Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1064233 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3461
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4035 dnia: 21 Listopad 2020, 11:48:14 »
Dziś z rana zrobiłem sobie dłuższą kawę z 16 g 100 ml i wyszła b. dobra smakowo

Przy takiej kawie (ratio 5:1) warto tak ustawić młynek, aby przepływ był stosunkowo duży. W Twoim przypadku 80-90 gram w 30 sekund. Daje to moim zdaniem najlepsze rezultaty przy wysokim ratio. Ten proces zaparzanie, można też stosować do jaśniej palonych kaw, nawet takich pod przelewy.   

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4036 dnia: 21 Listopad 2020, 11:59:55 »
@pj.w Dziękuję za sugestie.
Czyli grubiej muszę zmielić kawę? Na swoim młynku mam ustawienia pod espresso od 0 do 20, ustawiłem na 10, więc przy kolejnej ustawię na 15. Ponieważ kawa była przy 16 g dość mocna to spróbuję na mniejszym sitku tym pod 1 kawę i dam 8-9 gram.
Aktualna kawa jest słabo palona,  jasna.
Wywaliłem z kolby ten plastik bo ze środka bo jakoś zawsze nierówno kawa leciała.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4037 dnia: 21 Listopad 2020, 12:27:38 »
Ponieważ kawa była przy 16 g dość mocna to spróbuję na mniejszym sitku tym pod 1 kawę i dam 8-9 gram.
Zostaw to pojedyncze sitko dobrze schowane ;)
Opanuj na początku podwójne, 14-16g i 30-40g uzysku i rozcieńczaj wodą z czajnika

Kup kawy średnio palone - polecam Ci 3 rodzaje:
 - jakiś tani Santos - 40-45zł/kg z kosztami wysyłki - czarnakawka, blueorcacaffe na allegro
 - Polish Horse z Eurocafe
 - Ariadna od Mastroantonio

to naprawde wdzięczne, łatwe do opanowania i bardzo smaczne kawy

i dopiero jak opanujesz ekspres, jak zacznie Ci wychodzić "wzorcowe" espresso - zacznij eksperymentować

to trochę jak w muzyce ;) żeby improwizować - trzeba najpierw umieć grać ;)
albo w jednej któregoś piwa ;) żeby łamać zasady - najpierw trzeba je znać

jeśli zaczyna Ci coś wychodzić - to idź talej tą drogą a później przyjdzie czas na poszukiwanie innych smaków :D
Never Give UP †

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4038 dnia: 21 Listopad 2020, 14:31:07 »
@jakub_stanecki Dzięki za radę. To pojedyńcze schowałem już głęboko, bo nawet na 9 g lungo nie wyszło,  masz rację. Niepotrzebnie kupiłem, ale cóż całe życie człowiek się uczy.

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

  • Wiadomości: 818
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4039 dnia: 21 Listopad 2020, 14:52:28 »
To pojedyńcze schowałem już głęboko, bo nawet na 9 g lungo nie wyszło,  masz rację. Niepotrzebnie kupiłem,
Mam tak samo ;)
kupiłem do La Pavoni "dla gości" którzy "nie piją takiej mocnej" ;)
i po kilku próbach - żal mi było gości ;)
i teraz zastanawiam się - po co mi to pojedyncze ;)
Never Give UP †

Offline Endrius

  • Wiadomości: 16
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4040 dnia: 24 Listopad 2020, 11:58:56 »
potrzebuję pomocy przy zrobieniu espresso,
Ekspres to Lelit Anita TEMD
kawa - Mefisto od Antonia

pierwsze espresso:
15,9 g kawy - 95 stopni na wyświetlaczu - 26,5 sec parzenia - 44,5 g kawy w filiżance
kawa wyszła kwaśna i to bardzo

drugie:
14,9g - 94 stopnie - 26 sec - 63g
kawa mniej kwaśna ale za bardzo rozwodniona

Obie kawy miliłem tak samo. Podczas parzenia barometr był w zielonej strefie.

To jest nowa partia kawy, palona 15.11. Przy poprzedniej partii udało mi się zrobić kawę, która była bardzo smaczna. Niestety była robiona na szybko i nie sprawdzałem parametrów. Co powinienem zmienić żeby pozbyć się kwasowości?

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4041 dnia: 24 Listopad 2020, 12:02:39 »
Kwasowość to zbyt niska temperatura, co w tym przypadku nie powinno mieć raczej miejsca, ewentualnie niedoparzona kawa więc proponuję zmielić drobniej i ewentualnie zmniejszyć dozę jeśli przytkasz ekspres. Nie znam tej kawy a może to właśnie słodycz i owoce? Czy zdecydowanie 14 cytryn?

Offline Kasper Mężczyzna

  • Wiadomości: 599
  • Ekspres: Bezzera Magica
  • Młynek: OE Pharos 2, C-40 IH
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4042 dnia: 24 Listopad 2020, 12:05:23 »
Kwasowości możesz pozbyć się zwiększając temperaturę ekstrakcji i wydłużając czas ekstrakcji. Te 63g które podajesz jako druga próbą to nie jest ratio dla espresso. Z 15 g w sitku celuj w 30 g uzysku w czasie 30 s. Jak już do tego dojdziesz i dalej będzie kwas idź z temperaturą do góry aż zniknie.

Offline untoldex Mężczyzna

  • Wiadomości: 729
  • Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4043 dnia: 24 Listopad 2020, 23:22:46 »
@Endrius przy Twoim przepisie kawa raczej powinna wyjsc goryczkowa.
Ja bym podejrzewal nierowna ekstrakcje/kanalowanie.

Jak duze masz sitko? Moglbys wsypac 18g i grubiej zmielic? Uzyskasz luzniejsze espresso ale powinno byc slodsze.

Offline brt0z

  • Wiadomości: 27
  • Ekspres: Rancilio Silvia v6
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4044 dnia: 25 Listopad 2020, 15:14:23 »
Próbuję się wstrzelić w dobre doppio i ciągle coś wychodzi mi nie tak, potrzebna wasza pomoc  :poklon:
Kawa - Peru, z lokalnej palarni, palenie średnie.
Młynek - Eureka Mignon Specialita
Teraz najsłabsza część zestawu - ekspres, to tania kolba od DeLonghi, EC 221.B, w której filtr ma średnicę wewnętrzną 51mm.
Wymieniłem filtr na taki z pojedynczym dnem:

Do rzeczy, ile do takiego filtra wsypać kawy? Wchodzi max 16g, ale czy to nie jest za dużo? Więcej nie próbowałem, bo prysznic opierałby się o kawę.



Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4045 dnia: 25 Listopad 2020, 15:31:35 »
Kto mówił test monety? To sitko (jego średnica) i ekspres to faktycznie najsłabszy element zestawu, te maszynki rządzą się swoimi prawami.
Co nie wychodzi? Bo jeśli jest wodospad i wodniste doppio, to zwiększasz dozę lub mielisz drobniej, zapewne przytkasz ekspres jeśli przesadzisz.

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4046 dnia: 25 Listopad 2020, 15:47:35 »
Kawa - Peru, z lokalnej palarni, palenie średnie.
To też niewiele mówi. Znasz datę palenia? To określi czy kawa jest świeża.

Offline Endrius

  • Wiadomości: 16
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4047 dnia: 25 Listopad 2020, 15:50:24 »
@mlopus zdecydowanie kwas jak cytryny.
zmieliłem drobniej jak radziliście i jest lepiej. Temperaturę też delikatnie zwiększyłem. Zrobiłem 3 kawy i co zaobserwowałem:

15 g kawy - 96 stopni - 26 sec - 35,7 g w filiżance
kwasowość spada

14,1 g - 97 stopni - 24 sec - 40g
kwasowość wzrosła, za dużo wody

15,1g - 96 stopni - 26 sec - 33g
kwasowość jest już przyjemna, czuć że kawa jest gęstsza

z każdą kolejną kawą mieliłem trochę drobniej

14g kawy to zdecydowanie za mało. Będę próbować z 15g+. Na dzisiaj koniec testów. więcej kawy nie dam rady wypić :)

@untoldex sprawdziłem ciastko i nie widzę w nim dziur. Nie wiem może są za małe? Sitko mam "podwójne espresso". Jutro zrobię z Twojego przepisu i zobaczymy co wyjdzie. Dzięki za pomoc.

Offline brt0z

  • Wiadomości: 27
  • Ekspres: Rancilio Silvia v6
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4048 dnia: 25 Listopad 2020, 16:27:09 »
To też niewiele mówi. Znasz datę palenia? To określi czy kawa jest świeża.
Kawa świeża, z palarni Fleming cafe w Gdańsku, niestety nie ma na opakowaniu daty palenia.

Tak czy inaczej zamówiłem "referencyjną" kawę - Brazylia Santos z Orca Cafe i jutro przeprowadzam kolejne próby na nowym ziarnie :)

Co nie wychodzi? Bo jeśli jest wodospad i wodniste doppio, to zwiększasz dozę lub mielisz drobniej, zapewne przytkasz ekspres jeśli przesadzisz.
Nie jest wodniste, jest mocne, ale brakuje mu pełności, czekoladowości, gorzkości - jest mocne ale cierpkie/kwaśne.
Wodospadu też nie ma. Wsypując 14(+/-0.2)g, po 25s(po 5 zaczyna lecieć kawa) mam od 32g do 46 w zależności od ustawień młynka.
Zastanawiam się, czy to nie problem z temperaturą? Tylko w tym ekspresie nie mam na nią wpływu, no może oprócz tego, że mozna zrobić flush przed parzeniem i ją trochę zmniejszyć.

Offline mlopus Mężczyzna

  • Wiadomości: 2395
  • Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4049 dnia: 25 Listopad 2020, 16:53:36 »
Nawet takie wynalazki jak DL trzeba dobrze nagrzać ok 45 min przed ekstrakcją, moja plastikowa Gaggia to lubiła i efekty były lepsze, flush też może być wskazany tylko z umiarem bo bojlerek pewnie malutki.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi