Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1065122 razy)

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4020 dnia: 19 Listopad 2020, 12:16:26 »
@skansen Robiłem w sitku z podwójnym dnem na 1 filiżankę. Nie ważyłem, ale z młynka wsypałem tyle, że po ubiciu tamperem, górna krawędź zrównała się z kolbą. Przed chwilą robiłem kolejną kawę i chyba za słabo ubiłem, albo za mało kawy było w kolbie, bo po zrobieniu kawy, zakończeniu ekstrakcji kawa kapała do filiżanki z kolby i ciastko było wilgotne. Walczę dalej :-)

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6214
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4021 dnia: 19 Listopad 2020, 16:24:49 »
Może najpierw poczytaj jak powinno się to robić, jeśli nie chcesz marnować kawy.

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4022 dnia: 19 Listopad 2020, 16:32:29 »
Przeczytałem całość i sporo tej wiedzy jest. Dołożyłem te sitka z podwójną ścianką i przed chwilą zrobiłem podwójne espresso w sitku z pojedynczą ścianką.  Naparu wyszło 45 g z 20 g kawy. Ciastko było mocno zbite. Na razie pozostanę przy tym samym ustawieniu młynka na 10, a eksperymentować będę z siłą ubijania,  aby zobaczyć jaki to ma wpływ na kawę.
Zastanawia mnie tylko dlaczego po zakończeniu ekstrakcji kawa kapie z kolby? Mam kolbę  z 2 otworami , w środku jest plastikowa wkładka.

Dziękuję Wszystkim za cenne rady.

Offline Koziołek

  • Wiadomości: 1008
  • Ekspres: Aeropress, Chemex6, V60Decanter, LaSpazialeS1, Rota
  • Młynek: Rhinoware, GraefCM702, Tura, NicheZero
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4023 dnia: 20 Listopad 2020, 08:45:51 »
@Makgajwer, a możesz zrobić jakieś zdjęcia i podesłać. Albo najlepiej film. Ten plastik z kolby możesz wyciągnąć? Kawa kapie bo pewnie jest między sitkiem a tym plastikiem, a bez ciśnienia pracującej pompy nie wypłynie.

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4024 dnia: 20 Listopad 2020, 10:38:51 »
Nagrałem ale film jest za duży i nie można wysłać. Muszę ogarnąć jak zmniejszyć.
Na pojedynczym sitku mam 10 g kawy bo przy 8 lub 9 nie mogę ubić, ponieważ  tamper wspiera się na ściankach sitka.
Średnią siłą ubijam, ale i tak nie osiągam czasu ekstrakcji powyżej 25 s. od momentu uruchomienia mam 17-19-22 sekundy, a naparu 17-20 g tylko.
Wiem o zależności grubości mielenia i siły ubicia t.j. jak to wpływa na kawę czy czas ekstrakcji,  ale zrobiłem od rana chyba 20 kaw i lipa.
Jak mocniej ubijam to zaczyna lecieć po 13 s czyli za późno i jeszcze mniej naparu.
Ciasto w całości wylatuje suche.
Na foto widać kawę po zmielenie, po wyrównaniu powierzchni palcem, po tamperze,  po wyjęciu z gniazda i ciastko.

Offline szym-h Mężczyzna

  • Wiadomości: 432
  • Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4025 dnia: 20 Listopad 2020, 14:47:31 »
Jeżeli czytałeś cały wątek to wielokrotnie musiałeś natrafić na sugestię by zaczynać od sitka podwójnego, jest tak z prostej przyczyny - dużo łatwiej je opanować. Proponuję zacząć od podwójnej dozy i podwójnego sitka.
Załóż sobie konto na youtube i tam wklej filmik - rozmiar zostanie dopasowany automatycznie, a tu będziesz mógł wkleić sam link.

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4026 dnia: 20 Listopad 2020, 14:51:41 »
@szym-h dzki za radę; dziś 300 g kawy poszło do zlewu, więc jutro powalczę z sitkiem bezciśnieniowym na 2 kawy jak mówisz.

Offline szym-h Mężczyzna

  • Wiadomości: 432
  • Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4027 dnia: 20 Listopad 2020, 14:59:55 »
Dopytam jeszcze tylko:
- jaka kawa?
- czy ważysz na wadze z dokładnością 1g czy 0,1g ?
- jaki tamper ?

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4028 dnia: 20 Listopad 2020, 15:08:25 »
Waga Zelmer, teamper z zestawu, kawa  Brazylia Santos Arabica.

Offline szym-h Mężczyzna

  • Wiadomości: 432
  • Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4029 dnia: 20 Listopad 2020, 15:16:49 »
Waga Zelmer
Łazienkowa? ;)
Taka z odczytem od 1g będzie mieć większy błąd odczytu niż taka 0,1g, myślę że większość z forum stosuje tę drugą (firmówka bądź nie, dobra będzie nawet taka jubilerska za ~10 zł z allegro)

tamper z zestawu
Plastikowy czy stalowy ?

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4030 dnia: 20 Listopad 2020, 15:22:41 »
Tamper z zestawu,  waga kuchenna.

Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4031 dnia: 20 Listopad 2020, 16:14:19 »
Zrobiłem ostatnią na dziś kawę w podwójnym sitku i smak wyszedł lepszy niż w pojedynczym sitku.
Czas ekstrakcji 23 sekundy i 39 g naparu z 16 g. kawy, którą lekko ubilem.  Muszę w takim razie popracować na dłuższym czasem ekstrakcji więc przy tej samej technice  i lekkim docisku zmniejszać będę ziarno, aby zobaczyć czy uzyskam czas ekstrakcji 25-30 sek.
Tak jak koledzy tu pisali pojedyncze sitko chyba za trudne do opanowania dla początkujących.

Spokojnego i zdrowego weekendu życzę i oczywiście smacznej kawy.

Offline szym-h Mężczyzna

  • Wiadomości: 432
  • Ekspres: phin, pl41tem
  • Młynek: Cunill Tron, mym54
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4032 dnia: 20 Listopad 2020, 16:26:48 »
Wygląda na to że jesteś na dobrej drodze, gratulacje  :ok:

Offline loubou89

  • Wiadomości: 57
  • Ekspres: SAGE Bambino Plus
  • Młynek: 1Zpresso JE
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4033 dnia: 20 Listopad 2020, 23:08:53 »
Masz ten ekspres co ja :) tylko młynek zmieniłem z BCG na ręczny 1Zpresso.

Co do parzenia kawy - tak, sitko podwójne (18g) robi nagły przeskok. Próbowałem z oszczędności kawy robic wszystko na pojedynczym. Ale to jest bez sensu - ciezko było o prawidłowe espresso. Nawet jak uzyskałem książkowe 18g napoju z 9g ziaren, w czasie 25 sekund to było średnio.

Teraz z 18g kawy (waga jest bardzo ważna!) uzyskuje w ciągu 28-29 sekund około 36-38g espresso. Ale mimo iż ratio takie jak w koszyku pojedynczym, smak kawy jest diametralnie inny - lepszy.

Tez mam problem z tym portafiltrem z SAGE, myśle o zakupie porta bez dna (54mm) z AliExpress za ok 80zl z kuponami.


Offline Makgajwer

  • Wiadomości: 306
  • Ekspres: Sage Bambino Plus, DeLonghi Esam 420.80TB
  • Młynek: Sage BCG600
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #4034 dnia: 21 Listopad 2020, 09:01:20 »
@loubou89 Ja też wczoraj przeszedłem na sitko podwójne bezcisnieniowe. Jak kupisz kolbę podeślij proszę linka.
Generalnie widzę,  że przy espresso dużo zależy od kawy i każda wymaga innych ustawień.
Tu np. młynek identyczny jak mój, ma ustawiony na 15 i wychodzi przyzwoita kawa:

Dziś z rana zrobiłem sobie dłuższą kawę z 16 g 100 ml i wyszła b. dobra smakowo z fajnym kolorem i pianką ale mocna jak cholera. Ciastko niestety przykleiło się do grupy.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi