forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Kawa => Wątek zaczęty przez: herezjush w 14 Marzec 2019, 20:22:52

Tytuł: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: herezjush w 14 Marzec 2019, 20:22:52
Hej drodzy forumowicze,

mam pytanie odnośnie polecenia kawy, która smakowałaby jak ta, którą piłem na lotnisku w Rzymie :) - pełne, gęste body, zero kwasku, raczej słodko i przytłumiona gorycz.

1. Cena - do 90 zł/kg
2. Preferowane nuty smakowe - czekolada/migdały. Zero kwaskowatości, nawet lekkich nut owocowych
3. Metoda przygotowywania - ekspres ciśnieniowy (Elektra Sixties Compact + Fiorenzato f64 Evo GT) lub przelew (Moccamaster KBG 741)

Testowałem już kilka kaw z palarnii, ale najbardzie zbliżone rezultaty do oczekiwanych uzyskałem po przemiale Rioby - mieszanka 80/20 :P

Będe wdzięczny za wskazówki!

Pozdrowienia
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 14 Marzec 2019, 20:33:46
UNIVERSAL CAFFE Gran Bar, Crema Oro, Premium lub Gran Caffeteria. Najlepiej popróbować każdą z nich i samemu wybrać.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 14 Marzec 2019, 20:40:29
Raczej gorycz w pełni i li tylko gorycz ;). Tak to jest w Italii, najczęściej.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 14 Marzec 2019, 20:44:39
Dla jednych gorycz a dla innych czekolada. Tak to jest z kawami najczęściej...
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Belo w 14 Marzec 2019, 20:50:35
Spróbuj Mujeres od Gorana z EuroCafe.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Damian w 14 Marzec 2019, 21:09:42
Nie żebym się mocno znał, ale czy ciemniejsze palenie, wyższa temperatura, mały (1:2) uzysk i krótki czas ekstrakcji - klucz do takiego smaku, jaki chce autor? Oczywiście mowa o espresso.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 14 Marzec 2019, 21:39:27
Czekolada to temat rzeka, podobnie jak w kawie, kwaśny akcent jest na plus.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Henry w 14 Marzec 2019, 22:00:42
Kwaśny akcent to nawet wyciągnąłem w Passalacqua Harem - zjechałem tylko z temperaturą. Mam co do tej kawy mieszane uczucia... Węgielek, ale wciągam doppio na dwa łyki...
Poleciłbym Etno Cafe "Italian Roast" - smakuje kawą ;-), ale lekki posmak kwaskowy jest.

@Damian: to prawda, ale mało palarni pali mocno. Byłem ostatnio w Bless Coffee Roasters to najmocniej palone Peru to nadal było takie ledwo średnie. Wypiłem w sklepie espresso, wróciłem do domu i zrobiłem swoje - wyszło podobnie. Ale się nie zniechęciłem i podkręciłem temperaturę i drobniejesze mielenie - zrobiło się pijalne ;-)
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 15 Marzec 2019, 10:31:39
Akurat spadam z Italii jak dojrzałe jabłko na ziemię ;). Pierwsze espresso poza Italią, z kawy speciality, ze znanej palarni -- właśnie wypiłem w Czeskim Krumlowie. Jakoś tak brakuje tej czystej, wyrafinowanej goryczy z włoskiego baru ;).
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Wojtekpgl w 15 Marzec 2019, 22:12:55
"UNIVERSAL CAFFE Gran Bar, Crema Oro, Premium lub Gran Caffeteria"
a gdzie najlepiej takie kawy kupić nie za drogo i w dobrym stanie?
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Janusz w 15 Marzec 2019, 22:59:07
Za tydzień będziemy mieli świeżutkie prosto z włoskiego pieca. Będziemy też prowadzili degustacje na tych kawach podczas Targów EUROGASTRO.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Wojtekpgl w 29 Marzec 2019, 21:46:50
cześć, jakoś z tą czekoladowością, kawowością czytaj przyjemnie gorzką kawą  to mi nie wychodzi :ups:
zamówiłem w pewnej palarni kilka odmian kawy z prośbą aby jak najmniej kwasowe były
no i dostałem:Papua Nowa Gwinea mount elimbari PB Simbu, HondusrasCocier Intubica, Brazylia daterra grand soleil, i poza wyraźnymi nutami owocowymi.... powiedziałbym sokiem z cytryny to czekolada ni w ząb...
A może macie jakiegoś pewniaka byle nie na lotnisku w Rzymie.....?
Oczywiście do espresso...na młynek mym 54
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Wojtekpgl w 29 Marzec 2019, 21:50:03
   "herezjush" jak coś poszukasz to pisz...
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: rubin w 29 Marzec 2019, 21:59:12
Cafe Cubano z Euro Cafe.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 30 Marzec 2019, 05:09:39
Lavaza

Marek.

Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 30 Marzec 2019, 08:07:46
Jeśli ma być świeżo palona to szukaj gdzieś, gdzie palą na węgiel. Kwasowości w tym nie powinno być. Ewentualnie większość marketowych... Jak wspomniana wyżej lawacca.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 30 Marzec 2019, 10:21:26
powiedziałbym sokiem z cytryny to czekolada ni w ząb...
Zacznijmy od początku. Udało Ci się kiedyś już kupić kawę, która u Ciebie smakowała tak jak lubisz? Cytryny można i z węgla zaparzyć, można też z cytryn pić słodki kompot.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Tedi_ w 30 Marzec 2019, 18:49:38
Panowie zdziwiony jestem bardzo, że żaden z Was nie pił espresso według przepisu INEI. Być może łatwiej byłoby Wam mówić o profilu smakowy opisanym przez @herezjush który nawiązuje typowo do Espresso Italiano.
Mówią ściślej do palenia ziarna w przedziale średnim i ciemnym.
Z certyfikatem INEI są też kawy o jasnym stopniu palenia, które przypominają bardziej kawy specjality, lecz są zawsze o profilu smakowym zrównoważonym.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: WS w 30 Marzec 2019, 19:04:52
Panowie zdziwiony jestem bardzo, że żaden z Was nie pił espresso według przepisu INEI.

A skąd możesz wiedzieć, co kto pił?
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Tedi_ w 30 Marzec 2019, 19:12:42
Na podstawie wypowiedzi udzielonych przez paru forumowiczów.
@WS Ty piłeś?


Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 30 Marzec 2019, 19:22:31
Czyżby reinkarnacja bytu na literę T?  :picardpalm:
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 30 Marzec 2019, 19:36:32
Myślę, że tak ;).
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: WS w 30 Marzec 2019, 19:59:06
@WS Ty piłeś?

Zdarzyło sie  :) , i nie uważam tego za jakieś odkrycie czy stopień wtajemniczenia.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 30 Marzec 2019, 20:09:36
Czyżby reinkarnacja bytu na literę T?  :picardpalm:
Jak przeczytałem przepis inei to dokładnie o tym samym pomyślałem...
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: trez w 30 Marzec 2019, 20:51:02
Spokojnie panowie, wyznacznikiem stylu jest słodycz ;)
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Henry w 30 Marzec 2019, 21:00:36
zamówiłem w pewnej palarni kilka odmian kawy z prośbą aby jak najmniej kwasowe były
no i dostałem:Papua Nowa Gwinea mount elimbari PB Simbu, HondusrasCocier Intubica, Brazylia daterra grand soleil, i poza wyraźnymi nutami owocowymi.... powiedziałbym sokiem z cytryny to czekolada ni w ząb...
A może macie jakiegoś pewniaka byle nie na lotnisku w Rzymie.....?
Oczywiście do espresso...na młynek mym 54

U mnie wysokie noty miały ostatnio Italian Roast od Etno Cafe, Stormy Weather od Mastro Antonio. Jak to nie pomoże to możesz też iść ostro w kierunku włoskim - Passalacqua Harem,  Izzo Gold, New York Extra albo trochę lżej np. Illy Arabica Selection Brasile.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Tedi_ w 30 Marzec 2019, 21:45:42
Panowie bez urazy. O co biega?
Był temat bez odpowiedzi, więc zabrałem głos jako jeden z niewielu który w kawie czuje pasję. Czy to błąd z mojej strony czy konflikt interesów związany z tym forum.
Przepraszam za moje słowa, ale ile można mieć czasu klapki na swoich oczach.
@Antonio. Piłeś espresso INEI nie jeden raz, tak przypuszam, dlaczego nie mówisz szczerej prawdy o profilu wyżej wymienionej kawy. Na dodatek sam kawę testowałeś. I co wyszła Tobie goryczka w posmaku?

Z innej beczki. Espresso na tym forum ma się mu upadkowi. Kto za ten stan ponosi winę?.
Te osoby co nazywają rzeczy po imieniu, czy te które manipulują nie opisując rzeczowo odczutych smaków?

Może to wszystko wymaga jednak pewnej wefykacji, a może wypada pewien smak poczuć w końcu na swoim języku by dotstrzeć pewne różnice w smaku. To tak w trosce o forumowiczów  którzy sa notorycznie wprowadzani w  błąd, bo pewne osoby  gadają o czymś czego z życiu nigdy nie pili.

Można sprawdzić samemu robiąc espresso z poszanowaniem wytycznych INEI lub udać się do Tarnowskich Gór.
W rynku jest podobno lokal w którym basista serwuje klientom Jolly Caffe.

Koniec tematu. Przepraszam za wlasne udzielenie rzeczowej odpowiedzi w temacie gdzie zaczęto wypisywać same bzdury.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 30 Marzec 2019, 21:54:12
Hej, ostatnio w Italii, we Florencji trafiłem nawet na bar z kawą Jolly. Nie było to jakieś wielkie espresso, może nawet należało do tych gorzej przygotowanych... Kawa to jedno, a obsługa, jej jakość to drugie. Florencja jest wymarzonym miastem dla Jolly Caffe -- jest blisko, pod nosem. Gdzie tu Tarnowskie Góry? ;)
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 30 Marzec 2019, 22:16:13
 :picardpalm: wiesz raczej tyle co wspomniany basista, nie musisz nas zbawiać, ale przed taką pasją padam na kolana  :mrgreen:
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 30 Marzec 2019, 22:19:52


zabrałem głos jako jeden z niewielu który w kawie czuje pasję.

?????
Mistrzu, chyba musisz założyć swoje forum, bo tutaj sami ignoranci :-)

Marek.

Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Tedi_ w 30 Marzec 2019, 23:17:05
@Antonio. Tarnowskie Góry są znaczy dalej niż Florencja. Żartuje nie znając punktu położenia geograficznego w jakim teraz jesteś.
Osobiście to co piłeś we Florencji mnie znacznie mniej interesuje niż to co zrobisz sam własnorecznie. Dlatego jeśli nie stanowi dla Ciebie problemu, proszę o  opisy poszczególnych smaków wolę usłyszeć od Ciebie na podstawie  wlasnej praktyki.
Mimo, że zostałem przez Miklasa okrzyknięty mistrzem, w przeciwieństwie do Niego ja cały czas uczę się.
Może mam pod górkę,  a może  jest to z górki, wiem coś nie coś o espresso i jest to szczerą prawdą. Dzięki temu nikt z netu nie
wybierze mi mózgu.
Czy mówię prawdę, czy blefuję, przecież to może każdy z Was sprawdzić zadając mi pytania. Byle tylko bez tolerowanych przez administrację wycieczek osobistych,
których Miklas, nasz kochany Mereczek jest najlepszym przykładem.
Wybacz Mareczku, ale ja Tobie bym swojej ręki nigdy nie podał.




Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: trez w 31 Marzec 2019, 04:18:57
Hmmm jeżeli padają Tarnowskie i włoskie espresso to od razu kieruje się na gryfny kafej vel silesicaffee, nie trzeba być anonimowym, to miejsce to nie jest zafiksowanie się na żużel i chodź moje preferencje rzadko się z nimi krzyżują, to oni wiedzą co i dlaczego robią, oferują bardzo klasyczne espresso, będąc świadomym i uczestnicząc w "3 fali". Takie podejście zdobywa mój szacunek, nie każdy musi lubieć, jak ja, odkrywanie ferii owocowych kwasowości, ale jeżeli oczekujesz poprostu certyfikowanego spalenia stodoły, to proszę nie ocieraj się nimi bo na to nie zasługują.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Fux w 31 Marzec 2019, 09:20:26
t wrócił?
 :mrgreen:
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Tedi_ w 31 Marzec 2019, 11:39:50


Takie podejście zdobywa mój szacunek, nie każdy musi lubieć, jak ja, odkrywanie ferii owocowych kwasowości, ale jeżeli oczekujesz poprostu certyfikowanego spalenia stodoły, to proszę nie ocieraj się nimi bo na to nie zasługują.
Ja się o nich ocierać nie będę, tylko się do nich wybiorę na espresso.Jak tu nie wypić kawki od fachowców którzy z ludźmi rozmawiają i przedewszystkim ich słuchają, tak przypuszczam.
Nie zdziwi mnie  wcale, jak barista z na smołę wypalonego ziarna zrobi espresso, które będzie miało 3 razy mniej goryczki niż
...  Z drugiej strony wypiję sobie również  specjality.
Byle tylko trafić na słoneczny dzień. Odpalę
starego jednośladowca V2 i jakoś dokulam się do Tarnowskich G.
Polączę przyjemne z pożytecznym.






Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 31 Marzec 2019, 12:38:16
t wrócił?
 :mrgreen:
Masz jakieś wątpliwości? Ja żadnych... Powtórka z rozrywki :D
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: wasku w 31 Marzec 2019, 16:09:16
Pewnie z telefonu udaje Tediego, żeby odwrócic uwagę od konta na którym stara się zachowywać. Po prostu musi wyżyć się na forum, a nie chce tracić "maina"  ;)
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 31 Marzec 2019, 17:14:27
Niektórych rzeczy nie da się udawać. Styl pisania i tematyka INEI nie pozostawia żadnych wątpliwości :D
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Tedi_ w 01 Kwiecień 2019, 11:46:01
Chyba pogratulować pozostaje mi Twoich nadprzyrodzonych umiejętności szpiegowskich @siewcu. Żartując,  jak Don Pedro dajesz radę.
Szkoda tylko, że trafił się zawodnik stosunkowo "glupi"
No bo jak nazwać kogoś który przed pozytywnym wyciszeniem (o nim mowa)mówił praktycznie sam o kawach INEI, a teraz o tym wspomniał w tym temacie?


Co do "powtórki z rozrywki" @siewcu,
jak się Tobie wydaje kto będzie miał zapewnioną rozrywkę, zakładając, że ten ktoś będzie się cieszył z tego, że druga osoba buja w obłokach.
 
1. Ten co raczył sam wlasnoręcznie sprawdzić do tego stopnia, że potrafi to wielu przypadkach  udowodnić, a o tym nie wspomni w forumowych tematach. A jest ich sporo.
2. Czy ten co co mu się wiele wydaje, gdyż o kawie głównie czyta, a wiadomością  z netu ufa bezgranicznie.


Żartując na koniec:


https://m.youtube.com/watch?v=XbxClyd2KSY

@siewcu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 01 Kwiecień 2019, 11:48:36
Tedi, żeby udowodnić, powinieneś był pojechać na goranowy zlot forumowiczów do Łodzi. Mógłbyś tam wszystko wyjaśnić i się zaprzyjaźnić.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: mlopus w 01 Kwiecień 2019, 12:01:53
Atmosfera była naprawdę dobra i rodzinna, panował wzajemny szacunek i zrozumienie osobistych upodobań więc może lepiej nie ;-)
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: WS w 01 Kwiecień 2019, 12:08:15
Ten co raczył sam wlasnoręcznie sprawdzić do tego stopnia, że potrafi to wielu przypadkach  udowodnić, a o tym nie wspomni w forumowych tematach. A jest ich sporo.

Jak w piaskownicy - Wiem, ale nie powiem.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: krystians w 01 Kwiecień 2019, 12:33:32
Espresso na tym forum ma się mu upadkowi. Kto za ten stan ponosi winę?.
Skoro "mu" to zapewne krowy.  Już Nostradamus zapowiedział wielki upadek, co ma się ponoć rozpocząć w Rzymie :D
Tak więc uważajmy na włoski przemysł mleczarski, szczególnie w połączeniu z kawą.  :D
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Nataniel w 10 Kwiecień 2019, 09:55:32
Witam !
Mam następujący problem, z każdą lepszą kawą którą kupuję jestem co raz bardziej zawiedziony i zadaję sobie pytanie czy kawa speciality jest dla mnie. Chodzi mi o kwasowość kawy, wszystkie ziarna zaparzam w kawiarce jednak zawsze dominującym smakiem jest właśnie kwasowość.Kawe kupuję zawszę tą która charakteryzuje się jak najmniejszą kwasowościa ale mimo wszystko to nie pomaga. Czy jestem skazany na mocno paloną kawę i smakowanie się w smaku palenia ?  Czy ekspres ciśnieniowy może pomóc ?  Jedyne świeżo palone kawy które mi posmakował to robusta Kaapi Rooyal. Brazylia Santos i Margogype.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 10 Kwiecień 2019, 10:02:48
Tak, metody przelewowe istnieją właśnie dla jasno palonych kaw... Z kwaśnym smakiem warto się oswoić, bo przecież jest charakterystyczny dla dobrych rzeczy: owoce, jogurty, octy, sery, wina itp. Te wymienione przez Ciebie kawy są dość płaskie, czyt. pozbawione żywej treści ;). Ekspres ciśnieniowy nie usunie kwaśnego smaku a tylko go zwiększy.

Czy próbowałeś cokolwiek od nas?
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Nataniel w 10 Kwiecień 2019, 10:08:55
Jednak to nie były kawe jasno palone a raczej średnio. Kawy które mi nie podeszły to: manfaktura kawy espresso, Mogiana cooxupe, audun coffe Frazenada Miaki. Z tych pitych w przeciągu miesiąca. Może nie tyle co nie podeszły, a po prostu kwasowość wciąż była zbyt bardzo wyczuwalna. Rozumiem ze warto pić takie kawy,aż zaczną mi smakować ?
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Nataniel w 10 Kwiecień 2019, 10:16:20
Może popełniam bląd w zaparzaniu kawy,poniważ na samym początku kawowej przygody kupiłem kawę w niecieszącej się dobra opinią na forum kawarni Borówka. I kawa naprawdę mi smakowała i tylko w niej wyczułem cały opisany profil smakowy.
Metoda zaparzania w kawiarce:
1.kawę mielę jak najdrobniej aby strumyk kawy był regularny
2. do zbiorniczka nalewam gorącą wodę do zaworka.
3.Na początku kawiarka robi się na dośc mocnym płomieniu a jak zacznie się ekstrakcja zmniejszam płomień

Przepraszam że zapomniałem o edycji posta.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: marcin102 w 10 Kwiecień 2019, 10:22:44
Nie każdemu smakują "kwaski" przez niektórych tak pożądane. Ja ich nie lubię i albo podbijamy temperaturę zaparzania albo wybieram ciemniej palone. Obecnie pije Java 007. Średnio palona, ale  bez nuty kwasowości. Niestety ciemno palone mieszanki prosto z Włoch mają posmak palonego drewna jak dla mnie. Trzeba  szukać i moim zdaniem unikać single orgin i skupić się blendach do espresso. Pozdrawiam Marcin
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: kulka w 10 Kwiecień 2019, 10:32:37
Tylko nie zapominajcie, że kawa z kawiarki rządzi się swoimi prawami i trzeba trochę się postarać, aby uzyskać zadawalający efekt. Jest o tym wątek na forum.

 Java 007 wygląda mi jednak na dość ciemno paloną, co nie zmienia faktu że dużej kwasowości się tam nie uświadczy. Pije się kawy, które smakują - w końcu się przejedzą i świat dojrzałej kwasowości stanie otworem ;)
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 10 Kwiecień 2019, 19:51:57
Może popełniam bląd w zaparzaniu kawy
W Twoim opisie brakuje informacji z ilu gramów kawy otrzymujesz ile gramów naparu i ile czasu trwa parzenie (czas grzania, od wstawienia na ogień do początku wypływu, i ile czasu trwa samo wypływanie kawy)?
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 10 Kwiecień 2019, 22:09:18
Żadna sztuka zrobić kawę bez kwasowości... Nawet niespaloną.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: yo w 10 Kwiecień 2019, 23:53:43
 Chyba po kubańsku tzn. łyżeczka cukru trzcinowego do filiżanki przed ekstrakcją  ;)
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 11 Kwiecień 2019, 07:30:46
:).

Zrobić, czyli: "wyhodować" i wypalić ;). Na plantacjach wystarczy nie dbać wcale o tę kwaskowatość, nie starać się, rzucić ziarna do jakiejś stodoły i zapomnieć... W palarni wystarczy puścić sobie jakiś program bardzo długiego palenia...
Też czasem się zastanawiam po co nam to specialty? Po co utrudniać sobie życie?
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: yo w 11 Kwiecień 2019, 10:39:26
 Nie sobie, tylko nam  ;)
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: kulka w 11 Kwiecień 2019, 10:49:42
Ja tam na takie utrudnienia życia nie narzekam
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Henry w 11 Kwiecień 2019, 12:26:46
Też czasem się zastanawiam po co nam to specialty? Po co utrudniać sobie życie?

To syndrom współczesnych czasów - ludzie nie mają poważnych problemów więc muszą się zająć jakimiś duperelami, najlepiej takimi które nie niosą za sobą żadnej odpowiedzialności. W dodatku dzięki globalizacji wiedzą że są tacy sami jak wszyscy, a dzięki mediom społecznościowym wiedzą że są nudn. Więc szukają czegoś czym można się wyróżnić. Kiedyś bogacze szukali droższych cygar żeby je ostentacyjnie palić, dzisiaj szukają wyjątkowych kaw żeby wyczuć w nich jakieś mniej typowe aromaty i poczuć się klasą wyższą, koneserami, smakoszami, snobami.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: kulka w 11 Kwiecień 2019, 12:35:13
Nie generalizujmy - 'specialty' jest też po to, żeby w cenie lavazzy mieć znacznie lepsze ziarna
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 11 Kwiecień 2019, 13:07:47
Specialty staje się przeludnioną krainą, coraz trudniej o najlepsze ziarna, skoro popyt rośnie. Temat staje się coraz bardziej też nudny, oklepany, powielany przez kolejnych nawiedzonych pasjonatów, szerzących kawową edukację i oświecenie ;). Po hasła "specialty" sięgają nawet ci, którzy cynicznie przez wiele lat zajmowali się zgoła inną jakością i li tylko rozwojem sprzedaży... ;) Palarnia specialty bez pieca do kawy... ;) Palarnia specialty z ziarnami niespecialty... itp.

W każdym razie, w niniejszym temacie chyba wystarczą kawy nie specialty ;).
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: krystians w 11 Kwiecień 2019, 14:49:36
żeby w cenie lavazzy mieć znacznie lepsze ziarna
To już niedługo może się nie udać. Nowi gracze na rynku stosując agresywny marketing i wysokie ceny, w celu szybkiego zwrotu poniesionych kosztów, mogą narobić sporo szkód dla wszystkich. Bo ile osób będzie skłonnych płacić powyżej 50 - 60 złotych za 250g kawy?
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: kulka w 11 Kwiecień 2019, 15:11:09
Jak ceny osiągną niebotyczny pułap (z uwagi na nowych, agresywnych graczy), to starzy wyjadacze będą szukać alternatywnych ziaren w dobrej cenie i/lub pozostali będą musieli zjechać z cenami (bo kto kupi).
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 11 Kwiecień 2019, 15:14:45
Też czasem się zastanawiam po co nam to specialty? Po co utrudniać sobie życie?

To syndrom współczesnych czasów - ludzie nie mają poważnych problemów więc muszą się zająć jakimiś duperelami, najlepiej takimi które nie niosą za sobą żadnej odpowiedzialności. W dodatku dzięki globalizacji wiedzą że są tacy sami jak wszyscy, a dzięki mediom społecznościowym wiedzą że są nudn. Więc szukają czegoś czym można się wyróżnić. Kiedyś bogacze szukali droższych cygar żeby je ostentacyjnie palić, dzisiaj szukają wyjątkowych kaw żeby wyczuć w nich jakieś mniej typowe aromaty i poczuć się klasą wyższą, koneserami, smakoszami, snobami.
A pozwolisz mi najzwyczajniej w świecie nie lubić włoskiego palenia i delektować się trzecią falą, bez tych wszystkich bzdur,o których napisałeś a ja bym nawet nie pomyślał?

Marek.

Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: krystians w 11 Kwiecień 2019, 15:44:15
ludzie nie mają poważnych problemów więc muszą się zająć jakimiś duperelami, najlepiej takimi które nie niosą za sobą żadnej odpowiedzialności.
Problemem współczesnych społeczeństw jest raczej to, że ludzie będąc zabieganym, często wieczorem siadają i oddają się tanim rozrywkom. Przez to nie rozwijają swoich horyzontów. Można to robić robić na wiele różnych sposobów, między innymi pasjonując się smakiem kawy i tworząc wspólnotę na takich forach jak to, które ciągle wykpiwasz.

Owszem zapewne są tacy co kupują rzeczy tylko po to, aby się nimi pochwalić. Co nie znaczy, że jest to znacząca część szukających czegoś więcej w kawie.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Pawcio w 11 Kwiecień 2019, 16:09:44
Toksyk wie lepiej jaka kawa ma ci smakować. On ci wybije z głowy te wszystkie nuty smakowe. Skoro on ich nie wyczuwa to ty również nie możesz. Zresztą, co ty sobie w ogóle wyobrażasz? Masz być odpowiedzialny tak jak on zamiast zajmować się duperelami. Musisz czuć, myśleć i robić tak jak on. Bo jak nie, to on ci zaraz pokaże, gdzie jest twoje miejsce  :mrgreen:
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: trez w 11 Kwiecień 2019, 17:46:31
Regularnie na forum wpadają nowi chcący napić się lepszej kawy, dobrze, to właściwe miejsce, skąd można się dowiedzieć, że kawa tak naprawdę jest kwaśno-słodkim naparem :) chyba większość z nas była kiedyś tym zdziwiona, to naturalna drogą wychodzenia z korporacyjnej unifikacji przemysłu spożywczego.

Ale czy to znaczy że każdy musi lubieć napar korzenno/owocowy? No nie, bo poza półświatkiem speciality istnieje przecież rynek kawy dobrej jakości, lokalnie palonej często nieco mocniej bez potrzeby cmokania nad nią. Nie sprawdzałem dzisiaj ale jeszcze niedawno, przykładowo u Gorana czy Gregoria, że tak g-skojarzylo mi się ;) można było kupić dobre świeże ziarna zupełnie nie speciality. Oczywiście nie będzie to tylko gorycz i popiół, nie będą one jak pewna niemiecka opona, czarna i mocna ;) ale nie musisz się martwić, czy przy 91° nie zatraci się porzeczkowa cierpkość, a siorbie się ją ewentualnie z powodu temperatury ;)

Czyli można napić się poprostu niezłej kawy, ale co zrobić jeżeli i to nie to, bo i tak jakieś smaki ma, a my chcemy jeno smoły najlepiej z mułem, żeby wiedzieć że się kawę piło? Moim zdaniem odpowiedź jest prosta: Nic! ot tak poprostu, nic, przecież żółte czibo jest legalnym produktem spozywczym dopuszczonym do obrotu i co komu ono wadzi? Bo przecież nikomu nic do tego że się czegoś nie lubi, prawda? No chyba że się za tym kryje jakiś kompleks, może właśnie snobistyczna potrzeba z upośledzenia własnej wartości, tylko że lepiej wtedy wydać pieniądze na rozmowę z terapeutą.

Dam przykład na sobie, prawdziwy, oczywiście nieco podkoloruję ;) Ja np nie lubię whiskey, uważam że to się ino do mycia butów nadaje, a i nie wszystkich, bo plami na żółto ;) i będąc ostatnio w takim lepszejszym monopolowym, gniedzie stała cała ściana tego cholernie drogiego ustrojstwa, a przed nią tłoczyło i cmokalo sporo ludzi i wielu z nich było lepiej ubranych odemnie, jeden to maił lepszy ancug co ja na weselu ;) więc sobie przeszedłem pomiędzy nimi i podszedłem do innej półeczki skąd z uśmiechem wziąłem butelkę rumu. W drodze powrotnej również nie przywalilem żadnemu, nie zwyzywałem, niczym nie oblałem, ot tak, z dobroci serca :D

Te durnowatą przypowieść dedykuję Henremu ;)
A powiec mi jeszcze, kolego z forum, skoro już wyzywasz innych, to jakie to nie małostkowe i nie snobistyczne i nie smakoszowe? argumenty sprawiły że wydałeś kilka tysięcy na ekspres i młynki do kawy? Koneserze? Mogę tak cię nazywać?
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: donkiszot w 11 Kwiecień 2019, 20:07:50
Chciałbym tylko (poniekąd bokiem, ale jednak w temacie) poprosić aby świata specialty nie sprowadzać jedynie do kawowych punktów. Specialty to przede wszystkim wysokiej jakości obsługa, w miłej atmosferze, z wiedzą, z należytą starannością, to transparentność biznesu, to chęć współpracy ramię w ramię z farmerami, to różnorodność (karmel i orzechy, to też wybór) surowca i doznań, to coś znacznie szerszego niż głupie cyfry w skoroszytach. Poważnie, czy kawa ma 82, czy 93, czy 75 punktów obchodzi mnie w tym wszystkim najmniej (najczęściej nawet nie wiem ile tych punktów jest i kto to oceniał), ludzie i chwile z filiżanką obchodzą mnie o wiele bardziej.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Henry w 11 Kwiecień 2019, 22:02:46
Donkiszot dobrze napisał - ważni są ludzie, a kawa to tylko kawa.

A powiec mi jeszcze, kolego z forum, skoro już wyzywasz innych, to jakie to nie małostkowe i nie snobistyczne i nie smakoszowe? argumenty sprawiły że wydałeś kilka tysięcy na ekspres i młynki do kawy? Koneserze? Mogę tak cię nazywać?

Kilka czyli 2 tysiące, bo tyle jest wart mój ekspres i młynek (których używam, bo po szafach znalazłbym jeszcze z 1.5k), to są drobne. Można taniej mieć powtarzalne kawy które zawsze będą wchodzić tak samo?
I nie jestem koneserem - jestem pracownikiem biurowym - kawa to po prostu moje paliwo :P
Chyba że chodzi o budowę ekspresów, to tak, fascynuje mnie mnie to i uwielbiam przeglądać schematy techniczne - jestem koneserem rozwiązań inżynierskich. Jak Valerii coś wrzuca to od razu biegnę zobaczyć co fajnego zrobił. I dlatego też zamiast nowego ekspresu kupuję nową drukarkę 3D.

Problemem współczesnych społeczeństw jest raczej to, że ludzie będąc zabieganym, często wieczorem siadają i oddają się tanim rozrywkom. Przez to nie rozwijają swoich horyzontów. Można to robić robić na wiele różnych sposobów, między innymi pasjonując się smakiem kawy i tworząc wspólnotę na takich forach jak to, które ciągle wykpiwasz.

No właśnie, kawa to tylko pretekst. Ja na przykład pasjonuję się teraz możliwością rozebrania mojego ekspresu i przerobienia go. To mnie rozwinie w temacie mechaniki, hydrauliki i elektroniki. I to forum mi w tym pomaga bo jest też tu paru zapaleńców grzebiących w sprzęcie z których doświadczenia mogę skorzystać. Dlatego chcę żeby było jasne - ja nie wykpiwam tego forum. Tylko niektórych forumowiczów chcących narzucić swoje własne preferencje jako coś lepszego ;-)
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 12 Kwiecień 2019, 07:35:13
Hej, raczej błędnie tych forumowiczów oceniasz. Oni zatem adekwatnie oceniają Ciebie. Zgodnie z biblijnym przekazem...
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 12 Kwiecień 2019, 08:20:48


jestem pracownikiem biurowym - kawa to po prostu moje paliwo

Widzisz, ja też jestem pracownikiem biurowym i kawa to dla mnie żadne paliwo, kawa to dla mnie ciekawy smak i chwila oddechu. Nie potrzebuje kawy jako paliwa. Piję ja wyłącznie dla smaku i wyobraź sobie nie takiego do jakiego przyzwyczaiło  Cię społeczeństwo i nasza lokalna kultura picia kawy. Zmieści Ci się w głowie, że dla większości w naszym gronie smak jaki Ty preferujesz jest co najwyżej przeciętny? Zupełnie nie interesują mnie rozwiązania techniczne na takim poziomie jak w niektórych wątkach, ale rozumiem. Każdy ma swojego bzika.

Antonio dobrze napisał, źle nas oceniasz. Sprawia Ci przyjemność przebywanie wśród takich dziwolągów, którzy piją kwaśną kawę?

No i jeszcze jaki cel jest w tym usprawnianiu ekspresów i tworzeniu coraz to nowych młynków? Chyba nie, żeby wrzucić tam włoską mieszankę? Ta najczęściej wyjdzie poprawnie na najprostszym ekspresie, podstawowym młynku i byle jak ubita.

Marek.

Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: WS w 12 Kwiecień 2019, 08:42:56
Kiedyś bogacze szukali droższych cygar żeby je ostentacyjnie palić, dzisiaj szukają wyjątkowych kaw żeby wyczuć w nich jakieś mniej typowe aromaty i poczuć się klasą wyższą, koneserami, smakoszami, snobami.

Nie trzeba być snobem, żeby pić kawę lepszej jakości, zwłaszcza, że cenowo nie ma jakiejś dramatycznej różnicy. Ale kim trzeba być, żeby obrażać innych w tak wysublimowany sposób? Zawistnym frustratem czy sfrustrowanym zawistnikiem?  Nie Twoja sprawa, co kto lubi, co kto pije i na co go stać.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Henry w 12 Kwiecień 2019, 09:41:47
@Miklas: Dlaczego chcesz być dziwolągiem? Jesteś po prostu człowiekiem - z milionem ludzkich wad zakodowanych w genach. Po tym wpisie widać właśnie to co pisałem wcześniej - chcesz się uważać za kogoś wyjątkowego bo masz inny gust. I wybierasz to co wielu innych ludzi - coś czego nie da się wprost ocenić i sklasyfikować. Bo mnie można zastrzelić prostym pytaniem "jaka powinna być średnica otworu pod gwint M4" - i to mi będzie głupio że nie wiem. Ale jak ja powiem że mi nie smakuje kawa nad którą Ty się rozpływasz w zachwytach, to powiesz że społeczeństwo przyzwyczaiło mnie do innej i będziesz się spodziewał że to mi będzie głupio ;-)

Co do sprzętu to Ty widzisz tylko zwykły młynek czy ekspres - ja widzę doskonałe materiały, precyzję CNC, nowatorskie rozwiązania - coś co rozwija nas technologicznie, sprawia że świat jest nowocześniejszy, wygodniejszy, łatwiejszy do przeżycia.
Tutaj muszę przyznać mały plusik 3rd wave of coffee - wspomaga rozwój nowoczesnych metod badawczych jak chromatografia czy sztuczne nosy. Plus to co dobrego robi dla farmerów (tego tematu nie znam, więc do końca nie wiem czy jest im lepiej czy nie, ale mam nadzieję że tak).
Ale sama kawa w filiżance - albo Ci smakuje, albo nie, ale świat się od tego nie zmienia na lepszy.

Ale zgadzam się z tym że ta technika, aż tak nie wpływa na jakość kawy. Antonio o tym pisał ostatnio - Włosi mają zwykłe ekspresy gastro, zwykłe młynki, ubijają szybko i bez celebracji i po prostu podają filiżankę kawy za 1EUR. Czy oni coś tracą? Raczej zyskują - spokojne życie ;-) No i ja marząc o tym też potrzebuję tego sprzętu - tak jak to zawsze mówię na forach fotograficznych: takiego, który najmniej mi będzie przeszkadzał w zrobieniu kawy ;-)

Hej, raczej błędnie tych forumowiczów oceniasz. Oni zatem adekwatnie oceniają Ciebie. Zgodnie z biblijnym przekazem...

Jasne że upraszam i uogólniam - w końcu co ja mogę wiedzieć o forumowiczach - to jedno z nielicznych for, z którego nie znam nikogo osobiście i nie byłem na żadnym zlocie. Ale lubię czytać komentarze na swój temat - to najlepsza metoda żeby się więcej dowiedzieć o komentującym ;-)

@WS: No wiem, bo piję. Faktycznie "snob" to złe określenie, bo dzisiaj kawą nie można na nikim zrobić wrażenia - to już nie jest dobro luksusowe. Ale już chyba nie mogę edytować tamtego komentarza.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: kulka w 12 Kwiecień 2019, 10:32:05
@Henry, doceniasz materiały, nowatorskie rozwiązania w budowie maszyn czy młynków. Inni doceniają różne smaczki w ziarnach, dlaczego nie możesz tego uszanować tylko porównujesz to do snobistycznego zachowania? Dlatego że nie rozumiesz, jak można doszukiwać się różnych smaczków, utrudniając sobie życie? Patrząc na narcystyczne zapędy chyba sam wpadasz w pułapkę bycia kimś wyjątkowym i odwracasz kota ogonem.

Wiecie z czego wynika fenomen włoskiej kawy za 1 euro? Pomijając aspekty społeczne, kulturowe, finansowe (Włosi nie zgodzą się nigdy na spektakularne podwyżki cen, uważają że ich kawa jest najlepsza na świecie, piją mnóstwo espresso więc cena może być ludzka) to jest umiłowanie życia. Kawa jest dodatkiem, przyczynkiem do spotkania ze znajomymi, spędzenia z nimi czasu. Czy piję instant 3w1 czy zalewajkę czy włoszczyznę znajomych nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. Ale największą przyjemnością jest przygotowanie czegoś innego, czy dla siebie czy dla znajomych.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: siewcu w 12 Kwiecień 2019, 10:56:21
dzisiaj kawą nie można na nikim zrobić wrażenia - to już nie jest dobro luksusowe
I tu jesteś w błędzie.

U mnie znajomi lubią, szczególnie w pracy, ale chęci do zrobienia nie ma ;) Jak ja robię to się napiją, jak nie to piją co jest. To już nie jest mój problem, ale cieszy mnie samo słuchanie pozytywnych opinii :) Uboczne efekty picia kawy... Która robi wrażenie tym jak może smakować kawa - a widzą co robię i widzą, że nie jest aromatyzowana. Śmieją się z procesu parzenia ale widzą efekty w kubku.

Ale jak ja powiem że mi nie smakuje kawa nad którą Ty się rozpływasz w zachwytach, to powiesz że społeczeństwo przyzwyczaiło mnie do innej i będziesz się spodziewał że to mi będzie głupio ;-)
A ja zgaduję, że nie będzie się tego spodziewał. A to, że społeczeństwo przyzwyczaiło do innej - tu będzie miał rację.

PS.

Bo mnie można zastrzelić prostym pytaniem "jaka powinna być średnica otworu pod gwint M4" - i to mi będzie głupio że nie wiem.
3,2 mm ;)
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: krystians w 12 Kwiecień 2019, 13:38:29
dobrze napisał - ważni są ludzie
Właśnie, dlatego zalecane jest trochę wysiłku, aby spróbować zrozumieć kogoś innego, zamiast przykładać go jedynie do znanych sobie stereotypów.  Mi nie przeszkadza jaką kawę kto pije. Dość często piję zwykłą kawę i nie rozpowiadam dookoła jakie to straszne plując dookoła. Z resztą wcale tak nie uważam, cenię sobie różnorodność.

Nie zauważyłem, aby ktoś tutaj atakował Cię za to, że lubisz włoski styl palenia. Natomiast w drugą stronę widzę wiele zarzutów z Twojej strony - jakim upadkiem jest kwaśny, dla Ciebie napar, z jaśniej palonych ziarenek. Na prawdę dziwi Cię, to że społeczność forum nie pała entuzjazmem w stosunku do kogoś kto tak się zachowuje?
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Miklas w 12 Kwiecień 2019, 14:31:57
i będziesz się spodziewał że to mi będzie głupio

Odnoszę odwrotne wrażenie, że Twoje wpisy mają sprawić, że to mi ma być głupio.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Henry w 12 Kwiecień 2019, 15:42:00
Odkąd nie musimy już polować na mamuty, ludzie wymyślają coraz więcej rzeczy, których nie potrzebują, ale od których czują się lepiej. Więc kiedy piszę że szukacie nowych smaków w kawie żeby nie mieć nudnego życia to nie jest atak - to stwierdzenie faktu. Wy dochodzicie tylko do momentu gdy mówicie "piję bo chcę/bo lubię". A dlaczego chcecie?
Ja też piję poranną kawę jako rytuał przed pracą - choć mógłbym dopiero w pracy. Też taka zachcianka, albo efekt przepracowania i tego że muszę wyrywać te chwile spokoju. Też jestem człowiekiem.

@Henry, doceniasz materiały, nowatorskie rozwiązania w budowie maszyn czy młynków. Inni doceniają różne smaczki w ziarnach, dlaczego nie możesz tego uszanować tylko porównujesz to do snobistycznego zachowania? Dlatego że nie rozumiesz, jak można doszukiwać się różnych smaczków, utrudniając sobie życie? Patrząc na narcystyczne zapędy chyba sam wpadasz w pułapkę bycia kimś wyjątkowym i odwracasz kota ogonem.

Jak możesz porównywać dwie tak zupełnie różne rzeczy? Technika to konkrety, to rozwój, to część cywilizacji - to coś fizycznego i obiektywnego. Coś co musimy robić jako ludzie, żeby nie zostać na etapie ganiania z kijem za zającem. Degustacja kawy to fanaberia. Kiedy za 200 lat nasi potomkowie przylecą na Ziemię zwiedzać nie będą mówić "to epoka kaw speciality", tylko "to epoka gdy wyrzucali samochody w przestrzeń kosmiczną". Albo jeszcze gorzej "to epoka gdy popijali speciality w Europie, mimo że na Bliskim Wschodzie i Afryce ludzie się nadal mordowali"...

@siewcu: zawstydziłeś mnie. Ja takich rzeczy nie wiedziałem i dlatego muszę trzymać na nocnej szafce "Poradnik mechanika warsztatowca" ;-)

@Miklas: Musiałbym mieć nadzieję że potraktujesz mnie poważnie ;-)
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: kulka w 12 Kwiecień 2019, 17:58:22
Jak możesz porównywać dwie tak zupełnie różne rzeczy? Technika to konkrety, to rozwój, to część cywilizacji - to coś fizycznego i obiektywnego.
Mogę, gdyż pisałeś (a przynajmniej tak zrozumiałem, popraw jeśli jest inaczej), że fascynacja techniką dotyczy maszyn do kawy (bo też w takim wątku dyskusja się toczy). Czy dzięki postępowi w budowie ekspresów świat jest lepszy? Nie, bo to nie lek na raka, ani przełomowa technologia oszczędnej energii. Dzięki tej fanaberii, jak ją nazywasz, uprawiający ziarna powinni mieć lepszy los. I jeszcze takie demagogiczne zagrywki? Od zarania dziejów jedni głodują, wzajemnie się mordują, inni wiodą spokojne, stabilne życie. I Bogu dzięki, że jesteśmy w tej drugiej grupie. I proszę, nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Bo jedni maja fanaberie, ale dostrzegają i pomagają innym w potrzebie, a inni te fanaberie wyśmiewają, ale nie kiwną palcem pomóc bliźniemu.
Tytuł: Odp: Kawa z ekspresu ciśnieniowego - bez żadnej kwaskowatości
Wiadomość wysłana przez: Perzua w 03 Maj 2019, 09:01:24
Wy się tam kłóćcie dalej, a ja napiszę o kawach, które mi w kawiarce smakowały. Wspomniana 007 zero kwasu. Kawa którą muszę przecisnąć przez ekspres ciśnieniowy. Java miała też ciekawą mieszankę świąteczną.