Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 98738 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #135 dnia: 27 Czerwiec 2016, 07:22:39 »
Dopeman - upiekłeś już coś?

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #136 dnia: 27 Czerwiec 2016, 12:35:49 »
Dopeman - upiekłeś już coś?
Niestety zakwas nie wyszedł. Miał być "dokarmiany" przez pierwsze dni, ale nagły wyjazd przerwał proces. Z resztą patrząc na proporcje to ja tego zakwasu miałem tyle co kot napłakał. W tym tygodniu robię kolejne podejście. Masz może jakieś sugestie co do robienia zakwasu?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #137 dnia: 27 Czerwiec 2016, 12:42:47 »
Zakwasu wystarczy Ci kilka kropel - rozmnożysz go na dzień-dwa przed pieczeniem

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #138 dnia: 27 Czerwiec 2016, 19:34:13 »
Na kolorowo:

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #139 dnia: 27 Czerwiec 2016, 20:54:14 »
Kukurydziany?
Ja odpuściłem, bo waga, ten tego tamtego... :wow2:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #140 dnia: 27 Czerwiec 2016, 21:40:11 »
Nie. Pszenny z kurkumą. Całkiem fajny sądząc po szybkości znikania - w sobotę była cała foremka.

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #141 dnia: 27 Czerwiec 2016, 21:59:14 »
Obżartuch... :picardpalm:


 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #142 dnia: 27 Czerwiec 2016, 22:03:26 »
Zakwasu wystarczy Ci kilka kropel - rozmnożysz go na dzień-dwa przed pieczeniem
Chyba nie do końca jeszcze łapie o co chodzi z tym zakwasem.

Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #143 dnia: 27 Czerwiec 2016, 22:03:47 »
No co ty... wczoraj rano na dyżur wyjechałem to wróciłem dziś wieczorem, córka w Hiszpanii (pisze że płaczą na ulicach po meczu a Włosi boją się ujawniać). Żona z psem została, ona podobno pieczywo odstawiła a Franek ma karmę. To nie wiem, ufo?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #144 dnia: 28 Czerwiec 2016, 06:41:10 »
Dopeman, zakwasu przechowujesz odrobinę. Na dzień-dwa przed pieczeniem sypiesz do niego sporo mąki i wody (w proporcjach 1:1 - np. po 200g). W ciągu kilkunastu godzin drożdże namnożą się i przerobią to co im dałeś i już masz ponad 400g zakwasu, potem dodasz drugą taką samą porcję i znowu trzeba odczekać trochę czasu. W ten sposó masz już ponad 800g zakwasu - 750g zużyjesz do chleba a 50g przechowujesz do następnego razu  ;)
Ja zakwas przechowuję w lodówce i przez tydzień nic mu się nie dzieje. W piątek dokarmiam go pierwszy raz, w sobotę drugi i w niedzielę rano zarabiam ciasto chlebowe.

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #145 dnia: 28 Czerwiec 2016, 07:57:24 »
A te bazowe 50g zakwasu jak wytwarzasz? Żona robiła to wg przepisu który kazał go dokarmiać przez ileś dni regularnie i dopiero po tym miał to być już gotowy zakwas. Jak rozpoznać że zakwas to zakwas i jest już gotowy :)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #146 dnia: 28 Czerwiec 2016, 08:04:42 »
Są 2 drogi:
- kupić gotowy zakwas (najlepiej wysuszony) np. na allegro
- zrobić samemu wg niemal dowolnego przepisu z neta - że to już zakwas rozpoznasz po tym, że pracuje - czyli "rośnie" i jest w nim sporo bąbli.
Zakwas zakupiony ma tą zaletę, że jest już "stary" a drożdże "mocniejsze"  :)

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #147 dnia: 28 Czerwiec 2016, 13:32:08 »
My dokarmiamy zakwas codziennie przez 6 dni a niedziele dajemy kilo zakwasu na kilo mąki.
Dokarmianie po 100g dziennie.
Do lodówki chowamy tylko na wyjazdy
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #148 dnia: 28 Czerwiec 2016, 14:06:08 »
Podejście Rafa jest oczywiście lepsze, ale ja jestem zbyt leniwy, żeby codziennie pamiętać o dokarmianiu  :redface:

Offline Cielak Mężczyzna

  • Wiadomości: 176
  • Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #149 dnia: 28 Czerwiec 2016, 18:43:38 »
hehe a ja mam inna opcje:D inne proporcje na dokarmianie i przedmieszanie:D każdy przepis ma coś w sobie. Należy wybrać jakiś i się go trzymać. Ja zakwas przygotowuję raz w tygodniu 12h przed mieszaniem i a temu co zostaje dodaje mąki  i do lodówki:) I czeka kolejny tydzień :) Zakwas można  poznać też po zapachu czy jest ok :D zrozumiesz jak pomieszasz dobry zakwas kilka razy ręką:) nie można tego zapachu pomylić z niczym innym:)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi