Mój przepis na kawę z Aero a la moka.
Do przepisu potrzeba:
- AeroPress,
- filtr papierowy lub bardzo drobny metalowy. Dla metalowego mielę drobniej,
- 16 g zmielonej drobno kawy,
- ok 200g wody - łącznie z zagrzaniem urządzenia,
- łyżeczka / mieszadło,
- naczynie, do którego będziemy zaparzać.
Czas przygotowania samej kawy: niecała minuta
Mój przepis:
1. Wstawiam wodę.
2. Odmierzam 16 g kawy i mielę drobno - ok. 10-15 % grubiej niż do espresso. Nastawa 1,7 obrotu na pierwszej wersji Kinu M47. Ciemne kawy grubiej, jasne drobniej zakres od ok. 1,5 do 1,8.
3. Zakładam filtr metalowy lub papierowy i stawiam AP na filiżance (Metoda standardowa).
4. Przelewam ok. 100g wody żeby przepłukać filtr i zagrzać urządzenie. Wodę wylewam.
5. Wsypuję kawę i równam jej poziom potrząsając AP.
6. 0:00 - 0:10 Zalewam 75g wody temp ok. 90 st. C
7. 0:10 - 0:20 Mieszam 10 sekund tak aby cały przemiał był zamieszany, kończę zawsze ruchami na krzyż góra-dól i lewo-prawo co daje równą, płaską powierzchnię ciastka.
8. 0:20 Wtykam tłok i czekam ok. 10 - 20 sekund (czyt. wskazówki) .
9. 0:30-0:40 Przeciskam przez ok. 10 sekund
10. Zdejmuję AP, odwracam i odstawiam.
11. Mieszam zawartość filiżanki i piję.
Wskazówki:
- W przypadku użycia metalowego filtru może być potrzebne drobniejsze mielenie +/- jak do espresso.
- Temperatura między 85 a 95 w zależności od stopnia wypału i pochodzenia kawy. Generalnie im jaśniejsza kawa tym wyższa temperatura. Im gęstsze ziarno tym więcej wody (do 10g więcej) i dłuższy odstęp czasu między zalaniem a przeciskaniem.
- Można dolać do 150 g wody żeby uzyskać pożądaną moc kawy. Najlepiej po trochu, przemieszać i próbować
- Czas i temperaturę należy regulować odpowiednio do rezultatów i kawy. Jeśli jest zbyt kwaskowo, to czekamy dłużej z przeciskaniem lub podnosimy temperaturę.