Autor Wątek: La Pavoni Professional  (Przeczytany 25398 razy)

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Kwiecień 2015, 23:00:05 »
Maturzysta :)
Ciągle dyrektorzy, a teraz cały teren za szkołą to parking, a i tak czasami miejsca brakuje.


Fux, wydzielisz rozmowy na temat ziemi świętokrzyskiej? :mrgreen:

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Kwiecień 2015, 23:36:52 »
A Sandomierz się łapie do tych rozmów :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Kwiecień 2015, 00:06:24 »
Pewnie że tak. Stolicy polskiej przestępczości się nie odmawia...

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Kwiecień 2015, 09:38:43 »
Haha i do czego ten kler doprowadził :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline adik

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: la Pavoni Europiccola , alternatywy Hario
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Kwiecień 2015, 10:58:26 »
Dzięki Geralt za podpowiedz. Akcja zakończona , niestety brak poprawy.

Offline adik

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: la Pavoni Europiccola , alternatywy Hario
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Kwiecień 2015, 10:59:48 »
Raf77 jesteś z Sandomierza?

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Kwiecień 2015, 15:15:47 »
Adik, ale czy w ogóle grzałka się nie wyłącza?

Jak to się województwo dogadało :)

Offline adik

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: la Pavoni Europiccola , alternatywy Hario
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Kwiecień 2015, 17:44:23 »
Ciśnienie na barometrze dochodzi do końca skali i w tym momencie wyłączam ekspres. Mam obawy próbować dłużej.
Kiedy podnosze dzwignie wylatuje więcej  pary niż wody . Ewidentnie coś nie teges.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Kwiecień 2015, 19:03:12 »
Na pewno masz termostat? Ściągałeś dolną osłonę ekspresu?

Offline adik

  • Wiadomości: 6
  • Ekspres: la Pavoni Europiccola , alternatywy Hario
  • Młynek: Eureka Mignon
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Kwiecień 2015, 11:25:35 »
Odkręciłem dolną pokrywę i wygląda na to ,że jest tylko presostat. Myślisz , że odkamienianie może pomóc?
Ekspres to jeden z ostatnich jaki pojawiły się na all...
Jestem po rozmowie ze sprzedającym i zastanawiam się czy go nie odesłać.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Kwiecień 2015, 12:38:21 »
No prawie...
Jakieś 7 km w linii prostej w stronę Stalowej Woli.
Żeby było śmieszniej, to już Podkarpacie :-)
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Kwiecień 2015, 13:54:06 »
Spróbuj odkamienić, nie zaszkodzi sprawdzić. Napisz też do djp w sprawie ewentualnych kosztów części.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Kwiecień 2015, 22:05:24 »
I co się stało?
Padła grzałka...
Przy okazji trochę porozbierałem i nie mam termostatu, tylko presostat.

Offline Geralt0073 Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1024
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Czerwiec 2015, 22:11:40 »
A to jednak nie była grzałka, a element pośredni między włącznikiem a grzałką



A to właśnie ten element, teraz pominięty:



Ale z rozpędu mam też zapasową grzałkę, którą udało mi się kupić za 150 zł





Również z rozpędu wymieniłem też włącznik na czerwony mając nadzieję, że to była wina właśnie starego włącznika



A na HB natknąłem się na ciekawy sposób, a mianowicie papierowy filtr na kawę











Teraz wycinam te filtry o większej średnicy, bo ten na zdjęciu jednak jest za mały.
Korzystam z filtrów chemexowych i odkąd właśnie tak w robię ciastko jest w dużo lepszym stanie po przeciśnięciu wody, nie ma kanałów, więc i kawa jest gęstsza.
Jest już naprawdę dobrze, rzadko mi wychodzi lura.



Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: La Pavoni Professional
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Czerwiec 2015, 06:40:16 »
Ten element który pominąłeś to nie był jakiś bezpiecznik termiczny?

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi