Autor Wątek: Przechowywanie kawy  (Przeczytany 23384 razy)

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1045
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Przechowywanie kawy
« dnia: 27 Kwiecień 2013, 19:28:40 »
Przechowywanie kawy w odpowiednich warunkach to ważna rzecz. Co prawda temat znany jest od dawna, ale rozwiązań idealnych brak.

Ja mam pytanko inne. Mianowicie kawa zazwyczaj jest zapakowana w torebkę z zaworkiem, aby mogła się odgazować. U Gorana są jednak torebki strunowe bez zaworków.  Jak ona  się odgazowuje?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwiecień 2013, 19:33:12 »
Kawa intensywnie gazuje tylko w pierwszym okresie po wypaleniu, potem można sobie darować zaworek bo CO2 jest już niewiele. Może gdyby zapakować torebki do pełna i zostawić w cieple to by napuchły ale osobiście się z tym nie spotkałem. :)

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1045
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwiecień 2013, 19:53:34 »
Czyli jaki to okres? Moja jest z 25.04. czyli 2 dni

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwiecień 2013, 20:15:37 »
Nie wiem, pewnie zależy od kawy - twardości ziaren, ich wielkości, być może również regionu. Ja u siebie po 1-2 dobach nie widzę już wcale gazowania.

Offline kafcio Mężczyzna

  • Wiadomości: 686
  • Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, C3, 1Zpresso K-max
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwiecień 2013, 11:22:39 »
Ale chyba nie pakujesz kawy 2 doby po paleniu?

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Kwiecień 2013, 12:03:24 »
Przy ilości jaką wypalam, to trzymam po prostu w puszkach, przy czym pierwsze kilka godzin nie dokręcam ich zbyt szczelnie...

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwiecień 2013, 22:41:01 »
Swego czasu znalazłem ciekawy artykuł na HB w tym temacie. Oni poruszali temat tego czy mrozić świeżo palone ziarna czy nie.

Wybaczcie ale nie mam teraz głowy do tłumaczeń, a i sam artykuł jest dluuuugi - na szybko polecam sekcję To Freeze or Not to Freeze - Conclusions.

W skrócie - mrożenie dobrze robi kawie, pozwala się cieszyć świeżym ziarnem dłużej. Generalnie kawa zamrożona tydzień po wypieczeniu, utrzymuje swoją świeżość i po 2 miesiącach w zamrażarce testerzy nie rozróżnili świeżej od mrożonej. Mrożenie nie przyspiesza starzenia kawy - po rozmrożeniu zachowuje się jak normalne świeże ziarna.

Poza mrożonkami -  przetestowano kilka innych aspektów, niejako przy okazji:
  • nowe żarna vs. stare
  • pompa rota vs. wibra
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Kwiecień 2013, 17:07:32 »
Strunowe zamknięcia czyli zipy same w sobie stanowią wentyl wypuszczający nadmiar gazu na zewnątrz torebki. Moim zdaniem nie muszą mieć wbudowanych wentyli. Oczywiście wentyle są pożądane i eleganckie, ale polski producent tychże torebek z Warszawy jest raczej niekawowy, choć kawowo się promuje.

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1045
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Kwiecień 2013, 17:28:57 »
Rozumiem więc, że nie zaleca się przechowywania kawy w torebce strunowej po otwarciu?

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10514
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Kwiecień 2013, 19:38:59 »
A dlaczego nie? :)

Offline gromog Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1045
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Kwiecień 2013, 23:54:34 »
Jeśli zipy same w sobie stanowią wentyl, to i kawa wietrzeje może.

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4826
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Kwiecień 2013, 06:48:25 »
Jakoś dłużej niż 2-3 tygodnie kawa u mnie nie wytrzymuje, więc nawet niewielki dostęp powietrza przez zipa nie ma chyba większego znaczenia.

Offline M

  • Administrator
  • Wiadomości: 1665
  • Ekspres: CKE, Junior, Rota, alternatywa
  • Młynek: Aergrind, C40
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Kwiecień 2013, 08:26:49 »
Hmm, zipy są wodoodporne, więc nawet jeśli jakaś mikro ilość powietrza się przedostanie, to nie powinien być to mierzalny efekt.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Przechowywanie kawy
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Maj 2013, 01:55:51 »
Strunowe zamknięcia czyli zipy same w sobie stanowią wentyl wypuszczający nadmiar gazu na zewnątrz torebki.
Ale przecież ponad zamknięciem strunowym najczęściej (zawsze?) taka torebka jest jeszcze zgrzewana.

Hmm, zipy są wodoodporne[...]
Oj, te kawowe (z którymi miałem styczność) nie są. Jest szczelina między zgrzewem bocznym a struną.
W tej paczce kawy, którą właśnie mamy otwartą, to pewnie bez znaczenia, ale na nieco dłużej, to już bym się zastanawiał.


Te torebki z zaworkami są kompatybilne z pompką do wina i można z nich powietrze wypompować -- póki nie zetnę górnego zgrzewu jest dobrze. Natomiast otwarta torebka, po wypompowaniu, nabiera powietrza w kilkanaście minut -- przez strunę rzecz jasna.

Zastanawiam się jak ten Klips się sprawdza. Ktoś używał?

Offline Mario Barista Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 577
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|
#2 przechowywanie kawy
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Maj 2013, 12:04:54 »
Gdzie przechowywać kawę? Jakie pojemniki kupować? Na co zwracać uwagę?
Możliwości jest sporo, jednak najlepiej byłoby kawę schować do próżniowego pudełka – jedyną wadą w tym przypadku jest wysoka cena. Kolejna opcja to szklane lub plastikowe pudełka, metalowe puszki, które muszą być szczelne (na pokrywce musi być uszczelka gumowa). Tylko takie skutecznie zatrzymają większość aromatu kawy. Jak sprawdzić szczelność? Wystarczy prosty test – do pojemniczka nalać wody i przechylić. Jeśli nie będzie kapać za środka można trzymać w nim kawę.
Kolejną sprawą jest pojemność pojemnika. Ze względu na koszty lepiej kupić większy pojemnik, do którego zmieści się np. 1 kg kawy. Jednak ze względu na dobro kawy lepiej kupić więcej mniejszych pojemniczków – otwierając pudełko, by zaparzyć kawę nie wietrzymy całości kawy tylko jej małą część.
Gdzie można trzymać nadmiar kawy? Jeżeli wszystkie szczelne pojemniki zostały już zajęte, a my mamy jeszcze trochę kawy to możemy wsadzić ją do zamrażalnika, pojemnik hoppera (pojemnik na kawę w młynku) zależy od młynka jednak zawsze wejdzie tam ok. 250g kawy. Macie jeszcze ciekawe pomysły gdzie można trzymać kawę? Piszcie, czytajcie tutaj!




 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi