Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 670932 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #495 dnia: 29 Grudzień 2014, 11:11:50 »
Pokaż, pokaż  :wow2:

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #496 dnia: 29 Grudzień 2014, 11:22:40 »
Nie bo się wstydzę  ;) Ale sprzedam Wam ten patent. Namielam do wąskiej szklaneczki przykrywam kawałkiem pończochy i naciągam simering (trzeba sobie dopasować) Przemieszczając simering wzdłuż szklaneczki pończocha się rozciąga i wielkość otworków się zwiększa. Proste  ;) W kwestii samych pończoch to już nie będę wchodził w kompetencje Oli  ;)

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #497 dnia: 29 Grudzień 2014, 16:34:57 »
Pończochy nowe, po praniu czy przed?  :mrgreen: zawsze można byłoby odkryć jakieś nowe aromaty  :jezyk:


Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #498 dnia: 11 Styczeń 2015, 07:22:32 »
Dwa pytania w niedzielny poranek. Jednorazowa ilość którą wypijacie. Trzeba skrajne noty odrzucić jak w skokach narciarskich. I druga sprawa czy robicie 6g zawsze zalewacie 100 ml czy jakoś przeciągacie ilość w jedną bądź drugą stronę?

Offline Maciej1 Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 979
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #499 dnia: 11 Styczeń 2015, 09:08:22 »
Robię zawsze ok. 500g, ja wypijam dwie filiżanki i zona jedną. Zwykle jest to 6,5 g / 100 g wody
W młynie: ziarna

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #500 dnia: 11 Styczeń 2015, 09:47:01 »
U mnie najczęściej w dripie wypada 300-350ml. Z dozą różnie, w zależności od kawy, testuję proporcje między 1:14 a 1:17.

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #501 dnia: 11 Styczeń 2015, 10:24:41 »
V60-2, 22-24gramy kawy, preinfuzja 30-40ml reset wagi i 400ml wody. Chemex6 albo 7-8g/100ml grubiej zmielone albo około 5g/100ml drobniej. To jest na dwie osoby. Gdy robię kawę tylko dla siebie to przeważnie:
1. syfon 12g. + 200ml robię około 185ml naparu,
2. "żurek" 5-10g. na 100ml robię 200ml
3. FP - podobnie
4. phin 6-7g./100ml robię około 140-150 ml

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #502 dnia: 11 Styczeń 2015, 11:00:59 »
Hario lub Kalita - 200 ml, doza 6-7 g.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #503 dnia: 11 Styczeń 2015, 12:08:03 »
Nie mniej niż 200ml, odkąd jest i chemex, to nieco więcej, ale nie więcej niż 500ml (wtedy rozciągnie się to w czasie).

Wyjściowo 6g/100ml, jeśli inaczej to mniejsze stężenia niż większe.

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

  • Wiadomości: 597
  • Ekspres: Alternatywy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #504 dnia: 11 Styczeń 2015, 12:39:59 »
2. "żurek" 5-10g. na 100ml robię 200ml
Przepraszam za pytanie, ale co to jest "żurek"?
Rozumiecie - kto pyta, ten się dowiaduje.

Offline shaqks

  • Wiadomości: 311
  • Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #505 dnia: 11 Styczeń 2015, 13:01:41 »
chodzi im o zmielenie i zalanie jak do cuppingu ;)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #506 dnia: 11 Styczeń 2015, 13:04:22 »
Robię zawsze ok. 500g, ja wypijam dwie filiżanki i zona jedną. Zwykle jest to 6,5 g / 100 g wody

No ta ilość najbardziej mi odpowiada. Bałem się że chlipię kawę ponad stan.
U mnie najczęściej w dripie wypada 300-350ml.

No tak przychylam się do tej wielkości.
Hario lub Kalita - 200 ml, doza 6-7 g.

O to powiedziałbym bardzo tak wodnisto do sprawy podchodzisz. Ja póki co wyznaję 6/100 ale może trzeba zrobić zmianę. Drip dla mnie to bardziej takie popijanie niż smakowanie choć czy ja wiem ;-)
2. "żurek" 5-10g. na 100ml robię 200ml

To dla mnie tak mała porcja jak espresso.

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 4973
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #507 dnia: 11 Styczeń 2015, 13:21:26 »
Cytat: WS w Dzisiaj o 11:00:59
Hario lub Kalita - 200 ml, doza 6-7 g.

O to powiedziałbym bardzo tak wodnisto do sprawy podchodzisz.
6-7 g na 100 ml wody. Najczęściej piję dwa dripy dziennie.

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #508 dnia: 11 Styczeń 2015, 13:48:27 »
Ja w dripie preferuje wyjściowe 60 g./l. Czasem sypnę trochę więcej, ale raczej trzymam się tego schematu. Po preinfuzji nie taruje wagi. Najczęściej 15 g na 250 ml kubek.

W Aero daję więcej kawy - tutaj 75 g. na litr. Najczęściej robię 15 g na 200 ml. A czasami biorę 17-18 g ziaren i zalewam Aero do pełna.

W phinie eksperymentuje. Za każdym razem inaczej  :-D

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #509 dnia: 11 Styczeń 2015, 17:02:48 »
Przepraszam za pytanie, ale co to jest "żurek"?
Rozumiecie - kto pyta, ten się dowiaduje.
Żurek to funkcjonująca w niektórych kręgach nazwa naparu przygotowanego do cuppingu  ;) Tyle, że ja mielę grubiej i sypię mniej kawy.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi