Synestezja - Etiopia Yirgacheffe Aricha NaturalRegion: Edido, Yirgacheffe Woreda, Gedeo Zone
Producent: wielu drobnych rolników
Stacja obróbki: Aricha Washing Mill
Wysokość upraw: 1850-2100m n.p.m.
Odmiana: Heirloom
Proces obróbki: naturalny, suchy, owoce suszone na platformach
Palenie z końca sierpnia jeżeli mnie pamieć nie myli. Jasne, albo bardzo jasne jeżeli myślimy w skali espresso.
Doza 14,5g - uzysk od 30g do 40g zależy jakie nuty chciałem podkreślić.
Bardzo fajna kawa, z jednej strony w aromacie typowa naturalna Etiopia (jagoda/truskawka), ale w smaku bardziej złożona, nie tak jednowymiarowa jak czasami kawy z tego regionu i suchej obróbki potrafią być. Dla mnie bomba, już nie mogę się doczekać jak posmakuje w mieszance Summer Espresso. Myślę, że będzie jeszcze lepiej.
W sklepie MA już jej nie widzę, może się skończyła, może będzie jeszcze będzie, kto wie?
Paczka 250g, kosztowała 39 zł.