpresso :
https://youtu.be/ags-JJtj0Xw?si=doTRWIwWh3Y__Omb
-
Przy nr 3 jak przewidywałem jest lepiej. A samk?
-
Jest mi ciężko pisać o smaku. Wczoraj wydawało się lepsze. Czas mogłem skrócić bo wyszło 36g z 17 ale jak ma się w obsłudze telefon , wagę i stoper to idzie się pogubić
Czy widzisz różnice na plus z młynka ręcznego ?
Wyraźnie inny jest zapach mielonki z każdego młynka.
-
Mniej strzyknięć? Żebyś lepiej ustawił kamerkę, toby lepiej moża by było ocenić.
-
Może dziś lepiej widać ?
1 film to młynek ekspresu. Prawie bez kanałowania ale widać ze nierównomierna ekstrakcja
2 film młynek JMax klik 1/5/7 . Oprócz nierównomiernego ekstrakcji doszło sporo kanałowania przy takim samym sposobie dystrybucji. Coś źle robię ale sama mielonka z ręcznego jest zdecydowanie zbrylona. Krema po ręcznym ma ciemniejszy kolor
https://youtu.be/4NEGUCkxp7A?si=8noYtuYWH7syGoy0
https://youtu.be/5no0iKspcaw?si=fWZqHKm2GPs0VIIY
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231207/fd4e1d2c066fde9fa7d081196615b92c.jpg)
-
Obydwie ekstrakcje za drobno zmielone ziarno. Jaka była doza?
Po to kupiłeś lepszy młynek, żeby wkurzać się na ten wbudowany? Skup się na 1Zpresso. JMax klik 1/5/7 .
Co to znaczy?
-
Elektryka używam na razie w celach porównawczych.
Doza 17g
1/5/7 to ustawienia na młynku
-
Doza 17g
To jest te same sitko, co kiedyś sypałeś 19g?
Między 1,5 a 2,0 jest jest jeszcze coś w rodzaju 9, 10 klików? Tak jak w pozostałych połówkach, tj. między 2,0 a 2,5 itd?
-
Tak to samo sitko. Stwierdziłem jednak ze mimo iż miejsca do prysznica jest dość przy dozie 19g to kawa się wysypuje przy wdt ( nawet przy 17g jest to problem)
1 pełny obrót ( od 0 do zera ) , następnie cyferka 5 na pierścieniu regulującym no i 7 klik
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Stwierdziłem jednak ze mimo iż miejsca do prysznica jest dość przy dozie 19g to kawa się wysypuje przy wdt ( nawet przy 17g jest to problem)
Większa odległość mielonki od przysznica nie jest dobra.
Przy tych 17g pogrub o parę klików.
1 pełny obrót ( od 0 do zera ) , następnie cyferka 5 na pierścieniu regulującym no i 7 klik
Upewniam się. 0 to styk żaren i obracasz 360 stopni, a potem jeszcze na cyfrę 5 plus po niej 7 klików?
-
Muszę użyć kołnierza by móc intensywnie podziałać wdt a po jego zdjęciu tak wyglada kawa w sitku. (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231207/3e6f9d6338fc3762f6a00a712e74376f.jpg)Tak to wyglada na młynku.
W sumie będzie to 90+50+7 klików od 0 czyli zablokowanych żaren. (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231207/5eb7bc329824e4d69b332af2899d928b.jpg)
-
Możesz wyrównać obracając dłonią: kciukiem i palcem wskazującym. Ja tym się nie przejmuję i lekko stukam npfem w gumę.
-
Czas ekstrakcji 29 sekund wiec mogę troszczkę pogrubić przemiał
-
2 kliki w górę a czas ekstrakcji spadł do 23 sekund . Krema jasna i jak widać male krótkie szpryce są nadal. Wdt po przesypaniu a te dziury przy brzegach palcami zagarnąłem i lekkie opukanie PF.
https://youtu.be/Jy68-cL-8B8?si=6WmNnvS18w78pFe6
-
Zdecydowanie daj większą dozę o 1g, a resztę bez zmian.
-
Zaczynam się zniechęcać .
Przesypanie z kubeczka , intensywne wdt z kołnierzem , rozłożenie palcami aby zasypać brzegi po kołnierzu. To zbytnio się nie udaje wiec delikatnie po powierzchni wdt. Tamping bez żadnego już opukiwania. Efekt na filmie
https://youtu.be/9WT7rAGjZQs?si=X4-r9j0X-GIMPNoJ
-
Miałeś czas 29sek, to nie był zły czas, wróciłbym do tamtych ustawień bo teraz idzie to zbyt szybko i pryska na boki.
A jak mocno ty to traktujesz tamperem? Może po prostu za mocno, jeśli przy przepełnionym sitku wbijasz to tamperem tak głęboko, że masz jeszcze luz od prysznica. Jak młyn dobrze zmieli to wystarczy to w zasadzie delikatnie wyrównać przykładając może ze 2 kg masy maksymalnie na to.
Nakręć film ze wszystkimi czynnościami, od momentu wsypania kawy do młynka.
-
Zaczynam się zniechęcać .
Przesypanie z kubeczka , intensywne wdt z kołnierzem , rozłożenie palcami aby zasypać brzegi po kołnierzu. To zbytnio się nie udaje wiec delikatnie po powierzchni wdt. Tamping bez żadnego już opukiwania. Efekt na filmie
https://youtu.be/9WT7rAGjZQs?si=X4-r9j0X-GIMPNoJ
Nic nie napisałeś o parametrach?
-
Zaczynam się zniechęcać .
Po tym co tutaj pokazujesz coraz bardziej się upewniam w przekonaniu o tym że dobrze zrobiłem jakiś czas temu sprzedając swój ekspres SAGE
Nie wiem czemu się uparłeś na tą kolę i to sitko ze swojego doświadczenia wiem że nie zawsze mi to działało, dokupowałem kolby sitka i jak miałem kanaliki tak miałem.
Ty chyba masz kolbę i sitka 58mm
Jak tak to mam propozycję - wyślę Ci za darmo pokryję koszty przesyłki takie cos:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14116.0
I takie
https://www.olx.pl/d/oferta/sitka-grupa-58mm-CID99-IDXNK1V.html?bs=olx_pro_listing
Pobaw się poużywaj zobacz jest tylko jeden warunek ja nic z tego Ci nie sprzedam.
Za to Ty pobaw się poużywaj ja nie muszę tego sprzedać a i Ty nie będziesz się musiał spieszyć z odsyłaniem tego.
Jak coś pisz a postaram się Ci to jutro wysłać do podanego paczkomatu.
Odeślesz mi to też na mój koszt.
Jka
-
Zaczynam się zniechęcać .
Przesypanie z kubeczka , intensywne wdt z kołnierzem , rozłożenie palcami aby zasypać brzegi po kołnierzu. To zbytnio się nie udaje wiec delikatnie po powierzchni wdt. Tamping bez żadnego już opukiwania. Efekt na filmie
https://youtu.be/9WT7rAGjZQs?si=X4-r9j0X-GIMPNoJ
Nic nie napisałeś o parametrach?
Jak w opisie filmu
18/37 25 sek pre nr 3
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Miałeś czas 29sek, to nie był zły czas, wróciłbym do tamtych ustawień bo teraz idzie to zbyt szybko i pryska na boki.
A jak mocno ty to traktujesz tamperem? Może po prostu za mocno, jeśli przy przepełnionym sitku wbijasz to tamperem tak głęboko, że masz jeszcze luz od prysznica. Jak młyn dobrze zmieli to wystarczy to w zasadzie delikatnie wyrównać przykładając może ze 2 kg masy maksymalnie na to.
Nakręć film ze wszystkimi czynnościami, od momentu wsypania kawy do młynka.
Z filmikiem będzie problem prędzej zdjęcia .
Tamping raczej nie jest mocny - robię slabiej niż na początku a wtedy miałem około 8 kg ale fakt ze muszę to sprawdzić.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Zaczynam się zniechęcać .
Po tym co tutaj pokazujesz coraz bardziej się upewniam w przekonaniu o tym że dobrze zrobiłem jakiś czas temu sprzedając swój ekspres SAGE
Nie wiem czemu się uparłeś na tą kolę i to sitko ze swojego doświadczenia wiem że nie zawsze mi to działało, dokupowałem kolby sitka i jak miałem kanaliki tak miałem.
Ty chyba masz kolbę i sitka 58mm
Jak tak to mam propozycję - wyślę Ci za darmo pokryję koszty przesyłki takie cos:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14116.0
I takie
https://www.olx.pl/d/oferta/sitka-grupa-58mm-CID99-IDXNK1V.html?bs=olx_pro_listing
Pobaw się poużywaj zobacz jest tylko jeden warunek ja nic z tego Ci nie sprzedam.
Za to Ty pobaw się poużywaj ja nie muszę tego sprzedać a i Ty nie będziesz się musiał spieszyć z odsyłaniem tego.
Jak coś pisz a postaram się Ci to jutro wysłać do podanego paczkomatu.
Odeślesz mi to też na mój koszt.
Jka
Jest to faktycznie 58 mm ale portafilter musi miec 3 zęby/zatrzaski czy jak to się fachowo nazywa. Dziękuje więc za propozycje ale nie będę mógł tego używać.
-
Ok co do kolby.
Ale sitka możesz sobie posprawdzać bo według mnie w nich jest problem.
Teraz sprawdziłem i mam jeszcze VST też mogę pożyczyć.
Nie może być tak by to aż tak mocno "sikało" szkoda otoczenia :-[
Jka
-
18/37 25 sek pre nr 3
A klik?
-
Tu bez zmian 1/5/9
-
Sugeruję 18,5g i dwa, trzy kliki grubiej.
-
Ok co do kolby.
Ale sitka możesz sobie posprawdzać bo według mnie w nich jest problem.
Teraz sprawdziłem i mam jeszcze VST też mogę pożyczyć.
Nie może być tak by to aż tak mocno "sikało" szkoda otoczenia :-[
Jka
Chętnie wypróbuję i zgłoszę się do Ciebie w styczniu bo teraz nie będzie czasu na zabawy.
Mam drugie sitko które kupiłem razem z NPF. Tamper w oryginalne sitko ( bez kawy ) wchodzi płyciej niż w oryginalne (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231212/1f2553e1b3005559b5b43834f1ae971d.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231212/dcdd273f9d6f36144ba0da681c016bdc.jpg)
-
Ok nie ma problemu zamykam tamtą aukcje na OLX
Tamper też Ci podeśle (robiony na zamówienie)
I nie krępuj się po to tutaj jesteśmy by sobie pomagać jak mamy takie możliwości.
Jka
-
Sugeruję 18,5g i dwa, trzy kliki grubiej.
Objętościowo to będzie więcej niż teraz ? Jeśli tak, to słabo widzę wdt i późniejsze zasypywanie kraterów po kołnierzu ale spróbować nie zaszkodzi
-
Jeśli tak, to słabo widzę wdt i późniejsze zasypywanie kraterów po kołnierzu
Pisałem, jak z tym sobie poradzić. Pisałem też, że nie możesz mieć za dużo miejsca między mielonką a prysznicem.
-
Dziś przyszły do mnie puckscreeny. Nie wiem czy to nie będzie jakieś rozwiązanie
-
Może być, że jak masz większy odstęp mielonki od prysznica, to tak blaszka przyjmuje impet wody z prysznica.
-
Kupiłem dwa 1mm grubości na 150 i 100um
-
To ma szansę zadziałać, tylko że temperaturę trzeba będzie podnieść o kilka stopni.
-
Mam do Elektry, ale tylko raz użyłem. To, co napisałem, że ten krążek przyjmuje uderzenie wody z prysznica, a możliwe że w Twoim ekspresie z ciśnieniem nie 8,5 do 10 bara, tylko z większym 15 bara, więc przy mniejszej ilości mielonki może być to korzystne.
-
Na spokojnie to nie wyścigi, moim zdaniem jeśli prep z wdt jest za intensywny to robisz większe lumpy kawy zamiast ich się pozbywać, jakie wdt używasz? może igły są za grube.
Co do sitek daj znać czy któreś weszło bo ta głowica nie toleruje niczego co ma owalne ranty sitka, kupiłem kilka VST na amazonie żaden nie pasował i każdy odesłałem. O ile się nie mylę sitka z VST maja większe fi niż standardowe od Brevilla wiec na pewno będzie zjazd w dół z mieleniem co w połączeniu ze standardowym młynkiem który jest nie za dokładny może być lekko zawodzące.
Sam na ten moment szukam sitka do tego ekspresu ale zastanawiam sie czy jest sens właśnie ze względu na młynek, który powoduje czasami bóle głowy związany z kanałem oraz przegrzewaniem się.
-
Z tym NPF co kupiłeś obydwa sitka - oryginalne i to w zestawie wchodzą do grupy. Z portafiltrem breville już tylko oryginalne. W sumie po to kupiłem ten ekspres na 58mm bo jest więcej dodatków na rynku ale tu okazało się że jest lipa.
-
Nie wiem co się dziś podziało ale musiałem zjechać na młynku do 1/5/3 aby uzyskać z 17g 36g naparu w 20 sekund
Kanałowanie oczywiście jest dalej . Wydawało mi się ze tamping był lekki a tu 10kg wyszło. Zszedlem do około 3-5kg aż bałem się ze mi mielonka wypadnie … zdjęcia :
1 w kubku
2. Po wdt
3. Po zdjeciu kołnierza
4. Po wyrównaniu dłonią
5 po lekkim wdt po powierzchni
6 po tampingu ((tu jeszcze 10kg)(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231213/94845ecd7ae1c7def67a20ec6120c208.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231213/2ce9c51cf14bf1dbef8e0700456d84a4.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231213/d4ce8a582e2af90334ff7d8e52770300.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231213/1da0c9bc7d4844550a4a51db606ceb21.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231213/26f68cf99ca04c020a81cc51ffda8927.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231213/1a18d7c87a74626a4b7c125be8de3ff7.jpg)
-
Według całkowitego amatora jakim jestem jak dla mnie to:
Za grubo zmielone.
Źle ubite.
Ja na ostatniej fotce widzę szczelinę pomiędzy ścianką sitka a "mielonką" no to jak tam ma się coś zbudować i jak kanałów ma nie być.
Ja robię tak i nie wiem co to kanał, sikanie czy inne dziwolągi.
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Faktycznie szczelinę widać. Praprzyczyna to te kratery po kołnierzu które próbuje na rożne sposoby zasypać . Tamper ktory ma 58,5 mm tez ma luz.
Źle ubite - możesz uściślić ?
-
Źle ubite - możesz uściślić ?
Miałem na myśli tą szczelinę jak widzisz na mojej fotce tego nie ma.
Skupił bym się bardziej na spokojnej ekstrakcji nie przywiązywałbym aż takiej wagi do czasu.
A po pierwsze drobniej bym zmielił.
Z tym że piszę za siebie.
Przejrzałem 3 filmy z okresu jak miałem SAGE i też miałem takie problemy.
Jka
-
17g
Co tak się uparłeś z tą mniejszą dozą? Gdy pakujesz przy teście monety 19÷20g?
-
Na tej kawie miałem najbardziej zbalansowany smak właśnie na 17 g . No i ekstrakcja trwała prawie 30’sekund a dzisiaj ledwo 20 na drobniejszym przemiale
-
Z tym NPF co kupiłeś obydwa sitka - oryginalne i to w zestawie wchodzą do grupy. Z portafiltrem breville już tylko oryginalne. W sumie po to kupiłem ten ekspres na 58mm bo jest więcej dodatków na rynku ale tu okazało się że jest lipa.
no tak zapomniałem o tym sitku co było w zestawie z Nakedem bo uzywałem cały czas oryginalnego, ja na oryginalnym niemam takiego kanałowania, potestuje te z zestawu i zobacze jak to smiga, Ty rozumiem korzystasz z tego nowego sitka, nie od Brevilla?
-
Na tej kawie miałem najbardziej zbalansowany smak właśnie na 17 g
Obejrzyj swój film z dozą 18g. Na początku drobno zmielone ziarno wytrzymuje napór wody... do czasu. Trzymaj się testu monety => jedna pewna stała + preinfuzja nr 3 (bo uzyskaniu satysfakcjonującego shota eksperymentowanie z pozostałymi), temperatura uzależniona od stopnia palenia, na ile pid jest oki, a następnie koryguj stopniem mielenia. Pytanie, które wcześniej zadałem: jakie ciśnienie podaje pompa, bo jak 15 bara, to klops.
-
Nie mam bladego pojęcia jakie ciśnienie daje pompa. Dziś pierwszy szot - nie zmienilem nic od wczoraj a w 15 sekund otrzymałem 40g z 18. Dlatego zamiast zwiększać to zmniejszyłem przemiał i dozę .
-
Z tym NPF co kupiłeś obydwa sitka - oryginalne i to w zestawie wchodzą do grupy. Z portafiltrem breville już tylko oryginalne. W sumie po to kupiłem ten ekspres na 58mm bo jest więcej dodatków na rynku ale tu okazało się że jest lipa.
no tak zapomniałem o tym sitku co było w zestawie z Nakedem bo uzywałem cały czas oryginalnego, ja na oryginalnym niemam takiego kanałowania, potestuje te z zestawu i zobacze jak to smiga, Ty rozumiem korzystasz z tego nowego sitka, nie od Brevilla?
Nie . Używam właśnie tylko oryginału ale zapinalem ten kupiony i dlatego wiem że wchodzi do grupy
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Dziś zamiana kawy Carmo Paranaiba od Antonia. Klik jak wczoraj 1/5/3. Ekstrakcja 44 sekundy 18/ 37g . Jutro pójdzie klik w górę . Kanały są ale spokojniejsza ekstrakcja . Crema dość ładna ? (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231214/26bb55a79abdaee24def4d4da6b42391.jpg)
-
18g (doza)
Sprawdzałeś, ile masz luzu między ubitą mielonką a prysznicem?
-
Tak. 5 groszy lekko się odbiło
-
Super. Ta kawa musi być puszysta. Czy ja dobrze widzę? Tygrysek w tym shocie? Czemu chcesz zmielić grubiej w następnym shocie?
-
W smaku dużo goryczy a czas zbyt długi
-
Racja. Pomyliłem czas ekstrakcji z uzyskiem. Przestaw o dwa kliki, żebyś zobaczył od razu większą różnicę.
-
Witam
Mam pytanie o odkamienianie w tym expresie, czy ktoś z was robił ? bo w instrukcji nie ma nic o odkamienianiu.
-
Witam
Mam pytanie o odkamienianie w tym expresie, czy ktoś z was robił ? bo w instrukcji nie ma nic o odkamienianiu.
Witać to możesz swoich gości w progu domu.
-
a tu co moge robic ?
-
to nie witam
-
Witać to możesz swoich gości w progu domu.
to dzieki za rozwiazanie problemu , juz wiem jak mam odkamienic express. Bardzo mi sie przydala twoja elokwentna odpowiedz.
-
Napisz do polskiego dystrybutora breville niech Ci podeślą instrukcje tak jak mi.
Ciekawe ze w oficjalnym filmie na YouTube procedura odkamieniania jest inna niż w oficjalnym PDF
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
1/5/8 klik
Preinfuzja nr3
33 sekundy
18/36,5 g
Kanałowanie jest tu mniejsze ale widać że brak równomierności na sitku podczas ekstrakcji https://youtu.be/CE_8ErYwRJg?si=c-qCSViUrpCMXgM0
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231219/5709c58bbac85cf6231860b857fc10c7.jpg)
-
Grubiej o 1,2 kliki.
-
O 2
1/6/0 klik
24 sekundy
18/36 g
Crema jaśniejsza kanały są
https://youtu.be/iCoVmckNWiA?si=wjEcHlb6x2pDQ0ZN
-
No to 1.5.9. albo zwiększ dozę o 0,5g przy 1.6.0, jeśli nie będzie to za dużo względem prysznica?
-
Do sprawdzenia.. z puckscreenem sprawdzałem dozę 17 i na kanałowanie nie pomogło.
-
Sprawdziłem dziś 1/5/9 klikną dozą 18 i 18,5 g. Czas około 30 sekund w obu przypadkach kanałowanie. Smak chyba jednak był lepszy przy dłuższym czasie ekstrakcji. Spróbuje wiec wrócić do 40 sekund i jeszcze raz to sprawdzić. Odcisk monety na ciastku przy 18,5 g (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231220/813de3e6de3bf1968914063ef8584e22.jpg)
-
Przy okazji sprawdziłem termoparą temperaturę wody wypływająca z grupy. No i chyba jest problem. Kilka sekund jest zadane 92 stopnie a pod koniec wyplywu spada do 80 .
-
Spróbuje wiec wrócić do 40 sekund
Ja takie dłuższe ekstrakcje robię przy jaśniej palonych ziarnach.Odcisk monety na ciastku przy 18,5 g
Wg mnie można więcej do 19g przy tym stopniu mielenia.
Niestabilność w tego typu ekspresach to raczej norma.
-
Niestabilność ale jak z nią zawalczyć ?
Podnieść temp początkową ?
Skracać jak najbardziej czas ekstrakcji ?
Do ilu może spaść temperatura wody ?
-
To są już limitacje sprzętu, na rynku sa duzo stabilniejsze i lepsze maszyny pod tymi względami ale niestety są dużo droższe. Sam osobiście już zasadzam sie na Dual Boilera od Sage który jest duzo lepsza maszyną od obecnego Brevilla, ma zarówno zachwycającą kontrole nad temperatura jak i mnóstwo modyfikacjii które można zainstalować zrobionej przez społecznośc kawoszy. Posiada tez dużo pasujących dodatków czego niestety nie posiada nasz Breville.
-
Niestabilność ale jak z nią zawalczyć ?
To jest wina efektywności TB w ekspresie.
Podnieść temp początkową ?
Nie, bo temperaturę ustawiasz dla danego wypału ziarna. Może coś da, jak na grzaniu ustawisz maksymalnie wysoką temperaturę, zrobisz kilka fushów wszystko dogrzewając, a przed ekstrakcją na ciemnym ziarnie zmienisz na najniższą
Skracać jak najbardziej czas ekstrakcji ?
I tym samym kupować tylko ciemne wypały, by zmieścić się w 23÷27s.
Do ilu może spaść temperatura wody ?
W ogóle nie powinna spaść, tylko być taka sama podczas ekstrakcji. Taką zależność powinien zagwarantować porządny termoblok, choć osobiście preferuję duże single boiler, tak od 750ml, żeby zachował się na "wyrost" lub w mniejszych systemy typu LM Micra, albo zaciąganie do bojlera kawowego wody wstępnie podgrzanej.
-
Zmiana sitka na to które przyszło z NPF poprawiło shoty. Otwory wygladaja na mniejsze i są trochę dalej od brzegu w porównaniu z oryginalnym sitkiem. Niestety to nie pasuje do fabrycznego portafiltra.
Wdt dalej do ogarnięcia.
Ariadna
Klik 1/4/9 temp 94
Preinfuzja wyrazista
Pierwszy film ciemny mało widać ale zamieszczam bo ekstrakcja najlepsza do tej pory. Crema na zdjeciu
https://youtu.be/mSdfcmVfPjQ?si=Fq6ATsznJv7_9CK0
https://youtu.be/mNUNmHlQJDk?si=sKZ63HCYHt738trS
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231230/7d01083d0b5325cf7b48a8c1999b8d76.jpg)
[mention]GostRado [/mention]
Wspomniałeś gdzieś że powinienem teraz sprawić sobie lepszy ekspres. No niestety muszę na tym jeszcze popracować.
-
Ariadna temp 94
Nie za wysoka?Pierwszy film
:brawa:
A na preinfuzji nr3 próbowałeś? Na tych samych ustawach z pierwszego filmiku.
Zbieraj kasę. Prędzej czy później spełnisz swój cel, ale już teraz szukaj, analizuj, porównuj ekspresy. Oczywiście w granicach rozsądku :D Ja kiedyś podjąłem decyzję, abym na każde moje urodziny, imieniny i pod choinkę dostawał tylko kasę. Rodzina się burzyła, bo co to za niepodzianka, ale byłem stanowczy i takim sposobem miałem więcej gotówki na kawową pasję.
-
Poprawa wg mnie nastąpiła gdy jednak ta preinfuzja właśnie taka wyraźna
-
Zmiana sitka na to które przyszło z NPF poprawiło shoty. Otwory wygladaja na mniejsze i są trochę dalej od brzegu w porównaniu z oryginalnym sitkiem. Niestety to nie pasuje do fabrycznego portafiltra.
Wdt dalej do ogarnięcia.
Ariadna
Klik 1/4/9 temp 94
Preinfuzja wyrazista
Pierwszy film ciemny mało widać ale zamieszczam bo ekstrakcja najlepsza do tej pory. Crema na zdjeciu
[mention]GostRado [/mention]
Wspomniałeś gdzieś że powinienem teraz sprawić sobie lepszy ekspres. No niestety muszę na tym jeszcze popracować.
ja co jakis czas zmienam te sitka raz robie na jednym potem na drugim, a Tobie jak smakuje z tego drugiego sita?
-
Przede wszystkim nie mam takiego kanałowania ale czas ekstrakcji jest już dość dlugi. I to powoduje że w końcu coś innego wyczuwam niż kwaśność i gorycz
-
Jak tak to mam propozycję - wyślę Ci za darmo pokryję koszty przesyłki takie cos:
Pobaw się poużywaj zobacz jest tylko jeden warunek ja nic z tego Ci nie sprzedam.
Zgodnie z tym co napisałem na PW podsyłam Ci to co mogę podesłać byś sobie sprawdził.
Podaj mi tylko na PW dane do paczkomatu (mail i nr.tel.)
Jutro wszystko to będzie wysłane.
Sitka - widać jakie.
[ You are not allowed to view attachments ]
To co zostało po ekspresie Lelit
[ You are not allowed to view attachments ]
I taki tamper
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
Przede wszystkim nie mam takiego kanałowania ale czas ekstrakcji jest już dość dlugi. I to powoduje że w końcu coś innego wyczuwam niż kwaśność i gorycz
Dokładnie, z tym ze przy ekstrakcjii dużo dłużej mi kawa sie zbiera do tego aby był jeden strumien. Bardzo czesto mam tak, że kawa leci dwoma dosyc blisko siebie przez 10 sec i dopiero potem sie łączy, niezależnie od kawy.
-
Przede wszystkim nie mam takiego kanałowania ale czas ekstrakcji jest już dość dlugi. I to powoduje że w końcu coś innego wyczuwam niż kwaśność i gorycz
Dokładnie, z tym ze przy ekstrakcjii dużo dłużej mi kawa sie zbiera do tego aby był jeden strumien. Bardzo czesto mam tak, że kawa leci dwoma dosyc blisko siebie przez 10 sec i dopiero potem sie łączy, niezależnie od kawy.
Mam to samo przy czym widać też ze niektóre części sitka są jakby przytkana i zaczynają puszczać kawę później.
-
No dzisiaj zmieniłem kawkę na Poniedziałkową. Czarne palenie . Ekstrakcja trochę za szybka (18/39g w 24 sekundy) jednak prawie filmowa . Żadnych szpryc , jeden strumień - fakt że trochę zbyt duży - żałuje ze nie nagrałem . Na jmax klik 1/4/8 preinfuzja na razie ta co zawsze czyli wyrazista. Temp 94. Smak - czuć mniej body, żadnych kwasków jednak goryczy za dużo . Coś pokombinuję jak będzie powtarzalność.
Przy okazji taka uwaga- mam tamper Moty 58,4 mm i w oryginalnym sitku wyraźnie jest jeszcze luz - stąd ten niedokładny tamping na brzegach . Sitko od NPF jest bardziej dopasowane do Moty.
-
a jak ogólnie sprawuje się ten komplet? widziałem że na OLX można wyrwać w nawet fajnej cenie (trochę taniej niż jakiś entry lvl młynek i kolba) O.o
dużo trzeba zainwestować w dodatki aby robić w miarę znośne i powtarzalne kawy mleczne?
-
Do mlecznych spoko i oprócz kołnierza do kolby do mielenia i tampera raczej nic nie potrzeba. Do espresso to jednak już trzeba kombinować. Najgorsze że oryginalny portafilter raczej nie współpracuje z innymi sitkami . Dzieki koledze Jka sprawdzę większa ilość sitek.
-
Zgodnie z tym co napisałem na PW podsyłam Ci to co mogę podesłać byś sobie sprawdził.
Podaj mi tylko na PW dane do paczkomatu (mail i nr.tel.)
Jutro wszystko to będzie wysłane.
I zostało wysłane.
Powodzenia
Jka
-
Preinfuzja wyrazista
Klik 1/4/3 18g/40g 33 sekundy
Jedna z lepszych ekstrakcji chociaż jeszcze mogę zejść z przemiałem. Kawa jednak całkiem inna niż wszystkie do tej pory bo ciemno palona.
https://youtu.be/uq5svcPQ6x4?si=8yMMoNLgk-0otdCf
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240109/101e9881afe4858833cd5ec0a23a3739.jpg)
-
:wow2: :wow2:
A czemu tak długo ciągnąłeś? Ciemne ziarna to długość ekstrakcji 23÷27s.
-
Jak się skupiam na telefonie to nie patrzę na wagę i czas . Ciekawe że z dnia na dzień muszę zmniejszać stopień przemiału bo to co wczoraj było mniej więcej ok czyli klik 1/4/5 dzisiaj trwało ledwo 23 sekundy 18/38g.
https://youtu.be/Hf0SMFVXSzc?si=MVi7j5hj9Q1ywZx0
-
Jak na ciemnym ziarnie, to może smakować taka krótka ekstrakcja.
-
Żadne z sitek ims , vst czy pozostałe które użyczył mi kolega Jka nie pasuje do oryginalnej kolby - nie da rady z nimi zapiać z kolby.
-
O choroba tego bym nie przypuszczał.
Jka
-
Tak podejrzewałem ale będę testował na chińskim NPF:)
-
ale będę testował na chińskim NPF:)
Myślisz że może to na coś wpływać
Po doświadczeniach z ekspresem SAGE (coś tam) gdzie miałem jak się nie mylę ze 4cztery NPF od Chińczyka i różnic nie wyczułem do obecnego bez zmrużenia oka mam kupionych już tyle i wszystkie przetestowane.
Tylko ten zaznaczony strzałką to oryginał.
[ You are not allowed to view attachments ]
A wczoraj doszedł taki - no bo chwyt mi się spodobał i w czymś sobie go podmienię.
[ You are not allowed to view attachments ]
Jka
-
NPF chyba nie może mieć wplywu ale już sitka na pewno a tylko w tym bedę mógł je sprawdzić
-
Aktualizacja po testach sitek. Otóż na każdym z nich zdecydowanie mniej kanałowania. Na ciemno palonej sitko ims ( w srodku z kartką lelit NPF oryginalne ims ) zszedłem na młynku 1zpresso na 1/3/9 klik.
Dziś na tym samym sitku średnio palona
kawa Brazylia z coffeesite 1/5/0 31 sek 20/ 40 g. Zero szpryc.
Niestety sitka VST razem z tym NPF który posiadam wchodzą w grupę zbyt ciasno. Na tyle że nie będę ryzykował ich używania.
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240115/0395e7953a2b4527d81f0eb75956e625.jpg)
-
przydałby sie filmik :D, jak crema i smak?
oraz co to jest "kratka lelit" ?
-
sitko ims ( w srodku z kartką lelit NPF oryginalne ims )
Kurcze miałem tyle tego ze już nie pamiętam dokładnie co gdzie i jak ale mam wrażenie że jest to sitko kupione z takim czymś.
https://www.konesso.pl/product-pol-2686-Portafilter-58mm-bez-wylewek-typu-naked-Lelit-PLA580V.html
Jeżeli na nim wychodzi Ci akceptowalna kawa to przyjmij to sitko w prezencie i piszę to poważnie :taktak: tego sitka już mi nie odsyłaj skoro mogę pomóc to dlaczego tego nie zrobić u mnie i tak by tylko dalej leżało w szufladzie.
Jka
-
przydałby sie filmik :D, jak crema i smak?
oraz co to jest "kratka lelit" ?
Kartka opisana przez Jka właściciela sitka:)
Crema na zdjeciu , smak w porównaniu do tej ciemnej z większym body i trochę tej kwaskowości czuć. Muszę jeszcze spróbować jasno palonej do espresso.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
sitko ims ( w srodku z kartką lelit NPF oryginalne ims )
Kurcze miałem tyle tego ze już nie pamiętam dokładnie co gdzie i jak ale mam wrażenie że jest to sitko kupione z takim czymś.
https://www.konesso.pl/product-pol-2686-Portafilter-58mm-bez-wylewek-typu-naked-Lelit-PLA580V.html
Jeżeli na nim wychodzi Ci akceptowalna kawa to przyjmij to sitko w prezencie i piszę to poważnie :taktak: tego sitka już mi nie odsyłaj skoro mogę pomóc to dlaczego tego nie zrobić u mnie i tak by tylko dalej leżało w szufladzie.
Jka
Dziękuję za prezent ale wolałbym się czymś odwdzięczyć jednak . To jest to dokładnie sitko (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240115/94232f1e09da6a6b068fd07dd96d5c3b.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240115/5cf3fd51be37470df9c001a887a51924.jpg)
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240115/6b122125015098742fd47c8a4cdc75b2.jpg)
-
no tak źle przeczytałem kartka i sie zastanawiam skąd kratka ;/ , nie mniej chyba znow czeka mnie zamawianie ims i testowanie. Kupowałem te sitka jakis czas temu ale nie miałem wtedy NPF teraz go mam i teraz by weszło do grupy ;)
-
Oryginalne od tego NPF tez wchodzi ciaśniej niż oryginalny zestaw kolba sitko. Tam tez mniej mielonki wchodzi - około 18/19g.
-
Dziękuję za prezent ale wolałbym się czymś odwdzięczyć jednak .
Uwierz mi to "Dziękuję" wystarczy niech Ci służy.
To jest niezłe sitko tylko że do niego chyba potrzeba tamper 85.4/85.5mm.
Jka
-
Mam taki właśnie 58,4. Czuć ze do vst wchodził na styk
-
Dwa filmiki
Pierwszy to „Poniedziałkowa”
Klik 1/3/8 20/40g 32 sekundy
Drugi to Brazylia
Klik 1/5/0 21/39g 27 sekundy
https://youtu.be/RkBOTkzX3rc?si=CbHlzUDrwetJo4Xo
https://youtu.be/E7DVK9ShadM?si=mbz1aNo0daX_1OA-
-
No i zmiana kawy klik poszedł zdecydowanie w górę 1/6/7 na jmax . Cały rytuał przesypywania , wdt i tampingu bez zmian a mam kanałowanie. Chyba nie lubi się ten ekspres z kawami od Antonio ( tez brazylia Minas Gerais)
22/42g w 26 sekund. Smak znowu idzie w kwaski .
-
Pierwszy filmik👍jedynie bym pogrubił o jeden klik skracając ciut czas ekstrakcji.
-
[mention]GostRado [/mention]
Tamte kawy to już wspomnienie. Teraz od Antonio Minas Gerais. Na filmie jeden z ładniejszych szotów
Klik 1/6/1 31 sekund 21/42 g temp 94
Dla mnie to zbyt kwaskowe w smaku.
https://youtu.be/EuxQrJfoKnc?si=PMhQ0t76VVOIkUn2
-
Dla mnie to zbyt kwaskowe w smaku.
Antonio wypala nie za ciemno, więc Brazylia będzie miała lekką kwasowość.
-
Jednak na to wygląda ze ten ekspres nie lubi się z jaśniej palonymi kawami. La Vaca od Gorana już tak nie kanałuje
-
Może trochę robusty też pomaga.
-
Może trochę robusty też pomaga.
Ariadna tez mi kanalowała
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Doza ta sama przy tym samym stopniu mielenia Andrzeja i Gorana, czy inna?
-
Praktycznie tak 21,5-22g . Klik na jmax 1/6/2 a na la vaca 1/5/3 i jeszcze trochę zejdę
-
Myślałem, że Gorana jest mocniej palona, choć nie można porównać zerojedynkowo dwóch różnych ziaren.
Kup Javę classic 001, tylko bezpośrednio od nich. Szybko wysyłają świeżutką. Będziesz miał pełny obraz. Ja tak mam z nią: grubsze mielenie, mniejsza doza i piękny lej ekstrakcyjny. Smak też powinien Ci pasować.
Wiem, że stosujesz najlepsza opcję dla Ciebie ekstrakcji z preinfuzją, ale dla porównania zrób na tych samych nastawach też tę nr 3, bez preinfuzji, dla każdej z testowanych kawek.
-
Dokładnie - jest ciemniej palona i u mnie to działa tak że im ciemniej palona to na młynku musze drobniej mielić. Mialem tą „poniedziałkową” juz po drugim cracku jak zapewnia sprzedający i tu miałem nawet 1/3/8 na młynku
-
La Vaca klik1/4/9
21,5g/40,5g 33 sek
Wg mnie ładnie , spokojnie ale wydaje się że za długo. Jednak gdybym zakończył około 27 sekundy wyszłoby risretto. W która stronę teraz iść z młynkiem i dozą ? . Przy tym przemiale te 22,5 g jeszcze bym mógł zmieścić .
Przy tej kawie nawet stockowe sitko nie miało kanałowania.
https://youtu.be/0dgXrHN1Gqk?si=Ibtny4RgBKLKmCtl
-
33 sekundy to normalny czas. Zawsze idź w stornę dobra ;), niech smak i węch Cię prowadzą.
https://www.baristahustle.com/blog/the-espresso-compass/
-
:wow2: piękna ekstrakcja :brawa:
Przy ciemniejszym paleniu nie ciągnę tak długo, ale sprawdź, który shot bardziej Ci smakuje. Jeśli pogrubisz o 1 klik i zmniejszysz ciut dozę skrócisz czas ekstrakcji.
Jeszcze raz gratuluję👍👍
Żeby kawosze mieli od razu wgląd:
https://www.youtube.com/watch?v=0dgXrHN1Gqk
-
No szkoda ze z kaw od Antonio nie jestem w stanie uzyskać takich szotów.
-
Bo Andy tak ciemno nie pali.
-
Ten lejek pod koniec ekstrakcji zanika zdecydowanie maleje - czy to oznaka ze trzeba kończyć szota?
-
Podaj znacznik czasu o co Ci chodzi dokłądnie. Na pewno jest tam już blonding czyli kawa jaśnieje, to znaczy, że zaczynasz wypłukiwać coraz więcej goryczy. Żeby sprawdzić czy będzie lepiej przy krótszym szocie musisz go po prostu przygotować i spróbować. Generalnie im ciemniejsza kawa tym łatwiej z niej wyciągnąć odpowiednią ekstrakcję, przelewając mniejszą ilością wody. La Vaca z EC nie jest bardzo ciemno palona, choć to chyba najciemniejsza u nich w ofercie, ale jak ją ostatnio widziałem jakieś pół roku temu to była raczej matowa niż błyszcząca od olejków.
-
Około 25 sekundy . Kawa jest bez olejków , matowa tak jak ją opisałeś.
-
To jest związane właśnie z tzw. blondingiem - strumień staje się cieńszy i coraz jaśniejszy, bo woda wypłukuje coraz mniej z przemiału.
-
Około 25 sekundy .
Od momentu włączenia pompy?
-
Zawsze liczę czas od włączenia pompy. Tu było z preinfuzją wyrazistą wiec była mała przerwa między no i czas filmu różni się od czasu ekstrakcji o około 1 sekundę
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Na pewno ta ekstrakcja z filmiku trwa 25s?? Odniosłem wrażenie, że dłużej.
-
Na pewno ta ekstrakcja z filmiku trwa 25s?? Odniosłem wrażenie, że dłużej.
Nigdzie nie napisałem ze ekstrakcja trwa 25 sekund. Trwa 33 sekundy
-
Opacznie zrozumiałem Twój wcześniejszy komentarz. Zrób po mojej sugestii.
-
Ok. Zrobione.
Teraz pilnowałem momentu gdy lejek zaczyna zanikać i robi się mały strumyk.
Wyszło tak
27 sekund 21g/32g
Co tu zrobić aby mniej więcej w tym czasie dostać te 42g ale zanim zacznie się ten blonding?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
To jeszcze więcej pogrub i zmniejsz dozę.
-
Nic nie piszesz jakie to wyszło w smaku. Jeśli chcesz żeby przelało się szybciej to zmiel grubiej. Możesz też dozą operować, ale proponowałbym zmieniać jeden parametr na raz.
-
Nic nie piszesz jakie to wyszło w smaku. Jeśli chcesz żeby przelało się szybciej to zmiel grubiej. Możesz też dozą operować, ale proponowałbym zmieniać jeden parametr na raz.
Wlasciwie to chodzi mi o to aby otrzymać uzysk 1:2 zanim zacznie się ten blonding jak na filmiku. Smak - nie ma kwaskowosci a wiec jest jak dla mnie lepiej niż przy tych kawach gdzie mam kanałowanie.
Dzisiaj :
20,5/44g 26 sekund klik 1/5/2
Przelało się szybciej ale ten blonding także zaczął się wcześniej. Konkluzja jest taka że cokolwiek zmieniam to moment gdy widoczne jest spore zmniejszenie strumienia wypływającej kawy oraz blonding też przesuwa sie na osi czasu
-
La Vaca klik1/4/9 21,5g/40,5g 33 sek
La Vaca? 20,5/44g 26 sekund klik 1/5/2
Za duże skoki robisz. Sprawdź 21g/1.5.0
-
To bylo wczoraj. Nie zamieściłem tego ustawienia młynka
Wczoraj było 21g a klik 1/5/0
-
Przelało się szybciej ale ten blonding także zaczął się wcześniej
On zawsze będzie, bo wynika z wypłukiwania substancji z kawy,szybciej przepływająca woda szybciej wypłukuje też kawę. Kwestia tego, aby znaleźć najbardziej optymalną proporcję dla swoich oczekiwań smakowych. Nikt Ci nie powie czy dla Ciebie lepsze będzie ratio 1:1,7 w 33 sekundy czy 1:2,2 w 26 sekund, tylko Twój smak i węch może to ocenić.
-
Wczoraj było 21g a klik 1/5/0
Próbuj. Masz "czuły" młynek i plus jeszcze dokładniejsze różnice w dozowaniu.
Pamiętasz, jak Ci pisałem, że w Twoim ekspresie prawdopodobnie pompa wali 15 Barami? Na początku ekstrakcji ma większy opór i to nie stanowi problemu, ale pod koniec - już tak.
-
Następna kawa na tapecie . Typowa ciemna Jawa Classic 001. Jeszcze się nie wstrzeliłem ale widzę że tu także zero problemów z kanałowaniem.
-
A jak ze smakiem? Wśród moich kilku znajomych jest ona dla nich najlepsza. Ja też do niej od czasu do czasu wracam, jak chcę poczuć dobrą włoską spaleniznę 😊
-
Czegoś mi w niej brakuje ale faktycznie nie ma żadnych kwasków i chyba to jest dla mnie najważniejsze. Na początku miała taki specyficzny zapach , albo znikł albo się przyzwyczaiłem;). W ogóle to ja jednak piję „nosem”- aromat kawy to coś co uwielbiam i tu wygrywają kawy od Antonio ale w tym ekspresie nie mogę z nimi dojść do ładu . Ziarna tej jawy dość mocno się świecą od olejków.
-
Na początku miała taki specyficzny zapach , albo znikł albo się przyzwyczaiłem;).
Po otwarciu torebki, ale po zmieleniu już mniej, a smak w porządku. Ziarna dość mocno się świecą od olejkow
Ten typ tak ma. Żadna palarnia z forumowych tak nie pali.
-
Ten typ tak ma. Żadna palarnia z forumowych tak nie pali.
"Poniedziałkowa" z palarni Blend też się świeci :)
-
Mialem ale wydaje mi się ze nie aż tak- cześć ziaren była jeszcze sucha tu wszystkie równo świecą
-
Na mniejszym sitku zarówno oryginalnym jak i tym otrzymanym z NPF też nie ma kanałowania na tej Jawie.
Zszedłem na dozę 16g/32g klik na młynku do 1/4/1. Czas wyszedł 27 sekund. Bez preinfuzji a temp 88 C. Zero, ale to zero kwasowości. I to jak dla mnie ten kierunek smakowy. Teraz chyba pokombinuje z mniejszym uzyskiem aby sprawdzić czy uda się trochę mniej tej goryczy uzyskać o ile to możliwe.
Ogólnie najbardziej cieszy mnie to, że z tymi szprycami się już ogarniam i mogę pobawić się w szukanie smaku.
-
Zszedłem na dozę 16g/32g klik na młynku do 1/4/1. Czas wyszedł 27 sekund. Bez preinfuzji a temp 88 C.
Idealnie. Ciemnej czekolady nie wyeliminujesz, która jest dla mnie przyjemna.
-
Brazylia z cofeesite. Średnio palona ale po tej ciemniejszej stronie mocy wg zapewnień sprzedawcy.
Młynek wbudowany klik 15
16/32g 25 sekund. Bez preinfuzji 92C
Kanałowania na sitku chińskim nie ma a to najważniejsze .
Smak - jest tu coś wiecej oprócz goryczki i na pewno nie czuje kwaśnego. (https://uploads.tapatalk-cdn.com/20240217/b30d6e536c850911724878ce1404c407.jpg)
-
No i mam awarię. Portafilter przepuszcza wodę - przy pierwszym szocie - raczej nie ale przy każdym następnym coraz mocniej .
Ciastko po ekstrakcji jest dziwne - wklęsnięte na srodku i czasami nierównomiernie rozłożone
-
Może uszczelka? - nawet nie wiem czy jest jakaś w group hedzie u nas, albo jakies mikro pęknięcie na sitku albo porafilterze?
-
Stawiam na uszczelkę a ekspress pójdzie na serwis - w końcu po to jest gwarancja
-
No i mam awarię. Portafilter przepuszcza wodę - przy pierwszym szocie - raczej nie ale przy każdym następnym coraz mocniej .
Ciastko po ekstrakcji jest dziwne - wklęsnięte na srodku i czasami nierównomiernie rozłożone
Miałem dokładnie to samo. Wymienili mi ekspres na nowy.
-
U mnie się wypięli -usterki brak. Muszę się bujać jeszcze raz ale tym razem mam nagrane filmiki aby się nie mogli wykpić
-
No i mam awarię. Portafilter przepuszcza wodę - przy pierwszym szocie - raczej nie ale przy każdym następnym coraz mocniej .
Ciastko po ekstrakcji jest dziwne - wklęsnięte na srodku i czasami nierównomiernie rozłożone
Miałem dokładnie to samo. Wymienili mi ekspres na nowy.
Długo używałeś do awarii?
U mnie wtrzymał 9 miesięcy. Niepokojące to jest .
Filmik pomógł - mam już nowy w domu
-
Podobnie. 10 miesięcy.
-
Ten nowy zdecydowanie ciszej działa. Chyba nagram sobie jak to wygląda od nowości dla porównania w razie gdyby coś mu dolegało w przyszłości .
-
:wow2: piękna ekstrakcja :brawa:
Przy ciemniejszym paleniu nie ciągnę tak długo, ale sprawdź, który shot bardziej Ci smakuje. Jeśli pogrubisz o 1 klik i zmniejszysz ciut dozę skrócisz czas ekstrakcji.
Jeszcze raz gratuluję👍👍
Żeby kawosze mieli odrazu mieli wgląd
@Darecky jakie tu miałeś sitko?
-
:wow2: piękna ekstrakcja :brawa:
Przy ciemniejszym paleniu nie ciągnę tak długo, ale sprawdź, który shot bardziej Ci smakuje. Jeśli pogrubisz o 1 klik i zmniejszysz ciut dozę skrócisz czas ekstrakcji.
Jeszcze raz gratuluję
Żeby kawosze mieli odrazu mieli wgląd
@Darecky jakie tu miałeś sitko?
Patrząc na dozę to musiało być IMS .
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk