forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: rudkowsi93 w 09 Sierpień 2019, 08:58:23
-
Cześć,
Powiedzcie mi czy jest jakaś warta uwagi mielona kawa do parzenia w kawiarce?
Na chwilę obecną nie mam funduszy na kupno w miarę dobrego młynka stąd takie pytanie.
W internecie znalazłem serię mielonych kaw Bialetti Moka ponoć właśnie pod kawiarki.
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
-
Lepiej kupić jakąś małą paczkę i poprosić o zmielenie "pod kawiarkę". Mogę się mylić ale wydaje mi się, że będzie dużo świeżej.
-
Z reguly wszystkie kawy marketowe wloskie sa pod kawiarke bo to popularna metoda zaparzania kawy we Wloszech. Warto patrzyc na opakowanie bo tam sa informacje obrazkowe pod co jest zmielona. Jesli jest zmielona drobniej pod ekspres to bedzie "Espresso bar" na opakowaniu choc ikonka ekspresu tez sie pojawia.
Ew w palarniach prosic o zmienie pod kawiarke jak to kolega wyzej wspomnial.
-
minero ma rację - gdy obejrzysz opakowanie marketowych mielonek 250g, zwykle znajedziesz na nich ikonkę kawiarki. Przerobiłem już trochę takich kaw zamawianych z internetu i zawsze wraca się do punktu 1) tj. "co świeżo zmielone, to świeżo zmielone" ;)
Zamawiaj / kupuj różne kawy w miarę możliwości i szukaj swojego smaku. Ja osobiście mogę Ci polecić sprawdzenie - New York Moka Macinato 250g. Jak na razie mój numer 1 jeśli chodzi o 250g kawy pod kawiarkę.
-
mielona kawa do parzenia w kawiarce?
Bodajże wszystkie forumowe palarnie mogą zmielić swoje kawy pod wybraną metodę. Takie kawy mogę polecić. A jaka dokładnie, to najlepiej podać własne preferencje komuś z palarni z prośbą o wskazanie co mogą polecić. Czy mają być bardzo gładkie, słodkie, delikatnie bądź wyraziście owocowe, mocno orzechowo-czekoladowe..
-
No to fajnie. Spróbuję może tej gotowej mielonej na start
-
New York Moka Macinato
Z "gotowych" mielonek i ze swej strony również polecam tę kawę. :) Również polecam ofertę "forumowych" palarni, które zmielą odpowiednio kawę pod wybraną przez Ciebie metodę.
Zachęcam również rozważenie zakupu dobrego młynka. :)
Polecam również zapoznać się z poniższym materiałem - metoda niby prosta, ale i tak można sporo popsuć między sypaniem kawy do sitka, a przelewaniem do filiżanki. ;)
www .youtube.com/watch?v=-bxWHnCxi5c
Ten materiał również:
www .youtube.com/watch?v=OklVgaCe3gc
Warto poświęcić tych kilka minut, by czerpać większą przyjemność z picia kawy i zwyczajnie jej nie marnować. :)
-
Na początek dobrą opcją będzie jakikolwiek tani, ręczny młynek żarnowy i mielenie "na świeżo". Ja tak zaczynałem z Porlexem i kawki z kawiarki były naprawdę smaczne.