Autor Wątek: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości  (Przeczytany 10596 razy)

Offline Nataniel

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera Magica PID, Kazak Rota, Caravel V1, v1.3
  • Młynek: Delicio ZF64w, Izpresso JE
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Kwiecień 2019, 10:16:20 »
Może popełniam bląd w zaparzaniu kawy,poniważ na samym początku kawowej przygody kupiłem kawę w niecieszącej się dobra opinią na forum kawarni Borówka. I kawa naprawdę mi smakowała i tylko w niej wyczułem cały opisany profil smakowy.
Metoda zaparzania w kawiarce:
1.kawę mielę jak najdrobniej aby strumyk kawy był regularny
2. do zbiorniczka nalewam gorącą wodę do zaworka.
3.Na początku kawiarka robi się na dośc mocnym płomieniu a jak zacznie się ekstrakcja zmniejszam płomień

Przepraszam że zapomniałem o edycji posta.

Offline marcin102

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: ROCKET Mozzafiato Evoluzione R
  • Młynek: ECM Manuale 64
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Kwiecień 2019, 10:22:44 »
Nie każdemu smakują "kwaski" przez niektórych tak pożądane. Ja ich nie lubię i albo podbijamy temperaturę zaparzania albo wybieram ciemniej palone. Obecnie pije Java 007. Średnio palona, ale  bez nuty kwasowości. Niestety ciemno palone mieszanki prosto z Włoch mają posmak palonego drewna jak dla mnie. Trzeba  szukać i moim zdaniem unikać single orgin i skupić się blendach do espresso. Pozdrawiam Marcin

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1491
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Kwiecień 2019, 10:32:37 »
Tylko nie zapominajcie, że kawa z kawiarki rządzi się swoimi prawami i trzeba trochę się postarać, aby uzyskać zadawalający efekt. Jest o tym wątek na forum.

 Java 007 wygląda mi jednak na dość ciemno paloną, co nie zmienia faktu że dużej kwasowości się tam nie uświadczy. Pije się kawy, które smakują - w końcu się przejedzą i świat dojrzałej kwasowości stanie otworem ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Kwiecień 2019, 19:51:57 »
Może popełniam bląd w zaparzaniu kawy
W Twoim opisie brakuje informacji z ilu gramów kawy otrzymujesz ile gramów naparu i ile czasu trwa parzenie (czas grzania, od wstawienia na ogień do początku wypływu, i ile czasu trwa samo wypływanie kawy)?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #49 dnia: 10 Kwiecień 2019, 22:09:18 »
Żadna sztuka zrobić kawę bez kwasowości... Nawet niespaloną.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2019, 23:48:55 wysłana przez Antonio »

Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 318
  • Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Kwiecień 2019, 23:53:43 »
 Chyba po kubańsku tzn. łyżeczka cukru trzcinowego do filiżanki przed ekstrakcją  ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Kwiecień 2019, 07:30:46 »
:).

Zrobić, czyli: "wyhodować" i wypalić ;). Na plantacjach wystarczy nie dbać wcale o tę kwaskowatość, nie starać się, rzucić ziarna do jakiejś stodoły i zapomnieć... W palarni wystarczy puścić sobie jakiś program bardzo długiego palenia...
Też czasem się zastanawiam po co nam to specialty? Po co utrudniać sobie życie?
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2019, 08:59:53 wysłana przez Antonio »

Offline yo Mężczyzna

  • Wiadomości: 318
  • Ekspres: La San Marco 95,Gaggia Factory G-105,szklanka,dripper, Fp, czajnik i pomysły;-)
  • Młynek: C40 , SM 90, Bezzera BB05 TM
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #52 dnia: 11 Kwiecień 2019, 10:39:26 »
 Nie sobie, tylko nam  ;)

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1491
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Kwiecień 2019, 10:49:42 »
Ja tam na takie utrudnienia życia nie narzekam

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 650
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #54 dnia: 11 Kwiecień 2019, 12:26:46 »
Też czasem się zastanawiam po co nam to specialty? Po co utrudniać sobie życie?

To syndrom współczesnych czasów - ludzie nie mają poważnych problemów więc muszą się zająć jakimiś duperelami, najlepiej takimi które nie niosą za sobą żadnej odpowiedzialności. W dodatku dzięki globalizacji wiedzą że są tacy sami jak wszyscy, a dzięki mediom społecznościowym wiedzą że są nudn. Więc szukają czegoś czym można się wyróżnić. Kiedyś bogacze szukali droższych cygar żeby je ostentacyjnie palić, dzisiaj szukają wyjątkowych kaw żeby wyczuć w nich jakieś mniej typowe aromaty i poczuć się klasą wyższą, koneserami, smakoszami, snobami.

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1491
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #55 dnia: 11 Kwiecień 2019, 12:35:13 »
Nie generalizujmy - 'specialty' jest też po to, żeby w cenie lavazzy mieć znacznie lepsze ziarna

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10578
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Kwiecień 2019, 13:07:47 »
Specialty staje się przeludnioną krainą, coraz trudniej o najlepsze ziarna, skoro popyt rośnie. Temat staje się coraz bardziej też nudny, oklepany, powielany przez kolejnych nawiedzonych pasjonatów, szerzących kawową edukację i oświecenie ;). Po hasła "specialty" sięgają nawet ci, którzy cynicznie przez wiele lat zajmowali się zgoła inną jakością i li tylko rozwojem sprzedaży... ;) Palarnia specialty bez pieca do kawy... ;) Palarnia specialty z ziarnami niespecialty... itp.

W każdym razie, w niniejszym temacie chyba wystarczą kawy nie specialty ;).
« Ostatnia zmiana: 11 Kwiecień 2019, 14:24:36 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6226
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Kwiecień 2019, 14:49:36 »
żeby w cenie lavazzy mieć znacznie lepsze ziarna
To już niedługo może się nie udać. Nowi gracze na rynku stosując agresywny marketing i wysokie ceny, w celu szybkiego zwrotu poniesionych kosztów, mogą narobić sporo szkód dla wszystkich. Bo ile osób będzie skłonnych płacić powyżej 50 - 60 złotych za 250g kawy?

Offline kulka Mężczyzna

  • Wiadomości: 1491
  • Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #58 dnia: 11 Kwiecień 2019, 15:11:09 »
Jak ceny osiągną niebotyczny pułap (z uwagi na nowych, agresywnych graczy), to starzy wyjadacze będą szukać alternatywnych ziaren w dobrej cenie i/lub pozostali będą musieli zjechać z cenami (bo kto kupi).

Offline Miklas Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3244
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
« Odpowiedź #59 dnia: 11 Kwiecień 2019, 15:14:45 »
Też czasem się zastanawiam po co nam to specialty? Po co utrudniać sobie życie?

To syndrom współczesnych czasów - ludzie nie mają poważnych problemów więc muszą się zająć jakimiś duperelami, najlepiej takimi które nie niosą za sobą żadnej odpowiedzialności. W dodatku dzięki globalizacji wiedzą że są tacy sami jak wszyscy, a dzięki mediom społecznościowym wiedzą że są nudn. Więc szukają czegoś czym można się wyróżnić. Kiedyś bogacze szukali droższych cygar żeby je ostentacyjnie palić, dzisiaj szukają wyjątkowych kaw żeby wyczuć w nich jakieś mniej typowe aromaty i poczuć się klasą wyższą, koneserami, smakoszami, snobami.
A pozwolisz mi najzwyczajniej w świecie nie lubić włoskiego palenia i delektować się trzecią falą, bez tych wszystkich bzdur,o których napisałeś a ja bym nawet nie pomyślał?

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi