Autor Wątek: Chleb i sprzęt...  (Przeczytany 98726 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #120 dnia: 26 Kwiecień 2016, 20:33:34 »
Z automatu też można wyciągnąć dobry chlebek, nikt nie mówił że jest to niemożliwe. W przepisach podają że zawsze dajemy najpierw płynne składniki a potem suche. Mój automat jeszcze daję znak kiedy można dosypać jakieś ziarenka.

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #121 dnia: 26 Kwiecień 2016, 20:36:30 »
@korea83 - piękny. Masz koszyki do wyrastania? No i deska do krojenia dziwnie znajoma  :mrgreen: Skąd przepis?

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #122 dnia: 26 Kwiecień 2016, 21:25:35 »
W przepisach podają że zawsze dajemy najpierw płynne składniki a potem suche. Mój automat jeszcze daję znak kiedy można dosypać jakieś ziarenka.
Mój też daje znak - piszczy ale ja wszystko sypię od razu. Jeśli znasz jakąś stronkę ze sprawdzonymi przepisami to zapodaj proszę.

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #123 dnia: 26 Kwiecień 2016, 23:26:02 »
@korea83 - piękny. Masz koszyki do wyrastania? No i deska do krojenia dziwnie znajoma  :mrgreen: Skąd przepis?

Tak, kupiłem koszyki na allegro. Takie najtańszej za naście złotych sztuka. Jakość to ostatnie słowo jakiego można użyć w stosunku do nich, ale swoje zadanie spełniają. Średnica chyba 21cm

Przepisy póki co biorę z książki, Ken Forkish "Mąka, woda, drożdże, sól"

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #124 dnia: 27 Kwiecień 2016, 07:59:24 »
Przepisy póki co biorę z książki, Ken Forkish "Mąka, woda, drożdże, sól"

Też ją mam, ale teraz piekę z Hamelmana. Obie są świetne, chociaż Forkish ma trochę bardziej "hipsterskie" podejście do chleba, a Hamelman - profesjonalne ;)

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1034
  • Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: etzMAX Light T, Timemore Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #125 dnia: 27 Kwiecień 2016, 14:13:05 »
Dokładnie tak jak piszesz :)

Hamelman od samego początku wydał mi się zbyt profesjonalny właśnie. Czytając tą książkę cały czas miałem wrażenie, że pieczenie chleba to jednak jest wyższa szkoła jazdy ;) Forkish z kolei to taka filozofia, że sam się zastanawiałem czy aby coś wyjmę z tego piekarnika bo za łatwo to wygląda  :D

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #126 dnia: 27 Kwiecień 2016, 19:20:59 »
Jest zakwas, jest mąka, jest potrzeba.
Bierzesz miskę, urabiasz ciasto, zostawiasz na kilka godzin, pieczesz godzinę w piekarniku.
Na tę chwilę robiliśmy tak dwa razy z pieczeniem w piekarniku i jest ok.
Chleb dla dwóch osób starcza na tydzień bez obniżenia wartości smakowych.
Porcja wielkości foremki do babki.
Pytanie brzmi: po co kupować maszynkę do pieczenia?

Rozważam za to zakup urządzenia do wyrabiania ciasta, niekoniecznie tylko do chleba.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #127 dnia: 02 Maj 2016, 12:29:22 »
Nie każdy musi czuć pasję lub po prostu nie ma czasu na wyrabianie, pieczenie ale chce mieć chleb świeży i zdrowszy niż te z sklepu i dla tego automat ma sens. Przepisy do chleba z automatu generalnie różnią się dodaniem większej ilości wody niż przy zwykłym wyrabianiu ciasta.   

Jeśli znasz jakąś stronkę ze sprawdzonymi przepisami to zapodaj proszę.

Parę fajnych przepisów można znaleźć np na blogu






Offline piomic

  • Wiadomości: 2588
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #128 dnia: 02 Maj 2016, 13:45:10 »


Rozważam za to zakup urządzenia do wyrabiania ciasta, niekoniecznie tylko do chleba.
Moja żona piecze czasem chlebek normalnie w piekarniku. Do wyrabiania używa thermomixa z resztą jak do większości prac kuchennych: zupy, mięsa, ciasta, soki, przetwory...

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #129 dnia: 02 Maj 2016, 14:05:19 »
Potwierdzam, thermomix świetnie wyrabia różnego rodzaju ciasta, a to tylko malutki wycinek możliwości. :)

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #130 dnia: 17 Czerwiec 2016, 13:37:20 »
Czy macie jakiś sprawdzony przepis na chleb na zakwasie z mąki żytniej bez dodatku pszenicy i drożdży?
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2016, 18:13:31 wysłana przez fux »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #131 dnia: 17 Czerwiec 2016, 13:54:54 »
Tak, a masz już zakwas?

750g zakwasu (pół na pół woda z mąką żytnia)
750g mąki żytniej razowej (lub mieszanki różnych mąk)
500ml wody
17-22g soli (zależy jak kto lubi słone)
opcjonalnie: czarnuszka, pokrojone oliwki, zioła, suszone pomidory... co się komu podoba

Wszystko wymieszać (nie trzeba się specjalnie starać i długo wyrabiać, mają się połączyć składniki), przełożyć do dwóch foremek typu keksówka (ja mam silikonowe więc niczym nie smaruję), naciąć żyletką, przykryć wilgotną ściereczkę i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po 3-4 godzinach chcleb jest gotowy do pieczenia.
Rozgrzać piekarnik do 250*C, włożyć chleb i pojemnik z wodą (można też bez niego, można tylko spryskać chcleb spryskiwaczem żeby zrobić parę) i piec 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 200*C i piec jeszcze 35 minut. Wyjąc z piekarnika, wyjąć z foremek, ułożyć na kratce i poczekać aż wystygnie. Nadaje się do jedzenie przez co najmniej tydzień.

EDIT
Te silikonowe foremki są fajne bo nie wymagają smarowania ale z drugiej strony zbyt miękkie i "rozłażą się na boki" gdy chleb rośnie.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2016, 14:03:21 wysłana przez Spinacz »

Offline dopeman

  • Wiadomości: 1044
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #132 dnia: 17 Czerwiec 2016, 18:11:56 »
Dziękuję za przepis.
Zakwas od dziś robi się w litrowym słoju.

Czy te mąki muszą mieć odpowiednie numery typ.650, 700, 2000 itd.?

Poprawiłem. fux. ;)

Uff..Dzięki Fux :)
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2016, 18:55:05 wysłana przez dopeman »

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #133 dnia: 17 Czerwiec 2016, 19:45:54 »
Litrowy docelowo będzie trochę mały. Ja piekę z mąki razowej czyli 2000 lub podobna. W marketach coraz więcej takich i do tego w przystępnych cenach (choćby lidl). Można też wybrać się do młyna i kupić ale to zawsze trochę loteria, bo nie zawsze małe młyny kontrolują jakość.

Offline raf77 Mężczyzna

  • Wiadomości: 1418
  • Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Chleb i sprzęt...
« Odpowiedź #134 dnia: 21 Czerwiec 2016, 16:25:54 »
Dokładnie według takiego przepisu żona robi nasze chlebki.
Tylko daje kilo mąki na kilo zakwasu plus woda, dużo ziaren.
I dalej jak w przepisie powyżej.
Teraz w Polsce jestem i kupiłem sobie w Tesco chleb na wagę, po 7-8zl kilo. Taki ciężki, chyba razowy, ciemny.
Całkiem niezły ale nie wiem czy oferta jest we wszystkich Tesco jednakowa?
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi