11
Ekspresy kolbowe / Odp: La Marzocco Linea Micra
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Boby_brown dnia 10 Maj 2024, 16:44:44 »Podłączyłem się do sieci Dlaczego? Bo chciałem zrobić prawdziwą preinfuzję z ciśnieniem 3 bar, a nie pre-brew czyli pseudo preinfuzję czyli parę sekund infuzji 9 bar potem parę sekund przerwy i następnie właściwa infuzja. Na razie przebrnąłem przez techniczną stronę. Udało się i to za mniej niż 50 zł, a oficjalny kit La Marzocco to 260$
Zrobiłem na razie jedną preinfuzję: czas 7 s, ciśnienie sieci faktycznie 3 bar - pokazuje to fabryczny manometr w ekspresie. Smak? Chyba mniej goryczki w porównaniu do pre-brew, ale muszę to sprawdzić. Jutro kolejna próba preinfuzji , może np 10s i kolejna próba smaku.
Zrobiłem na razie jedną preinfuzję: czas 7 s, ciśnienie sieci faktycznie 3 bar - pokazuje to fabryczny manometr w ekspresie. Smak? Chyba mniej goryczki w porównaniu do pre-brew, ale muszę to sprawdzić. Jutro kolejna próba preinfuzji , może np 10s i kolejna próba smaku.