forum.wszystkookawie.pl
Opinie, testy i porównania => Inne => Wątek zaczęty przez: zeusrulez w 17 Grudzień 2016, 18:28:34
-
Witam serdecznie.
Chciałbym Żonie zrobić prezent i wysłać ją na kurs baristy a dokładnie late art.
Jednak moja wiedza o kawie jest raczej znikoma dlatego proszę Was o pomoc, do jakiej szkoły polecacie ją wysłać i do kogo.
Nadmienię iż Żona pracuje w kawiarni.
Pozdrawiam
-
Jaka miejscowość Cię interesuje?
-
Prawda jest taka, że może to być Warszawa, Wrocław, czy też inne miasto w PL.
-
We Wrocławiu Czarny Deszcz, a w Warszawie Java Coffee.
-
WS bardzo bardzo Ci dziękuje za odpowiedź (chyba wyśle ją do Java Coffee).
Jeśli ktoś inny chciałby coś zaproponować proszę się nie krępować.
-
Coffeece w Krakowie (z wielokrotnym finalistą Mistrzostw Polski). No i Brismani w Poznaniu, u Agi (obecna multimistrzyni) będzie $$$ ale warto bez dwóch zdań, nie u Agi też będzie dobrze. Na koniec drugi koniec Polski -- Gdynia, Black&White Coffee z dwukrotnym czwartym Latte Artem na świecie ;)
-
Chciałam zapytać o wasze opinie na temat kursów baristycznych dla „domowego użytku”. W tym roku planuję wymianę ekspresu i waham się pomiędzy automatem, a kolbą. Do większej kawy mam Gabi, wiec chodzi głównie o espresso + od czasu do czasu kawa mleczna. Po wnikliwej analizie wpisów na forum, skłaniałabym się ku kolbie, ale mam obawy czy sobie poradzę. Wymyśliłam, że może najpierw zrobię taki kurs i pózniej będzie mi łatwiej wystartować ze wszystkim? Jak myślicie?
-
Jak ekspres, to kolba. A kurs... we Wrocławiu coś byś znalazła :) Blisko nie jest, ale nie mam pomysłu gdzie mogłoby być coś bliżej.
-
Wrocław jak najbardziej wchodzi w grę. Godzina jazdy pseudo autostradą i już;) Bardziej chodzi mi o to, czy warto. Czy po takim kilkugodzinnym kursie dam radę zacząć już od jakiegoś względnie dobrego poziomu? Mam takie obawy, że startując od zera prędzej czy pózniej pojawi się myśl - i na co mi to było? Trzeba bylo brać automat. Mąż daje mi wolną rękę co do wyboru sprzętu i kursu, więc do mnie należy decyzja.
-
Nawet czytając forum dasz radę ;)
-
Myślę, że kurs pomoże zaoszczędzić wiele czasu i zmarnowanej kawy. Oczywiście, że lepiej opanować kolbę, bo da to smaczniejsze rezultaty.
-
Jeśli dojazd do Wrocławia nie stanowi dla Ciebie problemu, to myślę, że możemy w tej sprawie pomóc. :) Zapraszam na PW.
M.
-
Myśle, ze dasz radę. Ja zaczynałem od zera, ciagle sie uczę, ale jest w tym duzo przyjemności.
Jak opanuje kolbe w końcu to może spróbuje alternatyw tez.
Btw. Czy w B&W w Gdyni można odbyć jakis kurs baristy?
Czasem tam bywam na kawę i ciastko plus pogadać, zeby zasięgnąć jakis rad, ale nie wiedziałem, ze Leszek daje lekcje po godzinach.
-
Trzeba bylo brać automat. Mąż daje mi wolną rękę co do wyboru sprzętu i kursu, więc do mnie należy decyzja.
Skoro zdecydowałaś się na kurs to nie ma sensu NIE brać kolby ;) Dobry młynek i dobra technika wystarczą aby zaparzyć wyśmienitą kawę (dobra kawka też). Kosztowo młynek będzie najpoważniejszym wydatkiem, ekspres nie jest taki ważny jak się powszechnie uważa :)
-
We Wrocławiu Czarny Deszcz, a w Warszawie Java Coffee.
Również polecam Czarny Deszcz we Wrocławiu
-
Witam, czy ma ktoś jakąś opinie na temat kursu baristy organizowanego przez Międzynarodową Szkołę Barmanów i Sommelierów w Warszawie?? Kurs prowadzony przez Pana Pawła Trzcińskiego trwa 5 dni po 4 godz. Czy ktoś mógłby mi doradzić, ponieważ dopiero zaczynam przygodę z kawą (pomijając fakt, że piję ją od 15 lat dzień w dzień ;)) i dopiero się wdrażam w temat. Czy to dobra inwestycja??
-
Hmmm.... Idź. Lepszego kursu nie znajdziesz, nawet te SCA się chowają.
-
Yyy, masz zaliczone wszystkie kursy SCA? U różnych AST? Czy to tylko pochopny wniosek rzucony na wiatr?
-
donkiszot, to była ironia. O tym kursie już dużo było pisane na forum, a że teraz zatrzęsienie spamerów...
Kursy SCA mam w planie, ale to życie zweryfikuje czy zrobię.
-
Doświadczenie Pawła, po latach i liczbie szkoleń w Javie, jest również niedoprzecenienia. Inna sprawa, że można bywać w Nancy Lee i po prostu pogadać.
-
Wystarczy chcieć i poszukać, reszta sama przyjdzie ;)
-
Jak mięsko do piaskownicy ? Teoria i jej interpretacje w praktyce, to dobry motyw na komedię :)
-
Myślałam, że mi coś napiszecie ta temat tego gościa co prowadzi te zajęcia i w ogóle coś o tej szkole a tu widzę lipa jak diabli. Nie wiem co to SCA ani ATS. Forum zaczęłam czytać wczoraj i nie znalazłam jeszcze nic o tym akurat kursie dlatego zapytałam. No nic, poszukam porady gdzie indziej.
-
Hmm, przecież napisałem co myślę o doświadczeniu Pawła i gdzie go znaleźć na co dzień. A terminy SCA i AST spokojnie odnajdziesz u źródła. Zdobywanie wiedzy zawsze wiąże się z wykazaniem inicjatywy. Nie ma tak, że spływa ona na nas jak fala po brzegu plaży. Drogowskazy dostałaś, szukaj, działaj, podejmuj decyzję.
-
Ja też chętnie podszkoliłbym się pod okiem specjalisty. Zainwestowałem spore pieniądze w sprzęt i masę czasu w czytanie internetu i testowanie. Mimo wszystko nie jestem zadowolony ze swoich efektów. Lubię robić dobrze to co robię :)
Mój sprzęt to Nuova Simonelli La Musica i młynek Ascaso I-1 mini. Mieszkam w Warszawie.
Czy ktoś chciałby pomóc ustawić mój sprzęt i nauczyć jak robić dobre espresso?
Oczywiście zapłacę jak za kurs baristyczny.
A może ktoś z Was ma namiary na firmę, która robi kursy u klienta?
Może jakiś dobry serwisant-barista wziąłby takie zlecenie?
Mogę też dojechać z tym swoim sprzętem jak trzeba ale dobrze jak by to było w Warszawie.
-
Znasz kawiarnię Forum? Obecnie na Elektoralnej. Znajdziesz ich również na FB.
Skontaktuj się z nimi. Robią co jakiś czas szkolenia.
-
Dzięki @Belo
Sprawdzę
-
Cześć,
A jeśli chodzi o teren Śląska, to gdzie udać się na kurs dla początkującego?
-
Coffee Support