Autor Wątek: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu  (Przeczytany 6483 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« dnia: 30 Styczeń 2014, 19:00:07 »
Czy to jest możliwe i -- co ważniejsze -- dlaczego tak się dzieje, że po zmieleniu kolor kawy jest ciemniejszy niż kolor całych ziaren?

Czy ktoś zaobserwował kiedykolwiek takie zjawisko? A może to norma, tylko ja dopiero teraz zauważyłem?

Zdaje mi się, że wynika to z techniki i/lub poziomu palenia, ale czy moje przypuszczenia są słuszne?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Styczeń 2014, 19:23:04 »
Rozłup ziarenko i będziesz miał odpowiedź :)
Zmiana koloru nie dotyczy chyba ziaren jasno palonych.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Styczeń 2014, 19:27:23 »
Rozłupywałem, gryzłem, mieliłem, piłem ;)

No właśnie mówię o jasnym paleniu.

Dwie kawy, jasno palone, na oko dość podobnie, po zmieleniu jedna brązowa, druga nadal cynamonowo-orzechowa.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Styczeń 2014, 19:32:58 »
Jakoś nie zwróciłem na to uwagi - u mnie jasno palone są jasne a te nieco mocniej palone rzeczywiście po zmieleniu są ciemniejsze

n-krzychu

  • Gość
Odp: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Styczeń 2014, 20:38:12 »
Czy to jest możliwe i -- co ważniejsze -- dlaczego tak się dzieje, że po zmieleniu kolor kawy jest ciemniejszy niż kolor całych ziaren?
A ja właśnie mam często na odwrót.
Ale ja pijam raczej ciemno palone.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Styczeń 2014, 20:48:44 »
Na odwrót to mnie nie dziwi, bo przecież ciepło działa na ziarno z zewnątrz.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Luty 2014, 16:30:29 »
Tak sobie myślę na ten temat, czy mogłoby to być spowodowane zbyt powolnym ochłodzeniem ziaren po prażeniu? Nagrzane nadal w środku i reakcja trwa?

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2373
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Luty 2014, 17:15:40 »
Jest to dobra myśl  :) Od momentu pierwszego crack-a proces w piecu się zmienia i ziarna nie tylko dostają energię cieplną a również ją oddają. Po wyrzuceniu kawy z bębna, proces palenia nie jest natychmiast zatrzymany i ziarenka szybciej się chłodzą na zewnątrz niż w samym środku. Dla tego trzeba zadbać aby czas chłodzenia był jak najkrótszy. Niektórzy mówią że skracając czas chłodzenia z 4 na 3 minuty, zwiększamy dwukrotnie słodycz kawy...
Istnieję jeszcze metodą schłodzenia kawy za pomocą wody ale to znowu ma swoje złe strony.   




Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Luty 2014, 18:03:17 »
O! Podziękował :kwiat:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10594
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Luty 2014, 18:06:35 »
A ja bym wcale nie przesądzał, że to właśnie to... Więcej informacji jest potrzebnych: jakie ziarna, jak palone? Do tego samego koloru można dojść w różny sposób.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Luty 2014, 18:09:54 »
No jak palone, to tylko palacz wie, ja niestety nie :nienie: A jakie ziarna? Arabika, małe, etiopskie.

Domyślam się, że dróg jest wiele, dlatego pytam. :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10594
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Luty 2014, 20:30:20 »
Ale jakie to ma znaczenie? Pewnie jakieś ma, ale czy istotne? Nie sądzę, by ciemniejsza barwa wnętrza była związana z dłuższym chłodzeniem ziarna. Chyba nielogiczne mi się to wydaje...

Są różne drogi przekazywania ciepła: kondukcja i konwekcja. Niektóre piece trzymają się tylko np. konwekcji, w innych są jakieś proporcje tych metod. Palacz wie, więc warto go zapytać :). Wiem np. że w miarę upływu czasu pracy mój piec i jemu podobne stają się coraz bardziej gorące, a inne piece nie. Jeszcze inne piece mają mniej lub bardziej zamknięty obieg spalin.  Myślę, że to tego typu czynniki mają wpływ na barwę ziarna, oprócz przebiegu temperatury ziaren w czasie...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Luty 2014, 21:21:42 »
To już dość filozoficzne pytanie, czy ciekawość ma istotne znaczenie?

A wracając do ziaren. Oczywiście, mógłbym sobie odpowiedzieć na krótkie pytanie: czy mi smakuje? I już, po sprawie. Wolę jednak zadawać sobie pytania: dlaczego? Wolę ocenę opisową niż wartościującą. Wolę też wiedzieć niż nie wiedzieć. Dlatego pytam.

Z odpowiedzi przynajmniej mogę sobie potwierdzić wniosek, że jest to możliwe, że ma wpływ na smak, że palacz może upalić na ciemno ziarna mimo, że wyglądają na jasne, itd. itd.
A wszystko czego się dowiem przy okazji, to też moje. :)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2373
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Luty 2014, 22:00:27 »
Jest możliwe że ziarno będzie upalone wewnątrz bardziej i to nie ze sprawą sposobu palenia ale ze względu na same ziarno. Winna tego defektu, to nie palacz a sposób obróbki kawy na plantacji. To też powód aby mieć sampler w palarni :)

Ziarno wtedy wygląda tak :



Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Kolor ziaren a kolor po zmieleniu
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Luty 2014, 22:58:01 »
Nie, aż tak źle to nie wyglądało tym razem. :) Defektu bym raczej nie obstawiał.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi