Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1531185 razy)

Offline Sala Mężczyzna

  • Wiadomości: 378
  • Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6285 dnia: 10 Luty 2020, 12:37:50 »
Kurcze a dzisiaj rano zamówienia poszło [emoji22]

Wysłane z mojego H8324 przy użyciu Tapatalka


Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6286 dnia: 11 Luty 2020, 12:05:34 »
Co się odwlecze, to nie uciecze ;). Oprócz bieżącego, będą kolejne dwa palenia tej Nikaragui. W sumie jest to trzecia kawa z Nikaragui w naszej skromnej historii. Dawno temu Nikaragua Los Congos Pacamara była pierwszą kawą specialty z jaką się spotkaliśmy. Rok temu skończyliśmy Nikaraguę La Bendicion Caturra Natural. Niniejsza to również znakomita plantacja Buenos Aires i obróbka naturalna, ziarna odmiany Maragogype. Wielkie ziarna mają w sobie coś szczególnego -- poza rozmiarami oczywiście ;).

« Ostatnia zmiana: 11 Luty 2020, 13:16:29 wysłana przez Antonio »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6287 dnia: 15 Luty 2020, 10:27:49 »
Wczoraj odwiedzili mnie jacyś strasznie dawni znajomi. Pamiętali kawiarnię i lokal w centrum miasta. A kawę kupują u innych znajomych, bo kochają włoskie kawy. Chcieli coś kupić do kawiarki na już. OK, poczęstowałem tym, co miałem akurat w termicznym serwerze. Był to napar z V60, z ad hoc zrobionej mieszanki Etiopii Kawo Kamina i Kostaryki El Papal. Nalałem gościom po kieliszku i podałem. Skrzywili się, że to kawa przelewowa. Po chwili byli zdumieni, że kawa ta jest niesamowita i ma cudowny aromat oraz teksturę dobrego alkoholu :evil:.

Ostatnio robię szereg takich szybkich blendów i zaparzam w V60. Pół na pół, coś jaśniutkiego i eterycznego z czymś mocniejszym i ciemniejszym, oczywiście wszystko od Synestezji. Np. Kolumbia La Claudina i Etiopia Qore Warkee albo Kolumbia La Cristalina Honey i Nikaragua Buenos Aires Natural. Efekty są zawsze ciekawe i cudowne. Polecam dla znudzonych singlami a spragnionych własnego udziału w autorstwie kawy.

Przed chwilą odwiedziła mnie Ela i poprosiła o espresso z mojego najnowszego blendu z robustą -->> Hot Pair Espresso. Wziąłem Kazaka, rozgrzałem, zmieliłem, odmierzyłem kawę, zaparzyłem. Espresso przez dłuższy czas wyglądało zjawiskowo: buzująca crema na całej wysokości shot-szklanki. Wrażenia sensoryczne są faktycznie niesamowite i jestem wdzięczny @Valerii, że zwróciłeś na tę kawę moją uwagę. Teraz jest w niej nieco mniej robusty, bo 25% -- i w ogóle nie dostrzega się tu jej negatywnego aspektu. Espresso zyskuje tylko na pozytywnych walorach robusty: jest gęste, oszałamiająco gęste. Oczywiście sama La Claudina jako kawa z obróbki naturalnej jest gęsta i słodka, ale z tym mocniejszym akcentem trafia w samo serce espressomaniaka...


Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6288 dnia: 15 Luty 2020, 14:13:48 »
Antonio, ale Twoja 100% Robusta to nie jest żadna zła czy negatywna kawa. Jest po prostu inna i dla tych co nigdy nie pili to powinni choć raz spróbować. To taki must try dla kogoś kto lubi espresso i szuka słodyczy. Bo jak wypije Robustę i potem 100% Arabikę to od razu będzie wiedział o co chodzi i gdzie jest słodycz w dobrze wypalonej kawie. Ale wracając do Robusty jest pełna orzechowości. Jakby ktoś zmielił orzechy laskowe i fistaszki zamiast kawy. Rubusta z mlekiem smakuje jak ostatnio popularny słony karmel. Oczywiście wszędzie obecna jest dość wysoka gorycz. Crema tutaj to mistrzostwo świata. Gdyby ktoś chciał nakręcić shot z NPF to tylko z nią. Piękna gęsta kremowa pianka. Moje zapasy kończą się już niedługo więc mam nadzieję, że zdąże kupić Hot Pair. Pozdrawiam z nad kubka La Cristaliny Pink Bourbon Honey :)

Offline MaciejF Mężczyzna

  • Wiadomości: 223
  • Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6289 dnia: 16 Luty 2020, 09:35:45 »
Mały offtop:
Jakiś rok temu myślałem, że będę musiał zrobić sobie przerwę od kawy ze względu na problemy z żołądkiem... początkowo zmieniłem mieszanki z robustą na 100% arabki - pomogło ale w małym stopniu. Potem, ku mojemu zdziwieniu, zauważyłem, że nie mam problemów po kawie od MA (kupowałem kawę z różnych palarni polecanych na forum), więc od tamtego czasu kupuję u Was. Jako, że ze względu na upodobania mojej kobiety na śniadanie leci głównie Brazylia Minas Gerais z mlekiem, wieczorem pode mnie jakaś mieszkania do espresso, kupiłem ostatnio właśnie Hot Pair żeby przełamać trochę nudę (jeszcze z pierwszego palenia). Potrafię wypić od śniadania do obiadu 3x doppio i nigdy źle się po tym nie czułem - pomijając fakt, że mieszkanka naprawdę zacna (polecam również do mleka) to wiem jedno - kawy dostępne u Was to pierwsza liga jeżeli chodzi o jakość i prędzej zrezygnuję z ilości, niż przerzucę się na inną palarnię ze względu na ceny.

I żeby ktoś nie poczuł się urażony, inne palarnie również polecam, w szczególności znajomym, którzy zaczynają przygodę ze światem kawy i sam od czasu do czasu też coś kupuję.

Miłej niedzieli wszystkim forumowiczom!   kawka
« Ostatnia zmiana: 16 Luty 2020, 09:39:14 wysłana przez MaciejF »

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6290 dnia: 18 Luty 2020, 12:24:54 »
Tak by można podsumować tę nową mieszankę z robustą -- jako odskocznię od przyzwyczajeń i wyobrażeń, stereotypów. Samą Kolumbię La Claudina też bardzo polecam do espresso. Ela pali ją do espresso, raczej nieco ciemniej niż np. Kostarykę El Papal. Ale tak czy owak jest to fajna uniwersalna kawa także do przelewek. Przed chwilą zrobiłem sobie blend 50/50 La Claudina i Qore Warkee czyli natural i mokra obróbka. Efekt jest bardzo fajny.

Wkrótce spróbujemy jeszcze ciekawszych ziaren z gatunku robusty. Być może trafią na półki sklepu jako pełnoprawne single-origin, kto wie czy nie nawet do przelewek.

Tymczasem polecamy szereg fajnych arabik z oferty Synestezji w bardzo dobrych cenach, do espresso i do przelewania:

Synestezja -- dla dorosłych i dla dzieci ;)

Do espresso zostało parę zestawów Honduras Miriam/Kolumbia La Claudina oraz ostatnie 2 paczki Espresso #2 (pojawia się w nowym wydaniu jako Synestezja Red). Do przelewania: Etiopia Kawo Kamina, Kolumbia La Cristalina, Kolumbia La Esperanza oraz Kostaryka Sonora za 39zł. Trzy naturale i jedna z obróbki mokrej.
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2020, 12:36:21 wysłana przez Antonio »

Offline Faustmok

  • Wiadomości: 45
  • Młynek: Commandante
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6291 dnia: 18 Luty 2020, 14:20:37 »
Kupiłem mieszankę Mefisto. Smak jest ok - na pewno nie jest to moja czołówka ;). Natomiast gęstość kawy jak i wielkość cremy są zdumiewające. Czy to poprzez zawartość robusty, czy Twoje mieszanki do espresso zawsze tak wychodzą?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6292 dnia: 18 Luty 2020, 14:39:01 »
Mefisto ma swoich wiernych wyznawców, którzy nie zamieniliby tej mieszanki na inną. Wcale nie że względu na cenę ale na robustę właśnie. Robusta jest niesamowicie gęsta już jako surowe ziarno. W espresso daje potężne body. Obfita crema wynika z tego, że robusty mają dużo mniej oleistych substancji niż arabiki.

Na ogół robusta to faktycznie ta gorsza kawa, bardziej gorzka bo ma więcej kofeiny, więcej w niej negatywnych aromatów. Ale nie można robusty wykluczyć z kawowego świata, jak to czynią guru ze specialty coffee światka. Robusta jest w genach wielu fajnych odmian kawy, w wielu hybrydach, odpornych na choroby i szkodniki. Odpowiednio dobrze traktowane ziarna mogą cieszyć podniebienia...
Jako przyprawy w mieszankach są w zasadzie niezastąpione.
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2020, 14:44:42 wysłana przez Antonio »

Offline Faustmok

  • Wiadomości: 45
  • Młynek: Commandante
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6293 dnia: 18 Luty 2020, 15:05:19 »
Dziękuję za informację. Dostałem w gratisie ziarenka z Hondurasu do przelewu. Wybitne są :) tzn. byly

Offline Szczympek Mężczyzna

  • Wiadomości: 2221
  • Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6294 dnia: 18 Luty 2020, 15:38:08 »
Ale nie można robusty wykluczyć z kawowego świata, jak to czynią guru ze specialty coffee światka.
Kto dokładnie?
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6295 dnia: 18 Luty 2020, 16:08:01 »
Tim W. Ten sam, który nie robi mieszanek ;). Ale takich jest więcej. No i fajnie, rozumiem i podziwiam, ale Ty pewnie czujesz już coś niedobrego... Całe przedsiębiorstwa przecież stronią od robusty, jakby to było diabelskie nasienie. Nie znasz takich palarni z reguły tylko arabiką stojących?
« Ostatnia zmiana: 18 Luty 2020, 16:11:01 wysłana przez Antonio »

Offline rubin Mężczyzna

  • Wiadomości: 1646
  • Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6296 dnia: 18 Luty 2020, 16:53:25 »
W światku komercyjnym marketing też jak mantrę powtarza „tylko 100% Arabica” i ludzie się boją Robusty. Ale Pellini i inne Segafredo biorą, bo tam często nie jest podany skład :). Tu akurat niechęć do Robusty to zabieg marketingowy, niestety.

Sam jestem fanem - dobra mieszanka z Robustą jest super. A już dobre Robusty jak Kong (bedzie jeszcze?) czy ta Brazylia ostatnia to nawet zupełnie spoko są solo. Antoniowy Hot Pair to świetna kawa, a ma aż 25% Robusty. Żałuję, że nie spróbowałem tej pierwszej wersji o zawartości 50-50.

Offline trez Mężczyzna

  • Wiadomości: 1184
  • Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6297 dnia: 18 Luty 2020, 17:10:23 »
Nie zgodzę się że to tylko zabieg marketingowy, wartościowa robusta to niewielki fragment rynku robust, większość wali stęchłą skarpetą i jest używana tylko z powodu ceny, niskiej bo to odporna i dobrze owocująca odmiana. W kawach jak pellini jej udział ma zadanie w aspektach fizycznych napoju, nie smaku, w tej kawie jak by ci kukurydzy dosypali to by różnicy nie zrobiła :[

Wiem, że antonio ma ciekawe robusty i warto je spróbować, warto je mieszać bo mają smak, co nie zmienia sytuacji że i tak jako single w wiekszosci dupy nie urywają.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6298 dnia: 18 Luty 2020, 17:33:23 »
i tak jako single w wiekszosci dupy nie urywają.

To prawda, że nie urywają. To się wciąż trochę zmienia. Bieżąca moja robusta jest wyraźnie droższa niż bardzo popularna w palarniach/kawiarniach specialty -- Brazylia Guaxupe ;). Gdy się ziarna robusty potraktuje wyszukaną obróbką, można się bardzo zdziwić. Takie dobre robusty są i będą cenione bardziej niż bardziej pospolite arabiki. Ale generalnie oczywiście nijak nie da się robustom równać z rasowymi arabikami...

Offline Faustmok

  • Wiadomości: 45
  • Młynek: Commandante
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6299 dnia: 18 Luty 2020, 17:38:48 »
Czy możesz podać jakiś fajny przepis na przyrządzenie Etiopia Sheka kawo kamina? Przelewam w stopie na ogół 94* 15g kawy 250 ml wody. 3 przelania. Próbowałem cupping, espresso i french press. Nie potrafię wydobyć jej potencjalu

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi