Wagi ogarnięte
Majfriend wysyła mi:
do pomiarów portafiltra, porcji kawy i pewnie ogólnego kuchennego użytku coś takiego - szerokość 15 cm więc powinno styknąć
na ekspresie do pomiarów uzysku powinno wystarczyć natomiast coś takiego :
Narzędzie do dystrybucji też nabyte - regulowane czyli teoretycznie powinno sie udać znaleźć takie położenie gdzie po rozprowadzeniu kawy powinna być jednocześnie dobrze ubita.
Podają średnicę 58,35mm czyli tak jak mam w sitkach IMS
ponieważ chciałbym maksymalnie uprościć kwestie ubijania itd myślę jeszcze nad tamperem
Mam obecnie tamper od naszego forumowego kolegi, mam też jakąś Mottę
a ubijam najczęściej aluminiowym krążkiem
tak mi się udało trafić z dozą że w 95 % przypadków kawa jest ubita idealnie i na ciastku jest delikatnie odbita śrubka prysznica.
W zasadzie nie powinno się nic zmienić przy zmianie ekspresu bo sitka pozostają takie same, ale zawsze jest gdzieś pole do tego by coś się zepsuło
Tak więc myślę jeszcze nad
a.) regulowanym tamperem - na Ali są takie gdzie ustala się zadana głębokość "zanurzenia" - jeden kołnierz opiera się wtedy o rant sitka a popychamy kawę tylko o zadaną głębokość
b.) tamperem dynamometrycznym, który z grubsza powinien robić to samo. Podają że mają ustaloną siłę na mniej więcej 15-17 kg. Tutaj niestety są dostępne tylko w standardowych rozmiarach czyli pełne mm co daje odrobinę luzu na brzegach sitka.
A tak przy okazji - to Ali mocno podrożało, tak na moje oko to spokojnie ze 20 %