Peru Aladino Delgado – palarnia kawy Euro Cafe (forumowy ranGo)
Tytułowe ziarenka to sympatyczny peruwiański microlot z rejonu Chontali, z plantacji pana Aladina Delgado, znanej z unikalnej metody obróbki ziaren kawy. Fermentacja następuje w ceramicznych zbiornikach umieszczonych nad ziemią, a suszenie w szklarni z kontrolowanym mikroklimatem, zapewniającym powtarzalność warunków. A wszystko po to, żeby ziarenkom z tej niewielkiej, 11 hektarowej plantacji, nadać niepowtarzalny smak. Podaż jest niewielka, produkt ceniony, więc nic dziwnego, że ziarenka firmowane Aladino Delgado są trudne do zdobycia. W ostatnich latach całą produkcję wykupywał Starbucks, w tym roku niewielka partia trafiła do wolnej sprzedaży, dzięki czemu szczęśliwie znalazła się w Łodzi.
Ziarenka Peru Aladino Delgado są dosyć duże, ładne i równe, bez defektów. Palone średnio, z przeznaczeniem na espresso, do French Pressa i na Cold Brew. Zapach przemiału jest intensywny, słodko - czekoladowy.
Sposób przygotowania: ekspres Nuova Simonelli Musica i młynek Mahlkönig K30 ES. Espresso było robione jako jedno z dwóch z podwójnego sitka, doza 18 g, czas ekstrakcji 25 sekund. Crema brązowa, niezbyt ciemna, błyszcząca i dosyć trwała. W aromacie espresso można znaleźć toffi, czekoladę, nuty owoców i aromaty kwiatów. Smak jest równie złożony. Na początku wita aksamitna konsystencja z kremową nutą. Po niej są akcenty jasnych słodkich owoców, w tej roli cytrusy i jabłka, karmelkowa słodycz, nuty orzechów i kakao. Espresso jest bardzo fajne, z miłym i długim posmakiem. Oczywiście ekspres powinien być odpowiednio rozgrzany. Żonie Aladino Delgado w wersji americano bardzo smakowało, a łączenia z mlekiem, jako cappuccino, nie próbowałem.
Sposób przygotowania: aeropress i młynek Mahlkönig Vario Home. Metoda odwrócona, doza 7 g na 100 ml, temperatura 85°C, przemiał dosyć drobny. 50 ml wody na przemiał, mieszanie, 30 sekund przerwy, pozostała część wody, mieszanie, łączny czas parzenia to 90 sekund. W aromacie naparu jest słodycz toffi i czekolada. W smaku zaś słodkie jasne owoce, może jabłka z dodatkiem cytrusów, i wyrazisty orzechowy akcent. Body jest spore, napar konkretny i zdecydowany, smaczny. Posmak długi i przyjemny, głównie kakaowo - orzechowy.
I co tu jeszcze o nich napisać o tych ciekawych ziarenkach. Peru Aladino Delgado to nie tylko smaczne espresso i napar z aeropressa. Dodatkowo można powiedzieć, że to edycja limitowana. Dlatego warto ich spróbować, bo kolejna okazja może się już nie trafić.