Postanowiłem założyć nowy wątek, gdyż w wyniku wykonanych prób z LDT doszedłem do intrygujących wyników. Może i Wy macie w tym względzie subiektywne doświadczenie i zechcecie się podzielić.
W tych czterech próbach, które wykonałem,
starałem się maksymalnie podobnie stworzyć warunki dla końcowej ekstrakcji, zdając sobie sprawę, że w domowych warunkach jest to znacznie utrudnione. Teraz, po czyszczeniu żaren należy zmienić stopień mielenia i dozę dla sitka VST20, na którym wykonałem wszystkie próby, w celu uzyskania jak najlepszych efektów w filiżance.
Co do użycia LDT, to nie ma żadnej dyskusji: jest zdecydowanie lepiej niż bez!Dwa pierwsze filmiki nagrałem przed czyszczeniem żaren w Ceado, po trzymiesięcznym mieleniu. Widać od razu, że aby uzyskać dozę 20g młynek potrzebował o 0,5s więcej czasu na zmielenie zadanej dozy przy tych samych nastawach żaren.
Drugi empiryczny wniosek: obojętne czy to z wykorzystaniem, czy bez LDT, to przy tym samym zadanym czasie ekstrakcji 27s, uzysk był większy dla żaren świeżo po czyszczeniu, filmiki 3 i 4. Czuję, że następny młynek będzie SD, a najlepiej, gdyby na blacie stał Kafatek MC4 / Duo
@PiotrekBM Oczywiście z Ceado nie zrezygnuję, bo żona sama sobie miele z rana pod swoją zalewajkę i do pracy.
Zapraszam do dyskusji