A na koniec zostawiłem sobie rodzynkę Pojedyncze Faema już mi się podoba, pierwszy strzał i super efekt. Normalne mielenie, normalne ubicie, i piękny widok. No i ciasteczko ładnie wypadło z tego pojedynczego sitka.
(https://lh5.googleusercontent.com/-u2pBT8AlMyk/UOQ3iYj_8BI/AAAAAAAACVQ/RTyyGjsb5UQ/s512/sDSC_7459.jpg)(https://lh6.googleusercontent.com/-7cCVMaOR1mo/UOQ3jQac-PI/AAAAAAAACVk/CmKkir_pYkg/s720/sDSC_7460.jpg)
Kawa w tych shot'ach to Goran'owa Gwatemala Teanzul.
@WS tylko skąd wiadomo, że oryginalne,
Czy to wykonalne aby robić sobie raz na pojedynczym, raz na podwójnym bez przestawiania przemiału?
Ale najpierw trzeba porządnie opanować podwójne - dystrybucja, doza.
nie wiedzieć czemu walczę z kanałowaniemWymontuj sitko prysznica i wrzuć do zmywarki. To też może być źródłem problemu.
(po lewej IMS, po prawej sitko LaMy, wszystko od Rogera):
2 szt. tych tańszych.Czyli które, bo nie znam cennika?
Swego czasu kupiłem The Single - 9g ale jest za nisko osadzony prysznic w grupie Bezzera by z niego korzystać, pod E61 też nie do końca chciało działać i to był mój taki niedokończony temat, który jakiś czas powędrował na półkę. Ale ostatnio spojrzałem na ebay, a tam czekało sobie na mnie The Single 10g 22.5mm czyli w sam raz do mojego HX.KiT, czy mógłbyś podać numer seryjny tego sitka? Chciałbym mieć pewność, że kupię takie, które podejdzie do mojej BZ10-ki i umozliwi mi sypanie 7-8 g kawy...
jak to się robi w Bezzerach?Zrób zdjęcie wnętrzności, w szczególności połączenia pompy z resztą ekspresu, to coś podpowiem.
Czy dobrze rozumiem, że mój tamper 58,35 mm będzie mimo wszystko za duży nawet do tego największego sitka, czy uda się jednak ubić kawę bez problemu?Obawiam się, że nie unikniesz. Wsypałem 8g kawy, tamper mam też 58,35mm i gdzieś opiera się o o sitko. Myślałem, że sitka IMS z tej samej serii będą identyczne. Pewnie dopiero przy dozie 10g było by lepiej.
Wolałbym uniknąć kupna drugiego pod pojedyncze sitko...
tamper mam też 58,35mm i gdzieś opiera się o o sitko.Okazuje się, że do tego sitka mniej niż jakieś 9g nie da się wsypać, bo kawa znajduje się poniżej części cylindrycznej i tamper jej nie ubija.
IMS to jednak renomowana firma.A już tak zupełnie na marginesie, to pojedyncze sitka IMS mają zupełnie inny kształt.
IMS jest trochę podobne...Ja piszę o The Single - ono ma zupełnie inny kształt.
Trochę ta duża pojemność mnie martwi.
Sitka pojedyncze to zło. :hihihi: :ups: :D
że sitko z mojego zdjęcia JEST pojedynczeNie musisz się unosić ;-) Ja doskonale wiem, że ono jest pojedyncze, tyle, że The Single (też pojedyncze) ma inny kształt.
Bo to, że one mają inne zadania to raczej jest pewne.Po pierwsze każde z nich służy do parzenia kawy, jak sądzę. Po drugie - to moje nie występuje w katalogu IMS - występuje za to w katalogu LF. W opisie na różnych stronach ma:
Designed to obtain the best coffee extraction, its rounded shape ensures a uniform brewing from the coffee puck. Fits all "standard" portafilters: Faema, Marzocco, Nuova Simonelli and Rancilio, etc.
realized to obtain the best coffee extraction, its rounded shape ensures a uniform brewing from the coffee pod.I bądź pan mądry i pisz pan wiersze.
że względem podwójnego IMS nie muszę zmieniać grubości przemiału.A dozę dzielisz równo przez pół, czy dajesz nieco więcej niż połowę?
Bo IMS z dozami leży, dają zakres od wysokiego do niskiego prysznica.
The Single LF1460300 - LF1460302 pasują do E61 z krótkim prysznicem, LF1460308 - LF1460310 pasują do E61 z długim prysznicem,
A co to za dziwne prysznice? Kiedyś był podział na niskie i wysokieNie zauważyłem, że jest taki podział, ale chyba wszyscy wiedzą o co chodzi.
A co to za dziwne prysznice? Kiedyś był podział na niskie i wysokieNie zauważyłem, że jest taki podział, ale chyba wszyscy wiedzą o co chodzi.
W każdym bądź razie, krótki lub długi prysznic, to najlepiej w łazience, przed snem.Bardzo lubisz czepiać się słów, jak widzę. A coś merytorycznie na temat sitek pojedynczych?
Jakie mam wybrać sitko The SingleJa odpowiem w środę, jak pomierzę moje sitko.
Gaggiahttp://www.imsfiltri.com/filtri/b68-1t-h-24-5-e/?lang=en (http://www.imsfiltri.com/filtri/b68-1t-h-24-5-e/?lang=en)
Bardzo lubisz czepiać się słów, jak widzę. A coś merytorycznie na temat sitek pojedynczych?
Idę w Twoje ślady, jak widzisz :).A przypomniał byś mi, z łaski swoje, gdzie się czepiam formy, nie treści?
Ostatnio używam IMS The Single 7,5 gCzyli sitko o oznaczeniu I.M.S SIFARAH19.5137 czyli 19,5mm? Nie masz problemów z "intensywnością" kawy z tego sitka? Ja mam wyraźnie bledszą cremę i smak jakby "bardziej rozwodniony". Z którymi sitkami pojedynczymi masz najlepsze wyniki?
A przypomniał byś mi, z łaski swoje, gdzie się czepiam formy, nie treści?
Katalago sam też widziałem, ale jak napisałem wcześniej, wagi od IMS są praktycznie nic nie warte. Bo masz 3 sitka o innej wysokości z taką samą gramaturą.Bo IMS z dozami leży, dają zakres od wysokiego do niskiego prysznica.
Tu masz wymiary wszystkich The Single:
Wysokość Waga kawy Średnica
LF1460300 I.M.S SIFARAH19.5137 19,5 7,5 70mm
LF1460305 I.M.S CIH20.5137 20,5 7,5 68mm
LF1460301 I.M.S SIFARAH21137 21,0 9,5 70mm
LF1460306 I.M.S CIH21.5137 21,5 8,5 68mm
LF1460308 I.M.S MASYSLH21.5137 21,5 8,0 70mm
LF1460302 I.M.S SIFARAH22.5137 22,5 12,0 70mm
LF1460303 I.M.S SPH22.5137 22,5 7,5 65mm
LF1460309 I.M.S MASYSLH22.5137 22,5 9,0 70mm
LF1460307 I.M.S CIH23137 23,0 10,5 68mm
LF1460310 I.M.S MASYSLH23.5137 23,5 10,0 70mm
LF1460304 I.M.S SPH24.5137 24,5 10,0 65mm
Moje sitka podwójne mają wysokość:
Nazwa wysokość waga kawy
B70 2TC 24E 24,0 12-18
B70 2TC 28,5E 28,5 18-24
The Single LF1460300 - LF1460302 pasują do E61 z krótkim prysznicem, LF1460308 - LF1460310 pasują do E61 z długim prysznicem,
Bo masz 3 sitka o innej wysokości z taką samą gramaturą.Tak, tylko (czego może nie napisałem) każde z tych sitek jest do innego ekspresu (ze względu na wysokość prysznica i średnicę portafiltra). Masz więc tak:
U mnie w Gaggia i Carimali prysznic wchodzi do sitka 9 mm.Pytanie, w której części - przy brzegu, czy w środku? Przy okazji, pomyliłeś chyba link do sitka prysznica.
Mam sitko stosunkowo mocno dziurawe z 715 otworami.
https://www.coffeedesk.pl/product/2587/Ims-Filtr-Grupy-Kalibrowany-B70-2Tc-H24-E (https://www.coffeedesk.pl/product/2587/Ims-Filtr-Grupy-Kalibrowany-B70-2Tc-H24-E)
Prośba do Was. Jakie mam wybrać sitko The Single, żeby jego pojemność wynosiła 8 g?
A co do intensywności espresso, to z pojedynczego sitka jest dla mnie gorsze niż jedno espresso z dwóch, z podwójnego sitka. Crema także.
Być może z tego powodu w niektórych kawiarniach nie używa się pojedynczych sitek. Żeby smak espresso nie zmieniał się w zależności od rodzaju sitka.
Problem stanowi też dla mnie dystrybucja, konkretnie umieszczenie przemiału w dolnej, cylindrycznej części sitka.. Muszę kupić lub dorobić przyrząd, który to ułatwi.
Ale drobniejszy przemiał ma korzystny wpływ smak espresso, co jest zresztą logiczne.
W sitkach TheSingle część stożkowa z kopułką ma 10mm i zawiera 7,5 g kawy. Twoje 8g kawy dodaje jakieś 0,75mm (wszystko według założeń IMSa). Bezpiecznie by było zatem, gdybyś wybrał sobie trudno dostępne sitko LF1460308 (21,5mm, 8g) albo LF1460302 (22,5mm).
Ja z obciętym prysznicem E61 ładuję do sitka LF1460301 9g kawy.
Cytat: WS w 02 Wrzesień 2017, 23:51:56
Ale drobniejszy przemiał ma korzystny wpływ smak espresso, co jest zresztą logiczne.
Jak jest tak jak mówisz, to na podstawie Twoich słów można powiedzieć że, sitka im bardziej są dziurawe tym są lepsze. Nie jest to prawdą.
Myślałem o dorobieniu tulejki z małych uchwytem przypominającą w swoim kształcie uszczelkę grupy. Wsypał bym kawę do sitka przez tą tulejkę. Po ubiciu tamperem tulejkę wyciągnąłbym.
Może zostańmy przy tym co napisałem, bez popadania w skrajności i niepotrzebnego wysnuwania zbyt daleko idących wniosków. Czyli, że „drobniejszy przemiał ma korzystny wpływ na smak, co jest logiczne”. A jest logiczne, bo zgodne z chemią roztworów wodnych. Drobniejsze cząstki szybciej i łatwiej się rozpuszczają, przez co w jednostce czasu więcej składników przechodzi do roztworu, w tym przypadku do espresso. Dlatego espresso z drobnego przemiału powinno być bardziej intensywne, prawdopodobnie także lepsze, niż z grubszego. Przy kawie znaczenie może też mieć procentowy rozrzut frakcji, mikropyły, które przechodzą przez dziurki w sitku. Ale to już inny temat.
Takie rozwiązanie ma Tidaka: https://www.tidaka.net/de/trichter/board-trichter-lm1.html. (https://www.tidaka.net/de/trichter/board-trichter-lm1.html.)
Drobniejsze cząstki szybciej i łatwiej się rozpuszczają, przez co w jednostce czasu więcej składników przechodzi do roztworu, w tym przypadku do espresso.W całym swoim wywodzie masz rację, ale dochodzisz do tego z fałszywych przesłanek - otóż zakłada się, że drobinka zmielonej kawy to kłębuszek celulozy, zawierającej olejki i inne składniki. A drobniejsze mielenie, to większa ilość mniejszych kłębuszków, zatem większa ich powierzchnia.
Hmmm, a u mnie tak jest do pewnego progu, potem po przekroczeniu pewnego punktu jest, gorzej. Kawa smakuje jak przegrzana, pewnie także cześć przelatuje przez sitko i psuje smak....Cytat: WS w 02 Wrzesień 2017, 23:51:56Może zostańmy przy tym co napisałem, bez popadania w skrajności i niepotrzebnego wysnuwania zbyt daleko idących wniosków. Czyli, że „drobniejszy przemiał ma korzystny wpływ na smak, co jest logiczne”. A jest logiczne, bo zgodne z chemią roztworów wodnych. Drobniejsze cząstki szybciej i łatwiej się rozpuszczają, przez co w jednostce czasu więcej składników przechodzi do roztworu, w tym przypadku do espresso. Dlatego espresso z drobnego przemiału powinno być bardziej intensywne, prawdopodobnie także lepsze, niż z grubszego. Przy kawie znaczenie może też mieć procentowy rozrzut frakcji, mikropyły, które przechodzą przez dziurki w sitku. Ale to już inny temat.
Ale drobniejszy przemiał ma korzystny wpływ smak espresso, co jest zresztą logiczne.
Jak jest tak jak mówisz, to na podstawie Twoich słów można powiedzieć że, sitka im bardziej są dziurawe tym są lepsze. Nie jest to prawdą.
Nie wiem jak tam sprawa się ma do sitek VST, ale jak zrobili tą samą ilość dziur na dnie sitka i przypisali ją w różną pojemność, to ta lub inna firma strzeliła sobie samobója.Różnią się wielkością otworów w zależności od pojemności. Raczej samobója sobie nie strzelili, bo sitka te są cały czas bardzo popularne, przynajmniej w kawiarniach. Tam koszt 30 USD nic nie znaczy.
Daj spokój amigo, jakie fałszywe przesłanki.
Drobniejsze cząstki szybciej i łatwiej się rozpuszczająDobrze myślisz, ale opisujesz nie to zjawisko, co trzeba. Cukier puder rzeczywiście szybciej się rozpuszcza niż cukier w kostkach, ale cząsteczki zmielonej kawy się nie rozpuszczają, tylko są obmywane wodą, która głównie z ich powierzchni spłukuje to, o co nam chodzi w filiżance. :-)
Chris Hendon noted on my Instagram recently that grinding frozen beans produces less coffee dust and more of the larger fines, and they are of more uniform size.I to jest ciekawa informacja.
Extraction from the intact cells within a ground occurs by diffusion, a process that takes minutes, and is never complete, at least under reasonable brewing circumstances.A to prawdopodobnie wyjaśnia, czemu ta sama kawa parzona alternatywnie smakuje inaczej.
Kiedy to wcale nie jest off-topic. Jest to jak najbardziej na temat, zresztą do tego wpisu się odnosiłem. Jest jeszcze drugi artykuł gdzieś w sieci, który całkowicie ignoruje dyfuzję - skupia się wyłącznie na obmywania.Chris Hendon noted on my Instagram recently that grinding frozen beans produces less coffee dust and more of the larger fines, and they are of more uniform size.I to jest ciekawa informacja.Extraction from the intact cells within a ground occurs by diffusion, a process that takes minutes, and is never complete, at least under reasonable brewing circumstances.A to prawdopodobnie wyjaśnia, czemu ta sama kawa parzona alternatywnie smakuje inaczej.
Sitka double IMS są lżejsze od VST o jakieś 50%A jakie to ma znaczenie? Transmisja ciepła?
A przypomniał byś mi, z łaski swoje, gdzie się czepiam
Cytat: WS w 03 Wrzesień 2017, 20:34:22
Drobniejsze cząstki szybciej i łatwiej się rozpuszczają
Dobrze myślisz, ale opisujesz nie to zjawisko, co trzeba. Cukier puder rzeczywiście szybciej się rozpuszcza niż cukier w kostkach, ale cząsteczki zmielonej kawy się nie rozpuszczają, tylko są obmywane wodą, która głównie z ich powierzchni spłukuje to, o co nam chodzi w filiżance.
za pomocą płaskiej podkładki o różnych średnicach [...] zrobię ekstrakcję
Zakładając że wymiary spasują to czy warto wymieniać na inne np. ims?
Ja nie narzekam, ale ja nie parzę kawy z certyfikatem INEI, więc może w tym szkopuł.
Ciekaw jestem co złego jest w tymże bublu?
Poniekąd zabrania, bo ekspres musi być certyfikowany, a standardowo VST czy IMS nie wchodzą w skład zestawu ;)
Winny jest ten co zrobił kawę adoptując z netu przepis na espresso a nie poczynił nawet kroku by zrobić ekstrakcję tą samą w czasie na innych pod względem stopnia zmielenia ziarna lub też na niższym ciśnieniu ekstrakcyjnym.
Jak zwykle piszesz skrupulatnie ignorując zasady gramatyki i używasz pojęć, które sam stworzyłeś na własne potrzeby co sprawia, że w konsekwencji nie rozumiem nic z tego co napisałeś.
Jak robisz espresso cały czas na jednym sitku, to zmień je na inne i sobie sprawdź wtedy smak kawy, jak masz na to ochotę.
Mam jedno sitko podwójne IMS , podobno jest to topowy model. W moim przypadku jest to największy bubel jaki spotkałem przy robieniu kawy.
Moje sitka podwójne mają wysokość:
Nazwa wysokość waga kawy
B70 2TC 24E 24,0 12-18
B70 2TC 28,5E 28,5 18-24
Czy da radę tych sitek używać przy tym samym ustawieniu młynka, po prostu stosując odpowiednią dozę, np. dla 24E - 18g, a dla 28,5E - 24gBez szans. Za każdym razem będziesz miał inną wysokość ciastka kawowego - czyli inny czas ekstrakcji (grubsze - dłużej)
Tak myślałem - bo skoro oba sitka mją taką samo powierzchnię podstawy, tyle damo otworów, o tej samej średnicy, to fizycznie nie ma szans, ale już tyle "cudów" widziałem, że wolałem upewnić się u "praktyka".Czy da radę tych sitek używać przy tym samym ustawieniu młynka, po prostu stosując odpowiednią dozę, np. dla 24E - 18g, a dla 28,5E - 24gBez szans. Za każdym razem będziesz miał inną wysokość ciastka kawowego - czyli inny czas ekstrakcji (grubsze - dłużej)
Bez szans. Za każdym razem będziesz miał inną wysokość ciastka kawowego - czyli inny czas ekstrakcji (grubsze - dłużej)
Ale tutaj chodziło o efekt przy tej samej grubości przemiału, bo o to było pytanie.Bez szans. Za każdym razem będziesz miał inną wysokość ciastka kawowego - czyli inny czas ekstrakcji (grubsze - dłużej)
W przypadku ekspresów, to chyba powinna być: grubsze = więcej objętości (czyt. wyższe ciastko), bo czas to chcemy zazwyczaj mieć podobny (20-30 sekund).
Ale tutaj chodziło o efekt przy tej samej grubości przemiału, bo o to było pytanie.
Jak jeszcze miałem Zelmera Piano (mniejsza średnica sitka), to trzeba było mielić sporo grubiej niż przy grupie E61
Ale tutaj chodziło o efekt przy tej samej grubości przemiału, bo o to było pytanie.
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie:Jak jeszcze miałem Zelmera Piano (mniejsza średnica sitka), to trzeba było mielić sporo grubiej niż przy grupie E61
Przy tej samej wadze (objętości) im wyższa grubość ciastka, tym trzeba mielić grubiej dla otrzymania tego samego czasu ekstrakcji.
Espresso z pojedynczego sitka zwykle smakuje lepiejJakaś teoria dla tego zjawiska?
IMS The Single
Dopisuję się do wątku żeby nie otwierać nowego. Od 2 miesięcy mam ekspres Lelit Grace. Niestety grupa 57mm pozostawia mnie praktycznie tylko z sitkiem oryginalnym od Lelita, które wydaje się mieć dość nieszczęsny kształt, znacznie utrudniając zrobienie przyzwoitego single shota. Udało mi się opanować podwójne sitko dość dobrze i zacząłem próbować z pojedynczym.@Przemkos czy udało Ci się "zapanować" nad pojedynczym sitkiem? Jakieś rady?
Może ktoś bardziej doswiadczony z pojedynczym shotem dać jakieś rady co można zrobić żeby shot był w porządku? Czy komuś udało się zrobić przyzwoitego single shota na lelit z grupą 57mm?
Mam ciemno paloną do espresso - 92st czy to nadal nie za dużo?Przy ciemno palonej kawie to i może być jeszcze za dużo.
Spróbuj wsypać do sitka tyle kawy, żeby mieć bez ubicia prawie równo z rantemZainwestuj w wagę - choćby najtańszą.
Zainwestuj w wagę - choćby najtańszą.to popieram w 100%, ale kolega miał problem, że mu wodospad z wylewki wypływa i moja sugestia to po prostu "zapchać" sitko, jako punkt wyjścia, a później odpuszczać.
Shot na początku wygląda ładnie, ale po dosłownie kilku sekundach zaczyna lecieć blady strumień, czyli jakby kanałowanie. Do tej pory przy kanałowaniu obserwowałem spadek ciśnienia, a tu jest stałe przez całą ekstrakcję.Chyba za drobno zmielone z lekkim ubiciem, że czas ekstrakcji jest ok. I woda szybko wypłukuje przemiał.
Są sitka pojedyncze w stylu La Marzocco, badz wspomniane wyżej VST 7g o średnicy 53mm?Raczej nie ma. A nawet jeśli by były, to gra niewarta... kupienia tampera dedykowanego i funnela.
Przeważnie robię na pojedynczym IMS z 10g ale zauważyłem, że na skosach zostaje dużo "dobrego" iWłaśnie! Odpuść sobie te sitko. Podwójne jest duuużo lepsze. No cóż, nie masz wyjścia, jak i u mnie. Żona chce cappuccino z małej dozy, to robię na VST15 z podwójnej wylewki i albo piję jedno espresso, albo wylewam.
Robię dokładnie tak samo. Jak żona z córka razem się zbiorą to są dwa latte. Ale jak w różnych portach to jedno espresso idzie obok albo dla mnie albo do wyłaniaPrzeważnie robię na pojedynczym IMS z 10g ale zauważyłem, że na skosach zostaje dużo "dobrego" iWłaśnie! Odpuść sobie te sitko. Podwójne jest duuużo lepsze. No cóż, nie masz wyjścia, jak i u mnie. Żona chce cappuccino z małej dozy, to robię na VST15 z podwójnej wylewki i albo piję jedno espresso, albo wylewam.
Tylko nie wiedzieć czemu, mimo wszystko z pojedynczego mi smakuje lepiej, niż pół z podwójnegoAle co? Profil sensoryczny jest inny? Może intensywność. Może jeszcze nie trafiłeś idealnie z tym podwójnym sitkiem? U Ciebie z racji grupy 53 shoty powinny jeszcze wychodzić lepsze niż na 58 z tym sitkiem.
Może jeszcze nie trafiłeś idealnie z tym podwójnym sitkiem?To też, może jakbym na stałe zostawił podwójne i młynek tylko pod nie ustawił, kto wie, tylko w moich przypadku dużo kawy by się marnowało.
3. Czy są jeszcze jakieś inne opcje?Jest jeszcze szereg podobnych do siebie tzw. sitek "Faema". Ich klony/generyki są dostępne w różnych wariantach wykończenia. Mojej Żonie bardziej odpowiada kawa z takich sitek niż z pojedynczych VST. Pisałem jakiś czas temu: https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=6652.msg263305#msg263305 .
Tylko nie wiedzieć czemu, mimo wszystko z pojedynczego mi smakuje lepiej, niż pół z podwójnego
VST 9,5 g z funnelem tamperem 41 mm - niestety trzeba z większej kasy wyskoczyćRaczej nie dasz rady upchnąć tyle mielonki, bo musi ona zmieścić się wyłącznie w środkowej części sitka, aby miało to sens.
Nikt nie odpisuje, czyli parę osób ma, ale wstydzi się przyznać, ha! :hihihi:Branżowy standard podawania gramatury sitek wziął się z włoskiej smoły, czyli kawy o mniejszej gęstości. Spokojnie można 3 gramy dodać. Oczywiście mowa tu o tych najtańszych sitkach.
Nie czekając na odpowiedź ja to pierwsze kupiłem, za tyle szkoda nie spróbować, dzisiaj przyszło i proszę bardzo, oto jest.
Wygląda bardzo porządnie i sensownie, na z wyglądu naprawdę nie mam się do czego przyczepić. Co prawda nie mam dobrego punktu odniesienia, bo w domu nie ma żadnego IMS czy VST, ale sprawia bardzo dobre wrażenie.
Pojemność - przy normalnym tampingu jaki robię bez problemu wchodzi 14 gram i mogło by nawet nieco więcej, zatem reklamowane 12 gr to chyba będzie jak się leciuchno przytampuje.
Wysokość tego sitka to 21,4 mm. Jaka wychodzi kawa to już jutro. :)
Wracając do tematu wątku trochę duży ten pojedynczy shot wyjdzie, więc nie wiem czy będę z niego regularnie korzystał.
Nie mniej rozważam jednak zakup tego IMSa B702TFH20 na 10-12 gr. Ma wysokość 20 mm, to przy ciasku ok 10 mm to będzie z 1 gram mniej. Hmmm ... Pomyślę sobie przy kawka
Zasadniczo to ja chyba mam te sitka FAEMA ale ich nie używam, moje ulubione to jednak sitko IMS - Filtr grupy kalibrowany 1T 7/9g H26,5. Dla mojego prysznica wchodzi mi ok 12g kawy wiec jak znalazł do ratio 1:2Hmmm, zmiana prysznica na głębiej wchodzący w sitko? Niezłe! To może być ciekawe rozwiązanie na zmianę gramatury. Ale tak po prostu? Polecacie coś konkretnego?
Hmmm, zmiana prysznica na głębiej wchodzący w sitko? Niezłe! To może być ciekawe rozwiązanie na zmianę gramatury.Tyleże mniejsza grubość mielonki w sitku, to słabsze efekty w filiżance. Wg mnie najlepsze efekty zaczynają się od tej grubości, którą reprezentuje VST20.
dużo cieńszego sitkaMiałem na myśli "dużo cieńszego ciastka". I nadal to całkiem sporo zmienia w kwestii równości ekstrakcji.
Wg mnie najlepsze efekty zaczynają się od tej grubości, którą reprezentuje VST20.VST 20 nie mam.
Hmm. Z jakiegoś powodu nie robi się pojedynczych sitek płaskich tylko lejkowate. Co myślicie?
Tylko ta wysokość spowoduje, że ciastko jest jeszcze cieńsze i zastanawiam się, czy to wszystko ma sens? I jeszcze drobniejszy przemiał ustawiać?Na 100% efekt w filiżance będzie lepszy niż z pojedyńczego sitka klasycznego, lejkowatego. Pozostaje kwestia prawidłowego dopasowania ilości i przemiału mielonki. Da się ogarnąć :)
Tylko ta wysokość spowoduje, że ciastko jest jeszcze cieńsze i zastanawiam się, czy to wszystko ma sens? I jeszcze drobniejszy przemiał ustawiać?Na 100% efekt w filiżance będzie lepszy niż z pojedyńczego sitka klasycznego, lejkowatego. Pozostaje kwestia prawidłowego dopasowania ilości i przemiału mielonki. Da się ogarnąć :)
Rozważam teraz VST 7 gr. Ten cylinder VST dobrze wróży. GostRado, ile wchodzi do tego VST bez lejka i kombinacji?Na zdjęciu 7g ubitej mielonki, ale objętościowo jest więcej, gdyż w Ceado mam ustawiony przemiał do VST 22g. Do VST7 należy jeszcze drobniej zmielić, wtedy mielonka będzie cieńszej grubości. Można zapakować np 8g, ale wtedy należałoby mieć tamper o średnicy 42mm i dedykowany funnel lub kombinować z tampingiem tym 41.
@GostRado Chyba znalazłem odpowiedniki VST 7 za 13 i 17 zł :mrgreen:, więc je zamówiłem. :) Podeślę fotki i opiszę jak przyjdą.Wygląda podobnie, wysokość ta sama.
https://www.gastroparts.com/pl/sitko-grupy-pojedyncze-7g-sr-70mm-wys-27-LF1160025
https://www.gastroparts.com/partner_towar.php?lang=pl&idtow=159295
@GostRado a co z książkową "monetą" między mielonką, a prysznicem?W tym sitku ta zasada nie obowiązuje :) Ciastko sporo pęcznienie i idzie do góry. Błotka nie miałem, krążek zwarty, wypadał cały.
Przy sypaniu tylko do wewnętrznej części sitka ten odstęp robi się całkiem duży. Błoto tam nie wychodziło?
Uszczelka silikonowa umożliwia dokręcenie kolby głębiej, ale czy wystarczająco?
Zastanawiam się nad sitkiem IMS 7-9 g (Filtr pojedynczy IMS B70 1 T H26.5 E ( B701TH26.5E ) )Nie warto. Przeczytaj sobie parę wcześniejszych komentarzy moich i Strzały lub cały wątek.
Nic o tym konkretnym sitku nie widziałem w wątku, ale mogłem przegapić. Popatrzę jeszcze raz.Te sitko kiedyś miałem. Nic lepszego na nim nie zrobisz od innych pojedynczych, przerobiłem sporo - tylko VST7 robi różnicę.
O, niespodzianka!
Dzisiaj wieczorem a najpóźniej jutro to wyślę.Zgodnie z obietnicą sitko dzisiaj przed chwilą zostało wysłane.
Moje pytanie: czy do IMS pasuje tamper 58,5 mm? Chciałbym kupić taki przed zakupem sitka, albo razem z nim i nie za bardzo wiem czy będzie ok.Nawet 58,80.
Na stronie napisane jest, że pasuje tamper 58 oraz 58,4.
I raczej tym się sugeruj.Miałeś te sitko w ręku?
z tym że ja piszę o trochę większym sitku.
Wpierw kupiłem a później dopiero po lekturze z forum doczytałem że na stronie zmieniono rozmiar tamperów.
Ale by było na Twoje to Ty jak zwykle tutaj bywa wiesz wszystko zawsze lepiej.Nie wiem lepiej, tylko stwierdzam fakty. Każde sitko do grupy 58 powinno mieć 60mm zewnętrznej średnicy, z tego powodu jego wewnętrzna średnica zależy o tego, z jakiej grubości blachy zostało wykonane. VST stosują grubszą blachę, robią też niektóre modele dla LaMy i Ascaso.
58,8Jak miałem sitka IMS, to miałem o tej średnicy pięknego TorrToys'a z białym uchwytem :)
więc 58,5Jeśli sitko nie będzie skoszone po okręgu, a tamper będzie miał średnicę dokładnie 58,50mm, to będzie pasował z lekkim luzem.
sitko dotarło, jeszcze raz bardzo dziękuję!
Sitko IMS 9-11 jest wyraźnie głębsze od tego dodawanego do Lelit Victoria i inaczej wyprofilowane,To nie ma znaczenia i tak za wiele na nim nie osiągniesz. Jedyny plus, to kasy nie wyrzuciłeś w błoto, bo bezintetesowny Jurek Ci się trafił.
Najpierw kropelki, potem jest ładnie, na koniec jak z kranu.Mówiłem, nie wierzyłeś. Masz dobry ekspres i młyn, jeśli nie ma tępych żaren. Chcesz, pić z singla, to każdemu powtarzam, kup VST7, a funnel dedykowany do tampera 41 chyba już masz. A ten tamper posiadasz?
jeśli nie ma tępych żaren. Chcesz, pić z singla, to każdemu powtarzam, kup VST7, a funnel dedykowany do tampera 41 chyba już masz. A ten tamper posiadasz?
Młyn żarna ma dobre (ok w połowie życia),Jak sprawny i nie masz na razie zamiaru zmieniać młyna, to żeby być pewnym solidnego, ostrego, mielenia, może przydałoby się zmienić. Dobrej jakości mielonka to podstawa espresso.
tamper bardzo ładny, klasyczny z Amazona https://www.amazon.pl/dp/B099FHWWN9 (polecam)👍
No dobra, czyli kupuję VST7W razie czego, to będziesz miał dwóch takich do pomocy.
Niesamowite.Trąci lekką ironią?
Ostatnio stosuje górny screen:
Trąci lekką ironią?Nie, ciekawy temat.
ale nie ma tak, że stałe leci podobnym strumieniem. Jednak na początku wolniek, a po chwili szybciejIle sypiesz mielonki? Zacznij od 7g na drobniejszym mieleniu, ratio 1:3 na początek i czas ekstrakcji 25s. Potem jeszcze drobniej zmiel i 1:2,5.
VST 7gr dość łatwo dochodzi do kanałowaniaNie mam. Może po drodze musiałbyś jeszcze bardziej popracować nad udoskonaleniem swojej techniki w obcowaniu z VST7? U mnie bez wielkiego wysiłku smaczne shoty wychodzą. Dzisiaj z rana na ciemnej Javie 001: K-plus 1,5 klika, doza 7,3g, czas ekstrakcji 27s, uzysk 19,8g i espresso było :pycha:
przetestuj to sito.Parę lat temu, gdy się uparłem jak Ty, aby robić espresso z pojedynczego sitka, to przetestowałem chyba wszystkie, tyle że i tak najlepsze espresso jest dla mnie z VST22. Do VST7 teraz wracam sporadycznie. Kiedyś żonie robiłem, ale obecnie pije że mną połówkę z większego.
Trzeba nad nim trochę popracować i zrobi się najlepszego shota na pojedynczym sitku:
[...]
@hammerhead
Powiedz coś, żebym nie był gołosłownym.
Jedynie racjonalny pomysł z sitkiem pojedynczym to rozwinięcie patentu LaMa/VST 7g, a mianowicie: zmniejszenie średnicy wewnętrznego leja do np 30÷35mmAle dlaczego ruszać te 41 mm? Producenci co chwilę wypuszczają nowe podwójne i nie dotykają średnicy. Z ofertą Wafo można się zastrzelić. Moim zdaniem to przerost formy.
Nie wiem, czy to zadziała przy takim cienk ciastku, gdzie w VST7 jest grubsze i mniejszej średnicy.Testowałem podobne sitka, IMS i jeszcze jakieś tańsze innej firmy, na ok 12 g. i nic sensownego z tego nie wychodziło z klasycznym podejściem, czyli 20 - 30 s. ekstrakcji. Tu trzeba robić krótką ekstrakcję (z uwagi na cienkie ciacho), ale nie chciało mi się już walczyć i zostałem przy 41 mm.
W praktyce gra nie jest warta świeczki, bo trzeba grubością przemiału wachlować i to nie ma żadnego sensu w domu.eee, to kwestia niesparowania sitek. Korzystam zamiennie z singla (tak tak, tego LF1 za 17 zł z e-baristy, które daje mi bardzo dobre rezultaty) i podwójnego dostarczonego z moim Quick Mill-em. Do podwójnego sypię dokładnie dwa razy tyle mielonki co do pojedynczego i czasy uzysku prawie identyczne. Chyba, że Ci smakowo nie podejdzie takie do pary, to wtedy tak, będzie mega niepraktycznie.