Autor Wątek: Przechowywanie Kawy  (Przeczytany 69010 razy)

Offline Michał Single Mężczyzna

    • Palarnia Single Origin
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 68
    • Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
  • Ekspres: Faema Enova A2, Aeropress i inne
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Hario, Comandante
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #210 dnia: 04 Marzec 2020, 21:57:39 »
Z jednym ale. A co jeśli producent na opakowaniu zaleca przechowywanie kawy w lodówce?

Nie kupuj tego producenta... Chyba że sprzedaje napój mleczny o smaku kawy.
A na serio - masz może jakiegoś linka?

Offline Pluto

  • Wiadomości: 121
  • Ekspres: GRAEF ES 85, Chemex
  • Młynek: Sage BCG820BSS Kawiarka: Bialletti Mukka Express
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #211 dnia: 04 Marzec 2020, 22:22:20 »
Nie kupuj tego producenta...

Oj bo się obrażę.  :Bicz:

To moja ulubiona marka, kawa pochodząca ze 125 letniej palarnii z North Yorkshire. W opakowaniach zawsze świeża. Niedostępna w Polsce.
Taylors of Harrogate. Podaję opis z opakowania:

STORAGE: once opened seal with a clip and store in the freezer for up to 3 weeks

- fridge - lodówka
- freezer - zamrażarka  :ogien:

tutaj jest:

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/81hPjSKXj3L._AC_SL1500_.jpg

???

Przyjmę przeprosiny na priv  :cenzura:
« Ostatnia zmiana: 04 Marzec 2020, 22:27:59 wysłana przez Pluto »

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6216
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #212 dnia: 04 Marzec 2020, 22:30:06 »
Zamrażarka to co innego niż lodówka. Zamrażarka do przechowywania ziaren jest ok, lodówka nie.

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #213 dnia: 04 Marzec 2020, 22:38:02 »
Jeśli już został poruszony temat zamrażarki. Większość wypowiedzi, które czytałem zalecały rozmrażanie kawy w temperaturze pokojowej przez 24h przed użyciem. Tymczasem w filmiku European Coffee trip z kawiarni Lex'a Wennekera było powiedziane, że trzymają swoje najlepsze kawy zamrożone w porcjach i bezpośrednio po wyjęciu są one mielone i parzone. Ktoś może się do tego odnieść?

Offline lucasd

  • Wiadomości: 1251
  • Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #214 dnia: 04 Marzec 2020, 22:56:42 »
Ja tak robię, oczywiście to ma sens tylko w single dosing i jak mielesz zaraz po zamrażarce.
Jak chcesz rozmrozić paczkę to wyciągnij dzień wcześniej

Offline Michał Single Mężczyzna

    • Palarnia Single Origin
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 68
    • Single Origin - Rzemieślnicza Palarnia Kawy
  • Ekspres: Faema Enova A2, Aeropress i inne
  • Młynek: Mahlkonig Guatemala, Hario, Comandante
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #215 dnia: 04 Marzec 2020, 23:28:48 »
Zamrażarka do przechowywania ziaren jest ok, lodówka nie.

Nie wiem czy ktokolwiek z Was robił empiryczne testy, ja robiłem. Bowiem wyjątkowo mnie to intrygowało.
I zdecydowanie nie podzielę tej tezy, przynajmniej dla świeżo palonych ziaren.

Testowałem to 2 zamrażarkach - zwykłej "podlodówkowej" (temperatura ok -12°C) oraz drugiej, skrzyniowej (-32°C), w słoikach (dla separacji), na jakiejś kolumbijskiej arabice (nie pamiętam już jakiej) i etiopskiej Yirgacheffe.
Mroziły się tydzień, a razem z nimi zwykłe paczki po 100g z tego samego wypału czekały w szafce.

Za pierwszym razem mrożonki od razu poszły w młyn (z ciekawości), przy czym dopiero Mahlkonig dał radę. Skerton połamany od razu, bzyk do przypraw też, Comandante się nie odważyłem.
Za drugim leżakowały (rozmrażały się) pełne 24h na talerzykach obok młynka, w temperaturze pokojowej, bez żadnego przykrycia.
Parzone tylko w kolbie, nie starczyło czasu i chęci na przelewy.

Te zaparzone od razu to po prostu nieporozumienie. Gorzkie (nawet nie goryczkowe), spleśniałe, zjęłczałe, wstrętne. Żadnej specjalnej różnicy między ziarnami nie wyczułem.
Ani między zamrażarkami.

Te, które rozmrażały się powoli, były już bardziej cywilizowane - "normalne" bym rzekł, przy czym daleko im z do ziarna z paczki niemrożonej.
Co ciekawe, z wyższej temperatury (podlodówkowej) wydały mi się lepiej zachowane, bardziej intensywne i porównywalne z niemrożonymi ziarnami.

Ale to jest temat sprzed dobrych kilku miesięcy.
Chyba powtórzę ten test na dniach.

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6216
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #216 dnia: 04 Marzec 2020, 23:41:06 »
Niektórzy mrozili i nie narzekali. Ja sam nie próbowałem. @pj.w  Zdaje się że Ty mroziłeś?

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #217 dnia: 05 Marzec 2020, 01:11:45 »
Nie wiem czy ktokolwiek z Was robił empiryczne testy

https://www.home-barista.com/store-coffee-in-freezer.html

Ja mrożę, w oryginalnych nieotwarych torebkach do miesiąca. Zamrażarka przy lodówce. Nie dostrzegam żadnych wyraźnych niepożądanych cech w espresso.
« Ostatnia zmiana: 05 Marzec 2020, 01:13:55 wysłana przez Kasper »

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #218 dnia: 05 Marzec 2020, 15:18:35 »
Gdy kupuję większe ilości ziarna (Internet) to przechowuję kawę w zamrażalniku i jestem bardzo zadowolony z efektów.
Paczki 500 gram i mniejsze - pakuję całe bez otwierania w woreczek foliowy i pakuję próżniowo. W takim stanie trafiają do zamrażalki.
Paczki kilogramowe dzielę na 6 porcji po 150 gram, przesypuję do woreczka i pakuję próżnio. W takim stanie trafiają do zamrażalki.
Zalet chyba nie trzeba tłumaczyć: brak dostępu powietrza, światła i niska temperatura pozwalają dłużej zachować świeżość większości produktów spożywczych.

Bardzo ważne jest co robimy po wyjęciu. Kawa musi leżakować w temperaturze pokojowej około 12 godzin, tak aby nabrała temperatury otoczenia a jednocześnie nie dostała się do niej wilgoć. W tym pomaga dodatkowe opakowanie próżniowe. Dopiero po takim czasie otwieram paczkę i przesypuję do słoika Airscape. Na moje podniebienie, taka kawa smakuje lepiej niż leżakowana poza zamrażalką.

Był czas, że mroziłem też pojedyncze dozy pod przelew. Nie było problemu ze zmieleniem na C40. Natomiast do młynka elektrycznego nie odważyłem się takich ziarenek wsypać. Efekt - szczególnie pod espresso był bardzo dobry. Trzeba było jednak odrobinę grubiej mielić.

@Michał Single
Jak chcesz próbować jeszcze raz mrożenia, to koniecznie pamiętaj o tym aby ziarenka rozmrażały się w warunkach gdzie skroplona woda nie spowoduje ich zawilgotnienia. W przeciwnym wypadku, będziesz miał dużo gorsze efekty w filiżance.

Słoikowe zabobony.
Używam od kilku miesięcy https://planetarydesign.com/shop/airscape-kitchen-canisters/.
Głównie dlatego, że Java sprzedaje kawę w Pop-Up bez opakowań, do własnego zbiornika. Trochę ekologicznej, odrobinę taniej.
Na plus na pewno jest łatwość wybierania kawy łyżką z opakowania. Łatwiej i szybciej też pozbyć się powietrza ze słoiczka, względem zawijania torebki. Ergonomia zatem na plus. Słoiki przechowywane w zwykłej szafce kuchennej.  Jakość i świeżość kawy - nie stwierdziłem różnicy.

Offline Pawcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 1217
  • Ekspres: AP, FP, CD, V60-02, phin, ekspres przelewowy, kawiarka
  • Młynek: Timemore Chestnut, 1Zpresso JX-PRO
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #219 dnia: 05 Marzec 2020, 16:07:49 »
Tak dla przypomnienia, może ktoś jeszcze nie oglądał:

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #220 dnia: 06 Marzec 2020, 19:16:09 »
Właśnie zakupiłem zestaw mini słoiczków pod single dosing. 50 ml / wchodzi do 18 gram ziaren. Do tego szklany atomizer. Coś koło 30 zł z wysyłka.

Wieczorem ważę i przesypuję ziarenka do słoiczków.
Rano ziarna wędrują do kubka ze stali nierdzewnej, jeden psik wody, potrząsam i do młynka.

Dzięki @untoldex za link do sklepu.
« Ostatnia zmiana: 06 Marzec 2020, 19:18:54 wysłana przez pj.w »

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #221 dnia: 07 Marzec 2020, 10:19:53 »
@pj.w chcesz się podzielić dalej linkiem do sklepu?
Myślałem też o czymś takim:
https://kansocoffee.com/products/bean-storage-tubes

ale w bardziej przyziemnej cenie, gdzieś na polskim rynku?

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #222 dnia: 07 Marzec 2020, 12:34:48 »
Nie mogłem się nigdy przekonać do probówek. Potrzeba chyba lejka aby pakować tam ziarenka. Wysypywanie za to wyjdzie na pewno fajnie.

Ja kupiłem budżetowo:
https://allegro.pl/oferta/sloik-szklany-50-ml-brazowy-z-nakretka-czarna-7874732068

50ml - mieści około 18 gram średniej wielkości ziarenek.
Jak masz dozy bliżej  20 gram to polecam 60 ml.

Offline pmichal Mężczyzna

  • Wiadomości: 1072
  • Ekspres: Kalita
  • Młynek: Arco
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #223 dnia: 07 Marzec 2020, 13:20:13 »
Czy to są te słoiki, które pasują do comendante przy okazji?

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Przechowywanie Kawy
« Odpowiedź #224 dnia: 07 Marzec 2020, 13:45:54 »
Słoik z comandante ma 120ml, to jest ten: https://allegro.pl/oferta/sloik-szklany-120ml-braz-z-nakretka-czarna-7080299279

Na fotce dwa słoiki, jeden z tego sklepu, a drugi oryginalny z comandante.
Kto znajdzie różnice? :)

comandante_jar.JPG

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi