forum.wszystkookawie.pl
Poradniki - czyli jak mam to zrobić? => Przygotowanie kawy => Wątek zaczęty przez: Mario Barista w 27 Lipiec 2013, 10:32:38
-
Słyszeliście o czymś takim jak SHAKERATO? Ja przed chwilą dowiedziałem się, że jest to:
Skład:
1 część espresso
2-3 kostki lodu
Shakerato znaczy potrząsana. Sposób przygotowania jest więc bardzo prosty: wsypujemy lód do shakera, wlewamy kawę (najlepiej lekko przestudzoną) i potrząsamy aż do uzyskania lekkiej pianki. Kawę z kawałkami lodu wlewamy do koktajlówki lub kieliszka wina.
-
Wstrząśnięte, nie mieszane ! :D ;D
-
Pewnie z cukrem jest to mile widziane... ;)
-
Może jest ktoś chętny za założenie wątku o frappe? Będziemy mieli wtedy "komplet orzeźwiający" na forum jeśli chodzi kawy.
Ewentualnie można dwie ostatnie wypowiedzi przenieść do nowego wątku.
@spinka - Zrobione
-
(http://s4.ifotos.pl/mini/DSC00115j_neswwnr.jpg) (http://ifotos.pl/zobacz/DSC00115j_neswwnr.jpg/)
Tak wygląda moje dzisiejsze SHAKERATO. Ja dodałem jeszcze odrobinę cukru rozpuszczonego w kilku kroplach gorącej wody. Było zimne i dobre :) .