Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 98737 razy)

Offline tom517

  • Wiadomości: 1795
  • Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #165 dnia: 27 Wrzesień 2019, 07:55:54 »
Dorzucę 3 grosze odnośnie mąki.
Mam informację od jednego piekarza, że dostać teraz mąkę, która nie pochodzi z upraw pryskanych Rundapem i jemu podobnymi środkami graniczy z cudem.
Znam osoby, które miały "alergię na gluten", okazało się że wystarczyło zmienić mąkę i wszystko ok, także jak robimy swoje warto poszukać dobrej mąki.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #166 dnia: 27 Wrzesień 2019, 09:01:02 »
Oooo.
Natchnęliście.

Rok-dwa lata temu były przyzwoite mieszanki do wypieku chleba. Możecie polecić coś obecnie?
Chleb najlepiej ciemny, ale nie czarny  ;) , nie nachalnie skomplikowany, do piekarnika a nie maszyny.


Używałem kiedyś z tego
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=318.msg76188#msg76188
ale potem jakoś odeszliśmy.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #167 dnia: 27 Wrzesień 2019, 09:21:07 »
A po co się ograniczać do mieszanek, beż tego zrobisz z czegoś co masz pod ręką.

700g mąki (pszenna 1050, mogą być jakieś do 200g domieszki z razowej pszennej lub w sumie dowolnej ale może być przy innych potrzeba lekkiej zmiany ilości wody drożdży lub czasu rośnięcia, ale na pierwszy raz zaczął bym z 1050 tylko)
450g wody (z filtra będzie szybciej rosło co nie musi być pożądane, zależy od mąki i warunków, ja biorę kranówę)
5g suchych drożdży (3/4 paczki) (tu mi się waga od kawy przydaje ;) )
10g soli
a reszta do smaku (u mnie nie opcjonalna)
4 g kminku
2 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki ziaren słonecznika

Wymieszać w mikserze z hakiem. Wpakować do foremki takiej żeby ciasto nie zajmowało więcej niż połowę wysokości. Jak robiłem ręcznie to odpalałem na moment piekarnik tak żeby w środku było ciepło (ale nie gorąco), wyłączałem i wstawiałem foremkę do środka na rośniecie.
Tu powinno wystarczyć koło 1h, (jak wyrośnie o ponad 75% można odpalać pieczenie)
Jakaś godzinka w 200 stopniach (w sumie to piekarnik więc może i krócej wystarczy) i powinno być ok. Jeżeli w trakcie pieczenia gwałtownie i dużo opadnie na środku to dwie sprawy, albo trochę mniej drożdży albo wcześniej skończyć wyrastanie.

Także taki prosty przepis ręczno/maszynowy bez wielokrotnego wygniatania/rośnięcia.

« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2019, 10:43:20 wysłana przez Bacek »

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #168 dnia: 27 Wrzesień 2019, 11:04:14 »
Foremka 30 czy 40 cm?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #169 dnia: 27 Wrzesień 2019, 12:19:06 »
Hmm, nie mierzyłem. To kilogramowy więc założył bym mniejszą. Ogólnie ciasto ma na starcie być poniżej 3/4 a powyżej połowy.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #170 dnia: 27 Wrzesień 2019, 12:38:53 »
Ok. Muszę mąki poszukać bo raczej wszędzie tortowa.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Jellyeater

  • Wiadomości: 61
  • Ekspres: Acaso Dream PID
  • Młynek: Niche Zero, Zassenhaus Santiago
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #171 dnia: 27 Wrzesień 2019, 12:41:31 »
Ja piekę od 3 lat.

Zakwas żytni w słoiku. Jak robię chleb to potem wrzucam 100g mąki i 100g wody i zostawiam na dobę, potem do lodówki. Jak mam zrobić kolejne bochenki to wyjmuję zakwas dzień wcześniej i wrzucam 150g mąki i 150g wody.

W dniu robienia chleba biorę misę od miksera, daję 950g wody, 50g miodu i 500g zakwasu. Zostawiam an godzinę. Potem 300 gram mąki jęczmiennej, 950g mąki żytniej pełnoziarnistej i trochę otrębów owsianych. Wszystko mieszam i wkładam naczyń żaroodpornych.

Pieczenie potem 35 minut pod pokrywką w max temperaturze (bez nagrzewania) potem zdjąć pokrywkę i z górną grząłką 20 minut. Potem jeszcze jak przestygnie to wyciągam i dopiekam spód. Chleb daje się jeść przez tydzień.

Offline jancewicz

  • Wiadomości: 395
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Aeropress, Phin, French Press, V60, Brewista Hourglass Brewer
  • Młynek: Eureka Olympus 75, Tchibo "Melitta Calibra", 1Zpresso Q (MYM54)
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #172 dnia: 27 Wrzesień 2019, 13:40:45 »
Zakwas żytni w słoiku. Jak robię chleb to potem wrzucam 100g mąki i 100g wody i zostawiam na dobę, potem do lodówki. Jak mam zrobić kolejne bochenki to wyjmuję zakwas dzień wcześniej i wrzucam 150g mąki i 150g wody.
Nie rozumiem do końca tego etapu i jak się to ma do kolejnej części opisu. Sam planuję coś upiec. Prośba więc o wyjaśnienie. Dzięki!

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #173 dnia: 27 Wrzesień 2019, 14:01:16 »
W Chacie Polskiej dostaniesz razową orkiszową (choć na niej nie pisze że razowa), razową żytnią i coś jeszcze. W każdym dużym markecie powinieneś znaleźć, jak nie na normalnych mąkach to w części bio/zdrowa żywność. Jak nie miałem pod ręką 1050 to piekłem z 550 + razowa pół na pół (lub mniej razowej).

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6232
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #174 dnia: 27 Wrzesień 2019, 14:58:53 »
Już ileś lat nie robiłem chleba. Jak dobrze pamiętam to białka w mące  powinno być 12g/100g mąki. Fajne warsztaty z robienia domowego chleba prowadzi w Wawie Monika Walecka.

EDIT: jest też coś takiego jak zakwasowa mapa polski gdyby ktoś potrzebował zakwas https://www.facebook.com/ZakwasowaMapaPolski
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2019, 15:26:18 wysłana przez krystians »

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #175 dnia: 27 Wrzesień 2019, 15:23:01 »
Ja w sumie też porzuciłem na kilka lat. Przy ręcznym wyrobie to była masa roboty, szczególnie  przy ciężkich razowcach na zakwasie. Sporo czasu to zajmowało i nawet jak nie cały czas się przy tym nie stało to jednak czas musiał być zarezerwowany. Od wyciągnięcia zakwasu z lodówki do wyciągnięcia chleba z formy czasem schodziło 24h.  Z maszyną i na drożdżach to tak naprawdę koło 3 godzin ale w sumie potrzeba 15 min na staracie. Od biedy nawet nie trzeba by wyciągać  ale mokry może wyjść. A i tak wychodzi smaczniej niż cokolwiek co mam w sklepie na dole, także przeboleję nawet te dwa otwory od osi mieszadeł w dnie bochenka. No i mycia dużo mniej niż po ręcznej robocie.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #176 dnia: 28 Wrzesień 2019, 10:50:46 »
A zapomniałem o dwóch łyżkach oliwy w przepisie.
Wczoraj potrzebowałem dwóch bochenków więc drugi z piekarnika. Ten po lewej z owalnej silikonowej foremki.

Z tego co widzę to powinienem wodę zmniejszyć do 400 g, wyrastanie podnieść do 75 min. A jak by mi się chciało to pierwsze pół godziny pieczenia w temp 180 a drugie 220. Na fotkach zwidać od razu inna z wad maszyny, Bierawa górna skórka. Kamufluje to sypiąc mak przed samym pieczeniem. Są jeszcze patenty z białkiem lub cukrem ale na to ciasto raczej się nie sprawdza bo jest luźne.

IMG_20190928_094502-1280x960.jpg

IMG_20190928_101651-1600x1200.jpg



Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #177 dnia: 28 Wrzesień 2019, 19:17:12 »
Tak biały chleb to nie moje klimaty.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline piotro

  • Wiadomości: 37
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #178 dnia: 28 Wrzesień 2019, 19:48:13 »
Niestety maszynki nie mają grzałki pod wieczkiem. Druga rzecz, niemożliwość ustawienia długiego czasu wzrostu przy zakwasowym. Moim zdaniem całkowicie to je dyskwalifikuje.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #179 dnia: 28 Wrzesień 2019, 23:00:03 »
Tak biały chleb to nie moje klimaty.
Biały to on nie jest, tak na fotce wyszło. Ale nie mam pod ręką normalnego białego pszennego. Kontrast w kżdym razie spory. Chleb ma kolor szary. Ale nie ma problemu żeby dosypać razowej. Chleb jest dość ciężki, może nie aż tak jak razowiec ale od białych wydmuszek to daleko.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi