Coś tu się nie składa w fundamentach.
Ekspresy ciśnieniowy i kapsułkowy, służą do przygotowania małej porcji esencjonalnej kawy, powiedzmy 50ml. Przy czym piszesz, że wybranek oczekuje 250-300ml naparu.
Zatem albo teraz bardzo źle podchodzi do swojego kubka kawy i wcale nie marzy o ciśnieniowym (tylko jeszcze o tym nie wie), albo przelew nie jest dla niego.
W ekspresach przelewowych da się przygotować porcję 250-300ml. Nie jest to aż tak mało.
Młynek ok -- posłuży tak czy siak.
Niemniej, aby nie wydawać niepotrzebnie pieniędzy na nietrafiony ekspres może przemyśl coś tańszego, co również niemal bez naszego udziału przygotuje kawę: Clever, OXO Good Grips, Gabi Master A.
Do do filtrów stałych, zamiast papierowych -- można takie kupić zarówno do ekspresu przelewowego czy Clevera (rozmiar 1x4) jak i do OXO (rozmiar 1x2). Trzeba tylko pamiętać, że taki filtr przepuszcza drobiny kawy oraz że trzeba go bardzo dobrze myć.
A skoro tak, to tak naprawdę najłatwiej, najtaniej, najsmaczniej będzie sprostać tym wymaganiom -- 250ml kawy z filtra stałego -- zwykłym french pressem. I tej opcjo bym się trzymał.
Młynek, french press, a reszta $$$ na kawę, różną, z różnych źródeł.