Autor Wątek: Objętość kawy a stopień zmielenia  (Przeczytany 13000 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Czerwiec 2017, 12:42:57 »
donkiszot, mielę odważone porcje ale i do espresso, i do dripa ;) i zawsze w taki sam sposób. Młynek z dozownikiem i fakt, że piłem espresso jako jedyny w domu(i nie codziennie niestety) plus to, że nie mam gdzie postawić młynka z hopperem(chyba że w piwnicy albo na podłodze - choć wtedy ktoś by na pewno ten hopper uszkodził) i wyszło tyle, że kawa by szybko zwietrzała. 1 kg kawy piłem przez miesiąc, niektóre dni wcale, w inne po 2-3. Wiem o tym, że tak się robić nie powinno, ale nie miałem(i nie mam) innego wyjścia...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Czerwiec 2017, 13:23:35 »
Spoko, w ogóle mi to nie przeszkadza ;) tylko chciałem odpowiedzieć na Twoje pytanie dlaczego masz te same czasy mielenia mimo innych ustawień grubości.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Czerwiec 2017, 14:03:22 »
Ale to z powodu wsypywania odważonych porcji czasy są różne? Bo nie jestem pewny czy do końca zrozumiałem to co napisałeś...

Offline dehado Mężczyzna

  • Wiadomości: 140
  • Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Compak K6 PB
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Czerwiec 2017, 15:00:41 »
To jest Mujeres z xCafe. Młynek to Nuova Simonelli MDX On Demand ze zdjętym antyzbrylaczem. Żarna 64 mm są wymienione tydzień temu. Czas mielenia ustawiony na 12,8 s. Tyle mu zajmuje zmielenie kawy do zapełnienia podwójnego sitka i ok. 20-21 g. Zdjęcia w załączeniu. I to nawet bez jakiejś większej "górki".

Ostatnio miałem taki przeskok, pomiędzy dwoma kawami z xCafe przy tym samym przemiale (młynek compack k6) i warunkach. Pierwsza była Arabica Burundi Fully Washed handpicked Kavuagagoma, tam do podwójnego sitka (14 g) wchodziło (z ubiciem) optymalnie 16,5 g, teraz wrzuciłem Mujeres 16,5 g objętościowo jest mniej. Kolejny raz 17,5 g i nadal wydaje mi się że jest jeszcze mało, może jeszcze 1 g da tą samą objętość co w poprzedniej kawie.
Jeśli chodzi o wielkość sitka 14 g to w każdej dotychczasowej kawie było mało. Optimum jest między 15,5-18 g zależnie od kawy.

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Czerwiec 2017, 15:06:42 »
Dlatego, żeby się nie zastanawiać kupujemy sitka VST. :)

W uproszczeniu:
Dla ciemnych włoskich mieszanek - 15g
Standard - 18g
Dla jasnych norweskich ziarenek - 20g

VST tak dobiera rozmieszczenie i ilość otworów że masz optymalny przepływ dla zadanej wagi kawy, tolerancja sitka to +- 1g.
Fakt są drogie ale bardzo upraszczają życie :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #35 dnia: 25 Czerwiec 2017, 15:11:08 »
Jeśli chodzi o wielkość sitka 14 g to w każdej dotychczasowej kawie było mało.
To akurat jest dość jasne. Te 14g ma sens w przypadku jakiegoś neapolitańskiego palenia ;). W praktyce również Włosi kierują się bardziej rozsądkiem niż magią 14g. Dawno, dawno temu w jakimś eleganckim barze w Italii, jakiś elegancki pan barista stwierdził, że na pojedyncze espresso bierze aż 11g kawy...

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #36 dnia: 25 Czerwiec 2017, 16:17:30 »
Wróciłem do objętościowego zapełniania PF. W sumie w podwójnym sitku Bezzery mieści się 20-21 g. Oczywiście, że zwiększyłem stopień mielenia. I wtedy ciastko znowu jest suche, znowu pojawiła się crema.
Jednak jak kawy jest w sitku 16 g (wg wskazania Bezzery) to kawa sięga do połowy podwójnego sitka. Nawet nie ma z czego zrobić porządnej cremy. Woda przelatuje wolno, bo zmielenie prawie na pył,

Wykluczam kawę i przemiał, bo pojechałeś w tej materii po bandzie.
Są 2 możliwości:
1/ Za niska temperatura wody w sitku.
2/ Za małe ciśnienie w sitku.


że kawa jest delikatniejsza, słodsza. 21 g to już potrójna dawka

Kawa delikatniejsza, tak.  Słodsza, raczej nie.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #37 dnia: 25 Czerwiec 2017, 16:24:17 »
VST tak dobiera rozmieszczenie i ilość otworów że masz optymalny przepływ dla zadanej wagi kawy, tolerancja sitka to +- 1g.
Fakt są drogie ale bardzo upraszczają życie

Tak to oni mogą sobie tylko reklamować swoje sitka.
Każdy ekspres jest inny pod względem budowy.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #38 dnia: 25 Czerwiec 2017, 18:30:21 »
To jest Mujeres z xCafe.

Szukałem tej kawy, lecz reszta poszła w mieszankę.
Cel, chcę pojechać po bandzie. ;) :lol2:
Użyłem kawy Parana. Jest ona bardzo podobna do Mujeres z XCafe pod względem "produkcji" cremy.
Smak, jest  mniej kwaskowata, słodsza, na minus więcej czuć w niej goryczki.

Kolba bez dna z największym pod względem pojemności sitkiem jakie mam. 21 gr. wchodzi bez problemu.

14 gr. w sitku. Doppio robię zawsze z 14-15 gr. kawy.



Ekstrakcja 15 sek.{trochę mało, ale tak wyszło}



48 gr. kawy


Teraz najlepsze. Widok kawy w sitku po ekstrakcji.



Nie ubijałem kawy tamperem ani niczym innym.  :lol2:
Crema jest. :)
Kawa "doppio" w smaku OK. :)


Zapomniałem podać. Temperatura wody w sitku  94 st.

« Ostatnia zmiana: 25 Czerwiec 2017, 18:35:36 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Czerwiec 2017, 19:10:56 »
Yyyyy a masz zdjęcie jak wyglądał "strumień" z npf?

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #40 dnia: 25 Czerwiec 2017, 20:01:34 »
Kawę robiłem w Gaggia.  Ten ekspres jest bez przepływomierza. Komórkę miałem w ręce, lecz brakło parę sekund na fotkę bo szklaneczka stosunkowo szybko napełniała się.

@Hlary. Wymień ulkę i manometr na gwarancji. Sprawdź też temperaturę wody na wylocie z kolby. Może grzałkę też trzeba wymienić.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #41 dnia: 25 Czerwiec 2017, 20:04:12 »
To gdybyś próbował jeszcze raz(w co wątpię) to ustaw kamerę. Chętnie bym to zobaczył :D

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Czerwiec 2017, 21:10:00 »
To gdybyś próbował jeszcze raz(w co wątpię) to ustaw kamerę. Chętnie bym to zobaczył :D

Kamery ustawiać nie będę, bo to brzmi jak udowodnienie czegoś komuś na siłę.
Moje słowo wystarczy plus parę fotek. Dodatkowo można wszystko zweryfikować.

Kawa ta sama w tej samej wadze, nieubijana. Temperatura wody 94 st.
Ekstrakcja 21 sek, kawa 59 gr.

Ekspres był czysty.
Początkowa ekstrakcja jest szalona.  :lol2: Przydał  by się jakiś błotnik :)















Kawa w smaku ok. :)

Jaki z tych fotek wniosek się nasuwa?   :mhh:  Taki, że kawy na dzisiaj mi wystarczy. :lol2:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline siewcu Mężczyzna

  • Wiadomości: 5087
  • Ekspres: LaPa EP
  • Młynek: Aergrind
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #43 dnia: 25 Czerwiec 2017, 21:24:41 »
Mi nie chodziło o udowadnianie czegoś ;) Ciekaw jestem jak przebiega ekstrakcja bez ubicia, ale nie mam NPF.

Offline Tedi Mężczyzna

  • Wiadomości: 1644
  • Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Objętość kawy a stopień zmielenia
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Czerwiec 2017, 21:43:53 »
NPF moim zdaniem jest to pic na wodę. Kupiłem tą kolbę tylko po to żeby ją mieć i coś niecoś sprawdzić.
Tradycyjna kolba z wylewką jest pod każdym względem lepsza.
Mówiąc o ekstrakcji bez ubijania kawy, pierwsze sekundy są bardzo brudzące. Pryska kawa na boki. Później ekstrakcja jest już równa. Kawa leci równym ciurkiem do samego końca.

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi