forum.wszystkookawie.pl
Kupię, sprzedam, podaruję lub wymienię => Supermarket (przed założeniem wątku poinformuj administrację forum) => Wątek zaczęty przez: StaSZek w 20 Wrzesień 2016, 16:44:23
-
Cześć!
Wita Was Palarnia kawy MixCoffee :)
Jesteśmy wyłącznym dystrybutorem kaw z plantacji Colbran CoffeeLands z Papui Nowej Gwinei. Właściciel plantacji Chris Colbran jest współwłaścicielem palarni, jak i naszym przyjacielem, z którym wspólnie dbamy o ciągłe podnoszenie jakości kawy zielonej i palonej.
Wszystkie nasze kawy są wypalane jasno do espresso, posiadają potężne body i wyraźnie wyczuwalny aromat olejku migdałowego / marcepanu.
- Lamari – Soczysty singiel o wysokiej kwasowości, w mleku bardzo delikatna i słodka
- Lae – Singiel bardzo zbliżony do Lamari, jednak może się w niej pojawić odrobina goryczki i cierpkości, przez co jest bardziej wyczuwalna w kawach mlecznych
- Buka – słodko-goryczkowo-kwasowo dobrze zbalansowana 100% Arabica PNG z niewielką domieszką Brazylii Santos, która łagodzi kwasowość Papui i dodaje nieco czekoladowych nut
- Vannimo – klasyczne włoskie espresso przełamane delikatną kwasowością
- Wewack – bardzo intensywna kawa z przewagą robusty cierpka i goryczkowa
Czekamy na nową dostawę Baroidy
Dla wszystkich użytkowników forum przygotowaliśmy rabat w wysokości 10%. Kod rabatowy to „Wszystko o kawie” niestety nie nalicza się automatycznie ale pracujemy nad tym. Zamówienia możecie składać drogą mailową [email protected] lub przez stronę internetową www.mixcoffee.pl (http://www.mixcoffee.pl) zakładka kawa. Zapraszamy Was również do polubienia nas na fb.com/PalarniaMixCoffee
Pozdrawiam,
StaSZek
-
Polecam tego allegrowicza :)
Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
-
Jakieś daty tych kaw ot choćby kiedy palona.
-
@manfred
Zawsze jest palona na swiezo, Ja nigdy nie dostalem starszej niz 5dni po paleniu wiec polecam. Lae to jedna z najlepszych kaw "do mleka" z jakimi sie spotkalem, pyszna tez w singlu.
-
Jakieś daty tych kaw ot choćby kiedy palona.
Na magazynie raczej nie mamy kaw, które były by starsze niż 2 tygodnie od daty palenia.
Z racji dużej rotacji kaw i prostoty strony internetowej nie zamieszczamy tam informacji o dacie palenia. Na każdej paczce znajduje się data palenia oraz data przydatności do spożycia którą ustalamy na 1 rok od daty palenia (polskie prawo dopuszcza 2 lata). Możesz też do nas zawsze zadzwonić / napisać to podamy ci datę palenia kawy która Cie interesuje.
-
Na smartfonie strona się trochę sypie... wszystko co jest poniżej "specyfikacja kawy" rozwleka się strasznie i przewijanie do dołu jest irytujące... trzeba by zwrócić uwagę programiście ;)
Ooo, Węgrzce... rozumiem, że można do Was podjechać w godzinach pracy po ziarenka? :)
-
Dzięki za sugestie :) Na razie strona musi zostać taka jaka jest, ale myślimy już nad zmianą.
Jasne, zapraszamy :) Powiedz, że jesteś z forum ;)
-
@StaSZek ile czasu zajmuje Wam od momentu zaksięgowania wpłaty wysyłka zamówionej kawy? Chodzi mi o takie zaplanowanie zamówienia, żeby kawa dotarła do mnie na czas, zanim z młyna nie zejdą resztki kawy pitej aktualnie. To, czy wysyłacie następny dzień po zamówieniu, czy trzy dni później, ma drugorzędne znaczenie jeśli będę wiedział jaki jest Wasz realny czas reakcji.
-
Działa to tak: składasz zamówienie, wysyłamy Ci potwierdzenie kwoty wraz z nr konta, robisz przelew i jeśli wyślesz nam potwierdzenie przelewu do godziny 10:00 to tego samego dnia wysyłamy paczkę, jeśli później to następnego dnia.
W praktyce czas od momentu złożenia zamówienia do czasu kiedy kurier zapuka do Twoich drzwi to najczęściej 3-4 dni robocze. Jednak większość zależy od tego jak szybko zostanie zrobiony przelew i czy otrzymamy na maila potwierdzenie przelewu gdyż pieniądze mogą wyjść od Ciebie z konta a u nas nie będą jeszcze zaksięgowane.
-
Nie myślicie o jakimś systemie szybkiej płatności jak payU ?
Domyślam się też, że opisana kwaśność Waszych kaw jest owocową kwaskowatością ;)
Zamówiłbym na próbę 500 g polecanej przez @shaqks kawy Lea tylko nie mogę znaleźć na Waszej stronie kosztów wysyłki. Mógłbym dostać na pw dane do przelewu z kosztami ?
-
Planujemy wdrożyć system natychmiastowych płatności, jednak może to jeszcze trochę potrwać.
Gdzie znalazłeś określenie kwaśność? Wszędzie jest używamy słowa kwasowość. Chyba że nam się literówka wkradła.
Koszty wysyłki są widoczne po złożeniu zamówienia poprzez formularz na stronie (na stronie kawy klikamy złóż zamówienie). Wysyłam Ci na PW dane do przelewu
-
Buka – słodko-goryczkowo-kwasowo dobrze zbalansowana 100% Arabica PNG z niewielką domieszką Brazylii Santos, która łagodzi kwasowość Papui i dodaje nieco czekoladowych nut
Vannimo – klasyczne włoskie espresso przełamane delikatną kwasowością
Wewack – bardzo intensywna kawa z przewagą robusty cierpka i goryczkowa
Na przykład tu, 3 wyrazy o kwasowości. Podobnie w opisach na Waszej stronie. Zdaje się, że "kwasowość", "kwasowo" to odpowiedniki kwaśności, a nie owocowej kwaskowatości ale mogę się mylić.
Szkoda, że koszty wysyłki nie są widoczne przed złożeniem zamówienia. Ogólnie jako klient wielu internetowych sklepów zalecam zmianę strony. Z tej obecniej bardzo ciężko się korzysta.
Zakup dokonany. Dziękuję
-
Kwasowość to nie to samo co kwaśność. Co więcej wydaje mi się że większość dobrych palarni używa określania "kwasowość" nie "kwaskowatość". , Ale nie jest to wątek na takie rozważania ;)
Zmiana strony internetowej / usprawnienie jej funkcjonalności czeka w szufladzie "do zrobienia", prosimy o cierpliwość :)
-
Myślałem że jesteście z okolic Wieliczki a Wy z drugiej strony Krakowa. Będę miał trochę dalej ;)
-
Heh, tak ;) Węgrzce, nie Węgrzce Wielkie. Daj znać jak będziesz planował nas odwiedzić żebym żadnych spotkań nie ustawiał, bo chętnie pogadam o kawie i przy kawie ;)
-
Lae polecam. Dobry kwaskowy singiel. Palenie dalekie od "węgla". Dobra zarówno do espresso jak i capu.
-
Zapraszamy do konkursu świątecznego organizowanego wraz z WoK :) http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3554.msg88543#msg88543 (http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=3554.msg88543#msg88543)
-
Lae polecam. Dobry kwaskowy singiel. Palenie dalekie od "węgla". Dobra zarówno do espresso jak i capu.
Zgadzam się z powyższym. Kawa stanowi ciekawe połączenie przyjemnej goryczki z kwasowością owoców. Coś jak połączenie smaku lodów karmelowych z solą morską czy gorzkiej czekolady z żurawiną. Bardzo dobrze komponuje się z mlekiem, ale smaczna także jako espresso. Warto jej spróbować :)
-
StaSzek strona www Wam nie działa a ja mam straszną ochotę na Lae. Zróbcie coś z tym :)
-
Witajcie :bry:
Uruchomiliśmy nowy sklep internetowy www.dobrakawa.eu (http://www.dobrakawa.eu) Oto co tam znajdziecie:
- Płatności online (w końcu ;) )
- Darmowa wysyłka od 99zł
- Rabat 10% na pierwsze zamówienie
- Stały rabat dla forumowiczów kod: WOK
- Obniżone koszty wysyłki w stosunku do poprzedniej wersji
- Daty palenia przy każdej kawie (jeśli jakaś wydaje się Wam odległa, odezwijcie się do nas, sprawdzimy to, bo aktualizacja dat mogła nam umknąć podczas palenia)
- Powrót Ethiopia Konga pod shota - w smaku cytrusy i osiemdziesięcio procentowa czekolada deserowa
Zapraszam :)
www.dobrakawa.eu (http://www.dobrakawa.eu)
-
Do zestawu próbek dodajecie zgodnie z opisem informacje "jak przygotować i degustować" - czy dotyczy to tylko próbek czy wszystkich kaw?
-
Tylko do zestawu, i jest to po prostu opis procedury cuppingu :)
-
Coś nie mogę się połapać np Ethiopia Konga jaka to gramatura? 1 sztuka czyli ile ? ;-)
-
Coś nie mogę się połapać np Ethiopia Konga jaka to gramatura? 1 sztuka czyli ile ? ;-)
O to samo miałem zapytać 😀
-
500g :) Dzięki za uwagę, w wolnej chwili poprawie
-
Promocyjna cena na Etiopię 49zł zamiast 59zł, zapraszam :) https://dobrakawa.eu/pl/p/Ethiopia-Konga/38
-
Witajcie!
Wypaliliśmy dwie nowe kawy pod alternatywę: Kolumbia La Siberia - mocny soczysty grapefruit i Papua Nowa Gwinea Baroida z nowych zbiorów - brzoskwinia w smaku i aromacie
Kolumbia (https://dobrakawa.eu/pl/p/Kolumbia-La-Siberia-microlot-alternatywa/51)
Baroida (https://dobrakawa.eu/pl/p/Baroida-alternatywa/50)
Dodatkowo macie okazję spróbować tej samej kawy wypalonej do alternatywy oraz do espresso
Baroida espresso (https://dobrakawa.eu/pl/p/Baroida/39)
Dla forumowiczów 10% rabatu, kod rabatowy WOK, dodatkowo dla zamówień od 99zł przesyłka gratis :)
-
Cześć!
Parę dni temu wprowadziliśmy do oferty nową kawę, założeniem przy pracach nad tą mieszanką było uzyskanie 100% Arabiki o jak największej słodyczy i niemal niewyczuwalnej kwasowości. W skład mieszanki wchodzi Brazylia, Indie oraz PNG. Testy na żywych osobnikach odwiedzających palarnie przebiegły do tego stopnia pomyślnie, że kolejny wypał był już 2 razy większy niż pierwszy :) Zapraszam do spróbowania i przypominam o rabacie 10% dla forumowiczów (kod WOK) :)
https://dobrakawa.eu/pl/p/Tufi/52
-
Można do Was podjechać nie tylko w celu osobistego odbioru, ale przede wszystkim spróbowania różnych kaw?
-
Jasne Krakus, tylko odezwij się do mnie na priv albo zadzwoń przed przyjazdem pod 728-933-892. Oprowadzę Cię po palarni, pogadamy :)
-
Parę dni temu wprowadziliśmy do oferty nową kawę, założeniem przy pracach nad tą mieszanką było uzyskanie 100% Arabiki o jak największej słodyczy i niemal niewyczuwalnej kwasowości. W skład mieszanki wchodzi Brazylia, Indie oraz PNG. Testy na żywych osobnikach odwiedzających palarnie przebiegły do tego stopnia pomyślnie, że kolejny wypał był już 2 razy większy niż pierwszy :) Zapraszam do spróbowania i przypominam o rabaci
Krakus to Ty jako absolutny detektor kwaskowatości powinieneś przystawić swój certyfikat, lub opisać ją we autorskiej skali akceptacji... :)
Tak czy inaczej czekam na opis Twoich wrażeń, bo anons zabrzmiał jak dla mnie kusząco...
-
powinieneś przystawić swój certyfikat
Załatwione. Wrócę do Krakowa, to ich odwiedzę. Przy okazji proponuję stworzyć prosty test - określona ilość cukru w wodzie plus kolejne porcje kwasu cytrynowego aż do uzyskania dwu progów - nie kwaśny / za kwaśny. Wtedy może zrozumiemy, czemu dla jednych kwaskowata, a dla drugich kwaśna.
-
Zapraszam :) Teraz idę na urlop, wracam 31.07 :)
Jeśli chodzi o kwasowość i kwaśność to taki eksperyment nie do końca może się sprawdzić. Chemikiem nie jestem ale kwasowość dla przykładu kwasowość truskawek różni się od kwasowości cytryny czy jogurtu naturalnego ;) W kawie też występują różne rodzaje kwasowości. Kwasowość wynikająca z niedoparzenia jest zupełnie inna od kwasowości dobrze zaparzonej kawy.
-
Efekt "niedoparzenia" nazywam goryczą. Jeśli kawa ma posmak cytrusów to mówię, że jest kwaskowata ;-) No ale fachowcem nie jestem.
-
Kwasowość (https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwasowo%C5%9B%C4%87_potencjalna)
Kwasowość jest wielkością fizyczną, nie ma żadnych odmian w zależności od materii. Można ją zmierzyć/obliczyć i podać konkretną wartość. Trochę to zabawne, bo np. kwasowość szpinaku jest podobno równa kwasowości szczawiu ;). Różne są zaś kwasy i wrażenia przez nie wywoływane w naszych mózgach...
-
Staszek, czy daty palenia na dobrakawa.eu macie aktualne? Trzeba uzupełnić zapasy a na stronie sklepu Lae jeszcze z czerwca.
-
Nie są aktualne, jutro z rano uaktualnie :)Już trzy razy miałem to ogarnąć w ciągu ostatniego tygodnia i zawsze jakoś brakowało czasu. Lae była palona 07.08 :-)
-
Krakus to Ty jako absolutny detektor kwaskowatości powinieneś przystawić swój certyfikat
Załatwionie - wydaję certyfikat. Zero kwasowości (po 30 sekundach ekstrakcji leci tylko gorzka woda), posmak (after taste) miły. Słodyczy (jeszcze) nie wyczuwam - prawie sama gorycz (ale sympatyczna).
-
A co konkretnie otrzymało certyfikat?
-
Brak kwasowości.
-
Podpowiem, że chodzi o kawę Tufi :) Jeśli nie ma słodyczy, to coś bym zmienił w ekstrakcji. Jaka doza i uzysk w te 30s?
-
Jaka doza i uzysk w te 30s?
Doza 17g, uzysk 34g. Próbowałem większego i mniejszego, ale nie uzyskały akceptacji ;-)
-
Spróbuj obniżyć temperaturę i / lub skrócić czas ekstrakcji :) Zacząłbym od tego drugiego
Przy okazji, do sklepu trafiła Kolumbia La siberia z nowego wypału, nieco bardziej rozwinięta i słodsza
-
Zacząłbym od tego drugiego
Zacząłem - jak napisałem, nie uzyskała akceptacji mojej pani.
Co do temperatury - jaką temperaturę wody proponujesz? Mam ustawione 94,5*C.
-
Ze dwa stopnie niżej
-
StaSZek, ja już tradycyjnie: kiedy były palone będące na stanie sklepu Tufi, lamari i Wewack?
Pzdr
-
Tufi: 05.09 i 12.09 w zależności od wielkości opakowania
Lamari: właśnie palę tj. 19.09.2017
Wewack: 04.09.2017
Dzięki za przypomnienie :)
-
Zapraszam na nową kawę, Etiopia Aramo, świetna zarówno do espresso jak i metod alternatywnych
https://dobrakawa.eu/pl/p/Etiopia-Aramo/57?preview=true