Autor Wątek: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej  (Przeczytany 9882 razy)

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« dnia: 28 Wrzesień 2016, 22:49:16 »
Mieszkam we Wrocku, gdzie woda słynie ze swojej twardości. Dlatego dla swojej Bezzery kupiłem filtr Britę w dzbanku. Ale czy ona dobrze filtruje i zmiękcza wodę ? Na forach podają, że woda winna mieć twardość wg skali niemieckiej (GH) 5 - 7. Postanowiłem to sprawdzić jak jest u mnie. Kupiłem test w sklepie zoologicznym do badania twardości wody w ... akwarium. I okazało się, że twardość mam na poziomie 5. Czyli w normie. Ale może lepiej jednak mieszać ją z jakąś wodą źródlaną ze sklepu ?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Wrzesień 2016, 23:16:44 »
Filtry typu Brita coś tam zmiękczają, szczególnie gdy świeże, ale nie są w tym mistrzami świata.

Niestety sprawa nie jest taka prosta, bo odrobina wapnia i magnezu (tego drugiego szczególnie) dla smaku jest pożądana, inaczej mówiąc totalnie miękka woda będzie spoko dla sprzętu, ale niekoniecznie dla smaku. Tak czy siak trzeba się liczyć z odkamienianiem co jakiś czas.

Offline huzar Mężczyzna

  • Wiadomości: 13
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Wrzesień 2016, 10:43:09 »
Generalnie do ekspresu najlepsza jest woda z filtra odwróconej osmozy bo wodę masz nie tylko zmiękczoną ale oczyszczoną z wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń mechanicznych noi azotynów i tak dalej... Dzbanki to jedynie pół środek.

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Wrzesień 2016, 10:49:35 »
woda we wro ma twardość 250 i jest dobrą wodą do picia po filtrze węgla
Optymalna twardość to 90 i PH7, tu wyższa.
Czysta osmoza to zły pomysł jako woda do picia lub ekspresu.
Chyba, że mówimy o bojlerze HX (dla pary), bo takie temperatury
chcą z max 30 twardości.

Żywiecki kryształ  jest OK do ekspresu, ale nic lepszego (wręcz gorzej)
 niż wymieszanie osmozy z "kranem" w proporcji 20%.

Ostatnia opcja to robienie własnej wody...

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Wrzesień 2016, 13:35:03 »
Z ciekawości, dla czego mieszanie osmozy z kranem to zły pomysł?

Edyta: Chyba źle zrozumiałem, ale nadal nie jestem pewny, mieszanie z kranem jest złe czy dobre?

Pozdrawiam, Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Wrzesień 2016, 13:37:13 »
"Żywiecki kryształ  jest OK do ekspresu, ale nic lepszego (wręcz gorzej)
 niż wymieszanie osmozy z "kranem" w proporcji 20%."

To dobry pomysł lepszy od polecanego tu zywieckiego krysztalu.
Idealny to zrobienie własnej ;) (magnez i soda / lub inny bufor, można też dać wapń)

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Wrzesień 2016, 13:54:33 »
Magnez w jakiej postaci? Mam trochę odczynników akwarystycznych CzDA, między innymi chlorek magnezu x 6H2O i siarczan magnezu x 6H2O, NaHCO3 również.

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Wrzesień 2016, 16:04:45 »
siarczan lub chlorek lekka różnica w smaku, może zależeć od kawy który lepszy

Najprostszy przepis:
Na 1000g destylowanej wody daj 7g sody oczyszczonej i 18g magnezu.

Potem dajesz 10g na litr destylowanej wody by mieć wodę do kawy.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Wrzesień 2016, 16:09:48 »
Yyy, chcesz parzyć kawę na wodzi w której jest tylko wodorowęglan sodu i magnez? Smaczne to? Jaki to ma ppm?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Wrzesień 2016, 16:24:01 »
Mam trochę wapnia z z osmozy (wydajność 90+),

Ten przepis daje Ph7 i okolo 70-90 twardości. Fajnie podbija kwasowość.
Dodam że taka woda jest smaczna, ale chyba nie jest optimum dla herbaty.
Na jednym z cuppingów we Wro magnez i bufor z poziomem 400 czy coś dawał świetne rezultaty.

Wapń zdaje się daje trochę body
« Ostatnia zmiana: 29 Wrzesień 2016, 16:26:15 wysłana przez lucasd »

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Wrzesień 2016, 16:44:29 »
Bez jednostek nie połapię się o czym piszesz. 90 twardości? W jakich stopniach? 400 buforu czego?

Napisałeś aby wziąć destylat i dodać tylko magnez i wodorowęglan sodu. Nie za pusty ten skład wody? Nie brakuje reszty pierwiastków w smaku?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Wrzesień 2016, 16:53:00 »
ekwiwalentnej twardośći wodorowęglanowej, mierzona ppm (TDS to trochę coś innego ale w miarę zbliżone będą)

Magnez i wapń to główne substancje potrzebne do ekstakcji, inne mają znikomy wpływ.
A soda (lub inny bufor) daje alkaiczność

To jak z powietrzem potrzebujemy tlenu,a azot nam jest zbędny...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Wrzesień 2016, 17:28:00 »
Czyli gdy piszesz twardość 90 masz na myśli 90 mgCaCO3/dm3?

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Wrzesień 2016, 18:51:43 »


Najprostszy przepis:
Na 1000g destylowanej wody daj 7g sody oczyszczonej i 18g magnezu.
18g czego chlorku czy siarczanu, one mają różną masę molową? W jakim stopniu uwodnienia, bo tu już masa molową zmienia się diametralnie wraz ze stopniem uwodnienia? Czy może to masa samego magnezu i na tej podstawie obliczyć masę chlorku lub siarczanu? Czy 1000 g to masa wody netto, czyli masa roztworu będzie > 1000g, czy masa brutto roztworu?


Mam trochę wapnia z z osmozy (wydajność 90+),
Co to znaczy wydajność 90+?


Na jednym z cuppingów we Wro magnez i bufor z poziomem 400 czy coś dawał świetne rezultaty.

400 czego? Jaki bufor?

ekwiwalentnej twardośći wodorowęglanowej, mierzona ppm
czyli 90 x 0,056 dało by 5,04 dKh


ekwiwalentnej twardośći wodorowęglanowej, mierzona ppm
Magnez i wapń to główne substancje potrzebne do ekstakcji, inne mają znikomy wpływ.
W twoim przepisie nie ma wapnia


Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline hlary Mężczyzna

  • Wiadomości: 626
    • Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Twardość wody do kawy w skali niemieckiej
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Wrzesień 2016, 20:11:11 »
Nie wiedziałem, że w celu zrobienia kawy muszę mieć magistra z chemii. :doh:

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi