Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 97497 razy)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #150 dnia: 28 Czerwiec 2016, 20:11:54 »
Mój przepis to dwie łyżki zakwasu do słoika. Przechowywać w lodówce 7-10 dni.
Wielokrotnie się sprawdzało.
Za duzo kombinujecie.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #151 dnia: 28 Sierpień 2018, 20:07:25 »
Odświeżę wątek bo jak to zwykle bywa jesienią, a czuję już jesień brr, mam dobry apetyt i pociąg do smacznego jedzenia  [emoji12]
Jakoś jak jest chłodniej to nachodzi mnie żer wieczorny, a w domu pachnącym chlebem milej i cieplej się robi  :taktak:

Na początek coś łatwego, przetestuję zamiast żeliwnego garnka naczynie żaroodporne z tworzywa i zobaczymy.

http://przepisnachleb.pl/chleb-bez-zagniatania/

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #152 dnia: 28 Sierpień 2018, 20:10:33 »
Polecam kupić garnek żeliwny, daje naprawdę świetne efekty. Nie trzeba od razu płacić za LeCreuset, coś kilka razy tańszego sprawdzi się tak samo dobrze ;)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #153 dnia: 28 Sierpień 2018, 20:53:56 »
A jaka jest rola tego garnka? Chodzi o wysychanie wypieków, bo raczej dążyłbym do eliminacji garnka z procesu.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #154 dnia: 28 Sierpień 2018, 21:02:22 »
Zapewne chodzi o kumulację ciepła. Z garnka wyciągałem naprawdę pięknie wyrośnięte bochenki, a skórka chleba była genialnie chrupiąca  :ok:

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #155 dnia: 28 Sierpień 2018, 21:06:06 »
Polecam kupić garnek żeliwny, daje naprawdę świetne efekty. Nie trzeba od razu płacić za LeCreuset, coś kilka razy tańszego sprawdzi się tak samo dobrze ;)

Nie polecam kamionkowego - popękał... W TK Maxx można znaleźć takie rzeczy (nawet Le Creuset) w przyzwoitszej cenie jak gdzieś byłby w pobliżu.

Rolą garnka jest trzymanie ciepła i równomierne oddawanie. Spryskać wodą 2-3 razy w trakcie pieczenia pod pokrywkę... Kamień do pizzy też da radę od biedy, ale garnek to jest to :)

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #156 dnia: 29 Sierpień 2018, 00:03:59 »
Kamień mam na stałe w piekarniku i właśnie myślałem żeby go wykorzystać do chleba.

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1089
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #157 dnia: 29 Sierpień 2018, 00:19:48 »
Kamień mam na stałe w piekarniku i właśnie myślałem żeby go wykorzystać do chleba.

Nagrzać minimum godzinę, spryskiwać wodą w sprayu ze 2-3 razy w trakcie. Jak nie będzie wilgoci w piekarniku, to będzie wiór ;)

Offline tomasi

  • Wiadomości: 30
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #158 dnia: 01 Wrzesień 2018, 16:58:34 »
Hej,
jaki wypiekacz do chleba polecacie? Nie musi być duży, około 1kg starczy, jeśli będzie większy też ok.
Raczej forma podłużna niż kwadratowa.
I teraz najważniejsze- by miał program do pieczenia na zakwasie.

Wiem, że da się w piekarniku, ale dedykowane urządzenie wydaje się wygodniejsze i bardziej energooszczędne.
Z góry dzięki za propozycje.

Niestety mój wątek został zamknięty, a przecież nie ma tu nic o sprzęcie. Bardzo proszę o nieprzekonywanie o wyższości piekarnika.. Chciałbym się zorientować, czy ktoś używa jakiegoś automatu i czy go poleca do chleba na zakwasie.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2980
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #159 dnia: 01 Wrzesień 2018, 19:12:23 »
Niestety mój wątek został zamknięty
... gdyż nie ma potrzeby otwierania kolejnego o tym samym.
Chleb na zakwasie piekłem w tradycyjnym.
Foremka starczała dla 3 osób na tydzień.
Ca. 1,5 kg chleba na gotowo.
Potem były gotowe mieszanki z Lidla, super, ale już nie są dostępne w PL.
Zawirowania po brytolskim exicie.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #160 dnia: 02 Wrzesień 2018, 09:09:01 »
A to do zakwasu musi być specjalny program?

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #161 dnia: 18 Październik 2018, 13:00:10 »
jaki wypiekacz do chleba polecacie?
Podłączam się pod pytanie ;) Mój wypiekacz marki CAMRY jest już w stanie agonalnym i kupił bym coś "lepszego". Napiszcie proszę jakiego sprzętu używacie. Piekę przeważnie zwykły chleb z mąki pszennej na drożdżach czasami dodam około 30% razowej mąki.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #162 dnia: 18 Październik 2018, 13:25:07 »
Automat do chleba dobrze sprawdza się przy wypiekach na drożdżach. Dla chlebów na zakwasie (i tylko zakwasie, bez dodatku drożdży) nigdy nie osiągnąłem zadowalających mnie wyników. Być może dlatego, że miałem wypiekacz najpierw z lidla a potem brandowany przez carrefour.

@piomic - tak, jest specjalny program. Od innych różni się chyba tylko wydłużonym czasem wyrastania ciasta.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2390
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #163 dnia: 25 Listopad 2018, 17:07:12 »
Dodam przepis na chleb typu włoskiego, znaleziony na onecie ale efekt mnie zaskoczył bardzo pozytywnie.
Przepis w wersji i pisowni oryginalnej poniżej.

Tradycyjny chleb z garnka.
*750 g mąki pszennej
*25 g świeżych drożdży
*2 szklanki ciepłej wody
*1 łyżka cukru
*2 łyżki oleju
*2 łyżeczki soli
* kilka oliwek w plasterkach 

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie naszego pysznego chleba z garnka musimy rozpocząć od rozpuszczenia drożdży w wodzie. Pamiętajmy, że woda powinna być ciepła, ale nie może być gorąca. Do tak przygotowanych drożdży dodajemy resztę składników podanych w przepisie i dokładnie mieszamy całość
2. Następnie owijamy miskę folia i wstawiamy do lodówki na całą noc
3. Dopiero następnego dnia kontynuujemy przygotowywanie chleba. Obficie obsypujemy blat lub deskę mąką i zagniatamy nasze ciasto na chleb z garnka. Powinno być charakterystycznie miękkie i lekkie. Odstawiamy je na kolejne pół godziny, tym razem w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
4. Nadeszła pora na rozgrzanie piekarnika. Nastawiamy go na 220 stopni i wstawiamy do środka naczynie, w którym będziemy piec chleb, by się rozgrzało
5. Do gorącego żeliwnego garnka lub naczynia żaroodpornego wkładamy nasze ciasto i przykrywamy naczynie pokrywką. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni Celsjusza i wkładamy ciasto na chleb z garnka do piekarnika. Pieczemy przez około 30 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i pieczemy nasz chleb jeszcze 20 minut.
Po tym czasie wyjmujemy chlebek, studzimy i zajadamy

Przepis na chleb z garnka można nieco modyfikować według swojego własnego gustu. Do ciasta można dodawać orzechy, pestki (na przykład dyni lub słonecznika), suszone zioła, a nawet oliwki lub pokrojone w kostkę suszone pomidory.
Pamiętajmy jednak, że smak chleba w dużej mierze zależy od jakości użytej do pieczenia mąki. Warto więc wybierać mąki wysokiej jakości, a osoby na diecie bezglutenowej mogą upiec taki chleb na bazie mieszanki mąk bez glutenu.

Offline Bacek

  • Wiadomości: 1591
  • Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #164 dnia: 26 Wrzesień 2019, 16:37:24 »
Ja się ostatnio skusiłem na maszynę ETA Duplica Vital Plus. Punktem przetargowym była możliwość zdefiniowania w nim własnych programów z czasem wyrastania gdzieś do 12 godzin. Na razie męczę drożdżowe modele. Ale jak już się ogarnę to spróbuję odtworzyć moją ręczną recepturę razową na zakwasie tym razem w automacie.

Sam automat to niby Czechy ale w sumie chińszczyzna. Z tej samej sztampy mają maszynę Zelmer i Gorenje. Ale zelmer nie miał własnych programów wcale a Gorenje jeden (co w sumie wystarczy) ale maksymalne czasy jakie można było poustawiać dla poszczególnych faz były krótsze niż w ETA.

W sumie kiedyś robiłem tylko na zakwasie i ręcznie ale te cięższe na drożdżach też wychodzą fajne z automatu. No i zdecydowanie mniej zachodu i mycia po wszystkim.
Oczywiście niby jest automat i przepisy do niego ale pierwsza tura wg niej wyszła kiepska. Trzeba było i tak zmodyfikować trochę i wkład i sam program żeby coś fajnego wyszło.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi