Widzę, że temat niezbyt popularny, więc podzielę się swoją opinią
Właśnie sprzedaję swojego po pół ROKu (ebay) i muszę powiedzieć, że dla zwykłego zjadacza chleba sprawdzi się i dana osoba będzie zadowolona. Jednak jesteśmy na forum kawowym, a espresso to sztuka niuansów, więc czas na zmiany. Dlaczego?
Jak już ogarnąłem jak zrobić dobre espresso w tym urządzeniu (ze 2-3 tygodnie po 5 kaw w tygodniu dla żony). Przede wszystkim brakuje tu ciśnienia, które daje ekspres. Dzięki temu jesteśmy w stanie wycisnąć więcej z kawy, niż w ROKu. Espresso zrobione ROKiem jest mało wyraziste - czuć smaki, ale jest płaskie. Urządzenie jest bardzo proste w budowie, wystarczy do końca życia przy wymianie gum raz na 2-3 lata, bardzo solidne wykonanie. Portafilter 49mm, nawet ta ich tampero-łyżka też daje radę. Ręczny spieniacz wylądował od raz w koszu - straszne gów**.
W takim razie dla kogo jest ROK?
Dla kogoś kto chce zrozumieć espresso, dla geeków, jako materiał na szkolenia (nie wymaga prądu, można postawić koło dripów), jako część dizajnu w kuchni, jako ekspres dla żony - espresso z tego + mleko z garnka i spieniacz na baterie. Jakby ktoś kupił, to chętnie wyjaśnię jak zrobić dobrego szota.