Autor Wątek: Drip, czyli prosto i smacznie.  (Przeczytany 671017 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 10584
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #225 dnia: 02 Lipiec 2014, 14:28:08 »
Musiała być bardzo grubo zmielona... ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #226 dnia: 02 Lipiec 2014, 15:21:01 »
Nie powiem, że nie, ale trzeba też wziąć pod uwagę, że 01v60 ma mniejszą pojemność, a co za tym idzie mniejsza energia potencjalna i niższe ciśnienie stożka wody.

W każdym razie: ~200ml wody przelatuje przez ten sam filtr hario odpowiednio ~20s i ~30s (po 3 próby na każdy) przy użyciu drippera v60 i mojego bieda chemexu (czyli lejka v-kształtnego z otworem dolnym mniej więcej jak w chemexie). Otwór w chemexie jest znacznie większy, a mimo to przepływ jest wolniejszy. Te rynienki mają znaczenie.

sasza11

  • Gość
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #227 dnia: 15 Lipiec 2014, 12:11:27 »
Nie znałam kiedyś takiej możliwości robienia kawy, ale Jak dostałam w prezencie dwa dripper HARIO szklany V60 02, to się przekonałam jakie to proste i smaczne :).

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #228 dnia: 16 Lipiec 2014, 07:55:07 »
Nie znałam kiedyś takiej możliwości robienia kawy, ale Jak dostałam w prezencie dwa dripper HARIO szklany V60 02, to się przekonałam jakie to proste i smaczne :).

Ja jestem na początku drogi dlatego zestaw plastikowy hario v60 zmienił FP. Pierwsze to względy estetyczne i radość parzenia. Druga sprawa smak kawy. Póki co na tapecie Arcaffe Meloria ale jakoś mi nie podchodzi i za nie długo będzie inna.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #229 dnia: 16 Lipiec 2014, 08:23:31 »
Bo z drippera w 9/10 przypadków nie przygotujesz dobrej kawy z ziaren do espresso. Drip lubi single, świeże, jasne, a nie włoskie, czarne mieszanki.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #230 dnia: 16 Lipiec 2014, 08:47:36 »
Jak się nie ma co się lubi...

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #231 dnia: 16 Lipiec 2014, 10:27:54 »
Bo z drippera w 9/10 przypadków nie przygotujesz dobrej kawy z ziaren do espresso.
To też zależy co się chce osiągnąć. Do mleka, czy w poszukiwaniu smaku americano, jasne, rześkie, owocowe palenie się nie sprawdzi.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #232 dnia: 16 Lipiec 2014, 10:41:36 »
No ja tylko i wyłącznie do muuuuuuu

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #233 dnia: 16 Lipiec 2014, 10:49:10 »
Manfred - a gdyby tak do dripa coś jasnego, słodko-owocowego (@Poe - co polecasz? ;) ) To będzie w sumie lekkie i orzeźwiające. Bliższe herbacie - tej z mlekiem nie pijasz?
I do tego na szklankę 200ml kawy powiedzmy 25ml-50ml spienionego mleka tylko. Będzie z mlekiem, smak kawy raczej zostanie. Może w ten sposób uda się porzucić mleko.
LMWDP #469

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #234 dnia: 16 Lipiec 2014, 10:53:00 »
Ale ja nie chce porzucać mleka o rany co za herezja :-)

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #235 dnia: 16 Lipiec 2014, 11:36:56 »
Niestety do mleka nie pasują te wszystkie owocowe specjały, chyba, że ktoś lubi ostre bawarki i mleko z grejpfrutami. Znacznie lepiej z mlekiem łączą się kawy o profilu czekoladowym, orzechowym, karmelowym, a te częściej lądują w espresso. Szukałbym w lżej palonych, ale o klasycznym profilu, kawach. A, mimo wszystko bez robusty (z wyłączeniem miłośników).

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #236 dnia: 16 Lipiec 2014, 11:38:53 »
No ale dzięki robuście jest większa crema i lepsze malowanie art czy to nieprawda?

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 7056
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #237 dnia: 16 Lipiec 2014, 11:46:00 »
Ale mówimy o dripie, nieprawdaż?

Off-Topic:
Większa crema, to zgoda, ale czy lepsze malowanie, to już bym polemizował.

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 4425
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #238 dnia: 16 Lipiec 2014, 11:48:52 »
 ::) przepraszam jestem w pracy myślami w domu.

Offline Poe Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1167
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
Odp: Drip, czyli prosto i smacznie.
« Odpowiedź #239 dnia: 16 Lipiec 2014, 23:04:00 »
Manfred - a gdyby tak do dripa coś jasnego, słodko-owocowego (@Poe - co polecasz? ;) )

Jeśli chce się spróbować czegoś naprawdę owocowego, to Kenia, Etiopia są klasycznym wyborem. Spotkałem się ostatnimi czasy z dwoma świetnymi Kolumbiami pod filtrowe metody, niezwykle owocowe, słodkie. wręcz jak sok z czerwonych grejpfrutów.

Ale można pójść w coś mniej owocowego, ale słodkiego, słodko-mlecznego, czyli Gwatemale, Rwandy, jasne Brazylie.

Jednak żadna z mlekiem nie podejdzie. przykro mi. Na początku swoich testów z dripem (jeszcze klasyczną Melitą), dostałem w niemieckiej palarni Gwatemalę Antiguę, do tej pory pamiętam. To było moje pierwsze zderzenie z kawą, która nie pachniała archetypem kawy, tylko miała w sobie dużo slodyczy, kwiatów, etc. Testowo zrobiłem sobie z mlekiem. Ścierpiałem trzy łyki, reszta poszła w zlew i już nigdy tego nie zrobilem.

Ot, tyle.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi