Dzięki za podpowiedź, na pewno muszę odwiedzić jakąś dobrą kawiarnię żeby mieć porównanie
Dziś miałem trochę mało czasu, ale na szybko sprawdziłem jak wyjdzie kawa ze świeżych ziaren, zrobiona w ten sam sposób jak ostatnia z paczkowanych gdzie po dolaniu wody (rozcieńczeniu) pojawił się smak czekolady no i była dobra. Niestety na tej świeżej dalej kwach i to zdecydowanie wyczuwalny nawet po osłodzeniu i rozcieńczeniu.
Oba ostatnie parzenia zrobiłem zarówno dla ziaren świeżych jak i paczkowanych w ten sam sposób:
-uprzednio przelewając pico
-mieląc możliwie najdrobniej, żeby dało się przeprowadzić ekstrakcję
-preinfuzja 15 s. (od chwili pojawienia się po obwodzie kosza pierwszych kropli)
-zastosowałem puck screen 50 micronów, który podgrzałem, żeby nie wystudził za bardzo wody.
-ekstrakt z 16,5 grama kawy więc z funnelem tamper średnio potrzebny, bez funnela wyrównane i dociśnięte dosyć mocno.
-przed tamperem oczywiście wymieszane ośmioma igłami w korku
Oba ekstrakty wyglądały jak na filmikach promo oba wypite, ale ta ze świeżych ziaren to wolę jednak kawę z automatu.
Nie wiem do końca jak mocno tamperem operować, a zazwyczaj jestem dokładny więc może robię to za mocno?
Pytanie też jaka będzie różnica pomiędzy zwiększeniem ilości wody w przelewie 3:1 w porównaniu do dolania gorącej wody do ~40 gram gotowego ekstraktu?
Jak dobrze rozumiem kwaśny smak pojawia się:
-
przy zbyt grubym zmieleniu, tutaj mielę najdrobniej jak się da przepuścić przez pico
-
przy zbyt zimnej wodzie, wlewam do pico zaraz po zagotowaniu, po przelanym urządzeniu i podgrzanych elementach mogących nadmiernie wychładzać wodę nim dojdzie do krążka
-
przy zbyt szybkim przelewie, tutaj mogę jedynie jeszcze wydłużyć preinfuzję, ale zbyt długi kontakt ziaren z woda to też zdaje się nie dobrze?
Jest coś jeszcze do popsucia, że wyjdzie kwaśna? Wysokość ciśnienia, zbyt wysokie lub niskie może wpłynąć na kwasowość?
Potwierdza się natomiast to co napisał Bazyl i co budziło wcześniej moje obawy o rozbieżne kliki w mieleniu kawy świeżej i paczkowanej.
Z wcześniejszych 57 dla paczkowanej przeszedłem na 65 dla świeżej i zapchane. Dopiero przy 70-klikach dało się przelać przez krążek świeżej.