Autor Wątek: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji  (Przeczytany 11043 razy)

Offline Henry Mężczyzna

  • Wiadomości: 647
  • Ekspres: Sage Dual Boiler BES920, Gaggia Classic "Automat" (mod), Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
« Odpowiedź #75 dnia: 08 Styczeń 2021, 17:07:19 »
Generalnie wnioski z tamtego wątku są takie same jak tutaj - młynek tylko mieli, ale o dystrybucję trzeba zadbać samemu. Choć tutaj nikt nie badał EY - ale wygląda na to że Antonio miał rację, że nadmiar WDT może prowadzić do separacji frakcji i zwiększać filtrowanie.

No i drugi wniosek w tle - nie da się całkiem wyeliminować czwartego M, czyli ręki baristy. Czyli nie da się wszystkiego zautomatyzować nawet drogim sprzętem ;-)

Offline Valerii Mężczyzna

    • Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 1434
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
« Odpowiedź #76 dnia: 09 Styczeń 2021, 10:29:14 »
WDT może prowadzić do separacji frakcji i zwiększać filtrowanie.

To jest jedno z zadań WDT.
http://kazak.com.pl/
Rabaty dla forumowiczów 10 %.
!!!zamówienia proszę kierować na mail [email protected]!!!

Offline Miro Miro Mężczyzna

  • Wiadomości: 376
  • Ekspres: Kozak Rota 1-2, skarpeta Hario 240, kawiarka Giannini Giannina
  • Młynek: 1Zpresso JE Plus
Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
« Odpowiedź #77 dnia: 11 Maj 2021, 22:42:39 »
Sorry za odgrzebanie, ale to ciekawa sprawa.

Wpis z 6 grudnia na home-barista dowodzi [dzięki elektronicznym pomiarom itd.], że WDT właśnie może spowalniać ekstrakcję, ponieważ zostaje wyeliminowane mikrokanałowanie, bo ciastko kawowe staje się bardziej spójne, jednorodne na całej objętości - więc sumarycznie bardziej gęste, stawiające większy opór. Crema w filiżance po zabiegu WDT też jest wyraźnie bardziej jednorodna.

https://www.home-barista.com/tips/wdt-effect-of-grinds-stirring-t70032.html#p764988
"Kawa to kawa, powinna być czarna i gorzka jak smar do czołgu".

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi