Autor Wątek: Gdzie ta kawa speciality?  (Przeczytany 8762 razy)

Offline esack Mężczyzna

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Arrarex Caravel, AP, V60, Garnek
  • Młynek: Baratza Virtuoso, Hario Skerton
Gdzie ta kawa speciality?
« dnia: 03 Marzec 2015, 10:35:39 »
Cześć.

Czytając fora, blogi, poradniki wszędzie przewija się określenie speciality coffee. Strach otworzyć lodówkę normalnie... ;) Ok, szybka konsultacja z wikipedią + strony SCAA/SCAE i już wiem, że chodzi o kawę która otrzymuje ocenę powyżej 80 w skali do 100. Jak dokładnie wygląda proces, metodyka etc. już nie podane przynajmniej nie "na wierzchu"... :/ Dobra czyli wychodzi, że to ta ocena jest najważniejsza i producenci powinni się nią chwalić. W takim razie czas spróbować tej super-specjalnej kawy! Wchodzę na strony palarni i sklepów... szukam... szukam... no i nigdzie ten punktacji nie ma. Wychodzi, że kawa speciality to albo jakiś mityczny twór albo rozpoznaje się ją jakoś inaczej... tylko jak? ???

Wychodzi na to że "Światu kawy speciality" (fajnie brzmiące określenie "The world of speciality coffee" się przewija dość często w artykułach) przydałby się ktoś od promocji... :P

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4830
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Gdzie ta kawa speciality?
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marzec 2015, 10:39:33 »
Zamów coś u Antonia albo Gorana  :)
A oprócz tego również Kofi, CP, J&N itd.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Gdzie ta kawa speciality?
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marzec 2015, 10:51:42 »
Jak dokładnie wygląda proces, metodyka etc. już nie podane przynajmniej nie "na wierzchu"...
Podane, podane. Cupping.
Organizowana jest wielka biba, na której odbywa się wielki cupping, wszyscy siorbią jak potrafią, coś tam notują (też podane dokładnie co, defekty, aromaty, zapachy, smaki, balanse, ogólne wrażenia itd.) potem zliczają i ogłaszają wyniki. Co ciekawe, wszyscy mogą być zwycięzcą jednocześnie.
A żeby się na taką bibę dostać, trzeba najpierw się wykazać, że się jest dobrym siorbaczem. Tu również ciekawostka, trzeba to udowadniać co rok, bo stare dowody są nieważne.

Ale to jest informacja na linii farmer, hurtownik, palarnia. Dla klienta najważniejsze jest znaleźć palarnie, która się na tym zna, więcej do szczęścia nie potrzeba. To oni muszą sobie taką zieleninę zakupić aby dało się z tego palić aż miło.
Druga strona medalu jest taka, że nawet wśród kaw o niższej ocenie (z różnych powodów) lub w ogóle nie startujących w konkursie, można znaleźć smakowite perełki, mimo, że bez tytułu.

A czemu palarnie się nie chwalą to już nie wiem, tylko czy to takie ważne?

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Gdzie ta kawa speciality?
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marzec 2015, 13:38:41 »
Dość trudno w krajowych palarniach i chyba nie tylko w krajowych znaleźć informację o tej oficjalnej punktacji konkretnej kawy...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Gdzie ta kawa speciality?
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marzec 2015, 14:03:41 »
To może inaczej, ale też o smaku - wino. Co zrobić jak to wino co ma super hiper wysokie noty Parkera mi nie smakuje i zamiast 98 pkt. wybitnego wina wolę 50 pkt. mamrota ;)
LMWDP #469

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Gdzie ta kawa speciality?
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marzec 2015, 14:06:11 »
Pić więcej :szampan:

Offline bmalkow Mężczyzna

  • Wiadomości: 102
  • Ekspres: i-STEEL UNO.13, Chemex, Kalita, Aeropress i inne
  • Młynek: i-STEEL UNO.13, Porlex Mini, Wilfa Svart
Odp: Gdzie ta kawa speciality?
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marzec 2015, 14:06:36 »
Co zrobić jak to wino co ma super hiper wysokie noty Parkera mi nie smakuje i zamiast 98 pkt. wybitnego wina wolę 50 pkt. mamrota

Przelewać mamrota do butelek po 98. punktowym winie, żeby nie wyjść na dyletanta ;-)

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Gdzie ta kawa speciality?
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marzec 2015, 14:09:39 »
Przynajmniej wiesz ile miało punktów,  co więcej wiesz, że coś ocenianie na 98 Ci nie smakuje.
W temacie kawy,nie masz szans w większości przypadków się o tym dowiedzieć. Nie twierdze, że to krytyczne, twierdzę, że nie masz wyboru...

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Gdzie ta kawa speciality?
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marzec 2015, 14:17:31 »
Jeżeli ktoś promuję swoja kawę jako Specialty, to i na dowód temu powinien mieć oceny z cuppingów. Natomiast, czy ta kawa będzie Ci smakować czy nie, to nie wprost zależy od tak wysokiej noty którą jest punktowana. Oceniany jest sam surowiec i jego potencjał, zaś w ostatniej fazie, to palarnia nadaję tej kawie "prawdziwe" życie. I do tego dochodzą swoje lub umiejętności baristy w kawiarni. 

