Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 670878 razy)

Offline Felix Mężczyzna

  • Wiadomości: 288
  • Ekspres: Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: Feldgrind, Tchibo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #555 dnia: 18 Czerwiec 2015, 21:43:54 »
Najlepsze są te drugie
Zgadzam się, mam zarówno te, jak i te nieco tańsze, ale kawa z filtrów wymienionych jako drugie smakuje mi bardziej. Oczywiście to moja subiektywna opinia :)
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline thesiu Mężczyzna

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Gaggia Classic, Ascaso Steel Uno Prof, Aeropress, Hario V60-02, Phin, Mr Clever Dripper
  • Młynek: Mazzer SJ, Graef CM 70, Graef CM 800, Rhinowares
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #556 dnia: 18 Czerwiec 2015, 22:21:37 »
Te tańsze są widzę made in Holland, a te droższe nie widzę ;) W każdym razie zamawiam te droższe :D

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #557 dnia: 19 Czerwiec 2015, 03:12:56 »
Te droższe są Japan, a te Holland to najprawdopodobniej ta sama bibuła co dla Technivorma (tak na oko).

Offline shaqks

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #558 dnia: 19 Czerwiec 2015, 20:43:10 »
w tych z holandii szybciej zatykają się dziurki pyłem i jeżeli się nie odsiewa to dość zauważalnie spowalnia to przepływ

Offline thesiu Mężczyzna

  • Wiadomości: 71
  • Ekspres: Gaggia Classic, Ascaso Steel Uno Prof, Aeropress, Hario V60-02, Phin, Mr Clever Dripper
  • Młynek: Mazzer SJ, Graef CM 70, Graef CM 800, Rhinowares
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #559 dnia: 20 Czerwiec 2015, 20:40:35 »
No i strzał w 10! 2-ki pasują do Tchibo jak ulał :) Pierwsze przelewanie już za mną. Filtr bardzo wytrzymały, napój klarowny i z pewnością nie czuć papieru tak jak przy Stellach :D

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #560 dnia: 21 Czerwiec 2015, 00:37:47 »
:szampan:

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #561 dnia: 02 Sierpień 2015, 08:18:08 »
18g kawy i 300 ml wody. Czy dodajecie coś więcej wody która zostaje w kawie podczas zalewania czy tak zostawiacie. Naparu wtedy jest troszkę mniej jakieś ok. 280 ml. 

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #562 dnia: 02 Sierpień 2015, 11:01:57 »
Ja daję 7-8g na 100ml i zazwyczaj oleje wody więcej o to co na preinfuzję poszło.
Ale w sumie to każdy powinien sam to sobie na własnym podniebieniu ookreślić. Zasady są po to aby je omijać ;)
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #563 dnia: 02 Sierpień 2015, 11:03:46 »
Tak zgadza się ale poprawne nakierowanie też jest w cenie.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #564 dnia: 02 Sierpień 2015, 11:05:06 »
Najczęściej korzystam ze standardowej proporcji. Jak chcę mieć 300 ml naparu, to przelewam 330 ml wody.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #565 dnia: 02 Sierpień 2015, 11:07:30 »
Najczęściej korzystam ze standardowej proporcji. Jak chcę mieć 300 ml naparu, to przelewam 330 ml wody.

No widzisz nie wiedziałem o tym. Śmieszne bo stosuje to w chemexie. Dziś na 36g i zalaniu 600 ml w kawie pozostało 100 ml wody.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #566 dnia: 02 Sierpień 2015, 11:20:37 »
Z tego co sprawdzałem, to w dripowym przemiale zostaje około 2,5 g wody na 1 gram przemiału.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #567 dnia: 02 Sierpień 2015, 12:18:12 »
Również trzymam się założonych proporcji (nie zawsze 6g/100ml) i biorę pod uwagę, że w kawie zostanie, więc jak chce więcej, to z góry przeliczam na więcej.

Generalnie tylko w espresso podaje się objętość naparu, we wszystkich innych metodach w przepisie będą mililitry wody użytej, nie naparu.
Czasem w kawiarniach pytam co dostanę zamawiając np. drip 300ml?

Offline pawelradzio

  • Wiadomości: 101
  • Ekspres: Ascaso Dream, Bialetti Venus 4tz, Hario V60-02, Aero, Chemex
  • Młynek: Rhinowares, Baratza Vario
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #568 dnia: 12 Sierpień 2015, 07:27:19 »


Dobrze mi się wydaje, że takie mielenie jest trochę za grube na dripa z 19g kawy, tj. ok. 320 ml naparu? Mam jeszcze problem z odpowiednim dopasowaniem grubości mielenia.

Edit: DrUsagi - poprawilem link ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpień 2015, 10:10:04 wysłana przez DrUsagi »

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #569 dnia: 12 Sierpień 2015, 10:11:42 »
A w jakim czasie to sie konczy przelewać? Wygląda grubo.
LMWDP #469

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi