Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 99360 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #105 dnia: 19 Kwiecień 2016, 20:44:24 »
Jak tiramisu? Koniecznie trzeba wstawić przepis :)

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #106 dnia: 20 Kwiecień 2016, 04:54:40 »
Zdjęcie jak zwykle nieostre, ale jeszcze ciemno ( ͡º ͜ʖ͡º) Chleb razowy, pszenno-żytni na zakwasie (25%) i drożdżach. Palce lizać. Mój pierwszy chleb z mąką żytnią i na zakwasie z dodatkiem drożdży.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #107 dnia: 24 Kwiecień 2016, 11:15:16 »
mi poprzednia próba kompletnie nie wyszła(zostawiłem zaczyn na grzejniku - nie polecam, wysechł na wiór i na wierzchu zrobiła się skorupa. coś tam z tego upiekłem, a nie dało się zjeść).

no ale w piątek kolejne podejście, i jest... najpierw rosnący zaczyn:




zaczyn z mąką i wodą, który czeka na...




...drożdże:




pomieszane, rośnie sobie najpierw w misce...




a potem na blasze do pieczenia:




i hop do pieca:




ponad pół godziny czekania co to z tego wyjdzie, no i jest - pierwszy dobrze wyglądający chleb, zrobiony moimi rękami:




trochę spieczony z góry co prawda, i nie wiem z czego to wynika - może coś źle zrobiłem, było 240 stopni i grzałki góra+dół, chleb w połowie piekarnika i pod nim kostki lodu, jak w przepisie. no ale kontynuując, rozkroiłem i wygląda chyba odpowiednio:





dobry, smaczny, upieczony wczoraj koło 17, zjadłem dopiero godzinę temu ale jest bardzo świeży - i pół bochenka zniknęło :P no i w tym miejscu też podziękowania dla dwóch osób, bo Cielak i ignacy bardzo mi pomogli - bez nich by czegoś takiego nie było :)

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #108 dnia: 24 Kwiecień 2016, 20:37:00 »
Pięknie ci urósł, tylko skórka naprawdę mocno się spiekła. Możesz go piec trochę niżej + zaparować piec  - wstaw np. jakąś glinianą miseczkę z wrzątkiem razem z chlebem.

Ja robię powtórkę z rozrywki i znowu wstawiam pszenno-żytni razowy na zakwasie, właśnie siedzi w piecu ;)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #109 dnia: 24 Kwiecień 2016, 22:38:39 »
niżej nie da rady, bo było naczynie żaroodporne z kostkami lodu, tak jak w przepisie... następny spróbuję na termoobiegu, może tak będzie lepiej

Offline mozzarella

  • Wiadomości: 5
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #110 dnia: 24 Kwiecień 2016, 22:54:26 »
niżej nie da rady, bo było naczynie żaroodporne z kostkami lodu, tak jak w przepisie... następny spróbuję na termoobiegu, może tak będzie lepiej
Zwykle początek pieczenia jest w wyższej temperaturze ale potem trzeba zmniejszyć. Przepisy których używam po ok. 10 minutach 20-30 stopni w dół. Druga opcja to przykryć chleb folią aluminiową jak już złapie odpowiedni kolor.

Tutaj przykład
http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenny-na-zakwasie/

Offline Cielak Mężczyzna

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #111 dnia: 25 Kwiecień 2016, 00:15:42 »
Tak jak tu koledzy piszą. Ja piekę 10min na 220 a później 45 na 180.ale to ten mój zakwasiak.mi się wydaje że 240to przesada. Druga sprawa. Ja chleb przykrywam na cały czas pieczenia:) Skórka jest wystarczająco chrupka;)

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka


Offline nester Mężczyzna

  • Wiadomości: 238
  • Ekspres: posiadam
  • Młynek: też jest
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #112 dnia: 25 Kwiecień 2016, 02:06:05 »
Ja z kolei nie mam czasu i cierpliwości (w przeciwieństwie do kawy) na ręczne zabawy z wypiekami, dlatego muszę poszukać jakiejś solidnej maszyny która go za mnie zrobi  :mrgreen: W Holandii też ciężko o dobry chleb a jak już jest to cena mocno zniechęca do zakupu :)

Jak ktoś miał do czynienia z porządną maszynką do pieczenia prosiłbym o wskazanie modelu :)
If only closed minds came with closed mouths

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #113 dnia: 25 Kwiecień 2016, 06:24:24 »
W Holandii też ciężko o dobry chleb a jak już jest to cena mocno zniechęca do zakupu :)

Za mąką się trzeba trochę nachodzić niestety. Tylko markety bio albo internet. Ja kupuję w Niemczech, bo mieszkam przy granicy.
« Ostatnia zmiana: 25 Kwiecień 2016, 06:48:13 wysłana przez ignacy »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2993
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #114 dnia: 25 Kwiecień 2016, 07:20:10 »
Piekarze rosną w siłę.
Gratki. :szampan:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #115 dnia: 25 Kwiecień 2016, 14:42:20 »
Pomiędzy jedną a drugą kawą coś takiego... Chleb pszenny na zaczynie poolish :)

http://i1358.photobucket.com/albums/q764/mkankowski/chleb%20pszenny%20na%20zaczynie%20poolish_zpsbuov7sz0.jpg
Chleb i sprzęt...

Offline Albinos Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 161
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #116 dnia: 25 Kwiecień 2016, 18:45:07 »
Chleb pszenny na zaczynie poolish :)

Piękny. A w przekroju?

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #117 dnia: 25 Kwiecień 2016, 18:48:24 »
Pachnie przez monitor.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1046
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #118 dnia: 25 Kwiecień 2016, 19:03:03 »
Jest i w przekroju

http://i1358.photobucket.com/albums/q764/mkankowski/20160425_185937_zps1hwa1ztt.jpg
Chleb i sprzęt...


Trochę czasu trzeba poświęcić, ale efekt wynagradza. Bardzo dobry ten chleb wyszedł :)

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #119 dnia: 26 Kwiecień 2016, 20:18:30 »
Ja kupiłem automat Camry na Alledrogo za całe 200zł i polecam jeśli ktoś nie ma ochoty na fizyczny kontakt z produktami do wypieku chleba. Wsypuję bezmyślnie mąkę (1/1 zwykła i razowa) drożdże, wodę, sól, łyżeczka oliwy i za 3 godziny wypada prostokącik pachnący i bez zawartości chemikaliów utrzymujących wilgotność, grzybobójczych, polepszających smak, barwę i zapach itd... A w "zwykłym" chlebie przemysłowym jest 3-5 dodatków  :-D W smaku na pewno Wasze są lepsze ale na tym akurat w przypadku chleba mi nie zależy bo priorytety były inne.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi