Jak zwykle bardzo przyjemnie czyta się tekst. Jednak nie rozumiem dlaczego napisałeś tak:
Przyjęło się, że optymalną proporcją dla metod alternatywnych, takich jak drip czy chemex jest 1:17, czyli 1g kawy na 17g wody, tudzież 60g kawy na 1 litr wody. Pierwsza opcja, choć wymaga liczenia, jest bardziej dokładna i sprawdza się w każdej konfiguracji (gdy nie wiemy ile zmielić kawy lub jaką ilość wody przygotować).
Czy zasugerowałeś, że proporcja 1:x jest bardziej dokładna od x gram/100ml (1000ml)?
Może jestem zbyt pedantyczny w tej kwestii, ale:
- 1:17 = 5.8823g/100ml, a nie 6. (Właściwie powinno być 1:16,6666 (w nieskończoność)
- druga opcja, nie dość, że również sprawdzi się w każdej konfiguracji co zaraz pokażę, to jej wyliczenie (poza 1 przypadkiem) to jedynie jedno mnożenie i jedno dzielenie (z proporcji na krzyż: jeżeli 6g na 100ml, to na np. 500ml będziemy potrzebować 500*6/100 g kawy).
Jeśli chodzi o inne konfiguracje:
B) zmieliliśmy x gram kawy. Ile potrzebujemy wody przy ratio 6g/100? x*100/6
Ile otrzymamy naparu? Korzystając z szacunku, że kawa absorbuje 2x swojej wagi, mnożymy dozę razy 2 i odejmujemy od ilości wlanej wody.
C) chcemy otrzymać (x) mililitrów kawy przy ratio 6g/100ml (6=y)
- potrzebna ilość wody: x/(1-y*2/100)=z -> proste wyliczenie z % dzięki wiedzy, że 6g/100ml =6%, do obliczeń zamieniamy % na zapis dziesiętny (dzieląc przez 100)
- doza: standardowo, czyli woda (z)*ratio(y)/100
Nie jest to opcja w 100% dokładna bo jak wiadomo trochę wody może zostać jeszcze w filtrze, jednak margines błędu to ledwie kilka gram.
Jak ktoś sobie ceni wygodę można równania wrzucić do excela