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Gdzie ta kawa speciality?
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marzec 2015, 14:34:50 »
Dokładnie, co najwyżej może być jakiś benchmarkiem dla jakości użytego ziarna.

Offline esack Mężczyzna

  • Wiadomości: 51
  • Ekspres: Arrarex Caravel, AP, V60, Garnek
  • Młynek: Baratza Virtuoso, Hario Skerton
Odp: Gdzie ta kawa speciality?
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marzec 2015, 15:50:56 »
Taka informacja przydałaby się komuś takiemu jak ja, czyli początkującemu w dziedzinie smaków/rodzajów kawy. Piję jej mało i skoro już coś kupuję do spróbowania to chciałbym mieć jak największą szansę trafienia w coś dobrego. Większość sklepów/producentów opisuje swoją kawę jako najlepszą albo przynajmniej świetną. Zweryfikować to jestem w stanie dopiero po zamówieniu i przyrządzeniu u siebie w domu. Tak przynajmniej miałbym jakąś wskazówkę...

Czasem w waszych wiadomościach pojawia się określenie w stylu: "...ale to nie jest kawa z segmentu speciality." jak rozumiem mające oznaczać, że nie należy się po niej spodziewać nie wiadomo czego. Zacząłem więc się zastanawiać skąd te informacje się biorą i gdzie są te mityczne ziarna kawy "z segmentu". ;)

Z waszych odpowiedzi rozumiem, że chodzi po prostu o sposób wyróżnienia się pewnego kręgu producentów/importerów z tłumu, a dla konsumenta końcowego ma śladowe znaczenie - nie większe niż premium/gold/top na paczce w markecie. Tyle skąd wtedy to "ale to nie z segmentu"? ;)

Offline KiT

  • Wiadomości: 587
  • Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Gdzie ta kawa speciality?
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marzec 2015, 17:19:37 »
Chyba ten zwrot pojawił się tylko w przypadku rozmowy o kawach monsunowych. Które jako w ostatnich latach dość modny produkt, zaliczany do segmentu Speciality przez niektórych, a przez niektórych nie, jako takich testów z oceną punktową nie przeszły.

Ciekawe czy aktywnie udzielający się na forum "palacze" kaw wskazaliby które to kawy z ich asortymentu, takową "certyfikacje" posiadają?

Generalnie może się okazać, że śladowa ilość. Jednym z modeli biznesowych jest podnoszenie wartości produktu przez obróbkę, czyli z tańszego surowca dzięki przewadze technologicznej, K-H lub marketingowi robię produkt droższy niż konkurencja używająca droższych komponentów, więc nie będę zaskoczony jak ennumertywnie zdefiniowanej listy jako odpowiedzi nie dostaniesz, a na pewno nie wszędzie.

Mam teraz w młynku Santosa pod espresso, ocenianego na 76 punktów i jest naprawdę dobry, ale poniżej punktowej poprzeczki Speciality.


Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Gdzie ta kawa speciality?
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marzec 2015, 18:47:13 »
Mam teraz w młynku Santosa pod espresso, ocenianego na 76 punktów
Jest sens oceniać Santosa? To taka "portowa mieszanka".

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Gdzie ta kawa speciality?
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marzec 2015, 19:01:37 »
Z waszych odpowiedzi rozumiem, że chodzi po prostu o sposób wyróżnienia się pewnego kręgu producentów/importerów z tłumu, a dla konsumenta końcowego ma śladowe znaczenie - nie większe niż premium/gold/top na paczce w markecie.

Nie, to jest całkiem inna filozofia. Kawy Specialty a szczególnie Cup of Excellence, to promowanie całego kunsztu plantatorów i wydobyciu z kawy całego potencjału. Kawa z jednej plantacji nie może w całości być zaliczana do tych segmentów. Dopiero po obróbce i selekcji, wybrana część tej kawy jest podawana ocenie i sprzedawana w danej kategorii. Reszta kawy może być nieznacznie gorsza ale już podlega innej kategorii. Nie mieszać kawy Specialty z napisami na produktach, kawa typu Premium.
Generalnie kawy są oceniane na próbnych cuppingach a potem podawane ocenie kwalifikowanych testerów w federacjach danego kraju. Testy są powtarzane aby wyeliminować odchylenia. Moim zdaniem warto szukać kaw typu Specialty, jeszcze bardziej Cup of Excelence i szczególnie microloty które mogą być bardzo ciekawe. Czasem bywa że jest to tylko garść ziarenek z jednego drzewka ale cena wtedy jest zabójcza.

Takie kawy mają udokumentowane cały etap produkcji tak że nie jest problem aby sprzedającego zapytać o certyfikat potwierdzający jakość. 
KiT, nie wiem kto oceniał ten Santos który kupiłeś bo trudno ocenić jednoznacznie kawę która pochodzi z państwa wielkiego jak Europa i o tak dużej produkcji.


Offline mr_j

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Odp: Gdzie ta kawa speciality?
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marzec 2015, 22:01:22 »
Kiedyś piłem taką jedną ... ciarki miałem po kręgosłupie, przy czterech oddzielających się smakach, nie mówiąc o aromatach.
Umami na podniebieniu i balsamie na języku ... To dla mnie znaczy speciality.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi