Autor Wątek: Waga  (Przeczytany 229747 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Waga
« Odpowiedź #135 dnia: 01 Kwiecień 2015, 07:23:34 »
Nie ma co ukrywać, że Acaia jest "dizajnerska" a przy tym ma spore możliwości. Mi się podoba, niemniej nie sądzę, abym kiedykolwiek stał się jej właścicielem. Z Hario nie mam żadnych problemów - po prostu działa jak należy, używam jej do odważania ziaren, przelewów, Żona do herbat itd. Jak dla mnie - w 100% zaspokaja moje potrzeby  :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Waga
« Odpowiedź #136 dnia: 01 Kwiecień 2015, 07:48:44 »
A to moja sztuka.
LMWDP #469

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Waga
« Odpowiedź #137 dnia: 01 Kwiecień 2015, 08:13:07 »
A paradoksalnie fetco stoi właśnie w najlepszej polskiej kawiarni.

Mówisz o warszawskim Relaksie? Czy Cargo? Bo w tych kojarzę, że jest fetco

Offline ignacy

  • Wiadomości: 134
  • Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
Odp: Waga
« Odpowiedź #138 dnia: 01 Kwiecień 2015, 09:18:38 »
Fetco jeszcze stoi u Brismanów.

Generalnie z Moccamasterem hand-brew może jeszcze konkurować, ale z Fetco już nie. Po pierwsze: stała temperatura i przepływ wody, filtr z płaskim dnem,  możliwość ustawienia czasu zaparzania i ilości wody, prysznic, powtarzalność... Nagle bariści obudzili się, że na rynku jest coś, czego potrzebują i to od wielu lat. Tak samo było jak Kafo "odkryło" Americano, tak pogardzane przez kawowy światek :lol2: W wielu kawiarniach, które mają więcej niż 2 ziarna do wyboru nie ma żadnego "dial-in", wszystko jest robione totalnie przypadkowo... Fetco (albo Bunn, nie pamiętam), stoi też w Caffenation - i nie mają problemu, jeżeli chcesz do tego cukru lub mleka. Nie wspomnę o prostocie i wygodzie obsługi.

Jeżeli chodzi o Acaię to zdanie mam podobne jak o produktach Apple. Kupiłbym po cenie w USA i przy amerykańskich zarobkach ;) Generalnie nie mogę

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Waga
« Odpowiedź #139 dnia: 01 Kwiecień 2015, 10:02:45 »
O, myślałem, że pozdro fetco jest bardziej rozpoznawalne. Miałem na myśli Kafo.
W takim razie zmieniam zdanie:
Cytat: donkiszot
A paradoksalnie fetco stoi właśnie w tych bardziej świadomych i odważniejszych kawiarniach.


Mówisz o warszawskim Relaksie? Czy Cargo? Bo w tych kojarzę, że jest fetco
W Cargo Fetco? Chyba warnik. Albo się coś zmieniło, ale nie sądzę aby wszystkie Bunny im się zepsuły. Chociaż nie wykluczone, że zostali zarażeni Gliwickimi pozdrowieniami. ;)

Po pierwsze: stała temperatura i przepływ wody, filtr z płaskim dnem,  możliwość ustawienia czasu zaparzania i ilości wody, prysznic, powtarzalność... Nagle bariści obudzili się, że na rynku jest coś, czego potrzebują i to od wielu lat. Tak samo było jak Kafo "odkryło" Americano, tak pogardzane przez kawowy światek
Z tymi ustawieniami to nie tak różowo. Są i pewnie będzie ich przybywać, ale o dowolności można na dziś zapomnieć. Nawet przelanie filtra wrzątkiem to nie taka prosta sprawa, ręczne przelewanie zwija filtr i trzeba walczyć przy nasypywaniu kawy, odpalić program? to cały filtr nie zostanie zroszony, góra co najwyżej namoknie, ale przynajmniej 5 minut to potrwa. No i nadal nie ma podglądu, jak się kawa zachowuje, na ile jest już odgazowana. Nadal taki ekspres bez świadomego baristy nic nie zrobi.

Natomiast ze świadomym doborem kawy i parametrów, to jest mistrzostwo świata dla kogoś kto potrafi tylko wcisnąć przycisk. ;)


A z tym gliwickim americano, to też nie tak szybko, bo zdaje się oni tam cuda na filiżankach wyprawiają. ;D
Chociaż ja do americano zrobionego z głową nic nie mam, czyli do bypassowania kawy.

Offline Bogdan Mężczyzna

  • Wiadomości: 116
  • Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
Odp: Waga
« Odpowiedź #140 dnia: 01 Kwiecień 2015, 14:27:16 »
Hmmm... która

http://tinyurl.com/nwoeryt
lub
http://tinyurl.com/nlewgwc

do mierzenia wagi ziaren do zmielenia?

Wagę kuchenną mam z dokładnością do 1g (w sumie zastanawiam się czy rzeczywiście większa dokładność  coś mi pomoże

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Waga
« Odpowiedź #141 dnia: 01 Kwiecień 2015, 15:14:59 »
LMWDP #469

Offline Bogdan Mężczyzna

  • Wiadomości: 116
  • Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
Odp: Waga
« Odpowiedź #142 dnia: 01 Kwiecień 2015, 15:26:45 »
fajne, ale zupełnie inny pułap cenowy. Nie chcę aż tyle wydać  :)

Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Waga
« Odpowiedź #143 dnia: 01 Kwiecień 2015, 21:52:04 »
Hmmm... która

http://tinyurl.com/nwoeryt
lub
http://tinyurl.com/nlewgwc

do mierzenia wagi ziaren do zmielenia?

Wagę kuchenną mam z dokładnością do 1g (w sumie zastanawiam się czy rzeczywiście większa dokładność  coś mi pomoże


Tą drugą mam i używam,  trudno z dokładnością jedno gramową trafić w punkt.
Odmierzenie równo 20 gram, dołożyć, odjąć ze stosu ziarenko, czasem mnie irytuje.
Do przelewów i ważenia kolby, bardzo przydatna. Jest dużo miejsca na wadze.
Do ważenia kawy, zdecydowanie wolę z dokładnością 0,1 g - jubilerską.
Ta propozycja Doktora jest interesująca, tu są dwie wagi, cena uzasadniona.
« Ostatnia zmiana: 01 Kwiecień 2015, 22:17:27 wysłana przez mr_j »

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Waga
« Odpowiedź #144 dnia: 02 Kwiecień 2015, 20:33:01 »
W młynie: ziarna

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Waga
« Odpowiedź #145 dnia: 02 Kwiecień 2015, 20:50:53 »

Offline D4rK89 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 506
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
Odp: Waga
« Odpowiedź #146 dnia: 02 Kwiecień 2015, 21:08:43 »
Kiedy ma wyjść do sprzedaży ?

Offline Bogdan Mężczyzna

  • Wiadomości: 116
  • Ekspres: Expobar Brewstus IV
  • Młynek: Eureka Zenith Club E
Odp: Waga
« Odpowiedź #147 dnia: 02 Kwiecień 2015, 23:49:46 »
a już myślałem, że ten filmik Goran nagrał na swojej maszynce  :lol2:

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Waga
« Odpowiedź #148 dnia: 02 Kwiecień 2015, 23:53:17 »
Mogę nagrać :)

Offline maciek173 Mężczyzna

  • Wiadomości: 22
  • Ekspres: Bezzera Unica, Bezzera BZ1, 150 kg kawiarek, syfonów, dripów
  • Młynek: ascaso, mazzer, jakieś palarki
Odp: Waga
« Odpowiedź #149 dnia: 03 Kwiecień 2015, 01:54:19 »
Zauważę, mimochodem, że w 10-stronicowym wątku Antonio napisał tylko 2, niewiele wnoszące posty.
Jak myślicie - dlaczego?
Mój post także nic nie wnosi.

ranGo
Chyba Cię właśnie polubiłem.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwiecień 2015, 02:01:50 wysłana przez maciek173 »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi