Autor Wątek: Waga  (Przeczytany 229716 razy)

Offline Fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2992
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Waga
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Czerwiec 2014, 20:10:10 »
Tamper wystaje mniejsza siła docisku konieczna.

Ale to juz przychodzi samo z siebie po przepiciu kilkudziesięciu kg kawy.
 

To fakt z czasem jest tak że przemiał i ilość (objętość i waga) są OK, ale mocniej/lżej trzeba ubijać. Ja tak mam z Goranową Mujeres - u mnie najlepsza wychodzi jak ubijam mocniej niż w standardzie.

Przy kawie od Gorana to ja muszę prasy o nacisku 80 t używać.
;-)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Waga
« Odpowiedź #46 dnia: 17 Czerwiec 2014, 20:15:42 »
Kusi mnie ten Beurer KS 36. Czy jest na tyle duża, bym mógł na nią postawić Chemex ?
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Czerwiec 2014, 20:35:05 »
Np 30 gr kawy a do tego 200 ml wody. Czyli wodę wlewam już do dzbanka umieszczonego na wadze.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Waga
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Czerwiec 2014, 20:51:28 »
Tak, a dokładniej mówiąc :
Stawiasz zestaw na wadze z przeparzonym filtrem i wsypaną do niego kawą, po czym tarujesz. Włączasz stoper i zaczynasz polewać i zaparzać ;)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Waga
« Odpowiedź #49 dnia: 17 Czerwiec 2014, 21:04:19 »
Sprawdż tylko czy waga ma większy zakres niż 500g i czy nie wylącza się samoczynie, bo to umie zepsuć zabawe.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Waga
« Odpowiedź #50 dnia: 17 Czerwiec 2014, 21:19:43 »
Waga do 5 kg wyłączanie ręczne. Czyli można się bawić.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Waga
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Czerwiec 2014, 21:52:09 »
Wszystko warto zważyć, można porcje ziarna przed mieleniem, można po mieleniu, po odsianiu, można wodę, można napar, można na bieżąco ile czego się już nasypało, nalało. Zależnie też od sposobu postępowania i od metody. Dokładność do 0,1g też się przydaje.

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Waga
« Odpowiedź #52 dnia: 18 Czerwiec 2014, 07:06:05 »
Kusi mnie ten Beurer KS 36. Czy jest na tyle duża, bym mógł na nią postawić Chemex ?
Nie mam chemexa, ale jest troszkę większa niż dłoń (9,5 x 19,0 x 2,0 cm)
IMHO starczy. Do 0,5 kg ma dokładność 0.1 g
Samoczynne wyłączanie jest niestety zaprogramowane.
Odważnik do kalibrowania w zestawie.

Waga przy kawie jest bardzo ważna. Zarówno przy espresso jak o alternatywach.  Oprócz ziarna, trzeba odmierzyc gotowy napój. Wiec albo stawiasz na wadze filiżankę pod espresso [...]

Poe, widziałem uśmiech na końcu, ale naprawdę ważyłeś filiżankę espresso??
S.G. to zbyt mało, aby wiedzieć ile espresso ma"wylecieć"?


« Ostatnia zmiana: 18 Czerwiec 2014, 07:08:24 wysłana przez KrzychK »

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Waga
« Odpowiedź #53 dnia: 18 Czerwiec 2014, 11:08:06 »
Też ważę kazdego shota ;)


Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka


Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Waga
« Odpowiedź #54 dnia: 18 Czerwiec 2014, 11:24:06 »
No weź, załamujesz mnie  :lol2:
Pierwszą kawę robię parę minut po 5, jak ja na wagę trafię.
Ale co - stajesz na wagę, tarujesz, wypijasz, odstawiasz filiżankę i widzisz ile było tego espresso?  :evil:

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Waga
« Odpowiedź #55 dnia: 18 Czerwiec 2014, 23:08:58 »
W trakcie spuszczania wody kładę filiżankę na wagę i po ekstrakcji jeszcze raz - to najlepsza droga aby na bieżąco korygować młyn ;) Sam na wagę jakoś nie lubię stawać ;)

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka


Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Waga
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Czerwiec 2014, 06:31:30 »
Może to głupie pytanie, ale używałeś shot glass'a?
Mnie się zawsze wydawało, żę to jest prostym i dobrym sposobem na młyn.

Offline mmorka

  • Wiadomości: 602
  • Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
Odp: Waga
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Czerwiec 2014, 10:45:03 »
W sg nie zauważysz różnic rzędu 5 gram w naparze ;)

Wysłane z mojego GT-I9000 przy użyciu Tapatalka


Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Waga
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Czerwiec 2014, 10:51:20 »
5g=5ml
spoko, dam radę, choć może to być crema.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Waga
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Czerwiec 2014, 11:49:50 »
W drodze na rynek jest parę maszyn do espresso, wyposażonych w precyzyjne wagi, sprzężone z wewnętrznym softwarem... ;)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi