forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Ekspresy dźwigniowe => Wątek zaczęty przez: Geralt0073 w 02 Kwiecień 2015, 21:21:03

Tytuł: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 02 Kwiecień 2015, 21:21:03
Witam, mam na imię Grzegorz, kupiłem dźwignię...

Oczywiście zacznę od problemów - uszczelki. Te w grupie nie trzymają ciśnienia i przeciekają. Jeżeli ktoś wie gdzie kupić takowe, to proszę o namiary.
Poza tym wspaniała włoska myśl techniczna, jak to ma w naturze, nie myślała o wytrzymałości...
Oto przykład:
(http://imgup.pl/di/0NBH/20150402-192602.jpg)

Na szczęście uszczelka domowego pomysłu, podkładka i trochę innego kleju niż włoski załatwiły sprawę.

Poza tym ciśnieniomierz pokazuje więcej niż zero. Tak jest wyskalowany?
(http://imgup.pl/di/XC7Z/20150402-192611.jpg)

No i całość w warsztacie:
(http://imgup.pl/di/F524/20150402-192624.jpg)


Niestety nie posiadam normalnej dyszy, tylko plastik do szybkiego ,,spieniania", który już odkręciłem i zostawiłem tylko metalową rurkę. Niedługo będzie coś więcej, może nawet jutro kawę zrobię.
Jak włączyłem grzałkę, to sama nie chciała się wyłączyć. Czy naprawdę nic nie steruje w tym pracą grzałki poza ręką, która pstryczkiem włącza/wyłącza przepływ prądu?
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: DrUsagi w 02 Kwiecień 2015, 21:41:37
Sprawdź u Francesco na stronie. Tam są szczegóły.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 02 Kwiecień 2015, 21:48:53
Zapytaj tu :
DJP SP. ZO.O - UL. Z. Krasinkiego 41 A - 01-75 VARSAVIA - Tel./Fax 0048/22/6397037 - E-mail [email protected]

Na ebay-u są również dostepnę zestawy naprawcze (http://www.ebay.de/itm/Pavoni-Lever-Europiccola-and-Professional-Service-Kit-Old-Group-/321043182877?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item4abfaa351d)

(http://www.espressoservices.co.uk/OldGroupKit.jpg)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 02 Kwiecień 2015, 23:15:05
To tabliczka, ale nie mówi ona o konkretnym modelu:
(http://imgup.pl/di/TM9F/dsc08224-1-.jpg)
A trochę ich jest http://www.francescoceccarelli.eu/lapavoni_pr_eng.htm (http://www.francescoceccarelli.eu/lapavoni_pr_eng.htm)
Zestaw naprawczy znalazłem za 82,26zł:
http://www.atp-czesci.pl/ogolne/24409-SET-OF-PROFESSIONAL-GASKETS-1786201.html?search_query=pavoni&results=113 (http://www.atp-czesci.pl/ogolne/24409-SET-OF-PROFESSIONAL-GASKETS-1786201.html?search_query=pavoni&results=113)

Wybiorę się jeszcze do sklepu hydraulicznego. a na razie ekspres odkamieniłem.
Jutro go porozkręcam, zobaczę, może jest ten termostat.
Niby wszystko się zgadza z tym, a tu termostat jest: http://www.francescoceccarelli.eu/La_Pavoni/Schede/PR_1998_01_PL_eng.htm (http://www.francescoceccarelli.eu/La_Pavoni/Schede/PR_1998_01_PL_eng.htm)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: zamek w 03 Kwiecień 2015, 07:38:14
Na 99% masz wersje 1.5 - poznaje po zielonym pstryczku i kształcie grupy (pre-millenium).
Ciśnieniomierz powinien być na zero, termostat na pewno jest - czy wskazówka manometru porusza się przy rozgrzewaniu bojlera? Temperaturę docelową powinien uzyskać po ok 12 minutach przy napełnieniu do 3/4 (tak jest u mnie przy podobnej pojemności).
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 03 Kwiecień 2015, 16:42:55
Tak, to by była wersja 1.5. Jest termostat, nie rozsadziło bojlera, wymieniłem uszczelki w grupie i już nie przecieka. Gumy były tak sztywne, że nie miały prawa spełniać swojego zadania. Całe miasto przejeździłem za tymi uszczelkami i idealnych nie dobrałem. Dźwignia chodzi ciężej, ale jest szczelnie.
Poza tym spróbowałem i wyszła lura...  :sciana:
Już ze trzy lata z HX-em i znowu trzeba się uczyć od nowa.
Po świętach wrzucę jakieś zdjęcia, ale najpierw muszę się nauczyć robić kawę, znowu...
A manometr, jak to włoskie wskaźniki, też zepsuty. Na szczęście Francesco na stronie pokazał, jak go naprawić.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 04 Kwiecień 2015, 19:05:50
13g kawy, 10s preinfuzji, 25-30s ekstrakcji, około 30-35ml, piękne ciacho, a tu to jakieś rozwodnione wyszło. Z wajchą dość się siłowałem. Mogło to być za duże ciśnienie?
W smaku bardzo gorzkie nie było, było trochę kwasku (Mujeres od ranGo). Cherub dawał dużo gęstszy efekt.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 08 Kwiecień 2015, 15:44:31
Wszystko działa, wszystko naprawione, tylko kawa mniej gęsta jak w Cherubie.

(http://imgup.pl/di/213G/20150408-135022.jpg)

(http://imgup.pl/di/4JWR/20150408-134951.jpg)

Jest też mały defekt - nadtopiony plastik ochraniający wskaźnik poziomu wody.

(http://imgup.pl/di/NO3M/20150408-142207.jpg)


Jakoś już to opanowałem, ma pewna powtarzalność, ale ciągle czegoś brakuje. Pianka jest, ale jest nietrwała. Kawa znowu też nie taka tłusta. Smak jest inny, nie jest zły, jest inny, jest to coś nowego.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: adik w 13 Kwiecień 2015, 20:19:11
Geralt , Jak sobie poradziłeś z termostatem, wymieniałeś go czy w inny sposób usprawniłeś?
Mam podobny problem z LP Professional .Mój jest trochę starszy ,jeśli się nie mylę V1.2.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 13 Kwiecień 2015, 20:38:45
To nie wina termostatu, a wskaźnika ciśnienia.
Jak to włoskie wskaźniki... lubią przekłamywać.
Wystarczy zdjąć wieczko wskaźnika, wyjąć igłę i włożyć ją tak, by pokazywała 0 na nierozgrzanym ekspresie.
Po tym zabiegu termostat i wskaźnik są lepsze jak nowe :szampan:
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: piomic w 13 Kwiecień 2015, 21:43:15
Noo... Nie skojarzyłem, że ta dźwignia to u mnie w powiecie stoi.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 13 Kwiecień 2015, 21:48:19
O właśnie, toż to my prawie jak za płotem.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: piomic w 13 Kwiecień 2015, 21:52:06
Do Erbla 4 lata jeździłem a i teraz conieco czasem bywam.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 13 Kwiecień 2015, 22:13:17
Jeszcze mi dwa tygodnie Erbla zostały.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: piomic w 13 Kwiecień 2015, 22:30:21
Maturzysta?  :mrgreen:
Za moich czasów Piotruś Lewandowski był świeżakiem po studiach, później ponoć został dyrektorem. Nie było tej hali od wschodu a obecny parking na południe od budynku to było boisko...
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 13 Kwiecień 2015, 23:00:05
Maturzysta :)
Ciągle dyrektorzy, a teraz cały teren za szkołą to parking, a i tak czasami miejsca brakuje.


Fux, wydzielisz rozmowy na temat ziemi świętokrzyskiej? :mrgreen:
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: raf77 w 13 Kwiecień 2015, 23:36:52
A Sandomierz się łapie do tych rozmów :-)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: piomic w 14 Kwiecień 2015, 00:06:24
Pewnie że tak. Stolicy polskiej przestępczości się nie odmawia...
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: raf77 w 14 Kwiecień 2015, 09:38:43
Haha i do czego ten kler doprowadził :-)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: adik w 14 Kwiecień 2015, 10:58:26
Dzięki Geralt za podpowiedz. Akcja zakończona , niestety brak poprawy.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: adik w 14 Kwiecień 2015, 10:59:48
Raf77 jesteś z Sandomierza?
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 14 Kwiecień 2015, 15:15:47
Adik, ale czy w ogóle grzałka się nie wyłącza?

Jak to się województwo dogadało :)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: adik w 14 Kwiecień 2015, 17:44:23
Ciśnienie na barometrze dochodzi do końca skali i w tym momencie wyłączam ekspres. Mam obawy próbować dłużej.
Kiedy podnosze dzwignie wylatuje więcej  pary niż wody . Ewidentnie coś nie teges.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 14 Kwiecień 2015, 19:03:12
Na pewno masz termostat? Ściągałeś dolną osłonę ekspresu?
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: adik w 15 Kwiecień 2015, 11:25:35
Odkręciłem dolną pokrywę i wygląda na to ,że jest tylko presostat. Myślisz , że odkamienianie może pomóc?
Ekspres to jeden z ostatnich jaki pojawiły się na all...
Jestem po rozmowie ze sprzedającym i zastanawiam się czy go nie odesłać.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: raf77 w 15 Kwiecień 2015, 12:38:21
No prawie...
Jakieś 7 km w linii prostej w stronę Stalowej Woli.
Żeby było śmieszniej, to już Podkarpacie :-)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 15 Kwiecień 2015, 13:54:06
Spróbuj odkamienić, nie zaszkodzi sprawdzić. Napisz też do djp w sprawie ewentualnych kosztów części.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 20 Kwiecień 2015, 22:05:24
I co się stało?
Padła grzałka...
Przy okazji trochę porozbierałem i nie mam termostatu, tylko presostat.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 18 Czerwiec 2015, 22:11:40
A to jednak nie była grzałka, a element pośredni między włącznikiem a grzałką

(http://imgup.pl/di/YHLG/20150429-121147.jpg)

A to właśnie ten element, teraz pominięty:

(http://imgup.pl/di/MKXY/20150429-121139.jpg)

Ale z rozpędu mam też zapasową grzałkę, którą udało mi się kupić za 150 zł

(http://imgup.pl/di/VW4T/20150428-123606.jpg)

(http://imgup.pl/di/PJ84/20150428-123553.jpg)

Również z rozpędu wymieniłem też włącznik na czerwony mając nadzieję, że to była wina właśnie starego włącznika

(http://imgup.pl/di/YO3N3H8K/20150429-145916.jpg)

A na HB natknąłem się na ciekawy sposób, a mianowicie papierowy filtr na kawę

(http://imgup.pl/di/RWO3/20150507-131853.jpg)

(http://imgup.pl/di/JPJL/20150507-131905.jpg)

(http://imgup.pl/di/0Y3M/20150507-131916.jpg)

(http://imgup.pl/di/1BV0/20150507-132424.jpg)

(http://imgup.pl/di/S2T9/20150507-132043.jpg)

Teraz wycinam te filtry o większej średnicy, bo ten na zdjęciu jednak jest za mały.
Korzystam z filtrów chemexowych i odkąd właśnie tak w robię ciastko jest w dużo lepszym stanie po przeciśnięciu wody, nie ma kanałów, więc i kawa jest gęstsza.
Jest już naprawdę dobrze, rzadko mi wychodzi lura.


Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: piomic w 19 Czerwiec 2015, 06:40:16
Ten element który pominąłeś to nie był jakiś bezpiecznik termiczny?
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 19 Czerwiec 2015, 12:59:06
Coś w tym stylu. W końcu zamówię nowy, ale strasznie długo mi ze wszystkim schodzi ostatnio.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: tommypear w 20 Lipiec 2015, 12:35:17
Witam.

Jestem tu nowy wiec najpierw sie przywitam  :)

Chce zakupic la pavoni professional, czy ktos moze polecic jakiegos polskiego dystrybutora ?
i jeszcze jedno pytanie czy model "romantica" rozni sie tylko orłem ?  :)

Pozdrawiam
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 20 Lipiec 2015, 14:15:23
Ja polecę djp. Kontakt dobry, szybkie odpowiedzi.
Rozumiem, że w grę wchodzi tylko nowy?
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Jaro w 20 Lipiec 2015, 14:29:55
też ich mogę polecać
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: tommypear w 20 Lipiec 2015, 14:59:10
Ja polecę djp. Kontakt dobry, szybkie odpowiedzi.
Rozumiem, że w grę wchodzi tylko nowy?

NIekoniecznie ,jeslu uzywany w idealnym stanie i cena bedzie atrakcyjna ;-)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 20 Lipiec 2015, 16:00:57
Ze stanem idealnym to może być problem przy używkach. Mój ekspres ma kilka skaz w wyglądzie. Mógłbym wymienić zniszczoną osłonę wskaźnika wody, a elementy drewniane odmalować, ale na razie nie czuję takiej potrzeby. I jak widzę hosting usunął mi zdjęcia.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: tommypear w 20 Lipiec 2015, 16:18:56
Wiesz jesli mam zaoszczedzic 500 pln to wole dolozyc i kupi nowy ;-)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Geralt0073 w 20 Lipiec 2015, 16:36:30
To ja jednak wolę zaoszczędzać ;)
Nawet na allegro trafiają się ładne egzemplarze, może będzie w naprawdę dobrym stanie.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: tommypear w 20 Lipiec 2015, 16:59:23
Tylko ,ze ja jestem taki ,ze jak cos chce to chce miec juz ;-)
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: tommypear w 05 Wrzesień 2015, 10:45:57
Potrzebuje pomocy. La pavoni europicola przy podniesionej dzwigni przepuszcza wode, zamowilem w djp uszczelki do grupy po wymianie nadal to samo, dzwignia po wymianie uszczelek dziala luzniej. Co moze byc przyczyna przepuszczania wody ? Pomocy.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: WS w 05 Wrzesień 2015, 12:17:03
Europiccola ma kilka wersji, zamówiłeś uszczelki do właściwego modelu?
No i ten wątek jest o Professionalu.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: tommypear w 05 Wrzesień 2015, 12:28:03
Tak wczesniej wyslalem zdjecia przed zakupem uszczelek. Pytanie czy ta uszcelka na samej gorze ktora jest trzymana taka metalowa zapinka ma wplyw na przeciekanie ? bo takowej nie dostalem.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: jzagaja w 10 Wrzesień 2015, 13:14:01
A nie mozna zamowic tych uszczelek na miejscu np. w oring.pl ?
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: WasylGd w 13 Lipiec 2016, 15:58:03
Właśnie zaczynam przygodę z Forum, więc witam się i przystępuję
do zgłębiania tajników dźwigni.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Sala w 15 Sierpień 2016, 11:35:33
Czy jest jakaś zauważalna różnica pomiędzy la pavoni Professional a Stradivari?
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: ranGo w 15 Sierpień 2016, 13:20:16
Dokładny opis każdej z maszyn, znajduję się na stronie La Pavoni (http://lapavoni.it/domestic-line.php?idcategory=1)
Zobacz który to dokładnie model Stradivari bo są i z bojlerem 0.8 i z bojlerem 1.6. Wody ubywa przy rozgrzaniu grupy i filiżanek więc rzadziej będziesz musiał dolewać wody przy większym bojlerze, szczególnie jeżeli cappu też będzie przygotowywane.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: WasylGd w 15 Sierpień 2016, 13:23:32
Generalnie to właśnie "zauważalna" różnica. Ma podstawę stylizowaną na kształt skrzypiec i wygiętą dźwignię.
To taki model dla koneserów i estetów, w zamierzeniu ekskluzywny, z drewnianymi pokrętłami i rączką dźwigni.

W zasadzie działania Stradivari jest identyczny jak Pro, choć bez manometru, z presostatem działającym  podobnie jak w Europiccoli.
Jest jeszcze Gran Romantica z manometrem i orłem na bojlerze.

Jeśli chodzi o części, to pewny jest ten sklep theespressoshop.co.uk
Kupowałem tu wszystkie do swojego LaPavoni z bardzo szybką dostawą. Zamawiając warto pomyśleć o wszystkim co się przyda, bo koszty wysyłki są spore. Nie zamówiłem tłoka mosiężnego z uszczelkami i trochę żałuję.
Wszystko dobrze pokazują na stronie, a w przypadku wątpliwości szybko odpowiadają na maile.

Kupowałem i mogę polecić, zamówienia bez problemów.

Edit. zapomniałem napisać, że można zamówić zestawy naprawcze do starej i nowej grupy, oraz bojlera. Pewne uszczelki i pierścienie się dublują, ale wychodzi taniej niż na sztuki. Poza tym wszystko wg numeracji katalogowej.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Sala w 15 Sierpień 2016, 13:52:59
Dokładnie to mi chodzi o Stradivari SPL która jest wystawiona na Olx
http://olx.pl/oferta/ekspres-do-kawy-CID628-IDgIHkb.html
Co sądzicie warto czy może coś od Francesca?
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: WasylGd w 15 Sierpień 2016, 16:04:34
To jest właśnie Stradivari jak w opisie, ale zdjęcie jest tylko jedno i z netu, a nie tego konkretnego ekspresu.
Naisz do sprzedającego przez olx i poproś o te z reala lub film.

Być może jest tak jak pisze, ale z opisu nic nie wynika. Najlepiej zobaczyć samemu jak wygląda wlew wody, korek wlewowy, obudowa pod grupą po zdjęciu kratek, maskownica od spodu etc.

Warto też sprawdzić, czy nie pojawił się nalot lub osad kamienia na styku bojlera i podstawy, jak wygląda rurka poziomu wody lub szczelność grupy, co będzie świadczyło o "mniejszej nowości"
Stan sitka, prysznica i portafiltra też będzie świadczył o Ilości zrobionych kaw.

Poczytaj wątki o naprawach i problemach, będziesz wiedział znacznie więcej na co zwracać uwagę.

No, a przede wszystkim warto sprawdzić jak smakuje przepyszne cappucino robione przez sprzedającego.
Dobra, na początek wystarczy film live, jak on to robi?
Możesz też poprosić jakiegoś doświadczonego Kolegę z Łodzi o przysługę przetestowania lub choćby zweryfikowania opisu.

Pooglądaj i poszukaj w sklepach nowego, pewnie dostaniesz rabat i przede wszystkim gwarancję!
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: pietro w 13 Marzec 2017, 15:51:55
Od jakiegoś czasu jestem napalony na dźwignię :) zastanawiam się nad kupnem La pavoni, wypatrzyłem jedną, ale sprzedawca na razie nie odpowiada, a ciekawy jestem, która to wersja. Można ze zdjęcia poznać ?
Jakby ktoś miał ochotę "rzucić okiem" było by fajnie  :)

Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Koszmar w 13 Marzec 2017, 16:19:09
Mam wersję milenium, ustawiłem obok siebie zdjęcie tego i mojego. Wydaje mi się, że to będzie wersja pre milenium, grupa jest tu szczuplejsza i sprawia wrażenie wyższej niż w moim.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: bigmaciek w 13 Marzec 2017, 16:54:25
Dżwignia La Pavoni Prof od sierpnia 2000 (wersja millennium) ma rozmiar PF 51mm w przeciwieństwie do poprzedniego 49mm.
Tytuł: Odp: La Pavoni Professional
Wiadomość wysłana przez: Biogon35 w 13 Marzec 2017, 19:48:38
Dżwignia La Pavoni Prof od sierpnia 2000 (wersja millennium) ma rozmiar PF 51mm w przeciwieństwie do poprzedniego 49mm.

Niestety tak łatwo nie jest. W okolicach roku 2000 powstało wiele modeli przejściowych, w których montowano części ze starego i nowego modelu. Były więc na przykład dostępne Europiccole z presostatem, które miały zamontowaną "małą" grupę, były też Proffesionale ze zdejmowaną dyszą pary, zielonym włącznikiem lecz nadal miały grupę 49mm. Trzeba mierzyć  :-\