Dzień dobry,
Przepraszam za odświeżanie tematu po takim czasie - sam byłem dużym przeciwnikiem kaw smakowych/aromatyzowanych - gdyż, jak większość, zakładałem, że 'to sama chemia' i jest kawa sztucznie doprawiana. Tymczasem miałem ostatnio okazję rozmawiać z Grekiem zajmującym się tematem kaw od zawsze (Pan jest już chyba po 50-tce grubo), prowadzi swój zakład po swoim dziadku (chyba gdzieś od lat 191X... :O ). I tak - posiada w swojej ofercie kawy smakowe, ale 'produkuje' je samodzielnie na bazie naturalnych składników. Chcesz kawę sezamową - Pan używa sezamu podczas procesów przygotowania ziaren (oczywiście nie muszę wspominać, że sam je wypala). Doskonale także wie jaki gatunek kawy, jaka kwaskowość, goryczka pasuje z jakimi smakami.
Nawiał mnie też na przejście z ekspresu kolbowego na kawiarkę - mam wrażenie, że w jego opinii to najlepszy sposób na przygotowanie kawy.
Za każdym razem jak do niego przyjdę, opowie mi coś ciekawego o kawie, o tym na jakich plantacjach pracował itp.
Do czego zmierzam - wydaje mi się, że nie ma czego się bać w tym zakresie, jeśli korzysta się z dobrego źródła.