forum.wszystkookawie.pl

Opinie, testy i porównania => Młynki => Wątek zaczęty przez: GostRado w 02 Styczeń 2021, 12:13:15

Tytuł: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 02 Styczeń 2021, 12:13:15
Postanowiłem założyć nowy wątek, gdyż w wyniku wykonanych prób z LDT doszedłem do intrygujących wyników. Może i Wy macie w tym względzie subiektywne doświadczenie i zechcecie się podzielić.

W tych czterech próbach, które wykonałem, starałem się maksymalnie podobnie stworzyć warunki dla końcowej ekstrakcji, zdając sobie sprawę, że w domowych warunkach jest to znacznie utrudnione. Teraz, po czyszczeniu żaren należy zmienić stopień mielenia i dozę dla sitka VST20, na którym wykonałem wszystkie próby, w celu uzyskania jak najlepszych efektów w filiżance.

Co do użycia LDT, to nie ma żadnej dyskusji: jest zdecydowanie lepiej niż bez!

Dwa pierwsze filmiki nagrałem przed czyszczeniem żaren w Ceado, po trzymiesięcznym mieleniu. Widać od razu, że aby uzyskać dozę 20g młynek potrzebował o 0,5s więcej czasu na zmielenie zadanej dozy przy tych samych nastawach żaren.

Drugi empiryczny wniosek: obojętne czy to z wykorzystaniem, czy bez LDT, to przy tym samym zadanym czasie ekstrakcji 27s, uzysk był większy dla żaren świeżo po czyszczeniu, filmiki 3 i 4. Czuję, że następny młynek będzie SD, a najlepiej, gdyby na blacie stał Kafatek MC4 / Duo @PiotrekBM  Oczywiście z Ceado nie zrezygnuję, bo żona sama sobie miele z rana pod swoją zalewajkę i do pracy.

Zapraszam do dyskusji  :)

https://www.youtube.com/watch?v=l-5Zg--bZZY

https://www.youtube.com/watch?v=LgQhJjVNFRE

https://www.youtube.com/watch?v=YKhgMrAm-Ac

https://www.youtube.com/watch?v=RVJOfb1ujWU
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 02 Styczeń 2021, 13:44:09
Przydałoby się gdybys jeszcze pokazał od zmielenia proces dystrybucji kawy w kolbie w obu przypadkach. Chociaż wydaje mi się , ze w obu przypadkach kawa jest zbyt grubo mielona, zbyt agresywnie zachodzi ta ekstrakcja.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 02 Styczeń 2021, 14:31:45
Starałem się, aby we wszystkich shotach było jak najbardziej podobnie.
 
Chociaż wydaje mi się , ze w obu przypadkach kawa jest zbyt grubo mielona, zbyt agresywnie zachodzi ta ekstrakcja.

Masz na myśli shoty bez LDT?
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 02 Styczeń 2021, 15:20:13
Najchętniej obie wersje, ale może być bez ldt
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 02 Styczeń 2021, 16:59:45
Nie mogłem, bo punktem wyjściowym w shotach były ustawy filmiku z LDT przed czyszczeniem żaren, gdzie była już podekstrakcja w korelacji 1:2, więc w innych  parametry utawień musiały być takie same.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: krystians w 02 Styczeń 2021, 17:04:06
podekstrakcja w korelacji 1:2
:picardpalm:  :smiech:
To chyba jakaś ekspresacja naparzona..
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 02 Styczeń 2021, 17:53:57
Doza 20g założyłem na wstępie dla wszystkich shotów ratio 1:2 to uzysk 40g jako idealna ekstrakcja.  Uzyskałem 36,9g, więc nazwałem podekstrakcja. To cię tak rozbawiło?
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Henry w 02 Styczeń 2021, 18:09:00
Mielisz bezpośrednio do kolby? Bez dystrybucji to aż oczy bolą od tego co tam się dzieje pod npf'em ;-)
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 02 Styczeń 2021, 18:11:53
Mnie akurat to czyszczenie żaren nie interesuje, bo to prosty fakt wynikający z retencji. Natomiast bardziej mnie interesuje proces dystrybucji kawy bez LDT :)

Ekstrakcja w obu przypadkach wydaje się zbyt szybka, natomiast ta bez LDT wygląda fatalnie, chciałbym zobaczyć jak to robisz.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 02 Styczeń 2021, 18:57:08
natomiast ta bez LDT wygląda fatalnie, chciałbym zobaczyć jak to robisz.

Wiem, że fatalnie, ale nie chciałem upiększać, bo nie celem była ładna ekstrakcji, tylko LDT.

Jeszcze mam jedną ćwiartkę tych ziaren, jak zejdzie to co mam  w hopperze, to nagram. Jutro mogę zrobić shota z tej kawki na 1Zpresso, na  parametrach wyjściowych jak na Ceado: VST20, doza 20g, czas 27s, celując w ratio 1:2, jako idealną ekstrakcję.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 02 Styczeń 2021, 19:50:19
Fajnie widać jakie znaczenie ma dobra dystrybucja.
Bez LDT, barista szedłby w dół z przemiałem, co tylko pogarsza  problem kanałów. Bez NPF I refraktometru kolba z  wylewką maskowała by problem.
Wynik kwaśna, przepraszam "owocowa" 3 fala z nutkami gorczyki i cierpkości w posmaku. Pomimo w teorii poprawnego czasu i ratio.

Co do ekstrakcji z LDT, pewnie można by odrobinę zmniejszyć przepływ ml/s. Ten sam uzysk w odrobinę dłuższym czasie. Ale to teoria bo nie znamy smaku ani parametrów ekstrakcji. Warto pamiętać że Włosi definiując czas ekstrakcji nie używali nigdy dozy 20. Dziś coraz częściej zwraca się uwagę na ml/s. Trudno bronić tezę że ekstrakcja z 7 gram i 20 gram ma trwać tyle samo.

A młynek SD, nawet Monolith też trzeba czyścić ;).

Wniosek, WDT w domu jest nie do przecenienia.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 02 Styczeń 2021, 20:46:37
Fajnie widać jakie znaczenie ma dobra dystrybucja.

Właśnie poprzez filmiki chciałem to pokazać, a Ty ubrałeś to w odpowiednie słowa 👍

Teraz, gdy już co nieco wiemy, możnaby przy zmianie parametrów, zostawiając tylko sitko VST20, uzyskać lepszą ekstrakcję na Ceado bez LDT, co przy najbliższej okazji spróbuję uczynić.


Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: krystians w 02 Styczeń 2021, 21:33:58
To cię tak rozbawiło?
Nie, dobrze jest rozumieć słowa, których się używa :) Twoje użycie daje treść równie poprawną co ekpresacja naparzana. Ratio 1:2, to nie jest korelacja. Nawet ratio nie może być skorelowane z określeniem pod czy nadekstrakcji. Gdyż ektrakcja może być poprawna zarówno dla ratio 1:1 jak i 1:4, tylko w obu przypadkach nie będzie to espresso, a odpowiednio ristretto i lungo. Oba mogąbyć zrobione poprawnie jak i niepoprawnie np. z podekstrakcją. Po prostu razi i śmieszy mnie pisanie takich głupot. Nie jest to jednak żadna nowość w Twoich wypowiedziach dla osób pamiętających Twoje poprzednie wcielenia na tym forum.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 02 Styczeń 2021, 22:03:39
Wyjaśniłem ci, co miałem na myśli pisząc "podekstrakcja", a ty dalej imputujesz mi, że nie wiem, czym jest te niepożądane zjawisko w espresso, jak i nadekstrakcja. Jakoś nikt inny nie miał problemu ze zrozumieniem, co miałem na myśli, tylko ty!
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: krystians w 02 Styczeń 2021, 22:37:08
A pytałeś wszystkich, że wypowiadasz się za nich? Dodaj jeszcze parę wykrzykników, to będziesz jeszcze więcej racji miał.  :smiech:
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Henry w 03 Styczeń 2021, 08:25:30
Wniosek, WDT w domu jest nie do przecenienia.

A to zależy od młynka. W Ceado jak widać jest koniecznością. Z Sette ekstrakcja tylko z wyrównaniem kawy palcem wygląda jak u GostRado po LDT ;-)
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 03 Styczeń 2021, 09:19:02
Przed chwilą zrobiłem na innej kawce z Ceado bez LDT, parametry jak na filmikach i: ekstrakcja nie tak fatalna, uzysk 40,8g. Jak na filmikach tylko wyrównałem palco-dłonią i ubiłem.

Tak głośno myślę: taka sama kawy i sitko, ale inna waga, stopień mielenia, siła ubicia, czas ekstrakcji dla WDT i bez? Jak będę miał ponownie w hopperze Gwatemalę Hard Beans, to popróbuję zmian parametrów bez LDT, aby uzyskać jak najlepszy efekt.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Valerii w 03 Styczeń 2021, 11:16:45
Z Sette ekstrakcja tylko z wyrównaniem kawy palcem wygląda jak u GostRado po LDT 

Możesz pokazać na filmie?
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 03 Styczeń 2021, 12:06:24
Dla mnie wciąż to porównanie nie ma żadnego znaczenia dopóki nie zobaczę  w jaki sposób dokonałeś dystrybucji kawy.

Tutaj jest całkiem wiarygodny filmik, ponieważ mamy pokazanie metod dystrybucji oraz ich efektów, w Twoim filmiku widzę tylko potworne kanałowanie.
Szamańskie mieszanie wykałaczkami i innymi trzepaczkami daje nawet gorszy efekt, niż sam OCD nawiasem mówiąc.

https://www.youtube.com/watch?v=_CCW2ctpH6w
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 03 Styczeń 2021, 13:23:05
Szamańskie mieszanie wykałaczkami i innymi trzepaczkami daje nawet gorszy efekt, niż sam OCD nawiasem mówiąc.

Przed chwilą zrobiłem dwie kawy na VST20 z Ceado 20g:  bez LDT wylądowała w zalewie, przy pomocy LDT wypiłem. 

Chodzi Ci o to, jak wyrównuje powierzchnię mielonki po zmieleniu w młynku do npfa?

https://m.youtube.com/watch?v=kTSd8xu81y0
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 03 Styczeń 2021, 14:04:25
Ciężka może być dyskusja z tendencyjnym eksperymentatorem ;). Popieram tutaj @pawel890.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Henry w 03 Styczeń 2021, 14:27:05
Możesz pokazać na filmie?

@Valerii
Miałem już nie pić kawy po południu ;-) Ale wyszło tak:
https://youtu.be/_WY8sSA0P6w

Rano było trochę lepiej - jak się ustawi aparat do nagrywania to zawsze wychodzi gorzej ;-) Normalnie używam czegoś jak Twoje Kribli Grabli (8 igieł 0.3mm) - bardzo łatwe w użyciu i fajnie działa.

A co z Twoim młynkiem elektrycznym? Tam też miałeś wylot bezpośrednio pod żarnami jak w Sette więc też powinno dobrze rozkładać kawę w portafiltrze.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 03 Styczeń 2021, 14:54:56
Twój młynek ma wyjątkowo dobrą dystrybucję. Pomimo oszczędności w napędzie, to nadal młynek, który wyróżnia się jakością przemiału i dystrybucją na tle konkurencji.

W młynkach SD, tych high-end jak Kafatek, dodawane jest narzędzie do WDT.
Lyn Weber do EG-1 dają tumbler.

Perger głowi się na narzędziem do dystrybucji już parę lat.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Henry w 03 Styczeń 2021, 15:16:26
W Sette też jest przydatne do 58mm bo młynek zrzuca za wąsko - widać na filmie że przy ściankach kawy jest mniej i przez to jest słabiej ubita - ekstrakcja zaczyna się przy krawędziach. Palcem wyrównałem tylko górkę, ale nie zgarniałem kawy na boki. Sens miało by przesuwanie pf'em podczas mielenia żeby nie sypało się tylko na środek.
Na tym filmiku co pokazywałem w jakimś innym wątku widać było że po "rozmieszaniu" gęstość jest równa i kawa pojawia się na całej powierzchni:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=9438.msg220804#msg220804
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 03 Styczeń 2021, 17:33:32
"Młynek CEADO E37S
Żarna o średnicy ø 83 mm
E37S to wybitne połączenie niezawodności i innowacyjności Ceado z nowoczesną elektroniką. Tak, młynek E37S jest wybitną konstrukcją." Cena 7400zł.

@Antonio
Powyższy cytat jest z Twojej strony, więc jakich trików mam jeszcze użyć w tej wybitnej konstrukcji za 7400zł., aby nietrzeba było posiłkować się WDT, niż: podstawienie sitka do zmielenia, zważenie a nadwyżkę mielonki zrzucenie jak Chris Baca na filmiku i tamping. Jakieś stukanie o matę, pukanie dłonią, bo jak używam LDT, to tyko ubijam tamperem i ekstrakcja jest dużo lepsza niż bez LDT?

Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Valerii w 03 Styczeń 2021, 17:36:36
@Henry Dziękuję bardzo. Nie mam nic podobnego. Mam do czego dążyć.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: trez w 03 Styczeń 2021, 18:14:04
...
Perger głowi się na narzędziem do dystrybucji już parę lat.

Zapowiadał premierę end game-a na tegorocznej Warszawie, później miał promować to rozwiązanie, no ale nie wyszło. Miał czekać na kolejną wielką imprezę SCA, zobaczymy jak to się ułoży, choć nie wiem czy to nie będzie rozwiązanie kawiarniane, jak np puq press
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 03 Styczeń 2021, 18:30:57
więc jakich trików mam jeszcze użyć
Nie bądź taki skromny: kupiłeś swój młynek znacznie taniej. Zresztą w związku z czym te cytaty akurat teraz wyciągasz? Możesz używać czego tylko dusza zapragnie. Każdy ma jakiś własny warsztat pracy -- Ty buduj swój. Trudno to opisać suchym tekstem -- ja mam swój warsztat, "workflow". Gdy pracujesz za barem przez lata i dużo kaw się przelewa przez Twoje ręce, siłą rzeczy się doskonalisz a kwintesencja tego wchodzi w krew i staje się nawykiem. Nie potrzeba mi więc żadnych dystrybutorów do układania kawy w sitku -- są one nużące i czasochłonne wobec rutyny. Moje podejście równie dobrze działa z E37S i starym rozklekotanym MSJ z mechanicznym dozownikiem. Wystarczy mi to, co mam (tylko młynek i dłonie) i też mogę zrobić taki filmik z ładnym" lejkiem" z NPF. Jeśli się postaram tak jak Ty, to mogę stwierdzić, że tak jest zdecydowanie lepiej niż z dystrybutorem ;). Niewykluczone, że w przyszłości sięgnę po jakiś dystrybutor i się z nim polubię.

Do tematu: nie wydaje mi się, by wyczyszczenie żaren miało jakiekolwiek znaczenie w przygotowaniu espresso, chyba że nie robiłeś tego od lat... Aby wyciągać takie śmiałe wnioski, trzeba zrobić naprawdę śmiałe eksperymenty. Nie dwie czy trzy ekstrakcje ale ze 20 czy 30.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 03 Styczeń 2021, 19:12:56
kupiłeś swój młynek znacznie taniej.

Nie zmienia to faktu, że wartość zakupowa wynosi około 7k.

Andrzeju, ja do Ciebie nie piję, chodzi mi oto, że kupując dosyć drogi wybitny młyn musisz się uciekać do swojego profesjonalizmu jak Ty a ja do LDT. W instrukcji obsługi, taki wskazówek nie ma! Kupiłem ten młyn OD, aby namielić (po wcześniejszych ustawieniach) do kolby, wyrównać powierzchnię mielonki, tamping, zapięcie kolby i cieszyć się espresso, a wychodzi na to, że należy poprawiać fabrykę.

Co trzy miesiące czyszczę, ta sama kawa: przed czyszczeniem 20g mielił 5,5s, a teraz 0,5s mniej, ale to nie ma dla mnie znaczenia.

PS
Jakbym zapłacił za Ceado e37S 7000 złotych, to dopiero bym się wkur...., a tak jestem trochę mniej.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 03 Styczeń 2021, 19:57:54
Szczerze mówiąc, nie rozumiem Twojego problemu. Nie mam takiego z moimi młynkami, niezależnie od tego ile kosztują. Każdy jest w stanie opanować sztukę przygotowania espresso. Dziś jest to przecież łatwiejsze niż 10 lat temu.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 03 Styczeń 2021, 20:06:49
Łatwiej, szybciej i lepiej wychodzi mi na 1Zpresso K-plus.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 03 Styczeń 2021, 20:25:42
Tym bardziej nie rozumiem. Mnie szybciej i lepiej wychodzi przy użyciu młynków elektrycznych.
Ale może z tym ręcznym młynkiem możesz bar jakiś kawowy otwierać ;).
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 03 Styczeń 2021, 20:49:08
😁 Szybciej... w sensie dochodzę do pożądanych efektów w filiżance.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: qbaqba w 04 Styczeń 2021, 14:40:31
 :picardpalm:
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 04 Styczeń 2021, 15:15:02
Nagraj filmik przy pomocy Ceado z i bez WDT, to będę podziwiał, chyba że o coś innego Ci chodzi?
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 04 Styczeń 2021, 15:30:43
Z eksperymentu @GostRado wynika, że użycie "londinium tool" ma wpływ na rozłożenie, dystrybucję drobin kawy w sitku i przekłada się to na przebieg procesu ekstrakcji. To w zasadzie jest oczywistość i każdy z nas o tym wie.

W przypadku użycia narzędzia czyli mieszania w kawowym ciastku dochodzi do bardziej równomiernego rozłożenia kawy w sitku. To nie ulega wątpliwości. Moim zdaniem dochodzi też do zmiany układu drobin w przestrzeni kawowego ciastka. Młynek zrzuca te drobiny w jakimś rozkładzie, załóżmy że równomiernie, tzn. w każdym fragmencie kawowego ciastka mamy jednakowy rozkład grubszych i drobniejszych cząstek. Użycie narzędzia zmienia ten układ i drobniejsze cząstki wędrują niżej -- tak mi się wydaje, warto to sprawdzić w zgodzie z mechaniką. Potrząsanie, wprawianie sitka w ruch przez uderzenia dłonią działa nieco inaczej: wyrównuje tylko kawowe ciastko w objętości sitka ale nie zmienia układu drobin w znaczący sposób; wydaje mi się, że nawet ten układ czyni bardziej równomiernym (małe i duże drobiny są ze sobą bardziej wymieszane).

Tyle w teorii ;). W praktyce Grzegorzu nie pokazałeś nam swoich poczynań z kawą w sitku. Jakoś wyraźnie się obruszasz, gdy ktoś skomentuje i wypowie słuszną uwagę, krytykę. Weź trochę więcej dystansu i dalej nagrywaj filmiki ;).
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 04 Styczeń 2021, 16:13:10
nie pokazałeś nam swoich poczynań z kawą w sitku.

Andrzeju 🙂, nic nie robię w sitku po zmieleniu w Ceado, ile razy będę to powtarzał. Wszystko, co jest w sitku, to zasługa Ceado: nie stukam o blat, nie uderzam ręką w  boki kolby, nie czaruje, żadnego voodoo🙂  Mielę do sitka,  przy Hard Beans ważyłem 20g, wyrównuję ręką jak Baca i tamping. To samo z LDT, z tym że przed ubiciem mieszam tymi trzema drucikami z pętelkami i w filiżance duuużo lepiej niż bez LDT. Może coś nie tak z ustawieniem żaren albo z samymi żarnami?

Edit:
Mam teraz w hopperze pyszną jasną Kolumbię Golden Huila score 84 i przed chwilą wypiłem z 1Zpresso K-plus smaczną kawkę na VST20 doza 20,1g ratio  troszkę więcej niż 1:3 z LDT.  Z rana też ją piłem, tzn chciałem się napić z Ceado bez LDT... masakra. Ta kawa potrzebuje drobnego przemiału. Jutro jeszcze bardziej skręce Ceado i zobaczę, czy będzie lepiej niż z chińczyka za 1000 złotych.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 04 Styczeń 2021, 17:10:41
W takim razie ten test nie ma sensu.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 04 Styczeń 2021, 17:21:58
Teksty o cenach młynków są nowe na temat. Ileż razy można powtarzać, że starym i tanim MSJ zrobię lepsze espresso niż Ty swoim Chińczykiem albo E37S z londinium tool? Moja Żona testuje ze starym MSJ wszystkie swoje kawki do espresso, ja ostatnio też korzystam ze swojego MSJ. Muszę tylko jeszcze jakiś filmik nakręcić, by to pokazać w NPF ;).
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 04 Styczeń 2021, 17:25:07
Z eksperymentu @GostRado wynika, że użycie "londinium tool" ma wpływ na rozłożenie, dystrybucję drobin kawy w sitku i przekłada się to na przebieg procesu ekstrakcji. To w zasadzie jest oczywistość i każdy z nas o tym wie.

W przypadku użycia narzędzia czyli mieszania w kawowym ciastku dochodzi do bardziej równomiernego rozłożenia kawy w sitku. To nie ulega wątpliwości. Moim zdaniem dochodzi też do zmiany układu drobin w przestrzeni kawowego ciastka.

Czy dobrze zrozumiałem,  zamiast kupować młynek za 7k, jak już chciałem Ceado, to wystarczyło wziąć za 2500 E5P i dobre WDT, np  @Valerii podobno jeszcze lepsze  "grabie" niż LDT i miałbym to samo?!
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 04 Styczeń 2021, 17:41:09
Nie wiem. Zdaje mi się, że musisz sobie kupić coś znacznie droższego.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: qbaqba w 04 Styczeń 2021, 17:58:29
Chętnie odkupię od Ciebie ten bezwartościowy szmelc? :)
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Henry w 04 Styczeń 2021, 18:33:11
Czy dobrze zrozumiałem,  zamiast kupować młynek za 7k, jak już chciałem Ceado, to wystarczyło wziąć za 2500 E5P i dobre WDT, np  @Valerii podobno jeszcze lepsze  "grabie" niż LDT i miałbym to samo?!

Znasz podstawową "zasadę 4M"? Masz dobry młynek, ale on tylko dobrze mieli - czyli tylko jeden malutki kroczek w drodze do espresso. Ekspres też masz dobry. Młynek, dobry. Kawę taką sobie, ale może być. A co z czwartym M? Nagraj więcej, a nie tylko samą ekstrakcję. Jak chcesz poeksperymentować to napisz do mnie na pw - wydrukuję Ci na drukarce 3D coś do testów.

Ale rozumiem rozczarowanie Ceado - to nie pierwsza opinia że bez WDT albo dobrego potrząśnięcia espresso nie wyjdzie. A przy okazji - ile już przemieliłeś? Widziałem gdzieś opinie że niedotarte młynki są bardziej kapryśne, ale potem się polepsza. Ale z tego co pamiętam to masz go już jakiś czas...
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 04 Styczeń 2021, 18:33:20
@qbaqba Ty  i niektórzy mnie nie zrozumieli. Chodziło mi o to, że młynek z wyższej półki a i tak trzeba stosować WDT lub pukanie o blat, uderzanie dłonią, porusznie kolbą podczas mielenia albo podrzucanie mielonką do góry jak ciastem do pizzy 😎.

Koniec wolnego i czas w końcu zacząć zarabiać pieniążki. A rok niewiadomo, jaki będzie.

Wielkie dzięki  :poklon: wszytkim, którzy pomogli mi w kawowych rozterkach. Nieee, że nie będę tu zaglądał (niektórzy zapewne by się ucieszyli), tylko rzadziej.

Życzę wszelkiej pomyślności w Nowym Roku i przede wszystkim zdrowia!
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Valerii w 04 Styczeń 2021, 20:41:00
- Chwila, chwila! Proszę Państwa mówcie powoli, zapisywam.
- To kto?
- Pewnie dziennikarz.

https://youtu.be/1OVlhKs-c88

@GostRado Pokazał ogromne znaczenie metody WDT dla początkującego espressomana. Całkowicie się z nim zgadzam. Co jest nie tak? Jeśli ktoś wie, jak zrobić dystrybucję bez WDT, albo zaparzyć bez dystrybucji,  to pokaż nam.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 04 Styczeń 2021, 21:24:08
Ok, @Valerii, można tak powiedzieć. Dystrybucja jest ok i Twoje kribli-grabli, Twoje tampery są super. Ale chyba zgodzisz się, że należałoby zmienić ustawienia młynka, by uzyskać poprawne espresso? Nie ma w tym eksperymencie najważniejszego: dostrojenia młynka i dyskusji o walorach espresso. Jest tylko taki wniosek: bez londinium tool jest źle i do d*. I w tym rzecz, że nie, że i bez londinium tool można wyeliminować kanały i uzyskać piękny lejek z NPF. Tylko trzeba się pofatygować i dostroić młynek.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: qbaqba w 04 Styczeń 2021, 21:42:20
GostRado nie ma co się obrażać... Przepraszam jeśli Cię uraziłem ofertą kupna Twojej rakiety. Dialogi na przeróżnych forach często wymykają sie z merytorycznych ram. Nie wspominając o zachowaniu zwykłej uprzejmości. Poruszyłeś ważny temat ale zostałeś zjedzony przez współbraci
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 04 Styczeń 2021, 21:44:53
Pokazał ogromne znaczenie metody WDT dla początkującego espressomana. Całkowicie się z nim zgadzam. Co jest nie tak? Jeśli ktoś wie, jak zrobić dystrybucję bez WDT, albo zaparzyć bez dystrybucji,  to pokaż nam.
Nie demonizujmy. Sześć lat pracowałem bez WDT (pewnie około miliona kaw przeszło przez moje ręce) i tez espresso było pyszne. WDT daje większa powtarzalnosc i w zasadzie wyklucza kanalowanie, chyba, ze ktoś za mocno zapnie kolbe itd.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Valerii w 04 Styczeń 2021, 21:47:07
Nie chodzi tu o grabli. Mamy materiały Wideo od kolegi GostRado które wyraźnie pokazują nam wyniki WDT.

Jest film od @Henry, ale to dla mnie cud niezrozumiały.

Powtórzę: jeśli ktoś umie zaparzyć espresso bez igły, proszę o nauczenie jak.

"Tylko trzeba się pofatygować i dostroić młynek." - co masz na myśli?
 
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 04 Styczeń 2021, 22:26:18
To fotomontaż i nieprawda. Dopóki nie nagra całego nagrania nie wierzę.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 04 Styczeń 2021, 22:38:29
@Valerii zerknij na filmy autora wątku w pierwszym wpisie. Te bez londinium tool. Straszne kanały -- ale kawa jest raczej za grubo zmielona. Dostroić znaczy skorygować stopień zmielenia tak, by uzyskać poprawną ekstrakcję. Nawet w Rota z użyciem Kribli będą kanały, gdy kawa jest zbyt grubo zmielona. Najważniejszą sprawą w życiu baristy jest umiejętność zmiany, dopasowania ustawień młynka.

"Stockfleths moves" -- działa, gdy się trochę postaramy. Gdy nie zadziała, można wziąć narzędzia ;).
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Valerii w 04 Styczeń 2021, 22:52:20
To fotomontaż i nieprawda. Dopóki nie nagra całego nagrania nie wierzę.

Ja też nikomu nie wierzę.  Ale wyniki GostRado są bardzo podobne do moich.

@Antonio dobrze, spróbuję.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 05 Styczeń 2021, 07:02:28
Ale mnie wkurzacie.

@Antonio jak dojechało do mnie LDT, od razu zwróciłem uwagę na ładniejszą ekstrakcję, więc postanowiłem zrobić eksperyment jak najbardziej wiarygodny, ale nie taki, jak Ty czy inni byście chcieli odwracając kota ogonem, żaden pejoratyw. Mam na myśli,  że bierzesz nowe ziarno, ustawiasz dozę, przemiał, stosujesz swoje wypracowane od lat sztuczki poprawiające dystrybucję w sitku, siłę docisku. A ja mam zostać z pierwotnymi ustawami, gdzie na filmikach z tymi samymi parametrami  z LDT jest w miarę okay a bez fatalnie.

Andrzeju, jeśli nie chcesz być "tendencyjnym eksperymentatorem", jak raczyłeś mnie określić, a wiarygodnym, to dojdź do poprawnej, znaczy jak najlepszego shota na młynku przy pomocy zmian grubości mielenia, dozy i tampingu, TYLKO BEZ Twoich sztuczek jak pisałem: "Andrzeju 🙂, nic nie robię w sitku po zmieleniu w Ceado, ile razy będę to powtarzał. Wszystko, co jest w sitku, to zasługa Ceado: nie stukam o blat, nie uderzam ręką w  boki kolby, nie czaruje, żadnego voodoo🙂  Mielę do sitka,  przy Hard Beans ważyłem 20g, wyrównuję ręką jak Baca i tamping. To samo z LDT, z tym że przed ubiciem mieszam tymi trzema drucikami z pętelkami i w filiżance duuużo lepiej niż bez LDT."
Wtedy ja wezmę przygotowaną przez Ciebie mielonkę i zamieszam drucikami LDT, a Ty tak samo dociśniesz tamper i porównamy dwie ekstrakcje. To będzie rzetelny test, bo jak będziesz stosował czary mary w rodzaju:
"Ty i niektórzy mnie nie zrozumieli. Chodziło mi o to, że młynek z wyższej półki a i tak trzeba stosować WDT lub pukanie o blat, uderzanie dłonią, porusznie kolbą podczas mielenia albo podrzucanie mielonką do góry jak ciastem do pizzy 😎."

To nie będzie wiarygodne! Mam nadzieję,  że teraz już nie będzie wątpliwości, w jaki sposób przeprowadziłem swój eksperyment, bez naginania faktów.

Edit
Piję właśnie Kolumbię, o której wczoraj wspomniałem, z Ceado zmniejszając stopień mielenia o 0,1: VST20 doza 20,1g uzysk 62,8g, więc prawie tak jak lubię w tej kawce. Oczywiście przy pomocy LDT: nie obryzgało mnie, ekspresu i wokół niego a wszystko wylądowało w filiżance.  Po południu zrobię na tych samych parametrach bez LDT.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 05 Styczeń 2021, 07:56:18
Bez użycia ldt trzeba zmienić nieco parametry, by uzyskać poprawną ekstrakcję -- to wynika z Twoich filmów. Żeby uzyskać poprawną ekstrakcję, trzeba też jakoś kawę rozłożyć w sitku i odpowiednio użyć tampera. Nie jest to żadna magia przecież lecz normalna praca baristy.

To fajnie, że znalazłeś sposób na dojście do poprawnej ekstrakcji espresso :).
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 05 Styczeń 2021, 10:16:42
Antonio, Szczympek - Wy robicie pewnie dziennie więcej espresso niż domowy użytkownik maszyny przez rok.
Więc narzędzia które ułatwiają dystrybucję (bo tak, robicie dystrybucję) są dla domowego użytkownika bardzo ważne. Nie każdy ma czas i talent aby opanować dozowanie na oko od 0,1 grama i dystrybucję za pomocą magicznych postukiwań dłonią o PF. Pewnie po 1000 espresso da się to opanować. Dla baristy to tydzień, w domu to 1-3 lata ;). Ja szybko zrezygnowałem z nauki tego rzemiosła, nakładam funnel, mieszam WDT, używam samopoziomującego tampera. Bezmyślnie. I nie planuję kariery baristy. Nie bez powodu LaMa dla domowych baristów zrobiła młynek który sam robi dystrybucję kawy. Widać sprawia to ludziom trudność.

Natomiast warto też spojrzeć, że trend do ułatwiania pracy baristom wszedł też do kawiarnii czy nawet zawody WBC. Na WBC w złym guście jest nie zamieszać, wyrównać czymś kawy.
W kawiarniach, pojawiają się PuqPressy, OCD. Na ile to realna potrzeba, na ile kreowanie nowego rynku, ciężko powiedzieć.

Takżę, Wy stukajcie a nam dajcie mieszać ;)
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Antonio w 05 Styczeń 2021, 10:23:06
Zgoda, zgoda, napisałem już wyżej, że co do tego nie ma wątpliwości :).
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 05 Styczeń 2021, 10:47:14
Oczywiście nie umniejszam temu, ze WDT czy inne ldt ulatwia prace. Również podważam wiarygodność filmików z pierwszego posta, tez wietrze oszustwo (widzę, ze nie tylko ja , bo ilość minusów wzrosła - i bardzo dobrze).
Z tego co pamietam to była relacja na forum, ze na jakims spotkaniu forumowym sprawdzano Rotę z Kribli i bez. Wniosek „nie widać różnicy”.
Widzę to tak, że ktoś kupił drogi sprzęt, ktory mógłby zastąpić korkiem ze szpilkami za 13 złotych, i teraz na siłe probuje wmówić nam, i przede wszystkim sobie, ze było warto. Dopóki nie zostanie nagrany cały proces te filmiki można uznać za bezwartościowe i potraktować jako manipulacje.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: krystians w 05 Styczeń 2021, 11:35:58
W kawiarniach, pojawiają się PuqPressy, OCD.
Tu chyba jest to kwestia powtarzalności, niezależnie od baristy i jego samopoczucia czy pory dnia. Do tego dochodzi też kwestia zdrowia pracowników. Bo jak ktoś 500 razy dziennie tampuje przez ileś dni w roku, może to być problem dla zdrowia.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 05 Styczeń 2021, 12:08:35
Również podważam wiarygodność filmików z pierwszego posta, tez wietrze oszustwo (widzę, ze nie tylko ja , bo ilość minusów wzrosła - i bardzo dobrze)

Dziwny jesteś, wczoraj dostałem jednego minusa a dzisiaj drugiego, jak napisałem ten post,  tak gwoli ścisłości 🤦‍♂️ Możesz sobie myśleć, co ci rzewnie podoba.
Eksperyment wykonałem rzetelnie, a ty czytasz tylko to i oceniasz, co ci pasuje do twojej pasującej wersji 🤦‍♂️

Czekam na klienta, aby mu sprzedać pierwszą promocję w roku, więc mam trochę czasu.

Normalnie jak mielę to poruszam kolbą, potem uderzam w nią ręką,  i zgarniam mielonkę, a jak kupiłem LDT to banalnie chciałem sprawdzić, co się stanie bez moich "czarów" i okazało się, że jest super używając tylko LDT. Mielę do kolby, zakładam funnel, jak mam już ustawione parametry z nowym ziarnem, mieszam drucikami, ubijam i mam ładną ekstrakcję i smaczną kawę. Niech każdy tak spróbuje a potem będzie uprawniony do wydawania obiektywnych sądów. A tak tylko mielesz językiem @Szczympek
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: pj.w w 05 Styczeń 2021, 12:23:22
Jakiś czas temu był podobny wątek na HB, panowie w kawiarni kupili PF holder do EK i wyszło im to tak ;)

https://youtu.be/8eqz56GFGNg

Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 05 Styczeń 2021, 12:25:47
Eksperyment wykonałem rzetelnie
Udowodnij. Kilka razy zostałeś o to poproszony, a dalej omijasz temat - najgraj filmik począwszy od mielenia. Bez tego - guzik a nie eksperyment.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: krystians w 05 Styczeń 2021, 12:48:47
i wyszło im to tak
A ikej taki ponoć wspaniały i tyle złotówek kosztuje.. No cóż, od jeżdżenia Maserati też człowiek nie staje się lepszym kierowcą.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Szczympek w 05 Styczeń 2021, 15:31:40
Bez przesady. Ek jest świetnym młynkiem do kawiarni. Ale to tak jakby ktoś kupił maserati, żeby orać pole. Albo po to, żeby dojechać 500 metrów do sklepu i do tego narzekać, ze dużo pali. Nawet z tureckimi żarnami, kawa musi przebyć prawie 10 cm zanim trafi do pf. Wystarczy delikatnie puknąć w stół i sprawa załatwiona. Na Mythosie czy nawet nieszczęsnym k30 nie ma opcji żeby tak wyglądała ekstrakcja, ba w Sette 30 tez będzie elegancko.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 05 Styczeń 2021, 17:45:06
Edit
Piję właśnie Kolumbię, o której wczoraj wspomniałem, z Ceado zmniejszając stopień mielenia o 0,1: VST20 doza 20,1g uzysk 62,8g, więc prawie tak jak lubię w tej kawce. Oczywiście przy pomocy LDT: nie obryzgało mnie, ekspresu i wokół niego a wszystko wylądowało w filiżance.  Po południu zrobię na tych samych parametrach bez LDT.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 07:51:08 wysłana przez GostRado »
Zgłoś do moderatora

Zrobiłem bez LDT: bryzgi, brzydka ekstrakcja, uzysk w tym sam czasie co z rana 86,8g.

Jak ktoś nie wierzy, jego problem. W parze z moim młynem i ekspresem dzięki LDT jestem wniebowzięty!
Jeżeli @Valerii "grabie" są jeszcze lepsze to je kiedyś kupię i wypróbuję.

To mój ostatni komentarz na tym moim poście.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: krystians w 05 Styczeń 2021, 18:49:06
Bez przesady. Ek jest świetnym młynkiem do kawiarni.
Z tym ikejem to była ironia ;)
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Valerii w 05 Styczeń 2021, 23:22:53
Dzisiaj gotowałem espresso bez igły. Wstępnie zmniejszylem stopień przemialu. Trzy razy-trzy udane. Nie idealne, ale dobre. Młynek do kawy-Kazak E68, ekspres - Rota 2. Dystrybucja - potrząsanie i stukanie.

Dziekuje @Antonio

Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 06 Styczeń 2021, 10:15:14
Wybaczcie, że znowu ja, ale musiałem jeszcze o tym napisać.

Dzisiaj na tych samych parametrach zrobiłem shota bez LDT z tym, że najpierw zmieliłem (trzeba oddać hołd Ceado e37S w kwestii znikomej retencji: czas mielenia na tym ustawieniu żaren 5,5s, pierwsze i drugie mielenie 20,1g, a dzisiaj trzecie 20,0g) do acaia portafilter dosing cup S i przesypałem mielonkę przez odwócenie do npfa, poruszałem na boki, trzepnąłem pojemnik z góry i wyjąłem.

Objętościowo mniej mielonki jak mieliłem bezpośrednio do sitka nie poruszając nim w trakcie mielenia, a potem NIC nie robiąc, tylko wyrównanie ala Baca i tamper.

Na koniec uderzyłem w bok kolby w celu wyrównania ukosu kawki w sitku i tamping. Te czynności zmieniły dystrybucję i ekstrakcja była spokojniejsza niż ta druga bez LDT, raz tylko krótko bryznęło, a uzysk pomiędzy: 79,7g.

Miłego dnia!
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Henry w 06 Styczeń 2021, 12:06:47
Jak zobaczyłem że Ceado zrzuca taki wąski strumień to wiedziałem że nie może być dobrze bez niczego. No ale kupuje się go dla jakości mielenia i małej retencji.

Dzisiaj oglądałem na YT filmiki z młynków Titus i bez dystrybucji też było średnio - a one zrzucają "obwarzanka", więc na większą powierzchnię. Dopiero jak jakiś gość zamieszał drutem to było ładnie. Także nie mów że Ceado jest drogie - wydałbyś 30k i też byś musiał się bawić... ;-)
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 06 Styczeń 2021, 12:19:39
@GostRado Nagrałem cały filmik począwszy od dystrybucji do szota, zero technik dystrybucji tylko górkę wyrównałem palem niestarannie. Najgorszy szot od dawna 
https://www.icloud.com/photos/#0OGvsY-PGi2DnM0nSxvdFgCdQ

Tutaj mój normalny przepływ pracy, czyli stuknięcie i dystrybutor
https://www.icloud.com/photos/#0Ags0H4RVOVN05jVdIfkabtmg

Czego to dowodzi? Nie wiem, ale jak widać, gorszy ekspres, gorszy młyn (tańszy 3 razy?), zero technik dystrybucji, szamńskich rozbijania kawy, a jednak coś wychodzi.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: krystians w 06 Styczeń 2021, 12:55:27
Czego to dowodzi?
Masz po prostu za dużo entuzjazmu i chęci ;)
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Henry w 06 Styczeń 2021, 12:57:06
Jakie zero technik dystrybucji? A to machanie rękami przy młynku, ubijanie i domielanie to niby co jest? Od razu dobrze układasz kawę w pf to i potem nie musisz mieszać.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: pawel890 w 06 Styczeń 2021, 13:02:07
No mielenie żeby nie rozsypać kawy i skorzystanie z tempera to ja już nie zaliczam do procesu dodatkowej dystrybucji. :D
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Henry w 06 Styczeń 2021, 13:52:39
A jednak - dbasz o to żeby kawa spadała po całości, a nie w jedno miejsce i tylko się osypywała z górki. Tam gdzie kawa wpada z impetem jest bardziej zbita niż tam gdzie się tylko osypuje pod wpływem grawitacji. Ale jak przesuwasz to nawet jak nie jest całkiem równomiernie to przynajmniej zachodzącymi na siebie warstwami.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: GostRado w 06 Styczeń 2021, 14:17:09
Czego to dowodzi? Nie wiem, ale jak widać, gorszy ekspres, gorszy młyn (tańszy 3 razy?), zero technik dystrybucji, szamńskich rozbijania kawy, a jednak coś wychodzi.

Nie dacie mi spokoju.

Paweł albo nie doczytałeś dokładnie,  albo z premedytacją jak inni pomijasz kluczowy fakt. Ty, zrobiłeś swoją ekstrakcję po "wyczuciu" nowego ziarna i odpowiednio ustawiłeś młyn pod sitko, tamping. A ja nic takiego nie zrobiłem! Jak dojechało LDT to banalnie zrobiłem shota z Ceado (wcześniej robiłem na 1Zpresso) na Hard Beans i od razu zobaczyłem pozytywną różnicę w ekstrakcji i smaku espresso. Byłem w totalnym szoku, że trzy druciki z pętalkami zrobią taką dystrybucję w sitku. I tu jest pies pogrzebany. Mogłem zmienić parametry i poprawić dystrybucję w sitku, tak aby bez LDT zrobić jak najlepsze espresso, jak Ty to po części zrobiłeś w swoim shocie. To wg Ciebie, takie porównanie byłoby bardziej wiarygodne?  Moim zdaniem nie: dystrybucja w sitku tylko za pomocą LDT i takie same parametry wyjściowe z tej ekstrakcji dla shota bez LDT. W konsekwencji takich moich ścisłych ram, wyszło jak na filmikach. Z tym, że po pierwszych dwóch myślałem, że jakiś wpływ mają żarna nie czyszczone od 3 miesięcy. Tyle i aż tyle!

A posądzanie mnie o oszustwo czy manipulację to zwykła podłość, ale spływa to po mnie jak po kaczce (a potem jeszcze wlepianie mi za to tych śmiesznych minusów, aby pokazać jaką się jest ważną personą na forum), bo już się przyzwyczaiłam do pewnej "ekspresji" w ocenianiu, nie wiem, czy tylko mnie, przez niektórych użytkowników forum.

PS
@Henry ma rację, pewnie automatycznie, ale robisz dystrybucję.


małej retencji.

Przed chwilą 37S: czas jak w trzech poprzednich 5,5s, namielił 20,1g!
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: RufusTF w 08 Styczeń 2021, 13:04:57
Ten wątek jest na tyle mętny, że nie jestem nawet pewien, czy wszyscy w nim piszący wiedzą o czym jest dyskusja (ja nie wiem). Ale jeśli o wpływie dystrybucji na wynik w filiżance, to na HB jest od paru dni superciekawy wątek z wnioskami innymi niż podpowiada intuicja: https://www.home-barista.com/tips/wdt-effect-of-grinds-stirring-t70032.html#p764988
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Henry w 08 Styczeń 2021, 17:07:19
Generalnie wnioski z tamtego wątku są takie same jak tutaj - młynek tylko mieli, ale o dystrybucję trzeba zadbać samemu. Choć tutaj nikt nie badał EY - ale wygląda na to że Antonio miał rację, że nadmiar WDT może prowadzić do separacji frakcji i zwiększać filtrowanie.

No i drugi wniosek w tle - nie da się całkiem wyeliminować czwartego M, czyli ręki baristy. Czyli nie da się wszystkiego zautomatyzować nawet drogim sprzętem ;-)
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Valerii w 09 Styczeń 2021, 10:29:14
WDT może prowadzić do separacji frakcji i zwiększać filtrowanie.

To jest jedno z zadań WDT.
Tytuł: Odp: Wpływ czyszczenia żaren na czas mielenia i ekstrakcji
Wiadomość wysłana przez: Miro Miro w 11 Maj 2021, 22:42:39
Sorry za odgrzebanie, ale to ciekawa sprawa.

Wpis z 6 grudnia na home-barista dowodzi [dzięki elektronicznym pomiarom itd.], że WDT właśnie może spowalniać ekstrakcję, ponieważ zostaje wyeliminowane mikrokanałowanie, bo ciastko kawowe staje się bardziej spójne, jednorodne na całej objętości - więc sumarycznie bardziej gęste, stawiające większy opór. Crema w filiżance po zabiegu WDT też jest wyraźnie bardziej jednorodna.

https://www.home-barista.com/tips/wdt-effect-of-grinds-stirring-t70032.html#p764988