Autor Wątek: Artykuły, ciekawostki nt. kawy  (Przeczytany 442916 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1395 dnia: 23 Listopad 2020, 09:41:23 »
Zrobienie czegoś takiego to pewnie max 100 zł ;) A jedyne co może być ciut bardziej skomplikowane to szczotka, żeby ją jakoś sensownie zrobić.

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1396 dnia: 23 Listopad 2020, 09:50:17 »
O, lepsze niż mój "odbijak słoikowy". Szkoda że nie wpadłem na pomysł użycia silniczka.
Cena faktycznie odjechana... Ale może jakaś firma to kupi i zrobi normalną produkcję.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1397 dnia: 23 Listopad 2020, 09:57:24 »
Takie stacje mogą mieć rację bytu, szczotka pewnie mogła by być też i inna, mniej skomplikowana, pomysł fajny, ceny nie fajne.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5082
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1398 dnia: 23 Listopad 2020, 10:16:44 »
Jak macie pomysły to dawajcie, ja mogę się bawić w projektowanie :D

Offline Damian

  • Wiadomości: 876
  • Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1399 dnia: 27 Listopad 2020, 18:57:10 »
Dość ciekawy artykuł na temat espresso. Aż dziwne, że bez jakiś błędów merytorycznych patrząc na źródło.

https://weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,26549792,espresso-wloskie-prawo-czlowieka-filizanka-kawy-nie-moze.html

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1400 dnia: 28 Listopad 2020, 08:15:22 »
No nie, błędów nie brak. Im dalej tym więcej (espresso z 28,5g kawy?). I rozwój espresso zakończony na Starbucksie. Dziennikarka wykazała się głównie umiejętnością czytania Wikipedii ze zrozumieniem i przepisania paru faktów bez większych baboli. Ale plus za dobre chęci.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5216
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》MAZZER Philos... w drodze 》
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1401 dnia: 28 Listopad 2020, 08:39:06 »
espresso z 28,5g kawy?).

Idźmy dalej tropem tej pani:

ristretto - espresso dla twardzieli... ta sama ilość kawy (28,35g) i dwa razy mniej wody (12,5ml) niż w klasycznym espresso.

Faktycznie dla twardzieli!
》tertium non datur《

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1402 dnia: 28 Listopad 2020, 10:20:37 »
Mi się podoba inny klasyk
"dzisiejsze ekspresy domowego użytku generują nawet 19-barowe ciśnienie"
Ale faktycznie trochę ciekawostek przystępnie podanych

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1403 dnia: 28 Listopad 2020, 20:25:11 »
https://shop.squaremilecoffee.com/products/the-cloth-filter

Square Mile sprzedaje filtr szmaciany do v60. Podobno łatwo go myć, a Hoffmann kiedyś mówił, że najlepsza kawa wychodzi ze skarpety. Jako, że nie miałem okazji pic tak przyrządzonej kawy zamówiłem filtr i paczkę Red Brick -20%. Z przesyłka wyszło €19 wiec cena tez bardzo spoko.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2372
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1404 dnia: 29 Listopad 2020, 00:07:13 »

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1405 dnia: 29 Listopad 2020, 00:22:30 »
A to przepraszam :) miałem nadzieje ze ktoś właśnie wrzuci coś lokalnego.
Testował ktoś skarpetę do v60? Nie jakieś Hario pot tylko v60?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2201
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1406 dnia: 15 Grudzień 2020, 22:46:03 »
Nie wiem czy to ciekawostka czy coś dłużej znanego, ale podzielę się dzisiejszym niezamierzonym doświadczeniem.
Od przedwczoraj popijam mytą Kolumbie Risaralda od White Star Coffee. Bardzo przyjemna w dripie, przypomina naturala i to w zasadzie pasuje do opisu z paczki ktory mówi: tort szwarcwaldzki, powidła malinowe i wiśnie.
Na stornie piszą, że to omni roast wiec rozgrzalem Rotę i do dzieła.
5 sekund preinfuzji, powoli dochodzę do 8 barow i... syn chodzikiem przywalił w stół. Szklanka sie przewróciła, i sturlała ze stołu. Maluch się przestraszył, pobiegłem do niego, sprawdziłem czy ok, szybko uspokoiłem. Po około 30-40 sekundach wróciłem do Roty, ciśnienie 0, ale myśle ok, pokrece i zobaczę co wyjdzie.
Espresso było... bardzo smaczne, choć całkowicie inne niż się tego spodziewałem. Dominowały nuty dymne, może drzewne i ciemna czekolada. Nie było raczej czuć nadekstrakcji. Wydawało mi się, ze smakuje bardzo podobnie jak porządna Indonezja. Po chwili zaparzyłem drugi shot i już wiśnie i maliny na „pierwszym planie”.
Nie wiem czy to Rota czy „mid-infuzja”, ale popróbuje na innych kawach i jeśli wyjdzie podobnie to może się okazać, ze to dobry sposob na „ciemniejsze” smaki w jasnych kawach, nie narażając się na niechciana gorycz.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10513
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1407 dnia: 19 Grudzień 2020, 17:10:46 »
Czytaliście już o takich co kochali kawę inaczej?

-->> Kraków, kawa, policja, pasja...

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1183
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1408 dnia: 19 Grudzień 2020, 17:22:53 »
A najlepsze jest to, że nie można ich oskarżyć o psucie marce opinii produktem o niskiej jakości :D No chyba że dosypali piasku do mielonej :D

Offline RufusTF

  • Wiadomości: 377
  • Ekspres: Bianca, NS Oscar, Kazak Rota
  • Młynek: Niche Zero, Mahlkonig Vario, Comandante
Odp: Artykuły, ciekawostki nt. kawy
« Odpowiedź #1409 dnia: 20 Grudzień 2020, 09:55:30 »
5 sekund preinfuzji, powoli dochodzę do 8 barow i... syn chodzikiem przywalił w stół. Szklanka sie przewróciła, i sturlała ze stołu. Maluch się przestraszył, pobiegłem do niego, sprawdziłem czy ok, szybko uspokoiłem. Po około 30-40 sekundach wróciłem do Roty, ciśnienie 0, ale myśle ok, pokrece i zobaczę co wyjdzie.
Espresso było... bardzo smaczne, choć całkowicie inne niż się tego spodziewałem. Dominowały nuty dymne, może drzewne i ciemna czekolada. Nie było raczej czuć nadekstrakcji. Wydawało mi się, ze smakuje bardzo podobnie jak porządna Indonezja. Po chwili zaparzyłem drugi shot i już wiśnie i maliny na „pierwszym planie”.
Nie wiem czy to Rota czy „mid-infuzja”, ale popróbuje na innych kawach i jeśli wyjdzie podobnie to może się okazać, ze to dobry sposob na „ciemniejsze” smaki w jasnych kawach, nie narażając się na niechciana gorycz.

Czyli przestałeś kręcić zanim poleciało? Jeśli tak, to w praktyce wyszła bardzo długa preinfuzja. Dałeś kawie zakwitnąć. W espresso normalnie nie ma na to miejsca, bo przy 5-10s preinfuzjach krążek ledwo zdąży całkiem nasiąknąć i już go atakujemy strumieniem i ciśnieniem. Dzięki Biance zauważyłem, że jak robię dami-tasse (1:4 albo 1:5) ale nie z dolaniem czystej wody, tylko w całości z ekspresu, to wyłączenie przepływu właśnie na jakieś 30s po pierwszej kropli powoduje, że w kawie jest mniej goryczy. Nie wszystkie kawy do tego pasują, ale kwieciste i owocowe palenia dają fajne wyniki. W sumie to trochę imitacja przelewu, tylko pewnie z większą ekstrakcją dzięki ciśnieniu. 

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi