Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 671039 razy)

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #480 dnia: 28 Grudzień 2014, 19:54:44 »
Hmm, chyba sie skuszę w styczniu. Kwota śmieszna, a smak po przesianiu (pergerowanie) jest zawsze na plus, zwłaszcza przy kiepskich młynkach. Ale straty na kawie są i trzeba o tym pamiętać.

Kiedyś w Filtrach warszawskich byłem na cuppingu, akurat Patryk robił  porównanie kawek przesiewanych i nieprzesiewanych. Efekt - zmielone i nieprzesiane ziarno pachniało zdecydowanie lepiej niż zmielone i przesiane. Ale już smak zaparzonej kawy to odmienne doznania. Lepsze. Ale przy Mazzerze SJ odsiew był rzędu 30%. Dużo (nie pamiętam, na jakim sitku było robione przesiewanie). Stosowałbym zatem przesiew tylko na "specjalne okazje" oraz przy bardzo słabych młynkach.

A może widzieliście w/w sitko, tylko o mniejszej średnicy? Bo 15cm to sporo.

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #481 dnia: 28 Grudzień 2014, 20:01:59 »
A może widzieliście w/w sitko, tylko o mniejszej średnicy? Bo 15cm to sporo.
Używam kuchennego 10cm i 15cm nie wydaje mi się sporo ;)

Offline ranGo Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 2372
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #482 dnia: 28 Grudzień 2014, 20:47:09 »
Stosowałbym zatem przesiew tylko na "specjalne okazje"

Myślałem że na tym etapie na jakim jesteś, to już nie ma kompromisów.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #483 dnia: 28 Grudzień 2014, 21:01:05 »
Stosowałbym zatem przesiew tylko na "specjalne okazje"

Myślałem że na tym etapie na jakim jesteś, to już nie ma kompromisów.

Khm... Jestem na etapie zwykłego, przeciętnego Home Baristy, nic więcej, nie rób tu ze mnie nie wiadomo kogo :) lubię dobrą kawkę, ale żeby bawić się w warunkach domowych, na przykład tuż przed wyjściem do właściwej pracy, w przesiewanie, to już niekoniecznie :) na pewno wprowadzę przesiewanie przy testach na bloga, żeby poszerzyć nieco opisy.

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #484 dnia: 28 Grudzień 2014, 21:02:13 »
Z powodzeniem używam "narzędzia" do posypek, cukru pudru lub kakao. Niestety w moim Hario Slim odsiew jest ogromny, na Mahlkonigu Guatemala z nowymi żarnami to rząd 4 gram.
Smak po przesianiu jest zdecydowanie bardziej czysty i klarowny, większa jest też słodycz.
Z moich obserwacji wynika też, że blooming przy preinfuzji jest bardziej gwałtowny i dużo większy niż w przypadku kawy nie przesianej. Myślę, że pył oblepiający grubsze frakcje kawy blokuje uchodzące CO2.  ;)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #485 dnia: 28 Grudzień 2014, 21:05:29 »
Z bloomingiem też zauważyłem.
A przesiew wywalacie do śmieci?  ???

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #486 dnia: 28 Grudzień 2014, 21:18:59 »
No niestety tak. Espresso chyba z tego nie będzie.  ;)
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline joonecky Mężczyzna

  • Wiadomości: 960
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #487 dnia: 28 Grudzień 2014, 21:21:10 »
Ale tygielek już tak  ;)

Offline Metiu

  • Wiadomości: 518
    • M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #488 dnia: 28 Grudzień 2014, 21:24:42 »
Próbuj. Ciekaw jestem efektu !  :D
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #489 dnia: 28 Grudzień 2014, 21:52:41 »
Jacyś czempioni aeropressu też ponoć tak robią.
Nie wiem jaki rozmiar oczka, ale na ostatnim WBC było i przesiewanie pod espresso, mimo użycia całkiem sporego młynka.

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #490 dnia: 28 Grudzień 2014, 22:58:29 »
Ale przy Mazzerze SJ odsiew był rzędu 30%. Dużo
Dla tego z bólem serca sprzedałem Mazzera.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #491 dnia: 29 Grudzień 2014, 09:43:54 »
Ale przy Mazzerze SJ odsiew był rzędu 30%. Dużo
Dla tego z bólem serca sprzedałem Mazzera.
I na co wymieniłeś?

Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #492 dnia: 29 Grudzień 2014, 10:31:01 »
Na razie funkcjonują rozwiązania tymczasowe  :( 

Offline pafcio0 Mężczyzna

    • Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Wiadomości: 2377
  • Ekspres: Profitec Pro 300, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #493 dnia: 29 Grudzień 2014, 10:44:45 »
Ktoś wspomniał o sitku do kakao.
Eureka, znalazłem to w szafie:

Sitko drobne, wg moich wyliczeń ok. 400 mikronów, ale genialny system odsiewania :)
Jako, że jest przykrywka to nie trzeba stać nad zlewozmywakiem, tylko pogrzechotać zamkniętym pojemniczkiem - i mamy oddzielony pył zanim woda na dripa się zagrzeje :)

http://www.amazon.de/Tchibo-Streuerset-Edelstahl-designed-Conran/dp/B006JK4ZEW


Offline maro

  • Wiadomości: 969
  • Ekspres: Vibiemme Domobar, Wega mini, Harrio V60, Hario syphon, Chemex, Eva Solo, Bodum FP, Bialetti, G.A.T. Phin, Rancilio Epoca, Faema Enova, Isomac Tea II,
  • Młynek: Baratza Preciso, Peugeot, Hario Skerton, Faema
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #494 dnia: 29 Grudzień 2014, 11:04:56 »
Ja mam na przesiewanie inny patent  ;) Specjalne sitko z płynną regulacją wielkości oczek  8)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi